Kaniner vs hundar: Hur jämför de med husdjur?

Medan hundar onekligen är ett av de vanligaste husdjuren, vet de flesta inte att kaniner faktiskt är ganska populära. Kaniner är underbara husdjur att ha för sällskap. De är nästan lika sociala som hundar! Men trots min kärlek till kaniner är det viktigt att inse att de inte är för alla.

Både kaniner och hundar drar nytta av frekvent mänskligt sällskap. Deras beteende är inte så annorlunda som du kan förvänta dig. Kaniner behöver inte lika mycket direkt träning som hundar. Däremot behöver kaniner en mjukare livsmiljö och mycket tid för att öppna sig för människor.

Om du funderar på att skaffa en kanin eller en hund, eller båda tillsammans, tänk på för- och nackdelarna med den inblandade vården. Anta inte att kaniner är det lättare husdjuret bara för att de inte tar dagliga promenader. Vi tar dig tid att jämföra dessa två typer av husdjur så att du kan ta reda på vilken som passar din livsstil bäst. Sedan tittar vi på hur kaniner och hundar kan leva tillsammans harmoniskt i ett hushåll.

Kaninvård jämfört med hundvård

Tro det eller ej, kaniner är husdjur med lågt underhåll. Mängden vård de kräver är faktiskt jämförbar med den för hundar. De kanske inte behöver dagliga promenader, men kaniner behöver mycket uppmärksamhet, utrymme och motion för att hålla sig friska och glada.

Medan många människor som är nya inom kaninvård tänker på dem som husdjur i bur, är verkligheten att kaniner trivs som sällskapsdjur. Du måste hantera dem, träna dem och skapa ett säkert hem för dem, precis som du gör för tamhundar. Även om specifika skötselkrav varierar, är kaniner inte så mycket lättare att ta hand om än hundar.

Likheter mellan kaniner och hundar

Kaniner och hundar är helt motsatta djur, men de tillför på något sätt mycket av samma typ av energi i ett hushåll. Om du letar efter ett husdjur som du kan umgås med och bilda en djup relation med, är både hundar och kaniner utmärkta val.

Både kaniner och hundar är:

 • Social: Om du letar efter ett socialt husdjur är hundar inte ditt enda alternativ. Både kaniner och hundar tycker om att interagera och knyta an till mänskliga följeslagare.
 • Aktiva: Både kaniner och hundar behöver mycket tid för att träna. Även om kaniner är små nog att röra sig inomhus och inte behöver tas med på promenader, är det fortfarande viktigt att se till att de har tillräckligt med utrymme för att behålla sin höga aktivitetsnivå. Detta betyder också att båda typerna av husdjur kommer att älska att spela roliga spel med dig.
 • träningsbar: Du kan träna kaniner på samma sätt som du tränar hundar. Vanliga knep jag lär min kanin är att komma när jag ropar deras namn och träna dem att hoppa i mitt knä.

Skillnader mellan kaniner och hundar

Även om både kaniner och hundar är utmärkta sällskapsdjur, är de väldigt olika. Om du har haft en hund tidigare kan det ta lite tid att vänja sig vid en kanin och den vård den behöver.

De viktigaste skillnaderna mellan hundar och kaniner som husdjur är:

 • Kroppsspråk: Kaniner kroppsspråk är unikt, och det kommer att ta lite tid att lära sig vad kaniner betyder, medan många människor kan förstå hundar instinktivt. (läs mer om kanin kroppsspråk)
 • Ätmönster: Det är en tydlig skillnad mellan en köttbaserad kost för hundar och en växtbaserad kost för kaniner, men kaniner har också ett mycket känsligt matsmältningssystem som behöver hö och bladgrönt. De kan inte bara få en skål torrfoder varje dag. (läs mer om en kanindiet)
 • Prey vs Predator tankesätt: Kaniner är naturligt mer skrämmande än hundar. Som bytesdjur är det mer sannolikt att de springer och gömmer sig när de känner av fara, så kaniner kan ta ett tag att värma upp till dig.
 • Kaniner behöver mer tillsyn. Många hundar kan vara en del av hushållet med ett begränsat antal säkerhetsfunktioner som läggs till i hemmet. Men kaniner har en tendens att tugga och gräva på allt, så det kommer att krävas lite omfattande kaninprovning innan en kanin kan ströva omkring i huset utan tillsyn.
Se även  Kan två ogrerade hankaniner leva tillsammans?

Bestäm vilket husdjur som är rätt för dig

Både kaniner och hundar är utmärkta husdjur, men de är inte för alla. Du kanske bara har läst den här artikeln för att bestämma att varken en kanin eller en hund är det bästa tillskottet till din familj. Vad du än väljer är det bäst att ha ditt nya husdjurs behov i åtanke. Se till att du är redo för ditt nya husdjur och att du känner till deras vårdbehov.

Det är också viktigt att förstå att alla djur är individer. Dessa listor över för- och nackdelar är generaliseringar och kanske inte gäller ditt specifika husdjur, så det är viktigt att lära känna ditt djurs specifika behov och personlighet.

För- och nackdelar med kaninvård

Kaniner är bra husdjur för tystare och mer avslappnade hushåll. De mår vanligtvis inte bra runt barn, eftersom kaniner är mycket känsliga och lätt kan skadas. Det är också viktigt att förstå att även om kaniner är sociala kan det ta lång tid för dem att komma ur skalet.

Kaniner är också vanligtvis mer destruktiva än hundar, men det beror på det specifika husdjuret. Kaniner luktar dock inte särskilt illa heller och det är lättare att hålla rent hus med en husdjurskanin än med en hund.

Fördelar med kaninvård:

 • Kaniner är tysta: De kan vara ett bättre husdjur för lägenhetsboende eller en lugn livsstil, eftersom de inte gör så mycket ljud som stör dig eller grannar i lägenheten.
 • Rabbiner kan utbildas i kattlådan: Precis som katter kan kaniner använda en kattlåda, vilket gör det mycket lättare att städa upp efter dem. Det är lättare att potträna en kanin om den har kastrerats eller kastrerats.
 • Kaniner luktar sällan illa: Kaniner luktar väldigt lite, så du kommer inte tillbaka till ett illaluktande hus. Deras urin är den enda delen med en viss lukt, men detta borde inte vara ett stort problem om du rengör kattlådan regelbundet.

Nackdelar med kaninvård:

 • Kaniner tar lång tid att värma upp till människor: Även om kaniner är väldigt sociala till sin natur tar de ofta lång tid på sig att uttrycka sin personlighet.
 • Kaniner tuggar på allt: Du bör kaninsäkra ditt hem (särskilt kablar) för att förhindra att din kanin tuggar på något viktigt.
 • Kaniner gillar inte att hållas: De flesta kaniner är livrädda för att hållas fast, så det är bäst att interagera med dem på golvet.
 • Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem: Du måste upprätthålla en komplex matningsrutin för att hålla din kanin frisk. Detta inkluderar timotejhö, bladgrönt och en liten mängd pellets dagligen. Ge godsaker (inklusive morötter) endast med måtta.
Se även  Har kaniner mens?

För- och nackdelar med hundvård

Å andra sidan kommer hundar ofta att klara sig mycket bra i aktiva och stökiga hushåll. Många hundar tycker om högenergisituationer, även runt främlingar. Eftersom de har levt med människor i tusentals år är hundar också lättare att förstå och träna för att utföra invecklade och imponerande trick.

En aspekt som många inte tänker på är möjligheten att hitta hälsovård för en hund kontra en kanin. Hundar kan tas till nästan vilken veterinärklinik som helst och förvänta sig att träffa en kvalificerad läkare. Å andra sidan bör kaniner tas till en exotisk djurveterinär så att de kan arbeta med en läkare som har specialiserad utbildning med smådjur.

Fördelar med hundvård:

 • Hundar är vanligtvis lättare att förstå: Hundar har ett kroppsspråk som är mycket bättre känt och förstås av människor. De är i allmänhet lättare att förstå och bli vän med.
 • Hundar är mycket träningsbara. Medan kaniner kan tränas, tar hundar kakan på den här. Kaniner glömmer ofta sin träning om de blir för distraherade, och de är lite svårare att lära ut i första hand.
 • Det är lätt att hitta en lämplig veterinär: De flesta veterinärkliniker har utbildade proffs för att ta hand om hundar. Du kan dock behöva resa mer än en timme för att träffa en lämplig kaninveterinär.

Nackdelar med hundvård:

 • Vissa hundar är väldigt bullriga: Hundar skäller, morrar och ylar för att låta oss veta deras önskemål och behov. För vissa hundar kan detta tillföra ett nästan kontinuerligt ljudlager till hushållet.
 • Dagliga promenader kan vara ett besvär. Om du har en hund bör du gå ut med den varje dag, oavsett väder.
 • Hundar kan vara väldigt destruktiva. Även om hundar inte nödvändigtvis går efter dina kablar, kan de vara destruktiva i mycket större skala. De kan lättare välta föremål och orsaka förödelse i ett hushåll om de är en mer hyperaktiv hund.
 • Många hundar luktar mycket: Hundar kan lukta och behöver regelbundet bada för att hålla dem rena.

Vad ska man göra om man har en kanin och en hund hemma?

Du kan överväga att adoptera en kanin där du redan har en hund eller vice versa. Kaniner och hundar i samma hus kan vara till besvär. De är naturliga rovdjur i naturen, och ofta kan dina husdjurs bytesdjur och rovdjursinstinkter bli ett problem, även för annars väluppfostrade djur.

Detta betyder inte att det är omöjligt att ha en hund och en kanin i samma hus, men du bör ta det långsamt och överväga personligheten hos de båda inblandade husdjuren. Du har störst chans att lyckas om du försöker få ihop en trygg kanin och en lugn hund. Det är också bäst att undvika hundraser som traditionellt fötts upp för att jaga kaniner.

Se även  Kan jag raka min lejonhuvudkanin?

Är dina husdjur kompatibla?

Innan du kan låta dina husdjur komma nära varandra när som helst måste du avgöra om de verkligen är kompatibla. Om inte, bör de förvaras i separata delar av huset så att de inte skadar varandra. Kaniner är också perfekt kapabla att bita eller klia en hund och orsaka skador, så det är viktigt att vara uppmärksam på detta både djur och hur de interagerar med varandra.

Presentera dina husdjur

Det finns en chans att din hund kommer att försöka jaga eller attackera din kanin när de introduceras så du vill vara väldigt försiktig. Du måste lära hunden att sitta och stanna och hålla den i koppel. Övervaka alltid all interaktion mellan dina husdjur.

 1. Se först till att det finns en barriär mellan din kanin och hund. Detta kan vara din kanins bur eller en inhägnad. Håll din hund i koppel och för in hunden i samma rum som kaninen.
 2. Titta för att se hur dina djur reagerar. Gör din hund ett utfall mot kaninen? Får kaninen panik och gömmer sig? Om detta händer, led snabbt din hund ut ur rummet för att minska mängden stress som de två djuren upplever.
 3. Prova detta igen under de närmaste dagarna och se om djuren reagerar lugnare på varandra. När de gör det kan du låta dem nosa på varandra genom stängerna i höljet.
 4. Om din kanin och din hund är bekväma med varandra, kan du prova en interaktion ansikte mot ansikte. Ha hunden i koppel hela tiden och se till att den sitter och håller sig på kommando. Se till att din kanin har en plats att springa och gömma sig på så att den aldrig känner sig i ett hörn av hunden.
 5. Låt din kanin närma sig hunden först och se efter tecken på aggression hos båda djuren. Om det ens finns en antydan till stress för något av djuren, avsluta interaktionen och försök igen en annan gång.
 6. Om husdjuren är väluppfostrade, låt dem interagera med varandra. Övervaka dem alltid och var alltid redo att avsluta interaktionen om det behövs. Ge dem några av dessa korta interaktioner under de närmaste veckorna för att vänja dem vid varandra.

Om allt går bra kommer du så småningom att kunna låta din hund och kanin springa fritt. Men du bör aldrig låta dessa två husdjur interagera utan tillsyn. Det skulle vara väldigt lätt för en hund att av misstag skada en kanin, så även om de lyckas bli vänner vill du vara väldigt försiktig.

Hur du håller dina husdjur åtskilda

Om dina djur inte kommer överens, håll dem åtskilda. Det enklaste sättet att göra detta är att hålla kaninen på ett område där hunden inte är tillåten. Du kan också använda hundgrindar och staket för att separera områden i huset, vilket ger din kanin lite territorium och en del till din hund.