Kaninsvansar: vad är de till för?

Bunny tails är så söta och fluffiga! De ser ut som små smördegsbollar som fastnat på baksidan av en kanins rumpa. Gör de verkligen något för att hjälpa en kanin? En katts svans är användbar för att hjälpa den att ändra riktning snabbt. En ekorrs svans hjälper dem med balansen. Så vad gör en kanins svans?

Varför har kaniner svans? Kaninsvansar är användbara för kaniner när de försöker fly rovdjur. Den vita undersidan kan vara förvirrande att se när kaninen sicksackar för att fly. Svansen fungerar också som en signal till andra kaniner och är en användbar del av kaninens kroppsspråk.

Kaninsvansar är faktiskt väldigt intressanta. De är en söt, till synes värdelös del av en kanins kropp som har en dold betydelse. Och att förstå språket för kaninstjärtar är ett sätt för oss att förstå våra husdjur bara lite bättre.

Vad är kaninsvansar till för?

Även om kaninsvansar inte är helt avgörande för en kanins överlevnad, spelar de en viktig roll för att hålla en kanin och dess familjegrupp säker. En kanins svans spelar också en roll för att hjälpa den lilla kaninen att undvika rovdjur i det vilda.

Signal

Kaniner använder sina svansar för att skicka signaler till andra kaniner i området. De kan skicka tysta kommandon med en svans för att varna sin familjegrupp för fara i området.

Eftersom den fluffiga vita undersidan av svansen står i kontrast till den mörka pälsen på en vild kanin, kommer kaniner ofta att ge bort sin egen position genom att höja svansen. Dessa, förutom kaninslag, är två mycket intressanta exempel på altruistiskt djurbeteende som utvecklades för att rädda gruppen snarare än det enskilda djuret.

Snabba svängar

Även om den är liten, hjälper en kanins svans honom lite när han behöver göra snabba vändningar eller hålla balansen. Om du någon gång ser en kanin göra en mycket snabb sväng för att svänga i en ny riktning, kommer du att märka att dess svans rör sig i motsatt riktning för att balansera rörelsen och hjälpa den att svänga snabbare.

Denna balansgång med att spela en kanins svans är inte alls lika effektiv som en katts svans. Längden på en katts svans gör dess rörelser smidigare. Så när du ser kaniner ändra riktning är det mer en sicksackrörelse. De använder sina kraftfulla bakben för att ändra riktning ännu snabbare.

Se även  Hur man gör en formel för akut krisvård för kanin

Varför är det vitt

Det verkar lite konstigt att vilda kaniner har en stor kamouflerad kropp för att dölja dem från rovdjur, men sedan har en klar vit flagga på rumpan. Bra, enligt evolutionsbiologen Dirk SemmannKaninernas vita svansar är tänkta att förvirra rovdjur.

När kaninen springer iväg kommer rovdjuret naturligt att följa den ljusa vita fläcken på kaninens svans. Då kan kaninen snabbt ändra riktning, vilket gör svansen svårare att se. Rovdjuret kommer att behöva några sekunder för att leta efter den kamouflerade kaninen igen. Och de där få sekunderna kan vara allt som kaninen behöver för att fly.

Är alla kaninsvansar vita?

Nästan alla vilda kaniner har en vit undersida av svansen. De flesta inhemska raser har också vita svansar, men ibland kommer du att stöta på en kanin som inte har det. Vissa tamkaniner har fötts upp för att få mer fantastiska färger, och det har även påverkat svansområdet.

Anatomin hos en kanins svans

Tro det eller ej, en kaninsvans är inte alls formad som en liten pom-pom. De visas bara på det sättet eftersom vi vanligtvis bara ser spetsen på den fluffiga svansen sticka ut under deras lager av päls. Det är vanligt att kaniner vänder upp svansen för det mesta så att man kan se den vita undersidan. Detta gör att den sticker ut mot färgen på pälsen.

Den faktiska formen på en kanins svans är mycket mer lik den hos ett rådjur. En kanins svans har vanligtvis fluffigare päls och är rundad i slutet, snarare än spetsig som en hjorts svans. Om du någon gång ser din kanin spretigt ut på marken kan du se hela längden på din kanins svans. Det är större än det ser ut, eller hur?

Både kaniner och rådjur har svansben och muskler för att röra svansen vid behov. Svansen är vanligtvis ett mycket känsligt och känsligt område. Den enda anledningen till att den inte skadas ofta är att den är ganska liten och i allmänhet hålls nära kaninens kropp.

Se även  Varför är min kanin plötsligt rädd för mig?

Vad kallas en kaninsvans?

En kaninsvans har historiskt kallats för en skott. Det är dock inte ett ord som används särskilt ofta längre. Ordet härstammar från 1400-talet och betyder bokstavligen ”kort, upprätt svans”. Även om ordet ”scut” inte är vanligt förekommande längre, har jag hört termen ”scuttlebutt” användas för att beskriva en vild kanin eller hjort som flyr ifrån dig. Jag gillar den termen och kanske använder den oftare.

Rör inte en kanins svans

Det är inte farligt att röra en kanins svans, men de flesta kaniner jag känner gillar inte när någon försöker röra vid deras svans. Kaninsvansar är mycket känsliga. Vanligtvis kommer även en lätt beröring att få en kanin att surra bort från dig, eller vända sig om och låta dig veta hur olycklig han är.

Om du vill klappa din kanin är de bästa platserna i pannan och bakom öronen. De flesta kaniner kommer också att njuta av det om du stryker dem över hela ryggen. Du kan också prova att ge dem en skön axelmassage.

Kroppsspråk hos kaniner med svans

För att verkligen förstå kaninens kroppsspråk måste du vara uppmärksam på hela kaninen. Från toppen av öronen till svansspetsen. Så att vara uppmärksam på en kanins svans kan hjälpa dig att förstå lite tydligare vad din kanin försöker säga.

Ilska/aggression

När en kanin känner sig arg eller aggressiv kommer den att höja svansen medan den gör en utfall framåt eller morrande. En särskilt arg kanin, eller en som vill para sig, kommer till och med att flytta svansen något bakåt.

Nyfiken/försiktig

När en kanin är nyfiken eller bara försiktig kommer den ofta att krypa fram på frambenen, medan bakbenen och svansen sträcker sig långt bakom den. Svansen kommer att pekas mot marken som ett sätt att visa att de saknar självförtroende för tillfället.

Att kissa

Kaniner lyfter på svansen när de kissar. Detta är ett sätt att se till att deras svans inte blir blöt och att pälsen inte blir tovig på grund av kissandet. Att titta efter dessa beteenden kan också hjälpa när du försöker potträna din kanin. Om du agerar tillräckligt snabbt kan du kanske plocka upp din kanin och lägga honom i kattlådan så fort du ser hans bakgavellyft.

Se även  Hur man förhindrar att din kanin äter för mycket

Vad händer om en kanins svans blir skadad? Kommer det att växa ut igen?

Ibland kommer en nervös kaninmamma av misstag att tugga eller ansa en svans på sina bebisar. Eller så är det möjligt att en kanin råkar ut för en olycka som slutar med att den stackars lilla bullen blir svanslös. Tyvärr kommer dessa kaninsvansar aldrig att växa ut igen, men de flesta tamkaniner kan leva lyckligt utan sina svansar.

Kaninsvansar skadas inte lika ofta eftersom de ofta hålls nära kroppen, men svansarna är fortfarande en skör del av kaninens kropp. Så om svansen är skadad kan permanent skada uppstå.

En kanins svans har ett ben och nerver, och det kan vara mycket smärtsamt för en kanin att tappa svansen. Om din kanins svans är skadad på något sätt, behandla den som alla andra kroppssår. Du kommer att behöva gå till en veterinär med kunskap om kaniner och få hjälp till din kanin.

Relaterade frågor

Varför vickar kaninnäsan?

Kaniner rör på näsan så att de kan lukta bättre. Kaniner behöver inte röra näsan för att andas, och de slutar ofta att vicka medan kaninen sover. Men när en kanins näsa vickar, stimulerar den luktorganen, vilket gör att kaninen kan lukta även de svagaste av dofter.

Hur snabbt kan kaniner springa?

I genomsnitt kan en kanin springa mellan 40 och 75 km i timmen. Tamkaniner springer vanligtvis inte särskilt snabbt om de inte är särskilt tränade för agility. Vilda bomullssvanskaniner når regelbundet hastigheter på cirka 30 miles per timme, men kan springa ännu snabbare.

Varför är kaninöron så stora?

Kaninernas öron låter dem höra ljud över långa avstånd och upptäcka rovdjur. Mindre tydligt är att kaninöron också hjälper till att reglera deras kroppsvärme. Det finns ett nätverk av blodkärl i en kanins öron som drar ihop sig och expanderar för att hjälpa kaninen kyla ner eller behålla värmen.

Källor:

  1. Foley, James A. ”Kaninernas distinkta vita svansar kan ge evolutionära fördelar.” Naturvärldsnyheter, 8 augusti 2013, www.natureworldnews.com/articles/3405/20130808/rabbits-distinct-white-tails-provide-evolutionary-advantage.htm.
  2. ”Skit.” Ordet detektiv 31 mars 2014, www.word-detective.com/2014/03/scut.
  3. Woolbright, Beth. ”Skotten på kaniner och rådjur.” Huskaninföreningenrabbit.org/journal/3-11/scuts.html.