Känner kaniner igen sitt namn?

Vissa husdjur gör det mycket tydligt att de känner till deras namn genom att glatt vända huvudet mot sina ägare eller springa mot dem när de kallas. Men kaniner är i allmänhet mindre entusiastiska, vilket gör det svårt att avgöra om din kanin ens vet att den har ett namn.

Kaniner kan känna igen sitt namn om de tränas ordentligt. Dessa är intelligenta varelser som kan förstå många ord och meningar. Kaniner kan tränas att komma till sin ägare när deras namn ropas upp, och de kan till och med tränas att svara på andra enkla kommandon.

Kaniner är fantastiska husdjur av flera anledningar, inklusive deras smarta natur. Även om de kan verka som om de inte vet mycket, kan du bli förvånad över hur mycket kaniner kan lära sig! Läs vidare för att lära dig mer om hur du får ut det mesta av din kanins sinne, inklusive tips för att träna din kanin att svara på dess namn.

Kan kaniner lära dem Namn?

Kaniner kan ”lära sig” vissa ord, särskilt deras namn. För att ge dig en uppfattning om hur de gör detta, tänk på hur hundar och katter reagerar på deras namn.

Hundar är kända för att vara mycket mottagliga för sina namn då de ivrigt kommer springande när de kallas. Studier har visat att katter också känner igen sina namn, men är mer självständiga när det gäller att svara på sina ägare.

Kaniner är någonstans mittemellan hundar och katter på detta husdjursspektrum. De kan lära sig sitt namn och med tålamod kan de också lära sig att svara på sitt namn när de blir uppringda. Naturligtvis kommer din kanin inte att kunna lära sig språkets nyanser, men om du säger deras namn ofta, är chansen stor att den redan känner till sitt namn.

Om du inte är säker på om din kanin känner till hans namn, kan du hjälpa honom att lära sig det. Kaniner lär sig ganska snabbt genom upprepning och positiv förstärkning.

Genom att säga deras namn ofta medan du klappar dem eller ger dem en godbit, kan du låta dem veta att du hänvisar till dem. Se till att du alltid använder samma namn när du pratar med din kanin i början, eftersom smeknamn kommer att låta annorlunda och inte fastnar i deras minne.

Hur man tränar kaniner att erkänna deras namn

Om du vill lära din kanin att svara på dess namn är det en ganska enkel process att lära sig att träna din kanin. Att träna alla husdjur kräver konsekvens och tålamod, och det tar lite tid varje dag.

Att ta sig tid att träna din kanin att svara på dess namn kan förbättra livet för både dig och din kanin. Träning kan vara en positiv däckupplevelse och det kan hjälpa till att göra underhållsjobb lite lättare i framtiden. Om din kanin svarar bra på att lära sig sitt namn, kan du fortsätta att träna din kanin att svara på några enkla fraser!

Namnigenkänningsutbildning för kaniner: var ska man börja

Innan du börjar träna måste du vinna din kanins förtroende. Detta innebär att ge ditt husdjur en säker miljö där hans behov tillgodoses och att umgås med ditt husdjur så att han känner sig bekväm med dig.

Även om du inte behöver ha hela konversationer med din kanin, kan du låta honom veta att du är där för att ta hand om honom om du pratar med honom lite varje dag.

Nästa, hitta en bra motivator för din kanin. Kaniner svarar vanligtvis inte på träning av en önskan att underhålla – de svarar på träning eftersom de belönas för vissa beteenden. Hitta den positiva förstärkningen som din kanin trivs bäst med, och ha den redo när du börjar träna.

Kom ihåg att din kanin har mycket känslig hörsel som är tänkt att hjälpa den att lyssna efter faror. Det betyder att skrik på en kanin bara kommer att skrämma dem och inte hjälpa till med träningen.

För att behålla din kanins uppmärksamhet utan att skrämma honom, se till att din tonfall förblir konsekvent och trevlig.

Nu är du redo att börja träna!

Se även  Har honkaniner morrhår?

