Kaninens näsa: Varför vickar de?

Om du har en kanin vet du utan tvekan hur söta deras näsor är. Våra små lurviga vänner har näsor som ständigt vickar och nästan aldrig tycks sluta. Men har du någonsin undrat varför deras näsor rycker? Många andra djur kan röra näsan, men få flyttar dem kontinuerligt, som kaniner gör.

Varför rör kaniner på näsan? Rycken i näsan på kaninen hjälper dem att lukta bättre, andas lättare och reglera kroppstemperaturen. Liksom många av kaninernas anatomi viftar kaniner med näsan som en försvarsmekanism för att öka sina chanser att överleva i det vilda.

Liksom en kanins svans och ögon är en kanins nos en dold, men väsentlig, del av deras överlevnad som art. Även om våra älskade husdjur inte behöver oroa sig så mycket för farliga rovdjur, är deras näsor fortfarande en viktig del av deras anatomi nu när de är ute i naturen. Vi kan lära oss mycket om våra kaniner när vi ser deras söta nosar vicka.

Bättre luktsinne

Kaninens nosryckning hjälper kaniner att få ett bättre luktsinne. Det stimulerar de miljontals luktreceptorer de har och förbättrar antalet lukter de kan urskilja på kort tid. Det är därför du kommer att se en kanins nos börja vicka snabbare och snabbare när de blir nyfikna på något nytt i området.

Liksom många andra egenskaper hos kaniner har detta utmärkta luktsinne spelat en viktig roll för en vildkanins överlevnad. Kaniner kan rycka i näsan 150 gånger per minut. Detta ger dem förmågan att känna av farliga rovdjur som annars skulle kunna undkomma syn och ljud.

Reglering av deras kroppstemperatur

Näsrörelser spelar också en roll för kaninernas förmåga att reglera sin kroppstemperatur. När en kanin andas hjälper slemmet i näshålan till att överföra värme från luften som andas in och ut. På vintern kan detta hjälpa kaninen att behålla värmen, medan det i varmt väder kan spela en avgörande roll för att förhindra värmeslag hos kaniner.

Det är därför du förmodligen kommer att märka att en kanins andningshastighet ökar tillsammans med hastigheten på deras nasala rörelser när en kanin börjar bli varm. Eftersom deras kroppar värms upp på grund av sin tjocka päls, gör kaninens andetag mycket arbete för att kyla ner dem. Detta fungerar tillsammans med kaninens öron eftersom de leder bort överskottsvärme från kaninens kropp.

Andas lugnt

Kaniner är obligatoriska näsandning, vilket innebär att en frisk kanin alltid kommer att andas genom näsan. Att vicka på kaninens nos hjälper till att flytta luft genom andningsorganen så att kaninen får tillräckligt med luft när den andas. Detta är särskilt viktigt när en kanin är mer aktiv. Deras andningshastighet kommer att öka och deras näsa vickas snabbt. Detta hindrar dem från att flämta, som många andra arter gör.

Kaniner gör det inte att ha att vicka på näsan för att andas. Du kanske märker att din kanins nos ibland verkar stanna helt när den sover eller vilar. De andas fortfarande, kaninen behöver helt enkelt inte andas lika snabbt eftersom de inte förbrukar mycket energi. De behöver inte röra näsan för att andas, det gör det bara lättare.

Skaffa information

Kaniner använder också näsan för att samla information om miljön runt dem. Kaniner har morrhårssensorer runt näsan och kinderna. När deras morrhår gnuggar mot föremål i närheten, kittlar de i kaninens näsa och får den att vibrera. Det ger också kaninen en uppfattning om vilka föremål som finns i närheten. Detta är viktigt för kaniner eftersom de är långsynta djur och inte tydligt kan se föremål i närheten.

Se även  Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

Att sniffa miljön kan ge dem lika mycket information som samtal kan för människor. De kan se på lukten i vilket territorium de befinner sig och vilka smakrika grönsaker som kan gömmas under jorden.

När slutar en kanins näsa vicka?

Medan en kanin får många fördelar av att rycka i näsan, har de inte alltid den där söta vickningen. Det är bara en myt att en kanin kommer att sluta andas eller dö om näsan inte vickar. Om du har kaniner i ditt hem, kanske du till och med ser att deras näsor stannar ibland. Så när är de tillfällen då du ser den vingliga näsan stanna?

När de sover

Den vanligaste gången du kommer att märka en paus i en kanins näsa ryckningar är när de sover. Kaniner kan inte ägna mycket uppmärksamhet åt sin omgivning när de sover, så deras näsor slutar försöka samla information.

