Koi-tankar (varför det är viktigt att isolera din koi)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Koi-dammar är bra tillägg till alla trädgårdar. Att höra vattnet som rinner från din koi-damm lugnar sinnet och själen, förbättrar estetiken i din trädgård och ökar värdet på din egendom. Koi-dammar kan erbjuda otaliga fördelar, men du kan bara uppleva dem ordentligt ta hand om din koi när du har de bästa koi-tankarna.

I ett nötskal används koi-tankar för att hålla ny fisk borta från dammen under en viss tid, vilket förbättrar din tanks allmänna hälsa och förhindrar stress för din befintliga koi. Den här artikeln innehåller allt du behöver veta om koilagringstankar – vad de är, deras för- och nackdelar, och hur du ställer in dina egna koilagringstankar i din trädgård.

Vad är Koi-tankar?

Även kända som karantän- eller isoleringstankar, används koi-lagringstankar för att avgöra om din nya koi har en sjukdom, infektion eller parasit som potentiellt kan påverka andra koi i din damm. Vanliga hälsoproblem, som parasitkvalster och fenröta, kan gömma sig. Därför är det bäst att placera nya koi i karantäntankar innan du placerar dem i din damm.

Koi-lagringstankar låter dig bedöma hälsan hos din nya koi och hjälpa dig att avgöra om de är redo att ansluta sig till andra koi som har trivts i din damm.

Vilka är fördelarna med att använda koi-karantäntankar?

Fördelar med att använda koi-karantäntankar

Förutom att kunna bedöma hälsan hos din nya koi, kan det också hjälpa att placera dem i isoleringstankar först, eftersom de kommer att få en chans att lugna sig innan de placeras i en ny miljö. Koi och andra fiskarter kan också uppleva stress och trauma om de snabbt flyttas från en leverantör eller djuraffär till din nya damm.

Se även  Hur snabbt fortplantar sig tilapia?

När de lämnas olösta kan stress och trauma negativt påverka din kois allmänna hälsa. Till att börja med kan stress och trauma orsaka uttorkning, skada deras fjäll och hud och minska effektiviteten av deras inflammatoriska respons. Dessa kan göra din koi sjuk och till och med leda till döden.

Koi lagringstankar kan också gynna din befintliga fisk eftersom de kan hålla dem friska. När du sätter nya koi i karantän innan du lägger till dem i din befintliga koi, kan du vara lugn och veta att din befintliga koi inte kommer att utsättas för sjukdomar och andra hälsoproblem orsakade av ny koi.

Vad händer om du inte sätter dig i karantän?

Medan vissa koi är bra och friska när de placeras i en ny damm, kan andra koi innehålla parasiter och bakterier som snabbt kan spridas genom befolkningen. Den sistnämnda situationen kan fortfarande åtgärdas, men tänk på att det kommer att bli tidskrävande och dyrt och du måste vänta några månader på att din kois livsmiljö ska återgå till det normala.

Men det finns också fall där all koi i din damm dödas av bakterier eller parasiter som tagits in av en ny grupp koi. Detta kan resultera i en masspandemi eller massdöd. När detta händer måste du återvinna din damm och börja om.

Hur kan du ställa in koilagringstankar?

Sätt upp koi lagringstankar

Koi-isoleringstankar är nödvändiga om du vill hålla din befintliga fisk frisk och utöka koipopulationen i din trädgård. Ju tidigare du använder koi-tankar, desto snabbare kan du välkomna ny koi till din damm. Installation av koi lagringstankar är enkelt eftersom du bara behöver ett fåtal föremål, nämligen:

  • Cyklade biologiska filter (används för att ge bästa vattenkvalitet för din nya koi)
  • Värme
  • Nät eller filt
  • Gott om plats
  • Salt
Se även  Kommer Tilapia att äta guppies?

När du har förberett dessa föremål kan du följa dessa steg för att framgångsrikt ställa in koilagringstankar:

Ge koi utrymme att simma

Låt den nya koi simma bekvämt i ett stort område så att de kan koppla av och bosätta sig i sin nya miljö. Att tillhandahålla en sådan miljö till den nya koi kan också stimulera deras immunförsvar att fungera ordentligt igen.

Helst bör du förbereda en 50-liters karantäntank om du har två eller tre mindre fiskar. Om du vill lägga till större koi eller fler än några åt gången, välj en större tank.

Skaffa skydd

Glöm inte att näta lagertankarna. Det är normalt att nya koi känner sig desorienterade och rädda, vilket får dem att hoppa ut ur tanken. Dessutom är det också viktigt att ge koierna lite ”skydd” i förvaringstanken så att de har någonstans att gömma sig. Detta lock gör också att koi känner sig skyddad och hindrar dem från att hoppa ur tanken.

Prioritera vattenkvaliteten

Sträva efter bästa vattenkvalitet för din nya koi. Detta mål uppnår du genom att placera dem i vatten med ett stort biologiskt filter och bra cirkulation.

Det tar cirka fyra veckor för ett biologiskt filter att fungera korrekt, så förbered akvariet i förväg. Detta förhindrar också ”new tank syndrome” i din koi, vilket gör det lättare för dem att anpassa sig till sin nya miljö.

Lägg till Salt

Att tillsätta salt till ditt koi-tankvatten kan också hjälpa, eftersom salt minskar stress, dödar vanliga parasiter och hjälper till att bekämpa nitritförgiftning. Var noga med att använda icke-jodiserat salt och tillsätt tre teskedar för varje liter vatten.

Se även  Tilapia till vattentank förhållande (för att uppnå maximala resultat)

Håll vattentemperaturen

Vattentemperaturen i dina koi-lagringstankar bör hållas runt 72 till 74 grader Fahrenheit. Beroende på ditt lokala klimat och säsongen då du sätter din koi i karantän, kan du behöva använda en värmare för att nå denna vattentemperatur.

Investera i Koi-tankar

Koiuppsamlingstankar är viktiga eftersom de kan förbättra din trädgård på många olika sätt. Därför bör du börja direkt och använda en.

Se den här artikeln som din guide till att lära dig mer och ställa in dina egna koi-lagringstankar, så att du kan introducera ny koi till din damm på rätt sätt och se till att de alla håller sig friska i det långa loppet.