Kaniner är INTE nattaktiva, så vad är de?

Om du har en sällskapskanin kanske du har märkt att den tenderar att sova massor under dagen. Eller så kanske du har märkt att den enda gången du ser vilda kaniner ute är när du springer på morgonen. Många djur är mer aktiva på natten, så du tror att kaniner kan vara nattaktiva.

Kaniner är INTE nattdjur. Man ser dem ofta sova hela eftermiddagen, men de sover också mitt i natten. Så när Är aktiva kaniner? Kaniner är crepuskulära, vilket betyder att de har mest energi under timmarna runt gryning och skymning.

Precis som med människor har en kanins inre klocka ett stort inflytande på deras beteende. Det låter dem veta när de ska äta, sova, träna och leka. Att förstå våra kaniner och hur tiden på dygnet påverkar deras beteende kan hjälpa oss att ta hand om våra kaniner bättre. Vi vet när vi ska mata dem och de bästa tiderna att ta ut dem för att träna. Viktigast av allt, att förstå dessa aktivitetsnivåer hos kaniner kan hjälpa oss att veta om våra kaniner är sjuka eller bara är sömniga.

Vad betyder crepuskulär?

Crepuskulära djur är arter som är mest aktiva runt gryning och skymning. De är inte nattaktiva eftersom de sover hela natten. Men de sover också på dagarna, så det är de inte på dagen heller. Rådjur är ett annat exempel på en crepuscular art, liksom många arter av gnagare.

Detta betyder dock inte att crepuskulära djur kommer att göra detsamma endast vara aktiv under soluppgång och solnedgång. Det är sällsynt att dessa djur sover fullständigt hela dagen och natten. De flesta av dessa crepuskulära djur kommer att ha vissa perioder under dagsljus eller mörker när de är något aktiva. Det är inte så ovanligt att se dessa arter leta efter föda under dagen, men det är inte alls lika vanligt att man stöter på dem på morgonen eller kvällen.

Crepuskulära djur är också ibland mer aktiva på nätter när det är fullmåne, eftersom det inte finns något fullständigt mörker. Och de kan också vara mer aktiva på molniga dagar när dagsljuset inte är för starkt.

Varför är kaniner crepuskulära?

Även om det inte hjälper våra kaniner mycket idag, har vilda kaniner utvecklat denna interna klocka som en anti-rovdjurstaktik.

Se även  När ska jag ta min kanin till veterinären?

Eftersom de är crepuskulära, har kaniner en liten fördel jämfört med några av sina huvudsakliga rovdjur. Nattdjur, som ugglor, har svårt att se innan mörkrets timmar. Och dagaktiva djur, som hökar, jagar på dagen och kan se mindre bra på natten. Kaniner kan begränsa sina möten med båda typerna av rovdjur genom att vara mest aktiva i timmarna mellan mörker och ljus.

I varmare områden kan crepuskulär aktivitet också ha utvecklats hos kaniner eftersom det håller dem borta från den heta solen. Det är ett sätt för kaniner att leta efter mat medan det är ljust ute, och det ger dem fortfarande en chans att sova i sina svala, underjordiska hålor under de varmaste delarna av dagen.

Verkligheten för tamkaniner

Eftersom tamkaniner inte har hot om rovdjur och ofta lever i klimatkontrollerade hem, verkar de förlora en del av sina crepuskulära instinkter och anpassa sig till vissa mänskliga scheman.

Enligt min erfarenhet är husdjurskaniner inte strikt aktiva under gryning och skymning. Visst, det är då de tenderar att få mest aktiv, men jag har känt många ägare som har bullar som älskar att surra runt och väcker dem mitt i eller på natten.

Eller så blir min nuvarande kanin, Elusive, alltid väldigt upphetsad mitt på dagen runt lunchtid. Hon har anpassat sig till mitt schema och vet att hon kan få något gott om hon följer med mig in i köket. När hon är vaken tillbringar hon nästa timme med att entusiastiskt gräva igenom sina kartonger.

Daglig rutin för kaniner

Det är fortfarande viktigt att arbeta med din kanins rutin. De tycker bäst om när de vet exakt när de kan förvänta sig sin mat eller när de kan träna. Du kommer att upptäcka att om du inte matar dem när de förväntar sig det, kommer du att ha en mycket otålig kanin på händerna. De kan tugga saker de inte borde eller göra mycket oväsen medan de skramlar med burstängerna tills du gör vad de förväntar sig.

