Känner kaniner känslor?

Kaniner är söta! Det går inte att förneka. De har ett sätt att studsa in i rummet och lätta upp våra dagar. Vi älskar våra kaniner av hela vårt hjärta och blir frustrerade när de tuggar på något de inte borde. Vi känner oss nervösa när det är dags att klippa kaninens naglar, och lugna när vi inte har annat att göra än att sitta och klappa våra söta kaniner. Men hur är det med kaninerna? Hur kan vi säga hur mycket de känner när de umgås med oss?

Känner kaniner känslor? Kaniner har förmodligen inte känslor som människor har. Tja, kaniner Gör visa fysiologiska och beteendemässiga tecken på att de är kapabla till enkla känslor, såsom lycka, rädsla, sorg och ilska. Genom att lära oss om en kanins kroppsspråk kan vi ta reda på vilka känslor de känner.

Om du bor med en husdjurskanin är det ett obestridligt faktum att våra små vänner har ett överflöd av personlighet och känslor. De hälsar oss välkomna vid dörren och skrämmer när grannarnas hund skäller. Våra kaniner slickar och ansar oss för att visa tillgivenhet och stampar med fötterna när de blir irriterade. Men vissa tecken på kaninkänsla är inte så uppenbara. Låt oss ta en titt på de olika känslorna hos kaniner och vad deras beteende säger oss om vad de känner.

Kaniner är glada och glada

När kaniner är glada och exalterade brukar de studsa av energi. De kommer att springa över rummet och springa cirklar runt dina fötter. Dessa söta glädjebuntar kommer att hoppa upp i luften när de dansar runt och älskar livet. När kaniner är upphetsade över godsaker, gör kaniner ibland mjuka och söta tutande eller grymtande ljud.

Och när de är helt trötta slappnar kaniner av medan du klappar dem. De kommer att slipa sina tänder mjukt för att göra ett spinnande ljud. Detta är ett sätt som kaniner berättar för oss att de är bekväma och nöjda.

Hur vet du om din kanin är glad?

 • binkie: En binky är bokstavligen ett glädjehopp. Det är ett fånigt hopp och snurr som kaniner gör när de är väldigt glada.
 • Zoom: Det är när kaninen springer runt i rummet i cirklar. Det betyder att din kanin är väldigt glad, upprymd och full av energi.
 • spindlar: Om du lyssnar mycket noga när du klappar din kanin kan du höra hur den biter ihop tänderna mjukt. Och när du lägger handen på deras huvud känner du en lätt vibration.
 • Tuta/nicka: Detta är ett väldigt mjukt, nästan omärkligt ljud som kaniner gör när de väntar på en godbit eller är glada över att se dig. Det låter lite som att din kanin nosar eller nickar.

Kaniner är galna

Kaniner kan ha riktigt häftiga personligheter. De kan bli arga eller frustrerade, och de är inte rädda för att visa det! Kaniner kan bli aggressiva om de vill, svepa mot dig med klorna eller till och med försöka bita. De kan till och med morra eller morra åt dig för att uttrycka hur upprörda de är.

Se även  Får kaniner hicka?

Men kaniner kan vara mer subtila och distanserade för att visa hur galna de är. De kan vara arga på dig för att du plockar upp dem och släpper av dig innan de helt ignorerar dig i timmar i sträck. Eller så dunkar de med sina starka bakben och springer iväg för att berätta hur besvikna de är på dig. Det kan vara roligt att se en söt kanin när den är arg, speciellt eftersom vi vet att de så småningom kommer att förlåta oss (särskilt om du mutar dem med en goding).

Hur vet du om din kanin är arg?

 • sopa: De kommer att dra tillbaka öronen och höja svansen samtidigt som de gör ett snabbt utfall framåt med frambenen.
 • morrande: En grymtande eller morrande kanin betyder att din kanin är arg och ger dig en varning.
 • stryk: Det är när din kanin dunsar bakbenen mot marken. Om det bara händer en gång är det din kanins sätt att visa dig sitt ogillande.
 • torka av: Om en kanin viftar med tassarna mot dig när den hoppar iväg betyder det att den är arg på dig.
 • Kall axel: Vissa kaniner kan verkligen hysa agg. De kommer att låta dig veta att de är besvikna på dig genom att målmedvetet sitta med rumpan vänd mot dig och munkavle på dig.

Kaniner är sömniga

Ibland är det verkligen uppenbart att en kanin är trött. De kommer att kasta sig på sidan och falla i en djup sömn. Eller så ligger de utspridda på golvet när deras huvuden sakta börjar falla och ögonen börjar hänga. De börjar sjunka ner i marken när de somnar, tills något skrämmer dem tillräckligt för att väcka dem igen.

Ibland är det mycket svårare att säga när en kanin är sömnig. De ser ut som om de bara sitter med vidöppna ögon, efter att ha sovit i hemlighet ett tag. Du måste bara titta på deras näsa. Om den slutar vibrera alls betyder det vanligtvis att din kanin sover.

Hur vet du om din kanin är sömnig?

 • flop: Flopping är när kaniner rullar över på sidan och sover. Ibland rullar de till och med helt på rygg.
 • slappa: Loafing är när din kanin kryper ihop sig till en boll och ser ut som en limpa. Detta är i allmänhet en bekväm position för kaniner och de sover ofta i denna position.
 • Utsträckt: Det är när en kanin ligger på sidan eller magen, men inte faller omkull helt. Ibland lägger de till och med huvudet på tassarna och ser supersöta ut medan de sover.

