Kanin morrhår: vad är de till för?

Kanin morrhår är söta. Du kan se dem vibrera med din kanins nos, eller vibrera när din kanin spinnar. De kan till och med vara oerhört kittliga om din kanin strövar var som helst nära ditt ansikte. Även om de kan verka som en liten och obetydlig del av kaninens anatomi, spelar morrhår faktiskt en viktig roll.

Kanin morrhår har två huvudfunktioner för kaniner. De förhindrar att din kanin fastnar i en håla som är för liten för dem, vilket ger dem rumslig medvetenhet. De gör det också möjligt för kaniner att undersöka föremål framför dem som är svåra för dem att se.

Kaniner kan överleva utan morrhår, men deras morrhår hjälper dem att hålla sig orienterade i världen omkring dem. Liksom alla andra delar av en kanins fascinerande anatomi, hjälper deras morrhår att fullborda deras perspektiv på världen omkring dem. Att göra det möjligt för dem att bete sig som nyfikna kaniner bör med sitt sniffande och födosöksbeteende.

Anatomin hos kanin morrhår

Morrhår, även kallade vibrissae, är en typ av trådigt och tjockt hår som finns på många olika typer av djur. Dessa hårstrån är djupt inuti folliklarna på en kanins hud, mycket djupare än folliklarna för typisk päls eller hår. Dessa speciella folliklar har även extra känsliga nerver som aktiveras när kaninens morrhår rör sig. De är känsliga för mycket ömtålig beröring, så din kanin kan använda sina morrhår för att få information om sin omgivning.

Kaninernas morrhår är ordnade i ett rutmönster längs deras läppar och kinder. Det finns också några extra morrhår längs en kanins ögonlock. Morrhåren på framsidan av en kanins nos är mycket korta och nästan omärkbara. Morrhåren blir sedan längre och längre mot baksidan av kaninens kinder. Dessa morrhår kommer att vara lika långa eller i vissa fall längre än bredden på kaninens kropp.

Syftet med kanin morrhår

Kanin morrhår används för att ge en kanin rumslig medvetenhet om sin omgivning och för att kompensera för blinda fläckar som är ett resultat av en kanins speciella syn. De olika längderna på morrhåren har olika funktioner för kaniner när de navigerar i sin värld genom beröring.

För att mäta utrymmet för en öppning

De längre morrhåren längs kaninkinderna hjälper en kanin att förstå bredden på tunnlar och utrymmen de går in i så att de kan veta om de kan passa igenom. Eftersom morrhåren är lika breda som en kanins kropp spelar de en roll för att förhindra att kaniner fastnar i hål och tunnlar som kan passa en kanins huvud, men inte alla deras kroppar. Detta hjälpte oundvikligen kaninerna att navigera i sina underjordiska hålor i det vilda.

Se även  Hur kaniner binder sig till sina ägare: en komplett guide

Att hitta föremål nära deras näsa och ansikte

Kaninögon är placerade på sidorna av deras huvuden. Det betyder att de har en blind fläck framför näsan. Kaniner är också framsynta, en försvarsmekanism som gör att kaniner kan upptäcka rovdjur tidigt men gör det svårt för dem att identifiera föremål framför dem med syn.

Morrhår och en kanins stora luktsinne gör att kaniner lätt kan lokalisera föremål i närheten. De korta morrhåren på läpparna och kinderna gör att kaniner kan identifiera föremål genom beröring, så att de inte behöver förlita sig på sin syn.

Att röra sig i mörkret

Kanins syn fungerar bäst i svagt ljus. Så ljuset som naturligt dyker upp runt gryning och skymning är mest fördelaktigt för kaniner, inte nattens mörker. Även om kaniner kan se något bättre än människor i mörka situationer, är de inte en art med mörkerseende.

Morrhår hjälper kaniner att behålla rumslig medvetenhet och navigera lättare i mörkret. De kortare morrhåren på framsidan av en kanins ansikte kan hjälpa till att förhindra att de snubblar över föremål, medan de längre morrhåren hjälper kaninen att upprätthålla rumslig medvetenhet och inte fastna på en plats som är för smal när det är för mörkt. att se.

För att ge lite skydd för deras ögon

De långa morrhåren över kaninernas ögonlock ger också mycket grundläggande skydd för deras ögon. De kan fungera som extra fransar och förhindra att en del smuts kommer in i ögonen. De är inte det mest effektiva sättet för kaniner att skydda sina ögon, men eftersom kaniner har ett extra membran för att skydda sina ögon (kallas det tredje ögonlocket), påverkas deras ögon sällan av skräp utanför.

Varför har vissa kaniner lockiga morrhår?

Alla kaniner har inte de där raka, lätt igenkännliga morrhåren. Du kanske märker att din kanins morrhår verkar böjda eller till och med krullar inåt. Ibland beror det på att morrhåren är skadade. Morrhår som har blivit grovt sjungna eller behandlade kan böjas eller krullas i ändarna.

Dock är lockiga morrhår vanligare hos Rex-kaniner. Rex- och Mini Rex-kaniner har gener som gör att morrhåren blir tunnare än andra kaniner och att de krullas inåt i ändarna. Ibland kryper de sig så långt att de irriterar kaninens ögon, i så fall bör de trimmas då och då. Rex-kaniner och Mini-Rex-kaniner är några av de få korthåriga kaninraserna, men man tror att om de hade en längre päls skulle deras hår också vara lockigt, precis som morrhåren.

Se även  Kan 2 veckor gamla kaniner dricka vatten?

Rex kanin morrhår är också vanligtvis svagare än andra kaniner. Det är inte ovanligt att deras morrhår faller ut helt, vilket gör att du får en kanin utan morrhår. Det är också vanligare att morrhåren av misstag faller ut när de dras lite hårt under trimning eller klappning.

BEHÖVER kaniner sina morrhår?

Kaniner definitivt inte behöver deras morrhår, men att skära av en kanins morrhår skulle faktiskt leda till att de tappade ett av sina sinnen. Det råder ingen tvekan om att att ha morrhår har varit en evolutionär fördel för kaniner. Det har gjort det möjligt för dem att fullborda sin uppfattning om sin omgivning och samtidigt frigöra sin syn. Detta gör att de ständigt kan vara på utkik efter rovdjur i fjärran.

För husdjurskaniner är det kanske inte lika nödvändigt för att överleva, men det skulle avsevärt utmana och förändra hur en kanin uppfattar världen. En brist på morrhår för kaniner skulle innebära att de har en begränsad förmåga att använda beröring för att identifiera något. Det skulle likna hur vi människor känner saker med händerna för att få mer information om föremål genom beröring. Vi skulle fortfarande kunna fungera och fortsätta vårt dagliga liv, men det skulle väsentligt förändra vårt sätt att interagera med världen omkring oss.

Gör det ont för kaniner att få sina morrhår klippta?

Kanin morrhår är bara en annan typ av hår. Det finns inga nerver längs med morrhåren. Känselsinnet fungerar genom att trigga de känsliga nerverna djupt i hårsäcken på morrhåren. Så att dra ut en kanins morrhår skulle orsaka smärta, men att skära av morrhåren skulle inte vara smärtsamt för en kanin.

Ändå vill du inte klippa morrhåren på din kanin. Det skulle ta bort ett av de sinnen din kanin litar på i sitt dagliga liv. De är mer benägna att fastna i områden de inte passar in i, och de kan ha svårare att identifiera föremål på nära håll (om du trimmar de kortare morrhåren också).

Se även  10 tips för när kaninbindning inte fungerar

Vad händer om en kanins morrhår av misstag skärs av eller skadas?

Olyckor kan hända som skadar eller skär morrhår. I dessa fall är det en lättnad att veta att kaniner inte kan känna smärta i morrhåren. Det är också bra att veta att kanin morrhår kan växa ut igen. Så det är inte permanent skada. Försök bara att vara försiktig och hålla din kanin borta från problem i framtiden.

Faktum är att kaniner ibland tappar morrhår under sitt säsongsbetonade pälsbyte. Medan kaniner vanligtvis inte smälter Allt av deras morrhår på en gång, är det okej om de upptäcker att de tappar några morrhår när de prepareras.

Ibland skadas kanin morrhår och börjar krulla inåt i ändarna. I dessa fall är det faktiskt en bra idé att bara trimma spetsen på de lockiga morrhåren. Detta kan hjälpa till att uppmuntra sund tillväxt av det skadade håret.

Vad händer om en kanins morrhår faller ut?

Ibland när en kanin blir äldre börjar den tappa morrhåren. Du kan också märka en tunnare päls på din kanin under denna tid. Eftersom morrhår egentligen bara är en annan typ av hår på din kanin, är det inte ovanligt att de blir ett offer för åldrandeprocessen. Denna gradvisa process är inget att oroa sig för och är normalt hos äldre kaniner.

Om din kanin tappar morrhåren och han inte är gammal, kan han ha någon form av hudåkomma som orsakar pälsförlust. Detta är vanligtvis relaterat till allmän pälsförlust hos kaniner och riktar sig inte specifikt mot morrhåren. Om så är fallet med din kanin är det viktigt att du kontaktar din veterinär för att behandla eventuella hudåkommor din kanin kan ha. Undantaget här är för Rex-kaniner, som har svagare morrhår och ibland förlorar på sin genetik.

källor:

  1. Frank L. Rice Ajuan Mance Bryce L. Munger. ”En jämförande ljusmikroskopisk analys av den sensoriska innerveringen av den mystiska dynan. I. Innervation av Vibrissal Follikel-Sinus-komplex.” J Comp. Neurol.252:154-174. 1986. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cne.902520203.
  2. Maik C. Stüttgen, Johannes Rüter och Cornelius Schwarz. ”Två psykofysiska kanaler för morrhåravböjning hos råttor är i linje med två neuronala klasser av primära afferenter.” Journal of Neuroscience. Juli 2006. https://www.jneurosci.org/content/26/30/7933.
  3. Michael Brecht, Bruno Preilowski, Michael M. Merzenich. ”Funktionell arkitektur av den mystiska Vibrissae.” Beteendehjärnforskning, Full. 84 Iss.1-2, mars 1997, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432897833281?via%3Dihub.