Känner katter sorg?

Hur kan vi veta om katter känner sorg, kärlek, lycka och allt annat? Är det bara husdjursföräldrars intuition eller finns det riktiga bevis där ute? Läs vidare för en inblick i hur vi vet att katter känner känslor, varför de känner sig nere, tecknen på olyckliga katter och hur de kan hjälpa.

Snabb överblick

01

Katter kan känna känslor av kärlek, lycka, sorg och ilska och kan känna igen dessa känslor också hos sina människor.

02

Symtom på att en katt är ledsen inkluderar förändringar i deras vanliga vanor som att äta, sova, sköta, sociala interaktioner, temperament och beteende.

03

Katter kan vara ledsna på grund av hushållsförändringar eller sorg, men sorg eller depression kan också orsakas av sjukdom, så det är viktigt att utesluta alla underliggande hälsotillstånd som kan orsaka liknande symtom.

Kan katter känna känslor?

Katter kan leva ensamma liv, men många väljer att leva i sociala grupper, antingen med andra katter eller genom att bilda relationer med sin mänskliga familj. Studier har visat att katter kan känna känslomässiga signaler från både människor och andra katter,(1) och kan känna igen olika känslor(3) I andra.

Experter på kattbeteende är överens om att katter uppvisar många liknande känslor som mänskliga känslor, även om de kommuniceras på olika sätt.(2)

Läs också: 10 tecken på att din katt vill ha en annan katt

Hur vet jag om min katt är ledsen?

För att veta hur din katt mår, titta på beteendeförändringar, sociala interaktioner, kroppsspråk och attityd.

Katter kommunicerar annorlunda än vi gör. De kan inte berätta för oss om de är i nöd, så de använder andra signaler som beteendeförändringar, sociala interaktioner, kroppsspråk och attityd. Här är några vanliga tecken på att katter kan vara ledsna:

  • sov mer: Katter sover mycket, men om din katt är ovanligt slö eller ändrar sitt sömnmönster kan detta vara en anledning till oro.
  • Dålig vård: Förändringar i skötselvanor är vanliga hos deprimerade katter.
  • Aptitlöshet: Om din katt är ledsen kan hon äta mindre.
  • Förändring i rutin: Om du märker att din katt inte följer sin vanliga dagliga rutin kan det vara ett tecken på depression.
  • Sluta leka: Ledsna katter kan tappa intresset för sina vanliga spel.
  • Förstoppad: Vissa katter gömmer sig när de är ledsna eller bedrövade.
  • Beteendeförändringar: En förändring i hur de interagerar med sina ägare och andra katter är vanligt hos ledsna katter – vissa blir väldigt behövande och klängiga, medan andra gör tvärtom och visar aggressivitet.
  • Vokalisering: När din katt är ledsen kan han släppa klagande gråt eller sluta prata om han vanligtvis är en pratglad katt.
  • Förändring av badrumsvanor: Ett kattdjur i nöd kan börja spraya urin utanför kattlådan.

En ledsen katt kanske inte visar alla dessa tecken, men dessa är alla tecken att se upp för som tyder på att din katt kanske inte har rätt. Förvirrande nog kan många av dessa symtom faktiskt indikera sjukdom, så om du märker någon av dessa förändringar, boka en kontroll med din veterinär först för att utesluta hälsoproblem som smärta eller sjukdom.

Läs också: Vet katter när du är ledsen?

Varför kan min katt vara ledsen?

De flesta av våra husdjur lever charmiga liv. De får gott om god mat, tillgivenhet, sällskap och mycket tupplur i soffan. Vad finns det att vara ledsen över? Tja, katter kan vara känsliga för förändringar, och här är några anledningar till varför din katt kan känna sig nere.

1. Sorg

Katter kan sörja när de förlorar en katt eller en mänsklig följeslagare.