Detta är faktiskt ett av sätten du kan se om en kanin sover. Kaniner sover ofta med öppna ögon, vilket gör att det verkar som om de alltid är vakna och vid medvetande. Detta är helt enkelt ett sätt att lura rovdjur att tro att kaninen är vaken. Du kan se om det är en kanin Verklig sova genom att titta på näsan. Om det fortfarande rycker i näsan är kaninen förmodligen vaken. Men om den slutar vibrera har kaninen somnat.

När de är lugna

Ibland, när en kanin känner sig väldigt lugn, kommer dess nos att sakta ner till den grad att den inte verkar rycka längre. Du kanske märker detta när du klappar din kanin. Du ger dem en härlig massage och kaninen smälter ner i golvet. Kaninen sover inte, men deras näsa verkar inte rycka längre.

Vanligtvis slutar deras näsa inte riktigt vicka i dessa fall. Det har bara saktat ner så mycket att det verkar ha slutat. Men om du fortsätter att titta på din kanins näsa kommer du att märka en och annan långsam ryck. Eller om du slutar klappa, kommer de plötsligt att rycka snabbare i näsan om de knuffar din hand för att bli klappad mer.

När de är superpigga

När en kanin plötsligt blir rädd kan det sluta rycka i näsan för ett ögonblick. Det ser ut som ett överhoppat hjärtslag. Vanligtvis när en kanin är pigg kommer dess nos att rycka mycket snabbt för att samla in så mycket information som möjligt. Men när det är en plötslig chock fryser hela kroppen för ett ögonblick. Och så är deras näsa.

När rör kaniner näsan riktigt snabbt?

Vanligtvis kommer kaniner att vicka på näsan i en relativt konstant hastighet. Men det finns tillfällen då du märker att din kanins nos rycker mycket snabbare än vanligt. Ibland kan den snabba andningen till och med få din kanin att se ut som om den skakar. Vanligtvis är detta helt normalt och inget att oroa sig för. Din kanin kan ha varit aktiv och håller på att svalna, eller så är han bara lite nervös eller upprymd.

Se även  Vad händer om en kanin får en hjärtattack?

När de är nyfikna eller exalterade

Kaniner är mer benägna att rycka i näsan om de är nyfikna eller upphetsade över något. Du kanske ser deras näsa gå när de kollar in ett nytt föremål i rummet. Eller så kanske du ser dem bli väldigt exalterade när du öppnar en godispåse för att ge dem deras favoritgodis. En ryckning i näsan är ett sätt att se när din kanin är superupphetsad.

Om de är nervösa eller rädda

Kaniner är också mer benägna att rycka i näsan när de blir nervösa eller rädda. Eftersom de kan samla så mycket information genom att vicka på näsan, kommer kaniner att försöka nosa upp allt med sina snabbt ryckande näsor.

När de är aktiva

Det är förståeligt att kaniner också är mer benägna att rycka i näsan om de är mycket aktiva. Detta hjälper dem att andas lättare när de utför sin akrobatik i hela vardagsrummet. Efter att de har zoomat klart för tillfället kommer kaniner ofta gå ut och sträcka på sig och fortsätta att andas snabbt. Så bli inte förvånad om du ser en kanin andas supersnabbt efter att den har sprungit runt en hel del. De tar nu en stund på sig att svalna.

När de är varma

Kaniner kommer också att andas snabbare om de är väldigt varma. Detta är en du vill se eftersom kaniner burk överhettas. Om det är varmt och du märker att din kanin andas väldigt snabbt, se efter dessa andra tecken på värmeslag:

 • Lite energi
 • Röda öron
 • Munandning eller dregling
 • Huvudet kastas bakåt
 • Förvirrad rörelse
 • Darrande
 • Ät inte

Om de bara andas snabbt och det inte finns några andra tecken på nöd, mår kaninen förmodligen bra. Men du kanske vill slå på AC:n så att din kanin inte behöver arbeta så hårt för att hålla sig sval.

När de är stressade eller sjuka

Ibland kan en ökning av kaninens nosryckningar innebär att de är sjuka. Kaniner är bytesdjur, så de kommer att försöka dölja sina svagheter. Detta beror på att ett rovdjur i naturen ofta försöker plocka ut bytesdjur som visar tecken på sjukdom. Om en kanin har ont, kommer deras andningshastighet vanligtvis att öka när de försöker dölja tecknen på sitt obehag.

