Kattöronpositioner och vad de betyder

Även om vi ofta tycker att våra katters beteende är konstigt eller till och med förbryllande, har alla katter ett unikt kroppsspråk som illustrerar exakt vad de känner eller tänker. Att ta sig tid att lära sig att tolka kattens kroppsspråk är mycket givande för kattägare och för att stärka vårt band med våra älskade husdjur.

Alla kattdjur är mycket intelligenta varelser. Trots att de inte kan ”prata” på traditionellt sätt är de extremt bra på att kommunicera med sin kropp och vokalisering. En typ av kroppsspråk värt att lära sig att förstå är kattöronpositionen. Placeringen av din katts öron är verkligen ett internationellt språk som låter alla veta exakt vilket humör hon är på så att du kan anpassa ditt beteende därefter,

Snabb överblick

01

Katter använder öronens position för att kommunicera på många olika sätt.

02

Katters öronpositioner kan berätta mycket om hur de mår eller vilket humör de är på, och hjälpa oss att förutsäga deras beteende.

03

Katters öronposition berättar inte bara för oss hur de mår, utan kan också vara en värdefull indikator på skada eller sjukdom.

Den låga nivån på kattöronpositioner

Kattöron kan röra sig i olika positioner och vinklar för att uttrycka en mängd olika känslor.

Katters öron har genom åren anpassats väl för att återspegla ägarens känslor. Katters öron kan rotera 180 grader! Det är ganska imponerande.

Katter har 32 muskler i varje öra. Detta är mycket mer än vad människor har, vilket är vettigt eftersom vi knappt använder våra öron för att förmedla vårt humör. Dessutom är våra öron ganska stationära.

Musklerna i kattöronen låter dem röra sina öron 180 grader, vilket är ett enormt rörelseomfång. Dessa muskler hjälper katter att höra högfrekventa ljud och låter dem vända sina öron till en så vid vinkel, vilket ger dem ett brett rörelseomfång.

Det finns så många saker vi kan berätta om våra katter genom deras öronposition. En glad katt brukar ha öronen pekande framåt. En katt som undersöker något och är väldigt pigg kommer att spetsa öronen. Hos en rädd katt hålls öronen tillbaka eller platt mot huvudet i sidled. En förvirrad katt kan hålla ett öra upp och ett öra ner.

Läs också: Varför sticker katter öronen bakåt?

De vanligaste kattöronställningarna och vad de betyder

1. Upprättstående öron

Kattörat upprätt

Den upprättstående positionen av kattens öra är en som uttrycker intresse, vakenhet och fokus.

Om din katt har öronen rakt upp, betyder denna position att din katt är mycket alert och lyssnar uppmärksamt på något eller någon. Din katt kommer att göra det hon är bäst på; vara nyfiken och medveten om sin omgivning.

Katter kan rotera sina öron från sida till sida för att fokusera på ljudet de vill fokusera på. Ett bra exempel på detta är en katt som tittar på fåglar ut genom fönstret!

Läs också: Hur tränar man en katt som inte lyssnar?

2. Öronen framåt

Placera kattörat framåt

När din katt slappnar av, gör även deras framåtvända öron.

Om din katt har öronen framåt är denna kattöronposition neutral. Detta betyder vanligtvis att din katt är glad, nöjd och avslappnad. Om din katt har neutrala öron är hon på gott humör och öppen för att interagera och leka med dig, eller dela ut de där eftertraktade kattmysarna.

Denna kattöraposition ses ofta tillsammans med långsam blinkning. Detta är en gest som katter gör när de känner sig bekväma. De kommer att anta denna öronposition när de är i sällskap med någon de älskar och litar på. Att se din katts öron i denna position är ett säkert tecken på att de älskar dig!

Läs också: Har katter känslor för sina ägare?

3. Öronen pekade bakåt eller åt sidan

Placera kattörat i sidled och bakåt.

Nervösa och rädda katter kan luta sina öron bakåt och åt sidan.

Om din katt har öronen bakåt eller åt sidan betyder det att han är rädd eller orolig. Något har upprört dem och de är i hög beredskap och väntar på att se om de behöver reagera.

Din katts adrenalin kommer att slå in och deras kamp eller flykt-respons kommer att aktiveras. Varnas om de gör detta, se upp för aggressivt beteende. De kan mycket väl attackera dig och försöka bita eller klia dig. Du får några andra ledtrådar från deras kroppsspråk, ta en titt på din katts pupiller.

Om de har breda pupiller (det är den svarta fläcken i mitten av ögat) betyder det att de är rädda. Titta också på deras kropp, om de är spända och hukade kommer de att förbereda sig för att attackera eller springa iväg. De kan också väsna eller morra.

Läs också: Hur säger katter att de är ledsna?

4. Öronen vänds ut och hölls lågt

Placering av kattörat platt

Se upp för denna kattöronposition eftersom det är en indikation på att din katt inte mår bra.

Denna position av en katts öra kan vara en indikation på att de mår dåligt eller ett tecken på sjukdom. Katter ger i allmänhet inte bort mycket när de är sjuka, eftersom detta har blivit en fördel för dem när de utvecklats.

Om de kan dölja att de är sjuka kommer de att vara mindre av ett mål för rovdjur. Var noga uppmärksam på din katts beteende. Om det verkar som att de har slutat äta eller dricka, eller om de reagerar på sig själva, kan det vara ett tecken på att de är sjuka och behöver träffa en veterinär.

Läs också: 10 söta tecken som din katt har präglat på dig

5. Ett öra upp och ett öra ner

Snett läge på kattörat

Förvirrade katter kan sneda sina öron.

Om din katt har ett öra uppåt kan det betyda att han känner sig förvirrad. Ofta gör våra katter detta när de försöker fokusera på två olika ljud eller när de är i en ny miljö med många olika stimuli som de inte har upplevt tidigare.

Till exempel, om din katt är på en ny plats som hon aldrig har varit förut, till exempel deras första besök hos veterinären. En annan anledning till att det ena örat kan gå upp och det andra ner är att din katt har hälsoproblem.

Detta kan vara en skada på ett öra eller ett öra öroninfektion gåva. Öroninfektioner är vanliga hos katter. De kan orsakas av bakterier eller jäst. Din katt kan hålla ner örat eftersom det är för smärtsamt att röra sig.

Läs också: Cat Love Bites: 5 Reasons Why They Do It And How To Response

6. Skakande öron

Placera kattörat uppåt

Kattöron är känsliga och kan vibrera till även avlägsna ljud.

Katter vibrerar ofta i öronen eller vänder dem snabbt åt olika håll med plötsliga rörelser. Den främsta orsaken är om din katt är mycket pigg eller upprörd. Katter har väldigt känsliga öron och de kan höra saker med en viss frekvens som människor inte kan höra.

Katter drar i öronen för att fånga upp ljudet i sin omgivning, och de använder musklerna i öronen för att forma dem. Din katt kommer att reagera på hans instinkter och väntar på att springa eller kasta sig, beroende på vad han möter.

Observera också: om din katt ofta verkar rycka i öronen och kliar eller tafsar på den, kan detta vara ett tecken på öronkvalster och du måste göra en resa till din veterinär.

Läs också: Revolution Plus för katter: översikt, dosering och biverkningar

Kattkommunikation

Katt öra upp i en korg

Din katt är en bunt av uttryck. Att lära sig kattkroppsspråk kan vara mycket givande.

Kattöronpositioner är inte det enda sättet de kommunicerar. Det finns många andra sätt som katter kommunicerar med oss ​​människor, andra katter och andra varelser. De viktigaste metoderna är:

  • Kroppsspråk inklusive position och hållning,
  • Vokalisering och ljud
  • Ansiktsuttryck

Vissa av dessa är reserverade enbart för oss människor, medan vissa endast är för katter. Andra är universella för alla varelser. Katter har utvecklat dessa metoder under år av evolution för att de ska kunna överleva i sin naturliga livsmiljö. De måste kunna kommunicera med andra för att skydda sig själva, varna rovdjur och jaga i flock.

Katter måste också kunna hitta en lämplig partner. Hos huskatter tillåter dessa kommunikationsformer dem att bilda starka anknytningar till sina primära skötare som tar hand om deras dagliga behov. När vi kan tolka vad katter försöker berätta för oss med sitt kroppsspråk skapar det en harmonisk relation.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Slutsats

När du lär dig att läsa din katts kroppsspråk kommer du att få en bättre känsla för deras unika personlighet.

I ett nötskal, om du vill förstå hur din katt mår, börja med kattöronpositioner. Du får så mycket information bara från den position de håller dem i. Deras öron rör sig verkligen med humöret. De är så känslomässiga varelser och de interagerar så mycket med oss ​​och med andra katter genom att använda sina kroppsdelar. Din katts kroppsspråk bör inte förbises.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

Vanliga frågor

Vad betyder kattöronpositioner?

Katter använder sina öron för att kommunicera hur de mår. Här är några exempel nedan:

  • Öronen framåt – Glad och nöjd
  • Upprättstående öron – Var uppmärksam och var uppmärksam på något
  • Öronen höll tillbaka – Rädd eller orolig

Hur känner man igen en katts humör på deras öron?

Du kan se exakt vilket humör din katt är på genom att titta på öronens position. Det finns faktiskt ganska många olika positioner där de kan röra sina öron. Detta kan vara förvånande för oss människor, som bara kan vicka fram och tillbaka och som inte använder öronen för att kommunicera alls.

Vad betyder det när en katts öron hänger åt sidan?

Om din katt har öronen lågt och vid sidan av huvudet betyder det att han är rädd och orolig. De kan dra sig tillbaka till ett favoritgömställe eller attack. Om de går iväg för att gömma sig, följ dem inte eller försök interagera med dem eftersom de med största sannolikhet kommer att bli aggressiva och defensiva.

Varför går min katts öron tillbaka när jag klappar den?

Om din katts öron är i ett neutralt läge, men sedan plötsligt flyttar sig tillbaka när du sträcker ut handen för att klappa dem, sluta omedelbart. Detta är ett av de mer subtila sätten de kan berätta för dig att de inte är bekväma med det du gör.

De kan vara rädda eller oroliga, de kanske bara inte gillar att du klappar dem som du är. Oavsett anledning måste du ta tipset och sluta med vad du än gör och ge din katt lite utrymme.

Se även  150 bästa latinska namn för han- och honkatter med betydelser