Kan Tilapia överleva i kallt vatten? (Bästa svaret)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Under årtiondena är tilapiaodling en praxis som har expanderat snabbt över hela världen. Eftersom arten är en varmvattenfisk är den idealisk för uppfödning i tropiska områden där vattnet är varmt året runt. Även om denna idé är sann, odlar många odlare idag tilapia utanför sina vanliga varma vattenområden. Dessa robusta arter kan faktiskt motstå miljöförhållanden som andra fiskar kanske inte kan tolerera. Ändå är många nybörjare ivriga att veta om tilapia kan överleva i kallt vatten.

Ja, tilapia kan överleva i kallt vatten; dock måste odlare välja rätt sort för att växa i kallare temperaturer. För att lära dig mer om tilapias vattentolerans kommer vi att identifiera de tre vanliga typerna av dessa arter och deras särdrag.

I den här artikeln kommer vi att lyfta fram de vanliga tilapiasorterna, deras individuella egenskaper och svara på frågan ”kan tilapia överleva i kallt vatten?”

Vilka är de vanliga tilapia-sorterna?

Tilapia är en av de ledande sötvattensprodukterna inom vattenbruksindustrin idag. Dessa fiskar är infödda i Östafrika, men de håller dramatiskt på att bli en viktig matkälla över hela världen. De tillhör Ciklider familj. Och deras variation är ett framträdande val för fiskodlare runt om i världen på grund av deras snabba tillväxttakt, låga kostnad och motståndskraft. Vanligtvis finns det mer än hundra tilapia-sorter; Men vi listar de tre vanligaste stammarna som odlare föredrar att odla i sin odlingsanläggning:

Tilapia från Moçambique

En favorit bland kommersiella producenter är Moçambique tilapia med sitt högkvalitativa kött. Detta är en avgörande faktor att tänka på, särskilt om du planerar att sälja tilapiafiléer till restauranger. I allmänhet trivs den moçambikiska tilapia vid pH-nivåer mellan 5 och 9.

Se även  Växer Tilapia lönsamt? (Svaret är lite komplicerat)

Det är känt att honfisken lägger hundratals till tusentals ägg under sin inkubationsperiod. När det gäller tillväxttakt kan denna typ mogna över 2 pund på ett år. Observera att med sin olivgröna och gula nyans brukar denna sort misstas för sorten Nile.

Nilen Tilapia

Å andra sidan är Niltilapia arter som kan växa över 5 kilo. Dessa fiskar kan få 1 till 2 pund på cirka 5 till 7 månader. De kan också hålla i mer än 10 år.

I USA finns dessa arter i flera stater som Florida, Mississippi, Arizona och Minnesota. Intressant nog är denna tilapia-sort en växtätare med allätande tendenser. Fisken konsumerar mestadels organismer som alger eller växtplankton; men de äter också andra insekter.

Blå tilapia

Sist på listan är den blå tilapia, som har en blågrå nyans med en antydan av rosavitt i magen. Dessa arter är vanliga i Florida-området i USA. Till skillnad från de två första sorterna i listan är blå tilapia den långsammaste när det kommer till deras tillväxthastighet. De växer vanligtvis 2 till 4 pund på cirka 3 år.

När det gäller matpreferens är vuxna blå tilapia vanligtvis växtätare. Medan de yngre arterna livnär sig på små leddjur och djurplankton.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du tankar?

Kan Tilapia överleva i kallt vatten?

Nu när du är bekant med de tre vanliga typerna av tilapia, låt oss se vilka arter som kan överleva i kallt vatten. Tänk dock på att tilapia generellt sett kan odlas i kalla klimat med hjälp av uppvärmningsutrustning eller följ en alternativ metod.

De flesta odlare som bor i kalla områden använder en alternativ metod där de odlar många sorter under året. Till exempel ökar de öring eller karp under de kalla månaderna och byta till tilapias under de varma årstiderna.

Onödigt att säga att av de arter som anges ovan är tilapia som kan överleva i kallt vatten de blå sorterna. Moçambique och Nile tilapia kan också tolerera kallare temperaturer, men när det gäller nilfisken börjar de inte häcka förrän vattennivån når 20°C.

Den blå tilapian, å andra sidan, tål vattentemperaturer nära 4°F. Även om de föredrar temperaturer som sträcker sig från 54 ° F till 90 ° F. Jämfört med de två första sorterna kommer blå tilapia att vara mer praktisk att odla i kalla regioner. De kommer att kunna motstå miljöförhållanden utan att behöva köpa dyr värmeutrustning.

Slutsats

Sötvattenstilapia är naturligt varmvattenfiskar som är idealiska för avel i tropiska områden. Å andra sidan tillåter deras motståndskraft odlare att odla dem på platser med lägre temperaturer. Ja, tilapia kan överleva i kallt vatten; dock måste fiskuppfödare överväga rätt sort för att tåla sin miljö.

Tänk på att odling av tilapia i områden med kallare klimat kan vara utmanande, men är möjligt i stor skala. Vill du veta vilka grödor som är lämpliga att odla under den kalla årstiden? Klicka här för mer information om vinterväxter. Annars, om du undrar hur man startar ett tilapiaavelsprogram, Klicka här.