Kaniner vs marsvin: Hur de jämförs som husdjur

Kaniner och marsvin är båda söta små djur som människor anser vara alternativ till katter och hundar. Kaniner och marsvin har mycket gemensamt, men de är verkligen inte samma sak. Dessa två typer av husdjur har specialiserade vårdkrav som du bör överväga innan du bestämmer dig för vilken du ska införa i ditt hem.

Generellt sett är kaniner mer sociala med människor och behöver mycket mer utrymme. Marsvin klarar sig mycket bättre med minst en partner och är i allmänhet lugnare och mer skygga. De är båda växtätare med liknande dieter och behöver mycket tid för att träna och leka.

Varken kaniner eller marsvin är de sällskapsdjur som de flesta förväntar sig när de tar hem dem. Det är viktigt att lära sig om de vanliga beteendena och skötselkraven för båda typerna av husdjur innan du fattar ett beslut. Så du kan välja det husdjur som bättre passar din livsstil.

Kaninvård jämfört med marsvinsvård

Kaniner och marsvin placeras i samma allmänna kategori av djur, så människor tenderar att tro att deras beteende och omsorg är exakt densamma. För att vara rättvis har kaniner och marsvin mycket gemensamt. Men de har några tydliga skillnader som kan göra stor skillnad när det gäller att välja rätt husdjur för dig.

Likheterna mellan kaniner och marsvin

Den övergripande omsorgen för kaniner och marsvin är ganska lika. De har båda en växtbaserad kost, de uppvisar liknande beteende och de är båda väldigt sociala arter. Den tid du lägger på att ta hand om en kanin är mycket lik vad ett marsvin behöver.

1. Kaniner och marsvin är båda små bytesdjur

Eftersom kaniner och marsvin är små bytesdjur, kommer de givetvis att vara mycket skummare än andra vanliga husdjur. Tills de lär känna dig bättre kommer de att ha en instinkt att springa och gömma sig för att undvika att fastna. Du kan absolut knyta an till en av dessa arter, men det kommer att ta mycket tid att verkligen vinna deras förtroende.

2. Kaniner och marsvin har specialiserade dieter

Kaniner och marsvin har båda känsliga matsmältningssystem. De behöver en mycket specifik diet för att behålla sin hälsa på lång sikt. De exakta proportionerna av mat i kosten kommer att skilja sig åt mellan kaniner och marsvin, men båda behöver tillgång till hö (som timotejhö) och båda behöver ett sortiment av färska bladgrönsaker dagligen.

3. Kaniner och marsvin ska föras till en särskild veterinär

Kaniner och marsvin kan inte gå till samma veterinär som en hund eller katt. Istället bör de träffa en veterinär som har specialiserad kunskap och erfarenhet av att arbeta med smådjur. Detta brukar kallas för en veterinär för smådjur eller en veterinär för exotiska djur.

Om du letar efter en veterinär i ditt område rekommenderar jag att kolla in House Rabbit Society’s sida med en lista över veterinärer. Du kan hitta veterinärer i ditt land som tar hand om små djur. Om du är baserad i Storbritannien, Rabbit Welfare Association en liknande lista över veterinärer du kan använda.

4. Kaniner och marsvin uppvisar liknande beteende

Beteendet hos kaniner och marsvin är det inte exakt det samma. Det finns dock många likheter mellan de två. Till exempel gör de båda ett sött litet hopp när de är glada. För marsvin kallas detta popcorning, medan det för kaniner kallas binky.

Du kommer också att märka att många av deras blyga beteenden är ganska lika när de försiktigt närmar sig och sniffar nya föremål. Kaniner är lite lättare att förstå eftersom de har större öron som uttrycker mycket känslor som man inte ser hos marsvin. Marsvin är dock bullrigare och du kan ofta se hur de mår genom att lyssna på deras gnisslande.

5. Kaniner och marsvin behöver daglig motion och lektid

Kaniner och marsvin ska inte hållas i bur hela dagen. De behöver tid på ett stort område för att leka och få en hälsosam mängd motion. De behöver också båda daglig social interaktion och behöver generellt mycket uppmärksamhet för att hålla dem lyckliga.

Se även  Behöver kaniner luftkonditionering?

6. Kaniner och marsvin gillar inte att bli berörda

I allmänhet är kaniner och marsvin båda husdjur som inte tycker om att hållas. Detta är tvärtemot vad många tror, ​​eftersom de förväntar sig att små djur ska vara gosiga och lätta att hantera. Istället föredrar de båda att du interagerar med dem när de har alla fyra fötterna på marken.

7. Kaniner och marsvin bör hållas inomhus

Traditionellt hölls kaniner utomhus i boxar. Men under de senaste decennierna har vi insett att sällskapskaniner kan leda säkrare och hälsosammare liv om vi håller dem inomhus som husdjur. Marsvin bör också hållas inomhus för att skydda dem från rovdjur utomhus och väderförhållanden.

8. Kaniner och marsvin är känsliga djur

Jämfört med katter och hundar måste kaniner och marsvin hanteras mycket försiktigare. Om de hålls fel finns det en chans att de kan skadas av misstag med brutna ben. I svåra fall kan de till och med bli förlamade om de hanteras för grovt.

9. Kaniner och marsvin är sociala djur

Kaniner och marsvin kommer båda från arter som lever i grupper. De klarar sig bäst som husdjur om du kan ha dem med en kamrat. Om det inte är möjligt måste du ge ditt husdjur mycket extra uppmärksamhet för att se till att de får så mycket socialisering som möjligt.

10. De är inte heller bra husdjur för små barn

Eftersom båda typerna av husdjur är ömtåliga och kräver specialiserad vård, är de inte bra val att ge till ett barn. Om det finns barn i hushållet, se till att en vuxen är primärt ansvarig för vården av ditt nya husdjur och att interaktioner med barn övervakas för att undvika skador.

Skillnaderna mellan kaniner och marsvin

Även om kaniner och marsvin har mycket gemensamt, har de också några stora skillnader i sin skötsel som du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilket husdjur som är bäst för dig. Du måste planera hur mycket utrymme du kan ge ditt husdjur och dämpa dina förväntningar på deras totala renlighet.

1. Kaniner har längre livslängd

Både kaniner och marsvin lever längre än man säkert tror, ​​men de är också olika varandra. Beroende på ras har de flesta kaniner en förväntad livslängd på 8-10 år. Marsvin har å andra sidan en förväntad livslängd på 5-7 år. I båda fallen bör du se till att du planerar att ta hand om ditt nya husdjur i många år framöver, men det är ett lite längre åtagande för kaniner.

2. Kaniner är tysta

Medan kaniner kan göra en mängd olika vokaliseringar, är deras ljud så tysta att du knappt kan höra dem. Kaniner kommunicerar vanligtvis med sitt kroppsspråk, vilket gör dem till väldigt lugna husdjur.

Marsvin kan göra ett antal olika gnisslor och trillningar beroende på hur de mår. De gnisslar upphetsat när de är glada och ger en nervös drillning när de är rädda. Beroende på hur ditt marsvin mår kan de vara ganska bullriga.

3. Kaniner är större än marsvin

De flesta inser inte hur stora kaniner blir. Även en dvärgkanin väger vanligtvis 3 eller 4 pund, vilket de flesta raser väger runt 5 eller 6 pund när de är fullvuxna. Det finns till och med några gigantiska kaninraser som kan nå 10 pund eller ännu mer!

Marsvin, å andra sidan, är mycket mindre. I genomsnitt väger de mellan 1 och 3 pund, men de flesta av marsvinen jag interagerar med på djurhemmet väger bara 1 eller 2 pund.

4. Kaniner behöver mer utrymme

På grund av sin större storlek kräver kaniner också mycket mer utrymme än marsvin. De behöver inte bara ett mycket stort hölje (jag rekommenderar att du använder en ex-penna snarare än en bur), utan de behöver också ett helt utrymme för att träna varje dag. Marsvin behöver också mer utrymme än vad folk förväntar sig, men i allmänhet är en bra storlek inhägnad för en kanin ett bra motionsområde för ett marsvin.

Se även  Vilket märke av pellets är bäst för kaniner: en näringsanalys

5. Det är lättare att potträna en kanin

Det är inte helt omöjligt att potträna ett marsvin, men de tar det inte alls lika lätt som kaniner, och vissa kommer aldrig att pottränas. Kaniner är inte lika lätta att träna som katter, men de flesta kan lära sig att använda sin kattlåda med lite extra uppmuntran, speciellt om de har kastrerats eller kastrerats.

6. Det är lättare att umgås med en kanin

Både kaniner och marsvin är i allmänhet skitsamma djur, men kaniner tenderar att vara den vänligare av de två. Jag arbetar med både kaniner och marsvin på mitt lokala djurhem och det tar mycket mindre tid och ansträngning att vinna en kanins förtroende jämfört med ett marsvin. Kaniner börjar vanligtvis lita på mig i slutet av 1 eller 2 socialiseringssessioner, medan det kan ta flera veckor för marsvin att känna sig bekväma när de kommer ut ur gömmorna.

7. Marsvin knaprar på fingrarna

Marsvin nappar säkert mer än kaniner. Ser de ditt finger brukar de försöka knapra på det för att se om det är mat. Detta är inte ett allvarligt eller aggressivt bett, men det kan klämma lite. Å andra sidan kommer de flesta kaniner att sniffa ditt finger för att avgöra om det är mat. Det kommer att finnas en utvald handfull fingerknapande kaniner, men de flesta kommer inte.

8. Kaniner blir snabbare aggressiva

Även om de kanske inte är lika stora nibblare som marsvin, är kaniner mer benägna att bli aggressiva och bita. Det betyder inte att alla kaniner kommer att bita dig, men det är inte ovanligt att en kanin som blir rädd eller territoriell slår ut och sveper med sina klor eller tänder. Jag har aldrig blivit allvarligt biten av ett aggressivt marsvin, men jag har bitit 5 eller 6 kaniner tillräckligt illa för att orsaka blödningar.

(Som ett undantag kan kaninbett göra ont, men de är sannolikt inte allvarliga eller orsaka en infektion)

9. Kaniner luktar mindre

Både kaniner och marsvin är ganska bra på sina självvårdande vanor och kräver inget bad. Men eftersom kaniner generellt har bättre kattlådevanor, luktar de också mindre. Även när jag rengör höljena av kaniner som ännu inte pottränat kan jag känna en tydlig skillnad mellan marsvin och kaniner. Enligt min mening är kaninbajs också mindre smutsig än marsvinsbajs. Den är inte alls mjuk och har praktiskt taget ingen distinkt lukt.

10. Kaniner ska kastreras eller kastreras

Det är inte brukligt att kastrera marsvin, medan det anses vara nödvändigt för kaniner. Hos kaniner kan sterilisering minska aggressiva och territoriella beteenden (som urinsprayning) och förhindra vanliga orsaker till cancer. Det är särskilt nödvändigt att låta sterilisera en honkanin eftersom den har en hög risk för livmodercancer. Läs mer om hur du förbereder dig för en kastreringsoperation.

Bestäm vilket husdjur som är rätt för dig

Nu när du har en uppfattning om vad du kan förvänta dig av båda husdjuren är det dags att bestämma om en kanin eller ett marsvin är rätt husdjur för dig. Glöm inte att du måste ge dem gott om plats och uppmärksamhet i båda fallen. Om du inte har tid nu kan du alltid vänta till senare i livet innan du adopterar ditt lilla djur.

När ska man skaffa en kanin

Kaniner är bättre om du vill ha ett lugnt hushåll och mycket utrymme till ditt förfogande. De kan också vara bra om du vill ha ett sällskapsdjur då kaniner kan vara burfria och leva med dig precis som katter och hundar gör.

Se även  Varför följer min kanin efter mig?

Vad du bör vara uppmärksam på innan du köper en kanin:

 • Kaniner kan ströva fritt. De behöver inte förvaras i en bur, så när de är pottränade kan du låta dem springa fritt i ditt hem och spendera mer tid med dig.
 • Du kan kaninsäkra ditt hus. Kaniner gillar att tugga på sladdar, möbler och fotlister. Du måste ta dig tid att gå igenom ditt hem och vara kaninsäkrad för att hålla din nya kanin borta från problem.
 • Du vill ha ett sällskapsdjur. Kaniner är lättare att umgås och knyta an till människor. Om du vill ha ett sällskapsdjur men inte kan skaffa en katt eller hund är kaniner ett bra val för dig.
 • Du vill ha ett lugnt husdjur. Kaniner dunkar ibland högt när de är rädda, men annars är de väldigt tysta husdjur.
 • Du gillar ett coolare hus. Kaniner föredrar temperaturer i de lägre 60ºF. Även om ett coolt hus inte är helt nödvändigt, kommer husdjurskaniner att bli gladare om du är den typen av person som gillar att hålla nere temperaturen.

När ska man skaffa ett marsvin

I allmänhet är marsvin bättre husdjur för människor som har mindre utrymme till sitt förfogande men ändå vill ha ett socialt husdjur. Om du ger dem tillräckligt med tid kan de vara ett mycket vänligt och sött tillskott till ditt hem.

Saker att tänka på innan du köper ett marsvin:

 • Om du bor i ett litet utrymme. Du kan reservera en del av din lägenhet eller rum för ditt marsvin och inte oroa dig för att hela utrymmet ska bli en säker plats för ditt nya husdjur.
 • Du vill ha ett icke-aggressivt husdjur. Marsvin är sällan aggressiva, så oroa dig inte för att bli biten om de blir territoriella.
 • Man vill inte ha päls överallt. Marsvin fäller mycket mindre än kaniner. Om du inte vill ha päls på allt kan marsvin vara det bättre valet för dig.
 • Du vill adoptera ett par. Det är mycket vanligare att hitta marsvin i par på ett djurhem än att hitta kaniner i par. Detta betyder att du inte behöver gå igenom den stressiga processen att binda en andra gris.

Kan man hålla ihop kaniner och marsvin som husdjur?

Förr hölls kaniner oftare tillsammans med marsvin. Eftersom kastrering av kaniner brukade vara en farligare procedur ansågs det normalt att binda dem till ett marsvin som en kompis snarare än en annan kanin. Detta har dock till stor del fallit ur praktiken och rekommenderas i allmänhet inte.

Förfarandet för att kastrera och kastrera kaniner är nu mycket säkrare än det brukade vara, så det är lättare att ge dem en kompis. Det finns också problemet med territoriellt beteende. Ibland attackerade och skadade kaniner de andra marsvinen.

Varför kaniner och andra marsvin inte bör hållas som husdjur:

 • De har olika näringsbehov i kosten och borde äta varandras mat.
 • Kaniner kan avsiktligt eller oavsiktligt skada marsvinet.
 • Vissa sjukdomar kan överföras från kaniner till marsvin.
 • Kroppsspråket hos kaniner och marsvin är så olika att det blir svårt för djuren att kommunicera med varandra.

Är övervakad speltid OK?

Innan jag låter din kanin och marsvin tillbringa tid tillsammans, skulle jag se dem interagera med ett staket som skiljer dem åt. Det är möjligt för de två att vara vänner och komma fridfullt överens, men kaniner kan bli aggressiva och du vill inte riskera skada. Om din kanin är sjuk eller någonsin har haft rinnande näsa skulle jag rekommendera att hålla dem borta från marsvinet eftersom de kan överföra sjukdomen och det är vanligtvis allvarligare hos marsvin.

källor:

 1. ”Marsvinshus.” Det humana samhället. https://www.humanesociety.org/resources/guinea-pig-housing.
 2. ”Marsvin: Rätt husdjur för dig?” Det humana samhället. https://www.humanesociety.org/resources/guinea-pigs-right-pet-you.
 3. ”Är en kanin rätt husdjur för dig?” Det humana samhället. https://www.humanesociety.org/resources/rabbit-right-pet-you.