Förlusten av en kattkamrat, en annan huskamrat eller till och med en person i deras hushåll kan ha en enorm effekt på din katts humör. Katter kan bli mycket fästa vid hushållsmedlemmar, och deras förlust kan göra att de känner sig oroliga och ledsna.

Läs också: Hur man hjälper katter att hantera sorg

2. Sjukdom eller skada

Långvariga sjukdomar kan orsaka depression och sorg hos vissa katter.

Att vara sjuk eller ha ont är aldrig trevligt. Vissa hälsotillstånd är mer benägna att orsaka beteende- och humörförändringar än andra, med fettleversjukdom, diabetes och tandsjukdomar som alla är de största bovarna. En skada kan göra att din katt inte kan utföra handlingar som hon normalt tycker om, som att hoppa på en säng, vilket också kan påverka humöret negativt.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

3. Ägarens frånvaro

Trots populär tro saknar katter ofta sina människor när de är borta.

Katter bildar ofta nära band med sina husdjursföräldrar och tycker om att spendera mycket tid med dem. Vissa katter kan drabbas av separationsångest när deras ägare oväntat lämnar huset, till exempel när det sker en förändring i ett arbetsschema. De kan också kämpa med en förändring av vem som bor i deras hemmiljö, till exempel vid skilsmässa.

Läs också: Kattseparationsångest: orsaker, symtom och behandling

4. Ändra

De flesta katter tycker att någon form av förändring är stressande och stress kan leda till känslor av sorg.

Katter är vanedjur och varje störning av deras noggranna rutiner kan orsaka osäkerhet, stress och depression. Att flytta till ett nytt hus, byggarbete, ett nytt husdjur eller bebis i huset kan göra våra känsliga katter upprörda.

Ge en hjälpande hand

Som kattägare vill vi alla att våra katter ska vara friska och glada, och det kan vara väldigt svårt att se din katt i nöd. Om din katt verkar ledsen eller deprimerad och en veterinär har uteslutit några medicinska problem, prova dessa bästa tips för att förbättra din katts humör.

1. Tillgivenhet

Lite extra uppmärksamhet och kram kan dramatiskt förbättra en katts humör.

Vissa katter tycker mer om att gosa än andra, men att se till att du ger din katt extra uppmärksamhet och komfort är viktigt för alla. Vissa katter kommer att bli väldigt klängiga när de är ledsna, och din närvaro hjälper dem att känna sig lugnare och gladare. Om din katt inte är fysiskt tillgiven, försök att sitta bredvid honom och ge honom en godbit som en positiv och bindande upplevelse.

Läs också: Så får du en bättre relation med din katt

2. Speltid

Att använda sina naturliga instinkter under lek kan hjälpa till att lindra sorg.

Lägg lite extra tid på att leka med din katt. Att ta fram sina favoritleksaker och spela ett bra spel kommer att förbättra deras humör, distrahera dem från källan till deras depression och stärka bandet mellan er.

Läs också: Varför tycker inte min katt om att bli fasthållen?

3. Förutsägbar rutin

Ju mer din katt kan lita på en daglig rutin, desto mer bekväm kommer hon att känna sig.

Katter gillar att ha ett fast schema för dagen, och en förutsägbar rutin kan minska ångest, speciellt om det nyligen har skett förändringar i hushållet, till exempel förlust av ett husdjur eller till och med ett nytt husdjur. Försök att göra viktiga händelser för din katt, såsom måltider, lektid och mysstund, så konsekventa som möjligt.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

4. Anrikning

Inomhuslivet är säkert för katter, men det kan vara lite tråkigt om du inte ger tillräckligt med berikning.

Det är viktigt att din katt har mycket att göra i huset, särskilt om separationsångest anses vara en av stressfaktorerna. Testa att lägga till en skrapstolpe, några fler leksaker eller en pusselmatare för att hålla dem sysselsatta när du inte kan vara med dem. En leksak fylld med kattmynta kan vara ett bra sätt att underhålla katter när du går bort.

Läs också: De 5 bästa kattmyntaprodukterna för katter (spray och leksaker och fler överraskningar)

5. Kattbeteendeterapeut

En beteendevetare kan hjälpa dig att hantera din katts depression eller sorg.

Om din katt är deprimerad, slö och allmänt ledsen, kan du behöva experthjälp. När en veterinär definitivt har uteslutit fysiska problem, kan en kvalificerad beteendeterapeut ge dig råd om hur du kan hjälpa din stackars, nödställda katt.

Vet katter om vi är ledsna?

Många ägare som känner sig deprimerade märker att deras katter beter sig annorlunda mot dem.

Ja, det verkar verkligen så utifrån forskningen. Katter har varit domesticerade i många år, i nära kontakt med människor. De har visat sig bilda starka sociala band med sina ägare(4) och kan känna igen mänskliga känslor(1).

Det har också bevisats att katter interagerar annorlunda med människor som känner sig deprimerade, upprörda eller utåtriktade(5). Du kanske märker att din katt agerar annorlunda runt dig när du är ledsen än när du till exempel är upprymd och glad.

Läs också: Är min katt deprimerad? Tecken, symtom och hur man kan hjälpa

Viktiga läropunkter

Det är viktigt att utesluta alla underliggande medicinska problem som kan vara relaterade till din katts sorg.

Katter kan känna känslor (och känna igen våra egna!), men de uttrycker sin kärlek, lycka, sorg och ilska på olika sätt för oss människor. Symtom på att en katt är ledsen kan inkludera förändringar i deras vanliga vanor som att äta, sova, sköta och sociala interaktioner och kan påverka deras temperament och beteende.

Det är viktigt att utesluta alla underliggande hälsotillstånd som kan orsaka liknande symtom. Katter kan vara ledsna på grund av förändringar i hushållet, sorg eller sjukdom. Det finns sätt att hjälpa din katt om du är orolig för hans humör, vanligtvis genom att spendera extra tid med honom under hans favoritaktiviteter.

Läs också: Är din katt ensam? Dessa 7 tecken hjälper dig att ta reda på det

Vanliga frågor

Hur vet du om din katt är ledsen?

Katter visar ångest genom förändringar i sina vanliga vanor, inklusive att sova mer och äta och ansa mindre, och genom ändrade beteenden som att bli mer klängiga, gömma sig eller till och med bli aggressiva.

Bryr katter sig om du gråter?

Det har visat sig att katter kan känna igen olika mänskliga känslor. De reagerar också olika på människor baserat på känslomässiga signaler, som att stanna närmare ägare som är deprimerade.

Blir katter ledsna när du går?

Vissa katter lider av separationsångest och blir oroliga och ledsna när en ägare lämnar dem. Andra drabbas bara av en oväntad frånvaro, till exempel en ändring i ett arbetsschema.

Kommer min katt att sakna mig om jag flyttar?

Vissa katter kan bli bekymrade och stressade av en förändring i hushållet. Deras svar beror på styrkan i bandet mellan katten och den avresande personen och kattens temperament.

Visa resurser

Galvan M., Vonk J. (2016) ”Människans andra bästa vän: huskatter (F. silvestris catus) och deras diskriminering av mänskliga känslosignaler.” Anim. Kogn. 19:193–205.

Karagiannis C och Heath SE (2015) ’Understanding emotions’ s 228-234 I Rodan I och Heath SE (Eds) Feline behavior Health and Welfare Publicerad av Elsevier

Quaranta, A., d’Ingeo, S., Amoruso, A. & Siniscalchi, M. (2020). ”Känslomässig igenkänning hos katter” Djur (Basel) 10(7):1107

Turner DC (1991) ”The ethology of the human-cat relation” schweiziska. Rosett. Veterinär kirurg. Med. 133:63-70

Turner DC, Rieger G. (2001) ”Endast levande människor och deras katter: en studie av mänskligt humör och efterföljande beteende.” Djurparker. 14:38–46.

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter