Kaniner vs katter: Hur jämför de med husdjur?

Både kaniner och katter är utmärkta sällskapsdjur. De kommer att spendera tid med dig och tillför glädje och tröst till dina dagar. Katter är standardvalet för människor som letar efter en lugn följeslagare, men du kanske har hört att kaniner också är fantastiska. Skulle en kanin vara ett bättre husdjur för dig?

I allmänhet är katter mindre underhållsdjur än kaniner. Katter är mindre destruktiva, behöver mindre individuell uppmärksamhet och hustränas snabbare. Faktum är att det är mycket lättare att hitta en veterinär till en katt än för en kanin.

Det betyder dock inte att kaniner är ett dåligt val för ett husdjur. Beroende på din livssituation kan en kanin vara ett utmärkt husdjur för dig. När de väl lär sig att lita på dig är kaniner mer sociala. De är också mycket tystare husdjur, vilket gör kaniner bra för lägenhetsboende.

Innan du bestämmer dig för vilken typ av husdjur som är rätt för dig, lär dig om för- och nackdelar med kaniner och katter. Om du bara inte kan välja mellan dem, kan kaniner och katter vara riktigt bra som husdjur tillsammans. Du behöver bara se till att dina två husdjur är kompatibla innan du låter dem spendera tid tillsammans.

Kaninvård jämfört med kattvård

De flesta inser inte det, men kaniner är faktiskt husdjur med lågt underhåll. Åtminstone, jämfört med katter är de det. Medan katter ofta gillar att hålla sig för sig själva behöver kaniner mycket uppmärksamhet, utrymme och motion varje dag för att hålla sig friska och glada.

Många nybörjare inom kaninvård tänker på dem som husdjur i bur, men verkligheten är att kaniner trivs som sällskapsdjur. Du måste interagera med dem, träna dem och skapa ett säkert hem för dem. Jämfört med den skötsel som katter kräver bör du till och med överväga att lägga mer tid på att städa om du har en kanin.

Likheterna mellan kaniner och katter

Kaniner och katter kräver definitivt olika nivåer av vård, men det betyder inte att de inte har något gemensamt. I allmänhet är båda typerna av husdjur bra följeslagare för en fridfull livsstil. De behöver inte tas ut för dagliga promenader, men du kan lära dem båda att gå i koppel om du vill.

Både kaniner och katter:

 • Relativt tysta husdjur. Både kaniner och katter är relativt tysta jämfört med många andra husdjur, speciellt hundar och fåglar. Av de två är kaniner desto tystare eftersom de inte gör höga eller irriterande ljud som en katts mjau.
 • Har liknande kroppsspråk. Även om det inte är exakt detsamma, har kroppsspråket hos katter och kaniner några överraskande likheter, särskilt när du tittar på deras öron. Nyfikna öron går framåt, medan aggressiva öron går bakåt. Du kommer också att se dem sniffa på föremål, zooma runt i rummet och visa självförtroende genom att lägga sig nära dig.
 • Har liknande aktivitetsnivåer. Både kaniner och katter är mest aktiva på morgonen och kvällen och sover större delen av dagen. De är inte alls lika energiska som hundar, särskilt när de mognar och förlorar sin babyenergi.
 • De är rena djur. Både kaniner och katter tillbringar en stor del av dagen med att trimma sig själva för att bibehålla renlighet. De kan också hustränas, vilket gör det lättare att hålla dem som husdjur.

Skillnaderna mellan kaniner och katter

Trots sina likheter kräver kaniner och katter väldigt olika tillvägagångssätt för sin vård. Katter kan mer eller mindre lämnas åt sig själva, medan kaniner behöver mycket mer tillsyn och kaninsäkerhet i hemmet (som barnskydd, men för kaniner).

De har också helt motsatta näringskrav som du måste ta hänsyn till. Kaniner och katter reagerar också olika på sin miljö. Du måste ta dig tid att förstå ditt husdjurs tankesätt för att veta varför de känner sig rädda eller aggressiva i olika situationer.

De viktigaste skillnaderna mellan katter och kaniner:

 • Sociala behov. Medan katter kan njuta av sällskap, BEHÖVER sällskapsdjur kaniner socialisering. De kommer från en mycket social art, så om kaniner hålls som enstaka husdjur kommer de att behöva mycket daglig uppmärksamhet.
 • Bytes kontra rovdjur mentalitet. Många huskattbeteenden härrör från deras rovdjursnatur. Sättet som katter leker på efterliknar jaktbeteende. Kaniner, å andra sidan, är fullständigt bytesdjur. Mycket av deras beteende härrör från behovet av att ständigt vara på utkik efter faror, vilket gör dem mycket mer skrämmande som husdjur.
 • Kaniner behöver mer tillsyn. Kaniner gillar att tugga och gräva på nästan vad som helst. Du måste kaninsäkra huset eller spendera mycket tid på att övervaka din kanin för att se till att de inte råkar ut för problem.
 • Olika näringsbehov. Kaniner är växtätare medan katter är köttätare. Om du är lite tveksam till att ge kött till ett husdjur, då är en kanin det bättre alternativet för dig, eftersom katter inte kan få de näringsämnen de behöver på en växtbaserad kost.
 • Livslängd. Kaniner lever längre än folk tror (cirka 10 år i genomsnitt), men katter tenderar fortfarande att leva längre. Katter kan leva i genomsnitt 15 år.
Se även  Hur registrerar man en kanin? Hela processen!

Bestäm vilket husdjur som är rätt för dig

Både kaniner och katter är utmärkta husdjur att ha som sällskap, men de är inte för alla. Du kanske till och med har läst den här artikeln för att bestämma att varken en kanin eller en katt är det bästa tillskottet till din familj. Vad du än väljer vill du alltid ta hänsyn till ditt nya husdjurs behov. På så sätt är du redo för ditt nya husdjur och dess vårdbehov.

Det är också viktigt att förstå att alla djur är individer. Dessa listor över för- och nackdelar är generaliseringar och kanske inte gäller ditt specifika husdjur, så det är viktigt att lära sig din djurets specifika behov och personlighet.

För- och nackdelar med kaninvård

Kaniner är bra husdjur för tystare och mer avslappnade hushåll. De mår vanligtvis inte bra runt barn, eftersom kaniner är mycket känsliga och lätt kan skadas. Det är också viktigt att förstå att även om kaniner är sociala kan det ta lång tid för dem att komma ur skalet. Eftersom de har en bytesmentalitet, är kaniner ofta skrämmande runt människor i början.

Kaniner är också vanligtvis mer destruktiva än katter, men det beror på det specifika husdjuret. Vissa katter kommer att klösa möbler lika mycket som kaniner tuggar dem. Det är också sant att även om kaniner också är rena djur, är de inte lika orörda som de flesta katter. Å andra sidan är det mycket mer sannolikt att människor är allergiska mot katter än mot kaniner, så det är en annan aspekt att överväga.

Fördelar med kaninvård

 • Kaniner gör inte ett ljud. Både katter och kaniner tenderar att vara tysta husdjur, men kaniner är de tystare av de två. Ljudet av dem som gräver eller dunkar i kartong är inte helt tyst, men de gör inga höga vokaliseringar. Man vaknar inte varje morgon av en irriterande mjau.
 • Kaniner gillar inte att bli fasthållna. De flesta människor tänker på kaniner som gosiga husdjur, men i verkligheten hatar de att bli fasthållna. Det finns enskilda katter som inte heller gillar att bli plockade upp, men egenskapen är nästan universell för kaniner.
 • Kaninbajs är inte smutsigt. Eftersom majoriteten av en kanins diet är hö, betyder det att deras bajs huvudsakligen är kondenserade bollar av sågspånliknande material. Det smetar inte in i mattan för att orsaka fläckar och sprider inte sjukdomar till människor.
 • Kaniner luktar sällan illa: Kaniner luktar väldigt lite, så du kommer inte tillbaka till ett hus som tydligt luktar katt. Deras urin är den enda delen med en viss lukt, men detta borde inte vara ett stort problem om du rengör kattlådan regelbundet.

Nackdelar med kaninvård

 • Kaniner är mer destruktiva. Kaniner har naturliga instinkter att gräva och tugga föremål eftersom de skulle vara hålor i det vilda. Det betyder att de kan vara skadliga för mattor, möbler, golvlister och kablar i hemmet.
 • Kaniner är svårare att träna. Kaniner kan pottränas, men det blir sällan perfekt. Om de har kastrerats eller kastrerats kommer kaninen vanligtvis att kissa bra i kattlådan, men du kommer förmodligen fortfarande att se enstaka bajsar.
 • Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem. Matsmältningssjukdomar (som GI Stasis) är några av de vanligaste hos kaniner. De behöver en balanserad kost med mycket hö och färska bladgrönsaker för att behålla sin maghälsa.
 • Kaniner tar lång tid att värma upp till människor. Kaniner är väldigt sociala husdjur, men det kan ta många månader innan de kommer ut ur skalet. Detta beror på deras bytesmentalitet som gör dem försiktiga med allt tills de har bevisats vara säkra.
 • Det är svårt att veta när kaniner är sjuka. Kaniner är väldigt bra på att dölja tecken på sjukdom. På grund av detta kanske du inte ens vet att din kanin är sjuk förrän den är det väldigt sjuk, vilket gör det mindre troligt att de kommer att återhämta sig. (lär dig de subtila tecken på sjukdom att leta efter hos kaniner)
Se även  20 föremål att förbereda i din kanins första hjälpen-kit

För- och nackdelar med kattvård

Katter är också bra för tysta hushåll, men de är mycket mer självständiga än kaniner. Även om många katter älskar att umgås med dig hela dagen, är det lika vanligt att hitta katter som föredrar att tillbringa dagen ensam. Detta kan göra katter till ett mycket bättre alternativ för människor som förväntar sig att tillbringa mycket tid på resa eller utomhus.

Många människor överväger inte möjligheten att hitta hälsovård för en katt kontra en kanin. Katter kan tas till nästan vilken veterinärklinik som helst och förvänta sig att träffa en kvalificerad läkare. Å andra sidan bör kaniner tas till en exotisk djurveterinär så att de kan arbeta med en läkare som har specialiserad utbildning med smådjur.

Fördelar med kattvård

 • Katter kräver mindre uppmärksamhet. Om du ofta är borta från hemmet kan katter fortfarande njuta av sin ensamma tid. Även när du är hemma kanske de uppskattar din uppmärksamhet, men de är inte lika behövande som andra husdjur, som hundar och kaniner.
 • Katter är lätt pottränade. De flesta katter kommer att börja använda en kattlåda mycket snabbt, även om de är kattungar. De tenderar också att råka ut för färre olyckor än kaniner.
 • Det är lätt att hitta en lämplig veterinär. De flesta veterinärer är utbildade för att behandla katter och hundar, så det är inte svårt att hitta en lämplig klinik, även om du bor i ett mindre befolkat område.

Nackdelar med kattvård

 • Katter har vassa klor. Även när det inte är meningen att kattens klor och tänder kan göra viss skada.
 • Vissa katter låter mycket. Många katter jamar eller ylar för uppmärksamhet, mat eller bara för skojs skull.
 • Du är mer benägen att vara allergisk mot katter. Vissa människor är allergiska mot kaniner, men kattallergier är mycket vanligare.
 • Katter kan gå överallt. Det är mer utmanande att förhindra att katter klättrar på möblerna eller att hindra dem från att välta föremål på höga ställen (vissa katter kan till och med öppna dörrar!). Farliga växter och föremål kan vara mer skadliga för katter eftersom de är nästan omöjliga att hålla utom räckhåll.

Vad ska man göra om man har en kanin och en katt hemma?

Kaniner och katter kan vara en utmärkt match, men man måste vara väldigt försiktig. Katter är rovdjur och kaniner är bytesdjur, så det finns några naturliga instinkter du kan behöva hantera. Som tur är är kaniner mycket större än de djur som tamkatter vanligtvis jagar. En vanlig huskatt kommer därför inte att jaga en vuxen kanin omedelbart.