Hur Träna kaniner steg för steg att komma när de kallas

För det här exemplet går vi igenom stegen för att träna en kanin som heter Fluffy att komma när den kallas.

 • Placera din kanin på golvet och sitt nära ditt husdjur med godisen redo.
 • Säg ”Fluffy, kom hit!” i en lugn, lätt ton.
 • Visa dem sin belöning och upprepa kommandot för att behålla din kanins uppmärksamhet,
 • När din kanin närmar sig dig, upprepa kommandot en gång till och ge honom godbiten.
 • Förstärk att det är bra att komma till dig när du får ett samtal genom att berömma dem när de når dig.
 • Gå nu bort från Fluffy och upprepa steg 1-5, behåll en glad attityd medan du fortsätter att berömma dem.
 • Fortsätt träna på detta sätt i minst 5 minuter om dagen.
 • När de väl kommer när de blir kallade utan att behöva en behandling, använd annan positiv förstärkning för att uppmuntra beteendet.

Den här grundläggande steg kan användas för att träna din kanin att följa andra enkla kommandon också! Vissa husdjursägare och deras kaniner tycker också om att lära sig nya trick, som att snurra i en cirkel på kommando eller hoppa genom små ringar.

Om din kanin inte får kläm på att lära sig komma när den först kallas, prova ett enklare kommando och fortsätt träna med mycket tålamod och positiv förstärkning.

Naturliga sinnen hjälper kaniner att känna igen sitt namn

Eftersom kaniner är bytesdjur är deras sinnen bundna till deras överlevnad. För att hålla sig vid liv i naturen måste de känna igen och komma ihåg att vissa ljud innebär fara. Denna förmåga att skilja på fara och säkerhet kan behållas ett tag och stärks och utökas hela tiden i det vilda.

En kanins naturliga instinkter gäller även för deras upplevelse som husdjur. De har förmågan att veta att vissa ljud och lukter betyder att de är säkra och att deras ägare tar hand om dem. När kaniner är i ett kärleksfullt hem kan de känna igen sin ägare och medvetet visa dem tillgivenhet.

Kaniner har utmärkt hörsel och minne

Som bytesdjur har kaniner nödvändigtvis en otrolig hörsel. Som vi vet bör de kunna höra potentiella faror på långt håll för att hålla sig borta från hot. Men vad exakt kan kaniner höra, och från hur långt borta?

Kaniner kan höra ett brett spektrum av frekvenser, med ett uppskattat intervall på ca 96 Hz-49 000 Hz. Så kaniner kan höra ljud med en högre frekvens än vad vi människor kan. Det är därför kaninerna ibland rycker i öronen utan anledning – de kan bara höra ljud som vi inte uppfattar.

Förutom sin känsliga hörsel kan kaniner också höra ljud på nästan två mils avstånd. Så även om du har ett större hus kan din kanin förmodligen höra dig på ganska långt håll. Det betyder att du verkligen inte behöver ropa högt efter din kanin när den är utom synhåll.

Kaniner har också ett bra långtidsminne. De kan komma ihåg hur de reagerar på ljud i upp till ett år efter att de först lärt sig dem. Det betyder att när din kanin väl lär sig sitt namn eller kommando, kommer han eller hon inte att ha några problem att komma ihåg det med konsekvent upprepning genom åren.

Känner igen kaniner Andra ord och fraser

Nu vet vi att kaniner kan associera vissa fraser med en handling eller ett föremål. De kan lära sig sitt namn samt några enkla fraser eller kommandon.

Några exempel på fraser som din kanin kan lära sig är:

 • Sovdags
 • Middag
 • Det är okej
 • Kom hit
 • Upp ner

Kaniner kommer sannolikt att fånga upp fraser som de associerar med saker de gillar, som att äta eller bli klappad av sin ägare.

När de väl förstår ett ord eller en fras är de vanligtvis benägna att svara genom att gå över till middag eller hoppa på soffan för att umgås. Om de är upprörda hjälper det att lugna dem om de vet att de är trygga med dig när du säger ”Det är okej.”

