Kaniner behöver mer utrymme än du tror

Om du går in i en djuraffär kan du se en rad burar som marknadsförs för kaniner. Dessa produkter kommer att ha lockande namn som ”deluxe rabbit home” och kommer att ha bilder av glada kaniner på förpackningen. Problemet? Nästan varenda en av dessa ”kaninburar”. massor för liten för kaniner.

HRA-riktlinjerna rekommenderar minst 8 kvadratfot i sitt hölje. Kaninen behöver 24 kvadratmeter extra utrymme för att träna minst fem timmar varje dag. Burken ska alltid vara tillräckligt hög för att kaninen ska stå på bakbenen.

Detta är naturligtvis minimiriktlinjer. Större kaninraser och flera kaniner som hålls tillsammans kräver mer utrymme. Jag rekommenderar alltid att ge dina kaniner så mycket utrymme som möjligt. I bästa fall kan du till och med ströva omkring fritt med din kanin för att ge dem full tillgång till ditt hem eller åtminstone några kaninsäkra rum.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur mycket utrymme behöver kaniner?

När du väljer en inhägnad för din kanin, se till att den har plats att hoppa runt och sträcka ut sig. Ett hus som är för litet kommer att kännas som en trång fängelsecell för kaninen, vilket gör dem olyckliga, uttråkade och irriterade.

Men alla kaniner är förstås inte lika stora. Kaniner kan variera från små nederländska dvärgar på 2 pund till gigantiska kaninraser som den flamländska jätten som regelbundet väger över 15 pund. Medan tumregeln att ge din kanin minst 8 kvadratfot är till hjälp som utgångspunkt, se till att du din Tänk på storleken på kaninen.

Om din kanin fortfarande är ung vid denna tidpunkt bör du också överväga dess slutliga vuxenstorlek. Du vill undvika att behöva köpa ett andra hölje efter att din kanin har vuxit ur den första. Läs mer om hur du vet hur stor din kanin blir som vuxen.

Minsta längd

Du vill i alla fall se till att hägnet är tillräckligt stort för att din kanin ska kunna hoppa tre gånger dess längd. Det enklaste sättet att uppskatta din kanins hopplängd är att mäta dem från nos till tå när de är helt utdragna. Multiplicera detta tal med 3 för att få den minsta längden på kaninhöljet.

Till exempel, om jag mäter min medelstora 6lb kanin när jag ligger ner, är hon cirka 18 tum lång. Multiplicera det med tre och du får 48 tum. Det betyder att jag vill ha ett staket som är minst 4 fot högt. Alla mindre skulle börja kännas trånga.

Minsta bredd

Kaninhöljets bredd bör vara tillräckligt för att din kanin ska ligga bekvämt utan att röra vid sidorna. Du tar höjden på din kanin som du mätte i det sista avsnittet och lägger till några tum för att se till att de inte känns trånga när de lägger sig i bredd.

Se även  Är det säkert att låta inomhuskaniner leka i snön?

För att fortsätta mitt exempel ovanifrån, skulle jag vilja ge min kanin, som är 18 tum (45 cm) lång, minst 18 tum (45 cm) eller en och en halv fot. Det är bättre att ge dem lite mer utrymme att röra sig på och ge din kanin ett hölje som är 2 fot långt.

För min kanin skulle jag behöva ett minsta utrymme på 4 fot x 2 fot. Det motsvarar 8 kvadratmeter golvyta för din kanin.

Minsta höjd

Din kanin kommer också att behöva tillräckligt med vertikalt utrymme för att stå på tårna utan att stöta huvudet på toppen. Utan tillräckligt med utrymme att stå på kan din kanin utveckla en ryggradsdeformitet. I mindre allvarliga fall kan de också tappa flexibiliteten i ryggen, vilket gör att de löper större risk för skador.

Det betyder att jag i mitt exempel skulle vilja ge min kanin minst 2 fot vertikalt utrymme i höljet. Det skulle ge henne gott om utrymme att stå upp och till och med sträcka ut sig utan att stöta huvudet eller öronen ovanpå.

Rekommenderad kapsling

Även om du kanske kan hitta en kaninbur som uppfyller dessa storlekskrav, är de sällsynta och ofta oöverkomligt dyra. Det är därför jag rekommenderar att skaffa en lekhage för husdjur och använda den som inhägnad till din kanin istället. Du kan vanligtvis hitta dessa i hundavdelningen i en djuraffär snarare än i smådjursavdelningen. De erbjuder din kanin mycket mer utrymme och är billigare än alla utom de mest underdimensionerade burarna. (Se aktuellt pris)

Varför behöver kaniner stora inhägnader?

Om du är van vid tanken på att hålla husdjurskaniner i en liten hydda, kan dessa storlekar tyckas vara anmärkningsvärt stora för dig. Det verkar vara mycket utrymme för ett så litet djur, vilket gör att man undrar om allt är nödvändigt.

Den främsta anledningen till att se till att din kanin har en bra inhägnad är för deras hälsa. Rörelseutrymme förhindrar deras muskler från att skrumpna och förhindrar fetma. Det är också viktigt att hålla en kanins matsmältningssystem friskt och i rörelse. Detta hjälper till att förhindra potentiellt dödliga tillstånd som GI Stasis.

Kaniner behöver också utrymme varje dag för att förbättra sin mentala hälsa. Kaniner är naturligt aktiva varelser som älskar att hoppa runt och leka. De kan lätt bli uttråkade och deprimerade om de inte får tillräckligt med utrymme att agera som sina lekfulla kaninjag.

Se även  9 tips för att hjälpa din kanin att bosätta sig i ett nytt hem

Genom att ge din kanin ett stort hölje blir det lättare att få tillbaka din kanin i slutet av dagen. Vanligtvis, när kaniner frenetiskt försöker undvika dina försök att komma tillbaka in i sin bur, beror det på att de inte vill känna sig instängda i ett så litet utrymme. Istället kan du ge dem ett stort område som känns mer som ett hem för din kanin än en liten fängelsecell. De gillar att gå tillbaka eftersom det är en plats där de känner sig bekväma och trygga.

Hur mycket utrymme behöver kaniner för att röra sig?

Detta bostadsutrymme är bara början. Även om det räcker för att hålla din kanin aktiv under dagen, finns det inte tillräckligt med utrymme att springa och zooma runt, och det kommer inte att tillåta din kanin att få en hälsosam mängd motion.

Utöver deras inhägnad, vill du se till att din kanin har ytterligare 24 kvadratmeter träningsutrymme tillgängligt. Återigen, detta är ett minimibelopp och alla kaniner skulle vara nöjda med så mycket utrymme som du kan ge dem.

Om din kanin är en huskanin (jag rekommenderar alltid att du håller inomhuskaniner) innebär det vanligtvis att du ser till att din kanin har tillgång till minst ett rum i ditt hus för att träna. Du vill bara ta dig tid att kaninsäkra alla rum som din kanin har tillgång till. Detta kommer att förhindra att de hamnar i problem och förhindrar att din kanin hamnar i farliga situationer. Läs mer om hur du kaninsäkra ditt hem för att göra det säkert för din kanin att röra sig.

Hur mycket tid behöver kaniner för att röra sig?

Helst har kaniner minst 5 timmar utanför sitt inhägnad för att träna. Detta beror på att kaniner är mer benägna att vara sprinter än långdistanslöpare. De springer gärna runt och tar en paus innan de utforskar igen.

Det enklaste sättet att se till att din kanin har tillräckligt med utrymme är att sluta tänka på den som ett husdjur i en bur. Tänk istället på dem mer som ett sällskapsdjur (som en katt eller hund). De kan behöva lite mer tillsyn, det är därför du har en inhägnad för dem, men om du är hemma för att hålla koll på dem, låt dem gå ut och träna. Denna tid säkerställer också att din kanin får tillräckligt med uppmärksamhet, eftersom kaniner är väldigt sociala varelser.

Hur mycket utrymme behöver du för flera kaniner?

Om du har två kaniner som bor tillsammans, vill du använda riktlinjerna för den större kaninen för att bestämma minsta livsutrymme. Du behöver inte dubbla storleken eftersom de två kaninerna fortfarande har gott om plats att hoppa runt. Vanligtvis ger en lekhage tillräckligt med utrymme för ett par, såvida inte en av kaninerna är en jätteras.

Se även  Äter kaniner sina bebisar? Vad varje ägare borde veta

Men om du ska lägga till fler kaniner till ditt hem, måste du fundera på hur du kan utöka din kanins livsmiljö. Även om inga specifika riktlinjer finns tillgängliga, skulle jag försöka fördubbla utrymmet när fyra kaniner bor tillsammans. Mer än så, och du bör överväga att ge din kaninfamilj ett helt rum för sig själva för att säkerställa att de har tillräckligt med utrymme att leva lyckligt tillsammans utan att känna sig trånga.

Hur ger du din kanin mer utrymme?

Om du redan har en liten bur för din kanin eller bor i en liten lägenhet med begränsat utrymme för en kaninhägnad, finns det alternativ som hjälper dig att snabbt förbättra din kanins livsvillkor.

  • Utöka sitt boende: Om du just nu har en liten bur kan du enkelt fästa en träningspenna för att utöka ytan utan att helt ersätta huset de bor i just nu.
  • Ge mer vertikalt utrymme: Kaniner gillar också att hoppa på föremål. Om du inte kan ge tillräckligt med golvyta för din kanin, överväg att ge dem fler plattformar och vertikalt utrymme att röra sig på.
  • Använd utrymmet under möbler: Om du bor i en liten lägenhet kan du köpa en loftsäng för att använda utrymmet under till din kanin utan att förlora golvyta. Du skulle kunna göra något liknande med utrymme under ett matbord eller soffbord som är tillräckligt högt.
  • Låt din kanin springa fritt: När din kanin är pottränad och ditt hem är kaninsäkert, behöver du kanske inte förvara din kanin i en inhägnad alls. Du kan låta dem ströva fritt precis som en huskatt, så du behöver aldrig oroa dig för att din kanin ska hållas i ett utrymme som är för litet för dem. Lär dig mer om hur du låter din kanin springa fritt.

källor:

  1. ”Hus.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/faq-housing.
  2. ”Att växa upp.” RWAF. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-care-advice/behaviour/rearing.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA