Kaninbeteende: Varför slickar kaniner allt?

En sak som jag har märkt med min kanin, Elusive, är att hon gillar att slicka allt. Hon gillar att slicka min kontorsstol, min kudde, min tröja. Elusive gillar till och med att slicka golvet när hon är utsträckt. Om du är i en liknande situation kanske du undrar om det finns ett hälsoproblem för kaniner som slickar för mycket. Goda nyheter! Kaninslickbeteende är helt normalt och mycket sällan en anledning till oro.

Att slicka är ett instinktivt beteende hos kaniner. Vanligtvis slickar kaniner människor eller föremål som ett sätt att hävda dominans eller visa tillgivenhet. Lukten av människor på filtar, kuddar, soffor etc. kan få din kanin att vilja slicka dessa föremål. Andra kaniner kommer att njuta av att slicka specifika texturer av material, såsom läder, matta eller sammet.

Eftersom kaniner inte har händer som vi använder de sina munnar för att utforska världen omkring dem. Deras morrhår, tänder och tungor används för att hitta föremål och testa många olika smaker och texturer. Vissa kaniner tycker om att utforska med munnen så mycket att de kommer att slicka upp allt de kommer över. För det mesta är detta helt normalt, men det är också viktigt att vara försiktig med överdriven slickning i skötselbeteenden och slickning som kan vara ett resultat av tristess eller ångest.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Är det normalt att kaniner slickar mycket?

Liksom att gräva och tugga är slickning ett instinktivt beteende för kaniner, men vissa kommer att vara mer benägna att slicka än andra. Det är normalt beteende som hjälper dem att hantera sin omgivning.

Kaniner gillar att slicka alla typer av föremål runt dem, inklusive människor. Du kanske märker att din kanin föredrar att slicka vissa typer av föremål framför andra. Till exempel kommer vissa kaniner att spendera mycket tid på att slicka mattan, medan andra har en specifik plats på soffan som de gillar att slicka. Andra kaniner slickar bara människor eller deras kläder, medan andra slickar allt bortsett från människor.

Allt beror på din kanins personlighet. Alla dessa beteenden är helt normala för kaniner. De enda gånger det finns någon anledning till oro är om din kanin orsakar kala fläckar på sig själv eller sin bundna partner genom att övertrimma eller om din kanin verkar slicka allt på grund av rädsla eller tristess.

Är det farligt för kaniner att slicka?

Inte bara är detta normalt kaninbeteende, utan det finns också mycket liten chans för skada eller förstörelse. Kaninernas tugg- och grävbeteende kan leda till skadade mattor, fotlister och möbler, men slickning orsakar bara en tillfällig blöt fläck på möblerna eller golvet. Det är egentligen bara fara om din kanin försöker slicka något som innehåller farliga kemikalierester.

Till exempel om din kanin försöker slicka golvet omedelbart efter moppningen. Av denna anledning är det bäst att använda antingen ett husdjurssäkert rengöringsmedel (som renhet), eller håll din kanin borta från alla områden du har städat i minst några timmar.

Det finns några teorier om att kaniner som slickar kuddar på grund av saltet i mänsklig svett är saltbrist. Det har gjorts väldigt lite forskning om hur mycket salt en kanin behöver i sin dagliga kost, men det finns heller inga bevis för att tama kaniner med en hälsosam kost lider av någon form av saltbrist. Det betyder att om din kanin slickar din kudde på grund av svett, kanske han gillar smaken av saltet, men det är osannolikt att den har några hälsoproblem att oroa sig för.

Se även  Hur man identifierar chock hos kaniner och hjälper dem att återhämta sig

göra anspråk på territorium

Liksom hakor (när kaniner gnuggar hakan mot ett föremål), är slickning ett sätt för kaniner att göra anspråk på sitt territorium. Vanligtvis händer detta när kaniner slickar några gånger på ett antal föremål i miljön. Du kommer särskilt att märka detta beteende om din kanin är på en ny plats eller om det finns nya föremål i rummet. Att slicka på detta sätt hjälper till att sprida kaninens doft, vilket är vad kaniner gör för att försöka hävda äganderätten till territoriet.

Grooming beteende och slickande

Kaniner använder också sina tungor för att sköta sig själva och andra. De är faktiskt väldigt rena djur som lägger mycket tid på att sköta sig själv för att hålla sin päls fin och glänsande. Kaniner i par kommer till och med att hjälpa sina vänner genom att slicka och ansa dem också! Det är ett vanligt beteende hos kaniner och är en bra signal att paret fortsätter att se varandra som vänner.

Skötsel mellan kaniner

Att trimma en annan kanin är ett sätt som dessa djur visar tillgivenhet för varandra. Det är ett sätt för kaniner att visa andra att de bryr sig om deras underhåll och renlighet. Vanligtvis kommer det att finnas en dominant kanin som är mycket mer sannolikt att vara på den mottagande sidan av grooming än den underordnade kaninen. Om den dominerande kaninen ger några slickar till den underordnade, är det en sällsynt gåva, beroende på arten av parets relation.

Om bundna kaniner hamnar i ett litet slagsmål eller blir arga på varandra, är en slick i pannan ofta ett sätt att signalera att kampen är över och allt är förlåtet och glömt. För så klart skulle kaniner inte putsa varandra om de fortfarande var arga.

Egenvårdsbeteende

Eftersom kaniner är så rena djur kommer du att hitta dem som städar sig själva genom att slicka allt. Om du spenderar mycket tid med din kanin kommer du att upptäcka att den har långa självvårdspass flera gånger om dagen. Det är helt normalt att kaniner slickar sig på det här sättet en stor del av dagen och det är sällan anledning till oro.

Den enda gången trimningsbeteende är något att oroa sig för är när din kanin slickar så mycket att det orsakar kala fläckar. De kan också orsaka kala fläckar på sin bundna kanin om de sköter sin kompis för mycket.

Denna överträning kan hända på grund av överdriven stress, ångest eller tristess. Om din kanin är orolig kan den trösta sig själv genom att ansa sig eller slicka sin kompis. Det är också ett sätt att bekämpa tristess eftersom det ger kaninen något att göra.

Varför slickar din kanin dig?

Vanligtvis slickar kaniner människor av samma anledning som de slickar andra kaniner, vilket är för att sköta dig! Det är ett sätt som kaniner kan visa tillgivenhet till sina människor och låta dig veta att de älskar dig och bryr sig om din renlighet. Jag tycker att kaniner särskilt tycker om att slicka människor i ansiktet och pannan när de försöker ansa dem på det här sättet, eftersom det är nära hur bundna kaniner beter sig i par.

Kaniner kan också slicka dina kläder för att visa samma tillgivenhet. Dina kläder luktar som du, så din kanin slickar dem i ett försök att ansa dig och visa att de bryr sig. Bli inte förvånad om du råkar bli biten av din kanin också. De kan stöta på en söm i dina kläder och tror att det är något som liknar tovig päls som de behöver ta bort med tänderna.

Se även  Varför dör kaniner plötsligt?

I andra scenarier kan en kanin slicka dig eller din hand för att de gillar smaken. Kanske har du rester av något gott på handen som får din kanin att tycka om att slicka den. Vissa kaniner gillar också smaken av salt, som finns i vår svett. De slickar oss, speciellt handflatorna, för den smaken.

Varför slickar kaniner kuddar, golv, soffor och andra föremål?

Det beteende som ofta oroar skötare mest är när kaniner börjar tvångsmässigt slicka föremål. De kommer att spendera mycket tid på att sitta och slicka saker som kuddar, soffor, filtar, mattor och andra vanliga hushållsföremål (min kanin gillar till och med att slicka mitt laptopfodral!). Det är egentligen bara en rolig aktivitet för kaniner.

Även om detta inte är ett vanligt beteende bland Allt kaniner, det är inte ovanligt på något sätt och det är inte alls en anledning till oro. Vi vet inte exakt varför dessa kaniner gillar att slicka allt, precis som vi inte vet varför vissa kaniner envisas med att tugga allt de kommer över. Det är bara ett naturligt kaninbeteende och det är ingen skada att låta din kanin fortsätta.

Några anledningar till varför din kanin kanske gillar att slicka föremål är:

 • De gillar konsistensen. Märker du att din kanin har en tendens att gå efter liknande texturer hela tiden? Kanske gillar de känslan av soffans luddiga struktur eller släta metallytor. Eftersom kaniner inte har händer är slickning bara ett sätt att njuta av känslan av ytorna de rör vid.
 • Det luktar som du eller andra djur. Kuddar och sängkläder kan vara vanliga föremål för kaniner att slicka, eftersom de är mer benägna att bära på doften av dig eller andra medlemmar i hushållet. Din kanin kanske ser detta slickande som att den sköter dig, eller så försöker de dölja din doft med sin egen doft för att göra anspråk på territorium.
 • Det smakar gott. Även om jag inte har testat det, är jag säker på att olika texturer, material och ytor har olika smak. Kaniner kanske gillar att slicka dessa olika fläckar eftersom de gillar smaken.
 • Det lindrar tristess. Kaniner som inte har andra leksaker eller människor att interagera med kan börja slicka föremål för att fördriva tiden.

När orsakas slickning av tristess eller ångest?

Ibland orsakas överdrivet slickande av tristess eller ångest. Detta är mer sannolikt att dyka upp i tvångsmässigt självvårdande beteende, när din kanin putsar sig så mycket att de börjar få kala fläckar. Men de kan också slicka andra föremål för att lindra deras ångest eller för att ge sig själva något att göra när de är uttråkade.

Du kan se skillnad på att slicka för att det är roligt och att slicka för att din kanin är uttråkad eller orolig genom att titta på resten av hans kroppsspråk.

Om din kanin visar typiska tecken på att de är glada, som att binky och zooma runt i rummet, är detta beteende absolut inget att oroa sig för. Om de visar symptom på att vara rädda eller frustrerade, kanske du vill ta reda på orsaken till slickbeteendet för att se till att din kanin är glad.

Se även  Varför är min kanins bajs mjuk?

Beteenden som indikerar att din kanin är glad och självsäker:

 • Säker hållning. Om din kanin är självsäker, kommer han vanligtvis att anta en avslappnad hållning och kommer fram till dig eller utforska rummet utan att tveka.
 • Leker med leksaker. Glada kaniner älskar att kasta och tugga på leksaker. De kan också njuta av att gräva i kartong eller mattor och utforska rummet med tunnlar eller katttorn på en plattform.
 • Binkies och zoomar. Kaniner kommer att göra en glad snurr i luften som kallas en binky eller surrar runt i rummet om de är energiskt glada. Detta beteende är vanligare hos unga kaniner, eftersom äldre kaniner kanske inte har energi att surra runt hela tiden.
 • Spindlar. Kaniner spinner när de försiktigt slipar ihop sina bakre tänder. De kommer att göra detta när de är bekväma och nöjda. Du kanske märker det som ett ryck i din kanins morrhår när du klappar dem.
 • flop. Kaniner som sover på sidan visar att de känner sig trygga i sin miljö. Det är en sårbar hållning som gör det svårare för kaniner att komma upp och springa.

Beteenden som indikerar att din kanin är uttråkad eller orolig:

 • Högljutt skramlar huset. En kanin som högt och ihärdigt skramlar på sidorna av höljet försöker berätta för dig att den är uttråkad och vill komma ut. Detta är särskilt problemet när kaniner hålls i burar som är för små.
 • Brist på energi. Om kaniner känner sig oroliga eller uttråkade under långa perioder kan de tappa sin naturliga nyfikenhet och sitta större delen av dagen. Detta är särskilt något att se upp med på morgon- och kvällstimmarna när kaninerna är som mest aktiva.
 • Aggressivt beteende. Ibland när kaniner blir uttråkade eller rädda, blir de frustrerade och knäpper på folk. Om din kanin verkar aggressiv utan anledning kan den vara uttråkad eller stressad.
 • Uppmärksamhetssökande beteende. Uttråkade kaniner kan försöka få din uppmärksamhet på andra sätt. De kan börja slå eller bete sig på mer destruktiva sätt för att försöka få dig att uppmärksamma dem.
 • Alert attityd. Oroliga kaniner har ofta ett stelt och alert kroppsspråk. Deras öron kommer att vara uppe och de kommer att verka redo att springa när som helst.
 • Bangar. Att knacka kan vara ett tecken på rädsla eller ilska. Om din kanin skäller ihärdigt på dig, säger han förmodligen till dig att han är rädd eller försöker få din uppmärksamhet.
 • Dölj. Kaniner som gömmer sig hela tiden kan vara kroniskt oroliga. Om de visar mycket slickbeteende, särskilt på kanten av sitt gömställe, kan det vara ett symptom på deras ångest.

Drick vatten efter att ha slickat

En egenhet jag har märkt med min kanin, Elusive, är att hon tenderar att dricka stora mängder efter att ha tillbringat mycket tid med att slicka något, särskilt soffan eller en kudde. Överdrivet drickande är något som kan vara ett tecken på leverskada hos kaniner, så jag var lite orolig över Elusives dryckesvanor till en början.

Men när jag väl kände igen mönstret att mycket slickande leder till mycket drickande, insåg jag att hennes drickande inte var något att oroa sig för. Hon höll precis på att använda upp saliven och gjorde en våt fläck på soffan som jag kunde sitta i. Hon kan också ha blivit lite salt av att slicka min kudde, vilket också är känt för att öka vätskeansamlingen hos djur. Att dricka mer var bara en logisk konsekvens av att slicka allt.