Se även  Kan kaniner äta broccoli?

De uppfattar också vissa ljud och kan lätt förstå ljudet av deras godsaker som förbereds eller ljudet av ett djur i närheten. På samma sätt kan de också uppfatta ljud som indikerar negativt beteende, såsom händer som klappar eller dunsar fötter när de är busiga.

Kaninbeteende och vad det betyder

Kaniner har rörelser som kan indikera vad de tänker när de tränar din kanin att känna igen deras namn. Detta kan hjälpa dig att förstå om din kanin känner sig lugn, glad eller rädd. Att veta hur de reagerar på vissa saker kan hjälpa dig att skapa en bra träningsmiljö för din kanin och vara en snällare husdjursägare.

Vad du ska leta efter hos din kanin för att berätta för dem vad de känner:

 • Öron: När båda öronen är framåt lyssnar kaninen uppmärksamt efter fara. Om båda öronen dras ner mot dess huvud blir kaninen rädd.
 • Hoppa, hoppa: Kaninen känner sig väldigt glad
 • Bangar: När kaniner slår sina tassar skickar de en varning om att faran är nära och de är rädda.
 • ”Boxning:” Om en kanin ser ut att boxas betyder det att han står på sig och inte vill att du ska närma dig.
 • Knuffa eller bita: Kaninen vill ha uppmärksamhet

Kaniner kommer också att uppvisa vissa beteenden för att visa tillgivenhet för sina ägare, till exempel:

 • Följ deras ägare
 • Ligger nära sin ägare
 • Slicka sin ägares hand
 • Nuzzle

I allmänhet gör kaniner det ganska tydligt hur de mår om du är uppmärksam. Är de alltid rädda när de hör ett djur utanför? Blir de irriterade om de är i sin bur för länge? Att känna till dessa små detaljer kan hjälpa dig att få en uppfattning om din kanins behov och stärka bandet mellan dig och ditt husdjur.

Mental stimulering Kan hjälpa kaniner med namnigenkänning

Eftersom kaniner är intelligenta djur, kan en viktig del av att ta hand om en kanin vara att hitta sätt att hålla ditt husdjur mentalt engagerat. Uttråkade kaniner kan utveckla beteendeproblem som depression och aggression och visa mer destruktivt beteende.

Lyckligtvis finns det roliga och enkla sätt att hålla din kanin aktiv. Ett sätt att hålla din kanin skarp är att introducera ditt husdjur för logiska leksaker. Dessa kan komma i olika former, men vanligtvis innebär det att din kanin löser ett problem för att få en belöning (vanligtvis en goding). Populära logiska leksaker gömmer en godbit som din kanin kan upptäcka, till exempel i en godisboll eller snacksfat.

Vissa logiska leksaker kan vara ännu mer komplicerade, vilket är en rolig utmaning när din kanin har bemästrat de enkla godisleksakerna. Denna leksak kräver att din kanin lär sig hur man manipulerar delar av leksaken för att nå sin belöning genom rörelser som:

 • Att trycka
 • Att dra
 • Att gräva
 • Plocka upp och flytta

Även om det kan verka för svårt i början, kan logiska leksaker med övervakning och uppmuntran vara mycket berikande för kaniner.

När din kanin vänjer sig vid sina leksaker kan dessa leksaker bli mindre utmanande och tilltalande. Försök att rotera sina leksaker då och då för att hålla sinnet aktivt.

Slutligen, ett bra sätt att hålla din kanin engagerad är att träna på att träna din kanin. Enkla kommandon, som att lära ditt husdjur att komma när det kallas, hjälper din kanin att känna igen hans eller hennes namn med tiden. Att bara spendera lite tid varje dag på att träna din kanin uppmuntrar ömsesidigt förtroende, eftersom träning helst innebär mycket positiv uppmärksamhet.

Se även  Kan kaniner äta betblad?

