Kommer din kanin ihåg dig?

När jag gick på college fick jag inte ha min husdjurskanin på campus. Jag var alltid tvungen att lämna min kanin, Tenshi, hemma med min familj medan jag var borta en termin. När jag först gick hemifrån var jag rädd att min Tenshi inte skulle komma ihåg mig när jag kom hem. Jag lärde mig snart att min rädsla var ogrundad. Inte bara mindes min kanin mig, utan hon var så glad över att se mig!

Kaniner minns människorna de spenderar mycket tid med, inklusive deras ägare och skötare. Som bytesdjur har de utvecklats neurologiskt med starkt långtidsminne för platser och rutiner. Du kan använda dessa associationer för att förstärka din kanins minne av dig.

Om du spenderar mycket tid med din kanin kommer den automatiskt att binda sig till dig och komma ihåg dig baserat på dina interaktioner. Med tiden kommer de att bli mer bekanta med dig och du kommer att bli en del av deras långtidsminne.

Men om du är orolig för att din kanin inte kommer ihåg dig, finns det sätt du kan kommunicera med honom för att se till att du är en del av hans långtidsminne. Först tittar vi på hur en kanins minne fungerar, sedan tittar vi på hur vi kan använda denna kunskap för att ta plats i vår kanins glada minnen.

Hur kaninminne fungerar

En kanins minne fungerar inte på samma sätt som en människas, men det betyder inte att de inte är intelligenta eller inte kan komma ihåg någonting. Faktum är att kaniner har ett mycket starkt associativt minne snarare än det episodiska minnet som tros vara mer unikt mänskligt (även om det också kan diskuteras). Därmed inte sagt att folk inte gör det Också har associativt minne, men för kaniner är det det främsta sättet att komma ihåg saker och lära sig av sina erfarenheter.

Ett associativt minne innebär att istället för att lagra specifika kronologiska händelser i långtidsminnet, kommer kaniner att minnas sin association med dessa händelser. De kommer att kunna komma ihåg att ett visst ljud skrämde dem, eller så kommer lukten av en godbit påminna dem om hur gott det är. De kan också komma ihåg vanor och rutiner som haft starka positiva eller negativa konsekvenser så att de i framtiden kan veta vad de ska undvika och vad de ska göra för att få en belöning.

Den här typen av minne härrör från hur vilda kaniner var tvungna att bete sig i sina dagliga liv. De behövde inte komma ihåg ett specifikt händelseförlopp, men de behövde kunna känna igen när ett farligt rovdjur var i närheten, och de skulle tjäna på att komma ihåg platsen där de hittade ätbara växter igår.

Låt oss titta på några praktiska sätt vi kan se detta beteende från våra husdjurskaniner.

Minne av rutiner

Rutiner är ett av de viktigaste sätten som kaniner lär sig att förstå och interagera med sin värld. Genom daglig upprepning skapar kaniner vanor utifrån vad som får dem att känna sig glada eller trygga i sin miljö. Du kanske märker detta på det sätt som din kanin alltid vet när det är dags att mata. De använder rutiner för att vara säkra och veta vad de kan förvänta sig av deras dagliga liv.

Det är därför klassisk konditionering kan vara ett så starkt verktyg att använda med blyga eller rädda kaniner. Klassisk konditionering är en teknik som används för att passivt träna djur med upprepade scenarier (precis som en rutin!). Du konditionerar i huvudsak din kanin för att ha ett positivt svar på ett scenario så att de bildar en önskvärd vana.

Klassisk konditionering lärde mig först när jag började arbeta som volontär på ett djurhem för många år sedan. Vårt mål var att få djuren att vara vänliga och komma ut ur gömstället för att hälsa på potentiella adoptanter. För att göra detta fick alla oss frivilliga lära sig att lämna en goding till kaninerna (och andra räddningsdjur) vid dörren till inhägnaderna så att de skulle komma ut och hämta godingen.

Genom upprepning och rutin skulle kaninerna så småningom utveckla en positiv association med alla som närmar sig deras inhägnad, eftersom de är betingade att tro att de kommer att få en belöning. På grund av kaninernas associativa minne har denna teknik framgångsrikt använts gång på gång för att lära kaniner att vara vänliga mot människor på djurhemmet.

Se även  Kan snus hos kaniner botas?

Minne av platser

Kaniner har också starka minnen av platser. De kommer att ha associationer till de platser där de känner sig trygga, som skrämmer dem och de olika vägarna det tar att ta sig runt. Den här typen av associationer är viktiga för vilda kaniner eftersom de alltid behöver veta vilka platser som är säkra och vilka flyktvägar som finns tillgängliga för dem om ett rovdjur börjar jaga.