Kaniner är rädda

Kaniner kan bli rädda och skrämda ganska lätt. Alla höga eller plötsliga ljud kan sätta dem på kant, även om det inte är i närheten. Eftersom kaniner är bytesdjur är deras första instinkt vanligtvis att springa iväg och gömma sig eller frysa på plats.

Se även  Hur stora blir lejonhuvudkaniner?

Om din kanin är rädd för något, kanske du märker att de är ihopkurade i ett av sina gömställen, eller så kanske du ser deras öron vakna när de försöker ta reda på vad ljudet var. Du kanske också märker att din kanin börjar dunka upp en storm. Detta är deras sätt att berätta att de känner fara.

Hur vet du om din kanin är rädd?

 • Knacka (igen): ibland fortsätter en kanin att slå många gånger. Om din kanin inte kommer att sluta slå, är det förmodligen för att han är rädd för något och försöker varna dig.
 • varning: Om din kanin har öronen spetsade framåt och tittar intensivt i en viss riktning, betyder det att han är i hög beredskap. De kan stå på bakbenen eller vara pigga med alla fyra fötterna på marken.
 • Spring och göm: Till skillnad från att zooma, som mer är en kontinuerlig löpning genom rummet, betyder det att plötsligt springa iväg för att gömma sig någonstans att något har skrämt din kanin.

Kaniner är tillgivna

Även om de ofta är blyga till en början, har kaniner sätt att visa sin kärlek till oss efter att de lärt sig att lita på oss. Kaniner kan vara otroligt tillgivna och söta husdjur om vi ger dem en chans. De kommer för att hälsa på oss vid dörren, eller så lägger de sig bredvid oss. Kaniner måste lita väldigt mycket på dig om de vill lägga sig på golvet bredvid dig.

Ibland, om du har mycket tur, har du en kanin som gillar att slicka dig och sköta dina kläder. Kaniner som lever tillsammans kommer att visa tillgivenhet genom att ansa varandra. Så det här är en kanins sätt att berätta att du nu är en del av gruppen och att de kommer att ta hand om dig och hjälpa dig att hålla dig ren.

Hur vet du att din kanin älskar dig?

 • Slickning/skötsel: När din kanin börjar slicka dig eller dina kläder betyder det att de ser dig som en del av sin kaninfamilj. De litar på dig och älskar dig tillräckligt mycket för att bry sig om din renlighet och ditt välbefinnande.
 • Ligger bredvid dig: Om en kanin lägger sig bredvid dig eller lägger sig på golvet betyder det att de litar väldigt mycket på dig. När de sträcks ut kan kaniner inte springa iväg direkt om faran är överhängande, eftersom de måste upp först.
 • Cirklar runt dina fötter: Om en kanin springer cirklar runt dina fötter är det ett tecken på spänning och kärlek.

Kaniner är nyfikna

Det finns inget husdjur som är mer nyfiken än en kanin. Dessa små fluffar kommer att hamna i alla möjliga problem när de tar sig runt i ditt hem. De kommer att nosa på den senaste prylen du lämnade på golvet, eller på något sätt hitta vägen bakom TV:n för att komma till alla kablar (förhoppningsvis täckte du de kablarna!).

Se även  Kan kaniner frysa ihjäl?

Dessa söta, nyfikna varelser kommer att hitta ett sätt att ta sig till höga platser så att de kan utforska rummet. Och de kommer att ta långsamma smygande steg mot något nytt de vill prova, och deras näsor och öron förråder deras nyfikna avsikter.

Hur vet du när din kanin är nyfiken?

 • Vicka med näsan: Ibland rör sig kaniner väldigt snabbt med näsan eller skanna marken med näsan. De kommer att spendera mycket tid på att identifiera ett nytt föremål genom att sniffa det.
 • Smyg fram: Om en kanin är nyfiken kommer den sakta att närma sig föremålet av intresse på tå med öronen pekande framåt.
 • Periskopering: Om din kanin står på bakbenen betyder det att hon är nyfiken och försöker få en bättre utsiktspunkt.

Kaniner är ledsna

Kaniner kan också bli ledsna och ensamma. Om de har lite interaktion med människor eller andra kaniner kan de bli deprimerade. De kommer att sluta vara nyfikna och aktiva, och istället kommer de att sitta kvar hela dagen. Om din kanin nyligen har förlorat sin långvariga partner bör du se efter tecken på depression och ge din kanin så mycket kärlek och tillgivenhet som möjligt.

Det är också därför det är så viktigt att ta in sin kanin och göra den till en del av familjen. Du kan ge en huskanin mycket mer uppmärksamhet varje dag och se till att den inte blir för ensam.

Hur vet du när din kanin är ledsen?

 • Lite intresse för egenvård: Om en kanin är deprimerad kan pälsen bli matt och bli mer trasslig och trasslig eftersom de inte tar hand om den så bra som den borde vara.
 • Letargi: När kaniner blir ledsna har de mindre energi och sitter mer, även om de har tid och utrymme att röra sig.
 • Lite matintresse: När kaniner blir deprimerade tappar de ibland intresset för mat. Även deras favoritgodis lockar dem inte längre.

källor:

 1. Roberts, Robert. ”Imagine and Animal Emotion.” Cambridge University Press. 30 januari 2009. Åtkomst: https://www.cambridge.org/core/journals/philosophy/article/propositions-and-animal-emotion/F22934C5CEFD52BE707C98ED9ED36BA0.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA