Koi eller guldfisk: Vilket är bättre för en hemdamm?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Koi och guldfisk är bland bästa fisken du kan odla i ett akvaponiksystem. Dessa arter är populära utomhusfiskar på grund av deras flashiga utseende som bidrar till ditt hems estetiska tilltalande. Du kan föda upp båda typerna av fiskar i en damm eftersom de kommer från samma karpfamilj, men om du är osäker på vilket av de två alternativen du ska välja bör du titta på de bästa egenskaperna hos var och en innan du gör ditt val. Så, koi eller guldfisk, vilket är bättre för din hemmadamm?

Om du letar efter en fisks storlek och livslängd kan koi-fiskar växa sig större och överleva längre än guldfiskar. Under tiden, om du vill odla fisk på en budget, är guldfisk mycket billigare än koi när det gäller att köpa och mata fisken. I den här artikeln kommer vi att diskutera de andra faktorerna som är involverade i att ta hand om koi och guldfiskar som kan hjälpa dig att fatta ett bättre beslut när du väljer vilken typ av fisk som ska växa i din hemdamm.

Att ta hand om koi kontra att ta hand om guldfiskar

Att ta hand om koi kontra att ta hand om guldfiskar

Om du funderar på att lägga till fisk i din hemmadamm är det första du bör tänka på storleken på din damm. Större dammar rymmer naturligtvis större fiskar, både till storlek och antal. Koi fiskburk bli upp till 15 centimeter långamed vissa sorter som växer upp till 36 tum långa.

Koi-uppfödare är överens om att en koi-fisk bör ha minst 250 liter vatten och att standardkoi-dammar ska rymma 1 000 liter vatten, vilket innebär att du kan föda upp fyra koi-fiskar med en koi-damm av standardstorlek. Om du planerar att höja fler än fyra, behöver du en större damm.

Se även  Äter Tilapia alger? (Vad du borde veta)

Samtidigt är guldfiskar mycket mindre än koifiskar. Domesticerade guldfiskar kan bli stora sex tum lång, vilket gör dem till den idealiska fisken att föda upp om dammstorleken är ett problem. Guldfiskar finns i en mängd olika arter, vilket gör en standardmängd vatten per fisk svår att bedöma. En allmän regel är dock att en tum fisk per 10 liter vatten är idealiskt.

Om du har en damm som är stor nog för koi och guldfisk kan du föda upp dem tillsammans. Koi och guldfisk är olika typer av karp, vilket gör dem kompatibla med varandra. Koi och guldfisk är tillräckligt kompatibla de kan till och med korsa sig.

Men experter har fastställt att avkommor liknar vild karp och kan vara oattraktiv om du tänker behålla din damms prydnadsfaktor. Avkommorna till koi och guldfisk verkar också vara infertila eftersom de kommer från olika karparter.

Förutom storleksbegränsningar, här är några fler faktorer att tänka på när du väljer vilken typ av fisk du ska ta hand om i din hemdamm.

ta hand om koi

Om du vill ägna din hemmadamm åt uppfödning av koi fisk, säkerställa optimal vattentemperatur och pH-värde för en idealisk miljö. Koi-fiskar kan trivas i vattentemperaturer mellan 13°C (59°F) och 25°C (77°F). Men deras naturliga förmåga att överleva i dessa vattentemperaturer betyder inte nödvändigtvis att de föredrar vatten som är för kallt eller för varmt.

Kallt vatten är idealiskt för parasiter att föröka sig. Överväg att hålla din dammvattentemperatur runt 17°C för att säkerställa att inga skadliga parasiter kan frodas i ditt dammvatten. Du kanske vill investera i en dammvärmare för att bibehålla denna temperatur, särskilt under vintermånaderna.

Se även  Hur djup ska en koi-damm vara?

Ett idealiskt vatten-pH för koi-fiskar är 7,5 eftersom dessa fiskar föredrar något alkaliskt vatten. Du kan också hålla din damms pH på neutrala 7 utan att skada din koi-fisk. För att undvika att skapa en stressig miljö för din fisk, se till att pH-nivån i din damms vatten inte sjunker till en sur nivå.

Ta hand om guldfiskar

Om du planerar ta hand om guldfiskar i din hemmadamm kan du behöva ta med dem inomhus om vattentemperaturen sjunker under vintermånaderna. Även om du har vinterskyddsutrustning installerad för din damm, kan guldfiskar bli stressade om dammvattnet naturligt sjunker i temperatur med årstidernas växlingar. Idealiska vattentemperaturer för uppfödning av guldfisk är mellan 65°F (19°C) och 72°F (23°C).

Guldfisk kan också vara mer tolerant mot olika pH-nivåer. Men precis som koi tål ett brett spektrum av vattentemperaturer, betyder toleransen för guldfisk inte nödvändigtvis att konstanta fluktuationer i pH-nivåer är en idealisk miljö för deras tillväxt. De kan bli stressade av de ständiga förändringarna i pH-nivåer när de fortsätter att anpassa sig till sin miljö. Försök därför att hålla pH-nivåerna i ditt dammvatten mellan 7,2 och 7,6, vilket är de idealiska nivåerna för prydnadsguldfiskvård.

Så också Koi eller guldfisk bättre för en hemmadamm?

Vad är bättre för en hemmadamm

Koi och guldfisk är idealiska fiskar att odla i vilken hemdamm som helst på grund av deras estetiska tilltal. Ingen art är bättre att föda upp än en annan, men det finns vissa faktorer att ta hänsyn till som går in i korrekt skötselpraxis för varje fiskart.

Koi-fiskar kan bli större än guldfiskar. På grund av sin storlek behöver de mer utrymme att simma. Dessutom kommer koi att behöva äta mer mat för att nå sin fulla potentiella storlek, vilket kan visa sig vara dyrare för nybörjare som föder upp dammfiskar.

Se även  Kan Tilapia leva med koi?

Guldfiskar är mycket mindre än koi, vilket gör dammutrymmet mindre problem. Dessa fiskar är också idealiska för nybörjare i dammfiskuppfödning. Att odla guldfisk i din hemdamm kan också visa sig vara det mer prisvärda alternativet om du vill förstärka ditt hems estetiska tilltal med prydnadsfiskar. Guldfiskar kanske inte överlever lika länge som koi eftersom de inte är lika tåliga när det kommer till vattentemperaturer som ändras över årstiderna.

I allmänhet beror allt på personliga preferenser och ditt engagemang för föräldraskap prydnadsfiskar i din hemdamm.