Det är också en bra idé att mata dem vid samma tidpunkt varje dag för att hålla tarmarna friska. Kaniner har ett mycket känsligt matsmältningssystem, så det är bäst att hålla saker så regelbundna som möjligt. Jag väljer att komplettera min kanins hö och ger henne dagliga pellets tidigt på morgonen. Ge henne sedan färska bladgrönsaker på kvällen.

Se även  Har honkaniner morrhår?

Det är också viktigt att se till att din kanin har ett dagligt träningsschema. Eftersom kaniner är crepuskulära, är de bästa tiderna för detta timmarna runt soluppgång och solnedgång. Om detta är omöjligt, din kanin kommer att kunna anpassa sig till det schema du ger dem. Du måste bara vara konsekvent.

Om din kanin avviker från sitt dagliga schema kan det vara ett tidigt tecken på att han håller på att bli sjuk. Eftersom jag visste att min kanin följer mig in i köket varje dag, visste jag direkt att hon inte mådde bra den dagen hon bara satt i sin bur och inte följde efter mig. Att veta när din kanin vanligtvis är aktiv kan hjälpa dig att upptäcka när den beter sig onormalt och fånga några tecken på sjukdom innan det blir allvarligt.

Hur många timmars sömn ska en kanin få?

Kaniner fungerar bra med bara några timmars sömn, men det är vanligast att de får cirka sex till åtta timmars sömn under dagen och på natten. En kanin som känner sig väldigt bekväm och avslappnad kan till och med få tio timmars sömn under en 24-timmarsperiod.

Istället för att sova i åtta timmar tar kaniner många tupplurar under dagen. Du ser dem ta en halvtimmes tupplur här, eller en timmes tupplur där. Eller ibland latar de sig bara och halvsover en stund. Detta är ett helt normalt kaninbeteende och absolut inget du behöver oroa dig för.

Sover min kanin för mycket?

Troligtvis kommer din kanin inte att sova för mycket. Det är väldigt normalt att de sover mycket på dagen. Den enda gången jag skulle oroa mig är om de börjar bryta sig ur sin normala rutin.

Om din kanin normalt är vaken och sugen på att leka på kvällen, men plötsligt bara vill sova, kan det vara dags att ta in honom för en kontroll. Det kan vara så att din kanin bara har en ledig dag, men letargi hos kaniner är ett av de första tecknen på att något är fel. Du kanske kan upptäcka sjukdomen tidigt och hjälpa din kanin att återhämta sig snabbt.

Sovställningar för kaniner

Ibland kan det vara svårt att säga när din kanin sover. De sover inte alltid med slutna ögon, och ofta är de bara halvsovande, så de reser sig snabbt upp och blir aktiva när de känner av något läskigt eller intressant.

Se även  10 miljövänliga kaninvårdstips

Kaniner sover vanligtvis i brödställning. Det är när de viker benen under och kryper ihop sig till en boll. Oftare än inte kommer din kanins ögon att vara öppna när han sover i denna position.

Din kanin kan också ligga ner eller falla till marken. I dessa positioner är kaniner mer benägna att blunda och vara mindre medvetna om världen runt dem. Det kan dock vara lite läskigt att se en floppad kanin första gången. Ibland ser dessa sovställningar ut som om kaninen har ramlat omkull och dött, men i verkligheten är de ganska bekväma. Att sova så här är faktiskt ett tecken på att din kanin känner sig väldigt trygg i sin miljö.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Relaterade frågor

Är kaniner gnagare?

Kaniner är inte gnagare. Istället är de i Lagamorpha beställa. Fram till början av 1900-talet ansågs kaniner vara gnagare, men de omklassificerades då forskare studerade deras olika skelett- och reproduktionsegenskaper.

Kan kaniner se i mörkret?

Kaniner kan se i mörkret, men deras syn är bäst lämpad för situationer med svagt ljus. Deras syn blir lite kornig eller suddig i mörka förhållanden. De är också framsynta och kan ha svårt att se detaljerna i något framför sig, oavsett ljussituation.

Hur vet jag om min kanin är sjuk?

De första tecknen att leta efter för att veta om din kanin är sjuk är om din kanin äter och bajsar. Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem som lätt störs när en kanin inte mår bra.

Källor:

  1. ”Kaninen: ett dygns- eller nattdjur?” PubMed.gov, Laboratory Animals Research Unit, University of Ulm, FRG, 1991, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1814463.
  2. ”Sant eller falskt? Kaniner är nattaktiva.” Huskaninföreningen, rabbit.org/fun/answer6.html.