Jag rekommenderar INTE att låta en katt och kanin leka tillsammans utan tillsyn på grund av risken för skada. De två husdjuren kan dock lära sig att bli vänner med tiden. Det är inte ovanligt att en katt och en kanin lever fridfullt tillsammans i ett hushåll.

Är dina husdjur kompatibla?

Innan du bestämmer dig för att ta in en katt i ditt hem eller vice versa, bör du överväga om de två husdjuren passar bra. Om du har en katt som alltid verkar vilja gå efter ekorrar eller fåglar ute är det förmodligen ingen bra idé att introducera en kanin för familjen. På samma sätt, om du har en mycket territoriell eller aggressiv kanin, vill du vara mycket försiktig med att ta med andra husdjur i familjen.

Se även  Är det grymt att hålla en kanin i en bur?

Men många huskatter är väldigt lugna. De kan vara nyfikna på att en ny kanin kommer in i huset och kommer att vänja sig vid det nya djuret med tiden. Kaniner kommer sannolikt också att behöva en övergångsperiod där de kommer att vara skygga runt en katt. Men så småningom kommer de två att lära sig leva med varandra och kanske till och med bli vänner.

En katt och en kanin är mer benägna att komma överens om du får dem båda som unga djur. Djur som växer upp tillsammans är mer benägna att känna ett band med varandra. De kommer inte att se det andra djuret som ett hot eller ett djur att jaga eftersom de har varit tillsammans hela livet.

Det är också viktigt att överväga storleken på din kanin. Kaniner väger vanligtvis allt från 2 pund till cirka 12 pund. En två-kilos kanin kan vara så liten att din katt kommer att försöka jaga den, men en gigantisk 12-kilos kanin kan vara ännu större än din katt. Det är mycket säkrare att ha en stor kanin och katt. Skillnaden i storlek kommer att störa deras förhållande mellan rovdjur och byte.

Presentera dina husdjur

Kaniner och katter kommer ofta överens och blir en del av familjen tillsammans. Du måste dock vara mycket försiktig med deras introduktion för att undvika aggression och skada.

 1. Föreställ dig kanin och katt med en skiljevägg mellan dem. Första gången du visar dina husdjur för varandra, se till att det finns någon form av barriär mellan dem. Detta förhindrar att de två husdjuren attackerar varandra. Du vill också ge din kanin ett gömställe eller en box som de kan springa till om de blir rädda direkt.
 2. Titta på dina husdjur för att se hur de reagerar. Det är ett gott tecken om de två djuren är nyfikna på varandra till att börja med. Vanligtvis kommer de att vara försiktiga med varandra, kaninen är mer benägen att springa iväg rädd, men vissa katter är också rädda för kaniner. Låt dina husdjur titta på varandra i 30 minuter, men separera dem tidigt om de visar tecken på stress eller aggression.
 3. Håll det i en vecka. Om dina husdjur mår bra tillsammans, låt dem interagera på samma sätt under nästa vecka. Vanligtvis kommer de att börja värma upp för varandra och bli mindre rädda. Se efter tecken på aggression från båda djuren.
 4. Låt dina husdjur kommunicera utan hinder. Om de två klarar sig bra med ett staket emellan, så kan du låta dem kommunicera utan barriären. Titta noga på dem för att se till att de båda fortfarande är bekväma med det andra djuret.

Även om dina husdjur verkar komma överens direkt, är det bäst att bara låta dem interagera med varandra om du kan övervaka dem i minst några månader. Efter några månader kommer dina husdjur förmodligen att börja vänja sig vid varandra. Du bör fortfarande överväga att hålla isär dem när du är borta från hemmet eller sover, men vid det här laget är båda dina husdjur en del av familjen.

Hur du håller dina husdjur åtskilda

Tyvärr kommer din katt och kanin inte så bra överens. Om dina ansträngningar att binda samman de två djuren inte går bra, måste du så småningom ordna så att dina två husdjur permanent bor i separata områden.

Det enklaste sättet att hantera detta är att hålla din kanin i ett rum i huset där din katt inte är tillåten. Åtminstone bör du se till att din kanin har en bur som katten inte kan komma in i. I det här fallet bör du också ge din kanin lite träningstid medan katten hålls i ett annat rum.