Om du märker att din kanins andning påskyndar när hans näsa rycker mer, kolla efter andra tecken på ångest hos kaninen:

 • Böjd, besvärlig hållning
 • Ät inte
 • Bajsa inte
 • Brist på energi

Andningsförhållanden som blockerar näspassagen kan också orsaka en ökning av ryckningar i en kanins näsa. Kaninernas andningshastighet ökar när de kämpar för att få tillräckligt med luft. Så om du märker väsande andning, morrande, vattniga flytningar eller snor som kommer från kaninens nos, då behöver de läkarvård.

Varför ett gott luktsinne är så viktigt för kaniner

Kaniner har utvecklat ett utmärkt luktsinne för att hjälpa dem i deras dagliga liv. Dessa små fluffar använder sina söta vickande näsor av så många anledningar, inklusive:

 1. Sniffa deras mat. Kaniner kan lukta på läckra grönsaker medan de fortfarande är under jorden. De använder också sina näsor för att identifiera eventuell mat framför dem. Eftersom kaniner är framsynta, litar de på sitt luktsinne för att skilja många närliggande föremål.
 2. Luktande rovdjur. Eftersom många rovdjur har utvecklats till att vara väldigt tysta och gömda i sin miljö, litar kaniner ofta på sitt luktsinne för att veta när farliga rovdjur finns i närheten.
 3. Parning. Kaniner använder sitt luktsinne för att veta när honorna är i parningssäsong. Okastrerade hankaniner kan också avge en stark skunkliknande lukt när de är redo att para sig.
 4. göra anspråk på territorium. Kaniner kommer att sprida sin doft för att göra anspråk på sitt territorium. Det gör de genom att gnugga doftkörtlarna i hakan mot föremål och spraya deras kiss. Andra kaniner som kommer in på deras territorium kommer att veta direkt på grund av deras starka luktsinne.
Se även  Vilka kaninraser lever längst?

Kan du kommunicera med din kanin när du rör på näsan?

Du kan förstå lite av din kanins kroppsspråk om du ser hans näsa vicka. Om deras näsa vickar långsamt och konsekvent vet du att din kanin är ganska lugn vid det här laget. Eller om din kanins nos rör sig supersnabbt när den tveksamt närmar sig ett nytt föremål, vet du att de är nyfikna på det.

Du kan prova att vicka med näsan mot din kanin och se hur de svarar. Jag har hört historier där någon kunde lugna sin kanin genom att röra sin nos tillsammans med kaninens nos. Jag har försökt göra det här, och även om det är ett dumt och roligt experiment, ignorerar mina kaniner mig för det mesta.

Relaterade frågor:

Varför är kaninögon så stora?

Kaninögon är stora och placerade på sidan av en kanins huvud för att ge dem ett mycket brett synfält. De kan se sig omkring i en cirkel på nästan 360º och de kan se vad som händer på mycket stora avstånd.

Varför har kaniner stora öron?

Stora kaninöron tjänar två huvudsakliga syften. Som du kanske förväntar dig är den främsta anledningen till att kaniner har stora öron utmärkt hörsel. Mindre uppenbart, men lika viktigt, dessa långa öron hjälper kaninen att reglera sin kroppstemperatur.

källor:

 1. ”Kaniner drar upp näsan åt information.” Fråga veterinären, SFGate. 7 oktober 2009, https://www.sfgate.com/homeandgarden/article/Bunnies-twitch-their-noses-for-information-3215094.php.
 2. Fayez I., Marai M., Alnaimy A., Habeeb M. ”Termoreglering hos kaniner.” I: Baselga M. (red.), Marai IFM (red.). Kaninproduktion i varma klimat. Zaragoza: CIHEAM, 1994. sid. 33-41 (Cahiers Options Méditerranéennes; n. 8). Hämtad från: resources.ciheam.org/om/pdf/c08/95605277.pdf.
 3. Johnson-Delaney, Cathy, Orosz, Susan. ”Kanin andningssystem: klinisk anatomi, fysiologi och sjukdom.” Veterinary Clinics of North America Exotic Animal Practice. Maj 2011, https://www.researchgate.net/profile/Cathy_Johnson-Delaney/publication/51155433_Rabbit_Respiratory_System_Clinical_Anatomy_Physiology_and_Disease/links/5b04c36faca2720baRespiratory-Car099e siology-and-Dise ase. pdf.
 4. Xi, J., Si, XA, Kim, J., Zhang, Y., Jacob, RE, Kabilan, S. och Corley, RA (2016). ”Anatomiska detaljer om kaninnäsgångar och deras konsekvenser för andning, luftkonditionering och lukt.” American Society of Anatomy. Anat. Rec., 299: 853-868. Hämtad från: https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.23367.