Kaniner är fantastiska husdjur! (11 tips för att komma igång)

Kaniner är fantastiska husdjur, men ibland kan de vara små bråkmakare. De är naturliga grävare och grovfoderare, vilket betyder att kaniner är fantastiska tuggare och grävare. De kan gräva ner sig i mattor, tugga möbler och golvlister och i allmänhet orsaka förödelse i ett oförberedt hem.

Detta destruktiva beteende kan sätta vissa lägenhetsbor på kant. Du vill inte att din skissartade rumskamrat ska skada lägenheten. Små lägenheter kan också utgöra ett problem i hur mycket utrymme en kanin får. De kan vara små djur, men kaniner behöver utrymme att stanna och utrymme att röra sig på.

Lyckligtvis finns det några enkla sätt att göra en lägenhet till en säker och vänlig miljö för våra kaniner. Om du funderar på att ta med en kanin i ditt lägenhetsliv, kolla in dessa tips för att se till att din nya följeslagare är en glad och frisk kanin.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Se till att dina lägenheter tillåter kaniner

Även om du bor i ett lägenhetskomplex som marknadsförs som husdjursvänligt är det en bra idé att kontrollera att i synnerhet kaniner är tillåtna som husdjur. Ibland listar policyn i hyresavtalet endast katter och hundar som möjliga husdjur, så att ta med någon annan typ av husdjur skulle anses bryta mot hyresavtalet.

Kontrollera direkt med ledningen om kaniner är tillåtna i lägenheten innan du tar hem en kanin eller flyttar till ett nytt utrymme. Det sista du vill är att tvingas ge upp ditt husdjur eftersom ledningen har en alltför strikt husdjurspolicy.

2. Sterilisera eller sterilisera din kanin

Ett mycket mindre självklart steg du kan ta för att hålla din lägenhet säker och din kanin glad är att få dem kastrerade eller kastrerade. Kaniner som har reparerats är mycket mindre benägna att uppvisa potentiellt destruktivt beteende. De är mindre benägna att spraya urin och bajs runt huset för att ta sitt territorium. Detta, särskilt pölen, kan skada mattor och kan till och med ta bort lacken på trägolv.

I allmänhet är kastrerade kaniner också lugnare. De kommer inte att vara lynniga och aggressiva rumskamrater. Kastrerade kaniner kan fortfarande gräva och tugga saker när de är uttråkade, men det är vanligtvis mycket mindre ihållande än deras oförändrade motsvarigheter.

3. Ge en hemmabas för din kanin

För att din kanin ska kunna leva lyckligt i din lägenhet vill du se till att du har en hemmabas för dem. Det här kommer att vara ett ställe dit din kanin kan gå för att känna sig trygg, och det kommer att vara en plats att ställa din kanins kattlåda och matskålar. Du kan ge din kanin några lådor och små kaninmöbler att ha kul med och gömma sig i också.

Se till att ditt hölje är tillräckligt stort för din kanin. Ett hölje av rätt storlek bör vara 3-4 gånger din kanins fulla längd. Bredden ska också vara 1-2 gånger din kanins längd, och den ska vara tillräckligt hög för att din kanin ska stå hela vägen på tårna.

Även om du planerar att låta din kanin springa fritt i din lägenhet, vill du ha en hemmabas för dem. Detta kommer inte bara att ge din kanin en säker plats att dra sig tillbaka på, utan det är också viktigt att ha ett staket om du förväntar dig att inspektions- eller underhållspersonal kommer in i din lägenhet. På så sätt har du en plats för din kanin om du behöver hålla dina husdjur borta.

Se även  Varför kaniner skramlar burstänger och hur man förhindrar det

4. Använd ett hus som är lätt att rengöra

I en lägenhet har man inte lyxen att ha en vattenslang ute som man kan skölja en kaninbur med. Du kan prova att städa en bur i ett badkar, men det är inte alltid ett smart val. Jag känner några personer som försökte använda ett badkar inomhus och fick ett igensatt avlopp på grund av allt hö. Hö döljer allt!

