Katt haltar: orsaker och när man ska gå till veterinären

Katt halt

Vad ska du göra om du märker att din katt haltar? Ska man få panik och springa till veterinären direkt eller ska man ge det några timmar för att se om det går över av sig självt?

I slutändan kommer svaret på dessa frågor att bero på ett antal faktorer. Läs vidare för att lära dig mer om haltande hos katter, inklusive möjliga orsaker och när du ska träffa en veterinär.

Orsaker till haltande hos katter

Det finns många möjliga orsaker till att ditt husdjur haltar. I slutändan kommer det vanligtvis att krävas en veterinärundersökning och diagnostiska tester för att fastställa orsaken till att katten haltar.

Följande vanliga orsaker till att halta kan dock vara skyldiga:

1. Muskuloskeletala sjukdomar

Katter är atletiska och aktiva djur, vilket kan leda till skador.

Det kanske mest uppenbara är att din katt kan ha en muskel- och skelettskada i benet. Kanske stukade de det, drog i en muskel eller ett ligament eller till och med bröt ett ben. Katter är aktiva, atletiska djur, men ibland kan deras energiska akrobatik leda till skador.

Artrit kan också orsaka haltande hos katter. Liksom hundar och människor kan katter utveckla artrit i sina höfter och leder när de åldras. Detta kan leda till en gradvis uppkomst av haltande, ofta åtföljd av en minskning av aktivitetsnivån. Artrit är vanligare hos katter med underliggande ledsjukdom, såsom höftledsdysplasi eller patellaluxation, men det kan också förekomma utan någon uppenbar bakomliggande orsak.

Läs också: Kattens bakben kollaps: orsaker, symtom och behandling

2. Hudåkommor

Katt med gips

Hudåkommor och klorrubbningar kan orsaka haltande hos katter.

Sår och hudsjukdomar kan orsaka haltande, särskilt om de påverkar en av din katts ben. Utekatter utvecklar ofta bölder och sårinfektioner som ett resultat av bråk med grannkatter och andra traumakällor.

Att titta noga på din katts tass eller tass kan indikera en synlig orsak till haltande, såsom öppna sår, blödning, svullnad eller till och med en tagg i din katts tass. Brännskador på fotdynor, som kan uppstå på en het yta som en spis, en varm trottoar eller hett grus, kan också få katter att halta.

Se även  Hur du håller din katt borta från din julgran

Hudåkommor som påverkar fötterna, såsom pododermatit med plasmaceller eller ”kuddfot”, kan också orsaka haltande hos katter. Inåtväxande tånaglar och andra klotillstånd kan också orsaka hälta.

Läs också: Vanliga hudproblem hos katter: orsaker och behandlingar

3. Neurologisk sjukdom

Normal promenad kräver att signaler flödar fritt mellan din katts hjärna och extremiteter. Alla tillstånd som påverkar din katts ryggmärg eller nerver kan orsaka haltande. Katter med en neurologisk störning kan ha andra neurologiska tecken, inklusive svårigheter att balansera, svårigheter att stå, brist och förändringar i mentalitet eller beteende.

Läs också: Hjärntumörer hos katter: orsaker, symtom och behandling

4. Sadeltrombos

Katt haltar i gips

Att halta hos katter är sällan livshotande, men kan orsaka obehag och smärta.

Även om det är relativt ovanligt, är en sadeltrombus den allvarligaste orsaken till hälta hos katter. Hos katter med hjärtsjukdom kan en propp (eller tromb) bildas i aortan och blockera blodflödet till ett eller båda bakbenen. Drabbade katter kommer att vara ömma och oförmögna att använda den eller de drabbade tassarna, vilket kan kännas kallt vid beröring.

Vad du ska göra om din katt plötsligt börjar halta

Undersök din katts tassar när de haltar för att se om de har skadade tassar.

Även om haltande sällan är livshotande, finns det ett anmärkningsvärt undantag: en sadeltrombus. Om din katt plötsligt går ner i vikt på en eller flera lemmar och verkar ha ont är detta en nödsituation. Sök veterinärhjälp omedelbart, på en akutmottagning (vid behov), för att utesluta en sadeltromb.

I de flesta fall indikerar inte ens en plötslig uppkomst av mild haltande en verklig medicinsk nödsituation. Ja, du bör träffa en veterinär så snart som möjligt så att du kan göra det enkelt för din katt, men det är förmodligen okej att vänta på nästa lediga möte med din vanliga veterinär.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Se även  Är luftfuktare säkra för katter?

När ska man gå till veterinären för en katt som haltar?

katt och veterinär komprimerade

Om din katt haltar och verkar ha ont, sök veterinär för att utesluta allvarliga tillstånd.

Om din katt har svår smärta eller har haltat i mer än några dagar är det dags att boka tid för veterinär. Detta är också fallet om din katts haltande åtföljs av bristande aptit, en lem som hålls i en udda position eller ett på annat sätt försämrat tillstånd.

Ett veterinärbesök är viktigt för att få en korrekt diagnos. Att få en korrekt diagnos på ditt husdjur är avgörande för att få din älskade katt den hjälp hon behöver.

Ladda försiktigt din katt i bärselen för detta besök för att undvika ytterligare förvärring av eventuella skador. Lägg en filt i bärselen för att dämpa din katts rörelser.

Din veterinär kommer att börja med att utföra en grundlig fysisk undersökning. De kommer noggrant att inspektera din katts bakben, leta efter sår eller sår medan de bedömer din katts rörelseomfång. Din veterinär kommer också att titta noga mellan din katts tassdynor för att se till att inga sår eller splitter finns och kommer också att kontrollera din katts naglar.

Baserat på undersökningsresultat kommer din veterinär att rekommendera lämpliga diagnostiska tester. Röntgen kan användas för att utesluta benfraktur eller artros. Blodprover kan rekommenderas för att säkerställa att din katt inte har några underliggande medicinska tillstånd innan du förskriver smärtstillande medicin. Om din veterinär misstänker att en hudsjukdom är orsaken till att din katt haltar, kan flera dermatologiska diagnostik rekommenderas.

Läs också: Cat Bloodwork (olika typer av tester, hälsoproblem och kostnader)

Behandling av haltande hos katter

Behandlingen beror till stor del på den bakomliggande orsaken till halten.

Brutna ben kräver ofta kirurgisk reparation, medan de flesta muskelskador och artrit kan behandlas med smärtstillande mediciner. Veterinärer har ett brett utbud av smärtstillande medel tillgängliga för att hantera smärta hos katter.

Se även  6 kattvänliga alternativ till declawing

De ordinerar ofta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom meloxikam och Onsior®, för att behandla smärta och inflammation i samband med skador och artrit. Din veterinär kan också rekommendera buprenorfin om din katt har svår smärta.

Läs också: Läkemedelsförgiftning hos katter: orsaker, symtom och behandling

Ett sticksår ​​eller abscess behandlas vanligtvis med antibiotika. Dessutom kan din veterinär bedöva din katt för att möjliggöra noggrann rengöring och dränering av eventuella sår. Mer allvarliga hudåkommor kan kräva en kombination av orala och utvärtes behandlingar.

Om din katt får diagnosen en neurologisk störning eller sadeltrombus kommer din veterinär att prata med dig om behandlingsalternativ. Dessa katter kräver ofta aggressiv behandling, med varierande prognos.

När din katt kommer hem från sitt veterinärbesök, håll honom bekväm. Begränsa din katt till låga ytor. Detta kan minska deras chanser att ytterligare förvärra sin skada genom att hoppa från en upphöjd disk eller hylla. Tillhandahåll en kattsäng eller annan bekväm plats för din katt att vila på, kanske gör ett bo av din katts favoritfiltar.

Ge din katt alla mediciner som rekommenderas av din veterinär och återvänd till veterinären för eventuella uppföljningsmöten enligt anvisningarna.

Läs också: De 5 bästa medicinerna för kattallergier

Vanliga frågor

Varför haltar min katt plötsligt?

Det finns många möjliga orsaker till plötslig haltande hos katter. Ett brutet ben, en stukning eller förspänning av en muskel, en böld från ett kattbett, en ryggmärgsskada eller en blodpropp kan alla potentiellt orsaka en haltande. Veterinärvård är nödvändig för att fastställa orsaken till din katts haltande.

Varför haltar min katt men verkar bra annars?

Att halta tyder på att din katt har ont, annars skulle han använda tassen normalt. Även om den annars beter sig normalt bör en haltande katt ses av en veterinär.

Hur vet jag om min katts haltande är allvarligt?

Det finns många möjliga orsaker till att katt haltar, och dessa orsaker varierar i svårighetsgrad. Det bästa sättet att bedöma hur allvarlig din katt haltar är att låta din katt utvärderas av en veterinär.

Varför haltar min katt men gråter inte?

En katt som haltar har ont; det finns ingen annan anledning till varför en katt ska halta. Men katter är ofta bra på att dölja smärta och de skriker sällan. Även om din katt inte gråter, indikerar haltande ett behov av veterinärvård.