Kaninspillning under återhämtning från gastrointestinal stas eller sjukdom

När en kanin upplever gastrointestinal stas kommer den vanligtvis att sluta bajsa helt, eller bajsa väldigt lite. Det är mycket farligt för kaniner eftersom deras hälsa är mycket beroende av matsmältningssystemets rörelser (om din kanin någonsin slutar bajsa och äta, ta honom till en veterinär omedelbart)

När din kanins matsmältning kommer igång igen efter en period av stagnation, kommer det att ta lite tid innan bajsen återgår till det normala. Förvänta dig att se liten, förvrängd och något mjuk avföring till en början. Du kan till och med se lite av ett grovt slemlager runt bajsen.

Om du besväras av den här typen av avföring vid något annat tillfälle är det förmodligen en bra anledning att boka tid hos din veterinär. Men om din kanin håller på att återhämta sig från en sjukdom är varje bajs ett gott tecken. Under de närmaste dagarna (eller möjligen flera veckor om det är en allvarlig sjukdom), bör din kanins bajs återgå till det normala.

  • Läs mer om GI-stas hos kaniner

Hur ska kaninbajs se ut när de återhämtar sig från stasis (eller någon sjukdom)

Medan din kanin återhämtar sig från gastrointestinal (GI) stas, kommer du att vilja hålla ett öga på hans bajs och kontrollera efter bajs regelbundet. Varje bajs är bra bajs i detta skede eftersom det betyder att din kanins matsmältningssystem återgår till det normala.

Till en början kommer deras avföring troligen att se liten och förvrängd ut. Även om detta normalt skulle vara en anledning till oro är detta vanligt efter en sjukdom eftersom det har varit så lite rörelse i kaninens tarmar.

Se även  Kan kaninungar dricka komjölk?

Du kanske också märker att det är lite bajs i början. Fortsätt att övervaka din kanin under de närmaste dagarna. De bör gradvis öka mängden bajs och utseendet på deras avföring bör återgå till det normala.

Räkna med att bajset också är mörkare än normalt. Det är ytterligare en indikation på att din kanins system passerar genom material som kan ha varit stillastående under stas. Med tiden bör färgen återgå till den vanliga ljusbruna.

Obs: Ibland kan du se ett lager av slem när din kanin först börjar bajsa, och det kan vara mjukare än normalt. Även om detta inte nödvändigtvis är vanligt, är det inte heller en orsak till oro. Det är bara en del av återhämtningsprocessen och även detta bör återgå till det normala inom några dagar när din kanin återhämtar sig.

Cecotropes under kaninåterhämtning

Under återhämtningen kan du också se fler oätna cecotroper runt deras livsmiljö. Detta är speciell avföring som kaniner vanligtvis konsumerar direkt från rumpan för att återuppta viktiga näringsämnen (läs mer om cecaldjur).

Om de lämnar mer oätna beror det oftast på att deras aptit ännu inte har återvänt helt. De kan också producera mer på grund av den höga konsumtionen av intensivvård under återhämtningsperioden. Cecotrope-produktionen bör återgå till det normala när din kanin återhämtar sig och återfår sin normala aptit.

Hur snart ska kaninbajsen återgå till det normala?

Efter att din kanin har haft en gastrointestinal stas eller allvarlig sjukdom är det viktigt att noga övervaka dess återhämtning. Tidslinjen innan bajsen återgår till det normala kan variera beroende på hur allvarlig din kanins sjukdom är och hur snabbt den börjar äta igen.

Se även  Bunny Binkies: Vad är det för konstigt att snurra och hoppa?

Här är några riktlinjer som hjälper dig att veta vad du kan förvänta dig, men kom ihåg att dina specifika omständigheter kan skilja sig åt. Om du någonsin är orolig, kontakta din veterinär för råd.

  • De flesta kaniner börjar äta och göra avföring inom cirka 24 till 48 timmar efter behandling. Deras avföring kommer initialt att vara liten, mörk och förvrängd.
  • Följ din veterinärs instruktioner och fortsätt att ge din kanin medicin och intensivvård, även om du börjar se vissa förbättringar. Detta kommer att hjälpa dem att fortsätta att återhämta sig och inte falla tillbaka i stagnation.
  • Under de närmaste dagarna till veckorna bör du se en stadig ökning i kvantitet och en normalisering av kvaliteten på avföringen.
  • Räkna med att se fler cecotroper till en början. Din kanin bör börja äta dessa självständigt inom några dagar. Du kan också samla de exemplar du hittar och erbjuda dem till din kanin för att uppmuntra dem att äta sina cecalmaskar.
  • Övervakning är väsentlig; Håll ett öga på din kanins bajs. Oegentligheter eller bristande förbättring kan tyda på behovet av ytterligare veterinärvård.

Om du märker att din kanin inte förbättras eller att hans tillstånd förvärras, är det viktigt att söka ytterligare veterinärvård.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

Se även  7 enkla sätt att hålla kaninburen sval på sommaren

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.