Positiv förstärkningsträning för kaniner

De flesta kaniner kommer att njuta av färska grönsaker som morötter eller selleri som en godbit, medan andra svarar bra på klappning. Vilken typ av positiv förstärkning en kanin reagerar bäst på beror på den individuella kaninen. När ditt band med ditt husdjur växer, håll utkik efter vad din kanin verkar ha mest glädje av!

Låt oss titta på några exempel på positiv förstärkning för kaniner.

Foder som kan ges som godsaker för att träna kaniner

Kaniner är väldigt förtjusta i färsk frukt och grönsaker, vilket gör dem till utmärkta godsaker för din pälsiga vän. Se till att tvätta alla produkter som ges till din kanin för att ta bort bekämpningsmedel.

Exempel på färsk frukt och grönsaker som du kan ge din kanin som belöning är:

 • Maskrosgrönt
 • Grönkål
 • Rötter
 • Spenat
 • Gurka
 • Vattenmelon
 • Äpple
 • Banan
 • Orange
 • Vindruvor

Observera att dessa godsaker är avsedda att komplettera din kanins kost. Ett rätt serveringsmängd av färska grönsaker till din kanin är upp till två koppar om dagen för genomsnittliga kaniner, eller en kopp för dvärgkaniner.

Frukt bör ges lite mer sparsamt, med en portion på en till två matskedar för varje 5 pund som din kanin väger.

När du tar reda på vilken mat din kanin gillar bäst, introducera ny mat för din kanin en i taget. Övervaka din kanin för tecken på magbesvär eller diarré och om din kanin verkar gilla den nya maten eller inte.

När du provar kaningodis från butik, kontrollera alltid förpackningen för att se till att de är säkra för kaniner.

Att klappa och mysa är också bra positiva förstärkningar

Naturligtvis svarar kaniner väldigt bra på gammaldags uppmärksamhet från sina kärleksfulla ägare. De flesta kaniner kommer att uppskatta en fin klapp på huvudet eller en mysig kram i ägarens famn. Ett bra sätt att bygga förtroende och ett varaktigt band med ditt husdjur är att visa ditt husdjur tillgivenhet och införliva lite tillgivenhet i din träningsprocess.

Men varje kanin är olika, och vissa kaniner föredrar att visa tillgivenhet på olika sätt. Vissa kaniner föredrar att visa sin kärlek genom att bara koppla av runt sin ägare, och det är bra. Att gosa din kanin när den inte tycker om att hållas kommer bara att leda till rädsla för ditt husdjur och kommer inte att vara bra för dem. Kaniner är fantastiska husdjur så länge deras gränser respekteras!

Använd inte negativ förstärkning under träning

Som alla andra träningsbara husdjur lär sig inte kaniner genom negativ förstärkning som att slå eller skrika. Även om de kan vara smarta djur, har de fortfarande inte full kapacitet att förstå hur människor gör, och kommer bara att bli sårade och förvirrade av negativ förstärkning.

Om du måste tillrättavisa din kanin, försök använda en strängare ton istället för att skrika. Med tiden kommer din kanin att lära sig skillnaden mellan din normala röst och din disciplinerade röst. Om du byter till din stränga röst när din kanin är på väg att göra något den inte borde, kommer din kanin att stoppa sin handling utan att bli rädd.

Kaniner må vara smarta, men de är fortfarande djur

Medan din husdjurskanin bara är en relation i ditt liv, kom ihåg att din kanin har mycket mindre att göra i sitt liv. De litar på att du ska ge dem en trygg och kärleksfull miljö, även när de gör något de inte borde göra. Trots allt är kaniner väldigt nyfikna varelser och sticker ibland näsan där den inte hör hemma.

Kom ihåg att din kanin bara är ett litet djur som försöker ta reda på vad som händer i dess värld. De kan vara smarta, men de kommer inte att förstå allt du försöker berätta för dem. Njut av de små sakerna din kanin visar dig, och glöm inte att fira de små och stora milstolparna med ditt husdjur.