Istället rekommenderar jag att du använder en kapsling som är lätt att rengöra och som inte kräver ytterligare skrubbning. Använd en kaninex-penna som deras inhägnad! Du kan lägga upp en matta under delen av huset för bättre skydd av golvet i din lägenhet. För att rengöra dessa stängsel behöver du bara sätta undan grindarna, sopa upp det du kan och dammsuga resten.

Dessa ex-pennor är också bra eftersom de passar vilken form du vill. Om du bara har konstigt utrymme tillgängligt för att placera kaninhägnet i din lägenhet, kan dessa pennor göra jobbet.

5. Använd platsbesparande möbler

I en liten lägenhet har du bara begränsat med utrymme. Det kan vara svårt att få plats med alla dina möbler samtidigt som du ser till att din kanin är tillräckligt stor för dem. Helst bör kaninens hölje vara cirka 3-4 gånger längden, vilket kan lägga till mycket utrymme.

Här kan du använda vertikalt utrymme för att se till att allt passar. Det jag gjorde för att lösa detta problem var att köpa en loftsäng. På så sätt kunde jag använda området under som min kanins inhägnad och inte förlora någon golvyta.

Om du inte vill ha en loftsäng kan du göra något liknande genom att använda utrymmet under ett bord, bänk eller skrivbord som en kaninhydda. Det skulle vara lätt att linda ditt ex-pennstängsel runt ett bord så att du kan använda utrymmet under för din kanin.

6. Täck mattor

Många kaniner är fantastiska grävare. De kommer att försöka gräva in i hörnen av rummen eller gräva in i mattan under möbler. Om din kanin är en grävare, måste du vidta några försiktighetsåtgärder för att se till att de inte skadar lägenhetens matta.

Först måste du göra vad du kan för att blockera hörnen på rummen. Det är de områden där kaninerna gräver mest. Använd möbler för att helt stänga av dessa hörn från din kanin.

Jag använder också mattor Och plastmattor att täcka områden där min kanin gräver som inte kan blockeras av möbler. De kan blockera större områden som din kanin ofta gräver in i. Om din kanin är ihärdig kommer den så småningom att ta sig igenom mattan, men en skadad matta är mycket lättare att byta ut än en skadad matta.

Ibland äter kaniner bitar av mattan när de går. Jag rekommenderar att du köper mattor av sjögräs, sisal eller annan naturfiber. På så sätt behöver du inte oroa dig för att din kanin ska få i sig något som är farligt för honom.

Se även  Hur tar du hand om äldre kaniner?

Relaterat meddelande

Den kompletta guiden till kaninsäkra ditt hem

LÄS MER

7. Klipp din kanins naglar regelbundet

Att klippa en kanins naglar regelbundet kan också minska mängden skador de kan göra på lägenheten. Vassa naglar kan repa trägolv eller göra kort på vilken matta som helst. Långa naglar kan också haka och lätt gå sönder, vilket gör att kaninen blöder över hela mattan.

Genom att klippa din kanins naglar regelbundet kan du oroa dig mindre för att förstöra trägolv. Även om de gillar att repa träet, kommer din kanin inte att kunna göra mycket skada. Att klippa naglarna regelbundet kan också hindra dem från att gräva igenom de mattor du har över mattorna.

8. Blockera golvlister

Kaniner kan också göra mycket skada genom att tugga på fotlister. Fotlister är precis den perfekta höjden för en kanins tänder att gnaga på. Den typen av skador är svåra att reparera och kan vara farliga för kaniner, beroende på vilken typ av färg lägenheten använder. Den goda nyheten är att detta inte är ett problem för alla kaniner. Många kommer helt att ignorera golvlister, så titta på din egen kanins beteende och gör ändringar om det behövs.

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att din kanin tuggar på fotlister:

  1. Försök att stänga av de områden där du kan först. Flytta möbler framför socklarna. Användande klia för katter längs kanten av rummet för att hålla din kanin borta. Det är fult, men jag använder till och med klämda kartonger längs kanten av mitt rum för att hålla min kanin borta från golvlisterna.
  2. För platser du inte kan blockera kan du prova en bitter äpplespray. Det bör ge din kanin en ful smak så att de inte vill fortsätta tugga på fotlisterna. Du kan köpa dessa i en djuraffär eller online, eller så kan du göra dem själv. Tillsätt lika mängder vit vinäger och äppelcidervinäger. Skaka ihop allt och spraya det på golvlisterna.
  3. Det andra jag har provat och haft stor framgång med är att använda tejp. Jag satte remsor av maskeringstejp runt kanterna på golvlisterna för att hålla min kanin från att tugga dem. Det fungerar förvånansvärt bra, så jag rekommenderar att du provar det. Den enda varningen jag har med den här tekniken är att om din kanin försöker tugga tejpen, måste du ta bort den. Du vill inte att din kanin ska få i sig mycket tejp. Inte bra för matsmältningen.

9. Trådar som är resistenta mot kaniner

Det är absolut nödvändigt att du täcker dina kablar eller håller dem helt utom räckhåll för din kanin. Var mycket försiktig med detta eftersom kaniner är ökända för att hitta trådar och klippa dem med sina framtänder. Detta är olyckligt för våra många enheter, men också mycket farligt för kaniner. De kan få elektriska stötar av misstag.

Du vill vara säker på att du kaninsäkra dina egna sladdar som du tar in i lägenheten, men också se till att leta efter sladdar som redan finns i bostadsområdena. Ibland slingrar ledningarna som driver lägenheten eller kopplar internet ut ur väggarna runt bottenplattan.

Du måste skapa blockeringar för att se till att din kanin inte kan ta sig till dessa kablar, för om din kanin får fel sladd kan han stänga av strömmen till en hel del av lägenheten. Det kommer inte att vara billigt att fixa, och det är mycket farligt för små kaniner.

Se även  Hur kaninsäkrar man ett rum/hus? Checklista för rummet!

Blockera områden med många kablar, till exempel under skrivbord eller bakom tv-apparater. För alla sladdar som du inte riktigt kan komma utom räckhåll för din kanin, vill du använd trådskydd av plast. Dessa tjockare rör ser till att din kanin inte tuggar på dem och plasthöljet ger ledningarna extra skydd.

10. Träna din kanin på strö

Om du bor i lägenhet kommer du definitivt att vilja potträna din kanin. Det är ganska mycket en nödvändighet. De behöver tid för att träna i lägenheten, och du vill inte att de bajsar och kissar överallt och skadar golven. Är massor lättare att hålla en lägenhet ren om din kanin också är pottränad.

Att träna din kanin på strö kommer också att göra det mycket lättare att övervaka din kanins hälsa. Deras dagliga bajs kan hjälpa dig att fånga tecken på sjukdom tidigt och ge dem den hjälp de behöver. Och det är mycket lättare att se den faktiska mängden och storleken på din kanins bajs om allt är på samma plats varje dag.

Vissa kaniner är väldigt lätta att träna, medan andra kräver mycket tid och tålamod. Yngre kaniner och äldre kaniner brukar vara svårast, men varje kanin har sin egen personlighet. Och vissa är bara envisa.

Lär dig hur du pottränar din kanin!

11. Ha en lugn lägenhet

Slutligen vill du hålla livet i din lägenhet så lugnt och tyst som möjligt. I en lägenhet som tillåter husdjur är det oundvikligt att du kommer att uppleva bullerstörningar och enstaka hundskall från omgivande lägenheter. Det kommer också alltid att höras ljud från andra människor och hushåll som går i vardagen. Det kan vara skrämmande för en liten kanin, så det är viktigare än någonsin att du hjälper din kanin att känna sig trygg i sitt eget hem.

Försök att hålla ditt liv hemma planerat och förutsägbart så att din kanin vet vad som väntar. Kaniner är mycket mer självsäkra och vänliga när de har en rutin och känner att de har viss kontroll över sitt dagliga liv.

Det är också bäst att undvika stora sammankomster och högljudda fester. Om du inte har en särskilt självsäker kanin kommer de förmodligen att bli rädda när det finns massor av främlingar runt omkring med massor av nya lukter och höga ljud. I ett fridfullt, lugnt hushåll kommer kaniner att kunna trivas och vara glada och friska kaniner!

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

relaterade inlägg

För bajs skull: Hur man tränar din kanin

LÄS MER

Kaninvård: Den kompletta guiden

LÄS MER