På grund av detta kommer kaniner att ha starka minnen från specifika platser. Jag har till exempel hört historier om människor som tog med sig sin kanin till en plats där de brukade bo (som deras föräldrars hus) och upptäckte att deras kanin kommer ihåg husets layout utan problem. De väljer samma ställen att gömma sig och sträcka ut sig, och samma skrymslen för att busigt gräva ner sig i mattan.

Det är också därför kaniner ofta är väldigt skygga när de utforskar när du först tar dem till en ny plats. De kommer att känna att deras bärare eller inhägnad är den enda säkra platsen, och de måste skapa dessa positiva associationer till sin nya miljö innan kaninen börjar utforska mer självsäkert. När de börjar hitta nya säkra platser lär de sig också de bästa flyktvägarna att gå tillbaka till om de känner att något farligt är i närheten.

Minne av människor

På samma sätt kan kaniner ha starka minnen av människor. De kommer inte nödvändigtvis ihåg det specifika ögonblicket när du tröstade dem under ett åskväder, men de kommer ihåg hur trygga du fick dem att känna sig.

Kaniner burk känna igen och skilja på olika människor. Det är troligt att det huvudsakliga sättet för kaniner att känna igen sina människor är genom lukt, men ljudet av din röst och hur du ser ut spelar också en roll för deras igenkänning.

En studie gjordes 2000 för att testa detta antagande. Det visade att varje kanin i studien reagerade mer positivt på de människor de var bekanta med. Om kaniner kan känna igen enskilda människor har de också potential att skapa långsiktiga minnen förknippade med individer.

Det betyder att, ja! Din kanin kan känna igen dig och veta vem du är. Om du lägger tillräckligt med tid på att skapa starka positiva eller negativa associationer med dem, så är du också en del av deras långtidsminne.

Påminnelse om dåliga situationer

Kaniner har ett särskilt starkt minne för dåliga eller skrämmande situationer. Detta är en skyddande förmåga som gör att kaniner lätt kan komma ihåg när det är dags att springa och gömma sig. Som husdjur betyder det att kaniner är mycket mer benägna att skapa kopplingen mellan en negativ känsla och en händelse.

Du kan se detta väldigt lätt med något som att hålla i din kanin. De flesta kaniner hatar absolut att bli plockade upp och hållna. Det skrämmer och fångar dem. Även om det kan ta veckor för dig att sakta vinna din kanins förtroende med belöningar och godsaker, kommer de att komma ihåg att det var du som plockade upp dem och efter några gånger skrämmer dem och plötsligt springer iväg snabbt.

Hur du förbättrar din kanins minne av dig

När vi väl förstår hur kaniner minns människor och händelser är det mycket lättare att använda denna kunskap för att stärka vår kanins förmåga att komma ihåg oss som en del av deras långtidsminne. Vi kan också få vår kanin att associera oss med dessa goda och positiva känslor och minnen.

På så sätt kan vi se till att våra kaniner kommer ihåg oss om vi någonsin åker på en längre semester, college under en termin eller någon annan livshändelse där du är borta från hemmet i månader. Missförstå mig inte, din kanin kommer att skapa associationer och minnen av dig oavsett om du medvetet uppmuntrar dessa minnen eller inte. Men du kan fortfarande vidta åtgärder för att knyta an till din kanin och hjälpa dig att stelna i din kanins långtidsminne.

Se även  Hur registrerar man en kanin? Hela processen!

Skapa starka rutiner tillsammans

Eftersom kaniner har ett starkt långtidsminne för rutiner kan du få din kanin att komma ihåg dig genom att göra dig själv till en integrerad del av deras dagliga rutiner.

Du kan till exempel skapa en ritual kring deras dagliga måltid. Jag försöker alltid ge min kanin en liten mängd av hennes foder från min hand innan jag ger henne resten av foderbiten. Detta gör mig till en del av den dagliga matningsrutinen som hon ser fram emot varje dag. Vi har också en nattrutin där jag matar min kanin med en av hennes favoritgodisar när hon kommer till mig.

Jag tränar även min kanin att göra roliga trick. Vi har dagliga träningspass varje kväll där hon lär sig hur man ger high fives eller hoppar genom en hinderbana för belöningar. Genom att göra detta blir jag en del av de rutiner och vanor som min kanin är bekant med, vilket gör det lättare för henne att komma ihåg vem jag är.

Om du någonsin varit tvungen att gå bort i flera månader, kan du vara säker på att att komma tillbaka till dina dagliga rutiner kommer att hjälpa din kanin att komma ihåg dig.

Tillbringa mycket tid med din kanin

Det bästa du kan göra för att stelna dig själv i din kanins långtidsminne är att spendera mycket social tid med din kanin. Att spendera tid med din kanin hjälper dem att känna igen dig och bilda en positiv association med dig och hur du luktar och låter.

Du kan göra detta genom att göra det till en vana att sitta med din kanin varje dag. Tillbringa tid med att läsa eller scrolla igenom din telefon på golvet där din kanin kan välja att komma över och interagera. Om du någon gång spenderar tid i vardagsrummet och tittar på tv, kan du se till att din kanin är fri att ströva omkring och interagera med dig.

Att behandla din kanin som ett sällskapsdjur (som en katt eller hund) snarare än ett husdjur i bur kommer att göra den till en mer integrerad del av ditt liv och du till en viktig del av deras. De kommer att lära sig att lita på dig och känna igen dig. Med tiden kanske du till och med märker att din kanin alltid hoppar upp och gärna välkomnar dig hem.

Möt din kanin på bekanta platser

Eftersom kaniner har lätt för att känna igen bekanta platser kan du också se till att din kanin kommer ihåg dig genom att träffa dem på en plats där ni brukade umgås tillsammans. Om din kanin ser dig på en ny plats för första gången på länge kan han bli förvirrad och inte känna igen dig först.

Vill du öka chanserna att din kanin kommer springande till dig efter att du varit på semester kan du träffa dem i kaninrummet hemma. Det betyder att du kanske vill skaffa en djurvakt eller husvakt när du är borta så att du inte behöver ta din kanin hemifrån.

Se till att din kanin inte ser dig som ett hot

Om du vill att din kanin ska ha glada och positiva minnen av dig, se till att de inte ser dig som ett hot. De kanske har starkare minnen av dig när de är rädda, men de minnen kommer att få din kanin att fly.

Det bästa sättet att skapa positiva minnen med din kanin är att bemästra dem. Låt alltid din kanin komma till dig hon vilja. Tvinga inte fram interaktion. Du kan uppmuntra din kanin med godsaker och klappning, men se till att du alltid rör dig i din kanins takt för att undvika att skrämma dem.

Om du måste göra något som din kanin är rädd för, till exempel att plocka upp honom, försök att avsluta med en positiv ton. Du kan till exempel ge din kanin en godbit så fort du lägger ner den igen, eller ge den en skön massage. Detta lugnar rädslan som kaninen känner så att de inte kommer att ha en rent negativ association med upplevelsen.

Se även  11 tips för att hålla din kanin glad under semestern

Andra handlingar som skrämmer kaniner och orsakar rädsla inkluderar:

  • jagar. Försök att inte få din kanin att känna sig i ett hörn eller jaga honom tillbaka in i sitt inhägnad.
  • Högt prat och ljud. Se hur högt du pratar och använd hörlurar för hög musik när du är runt din kanin.
  • Lukt av andra djur på dig. Om du umgås med andra djur, som en katt eller hund, kanske du vill byta om innan du besöker din kanin.

Saknar din kanin dig?

Många undrar om deras kanin kommer att sakna dem när de är borta. Du kan oroa dig för att din kanin ska vara ensam. Om du spenderar mycket tid med din kanin kommer den utan tvekan att sakna dig när du är borta, precis som du saknar dem. Ni två har utvecklat ett band och vänskap som din kanin också förstår.

Kaniner är sociala djur och de har stor nytta av deras sociala interaktion, inklusive hur de interagerar med dig och andra familjemedlemmar. Tyvärr innebär detta att kaniner blir ensamma om de lämnas ensamma under långa perioder.

Det bästa sättet att se till att din kanin inte blir ensam när du är borta mycket hemifrån är att hitta en annan kaninpartner att knyta an till. På så sätt kan de två kaninerna hålla varandra sällskap medan de väntar på att du ska komma tillbaka.

Om det inte är möjligt i din situation, kanske du vill överväga att låta en husvakt besöka din kanin varje dag. På så sätt, även om han fortfarande kommer att sakna dig, kommer din kanin att ha någon att umgås med.

Tänk om du är borta länge?

Vissa människor oroar sig för att om de är borta under en mycket lång tid, kommer deras kanin att glömma dem. Om du bara är borta i några månader, som när jag gick på college men kom hem efter varje termin, så är det enligt min erfarenhet osannolikt att din kanin kommer att glömma dig. Detta gäller särskilt om du har spenderat mycket tid med din kanin och har utvecklat några rutiner som kan jogga din kanins minne.

Om du lämnar för en fruktansvärt under en lång tid (ett år eller mer) så är det inte så klart om din kanin kommer ihåg dig. Det är min övertygelse (baserat på anekdotiska bevis) att om du knyter nära till din kanin och utvecklar många positiva associationer i deras minne, kommer din kanin att minnas dig under mycket lång tid, till och med längre än ett år. Men jag har aldrig kunnat testa den här teorin då jag aldrig varit borta från mina kaniner så länge.

Kan kaniner vad de heter?

På tal om kaninminne kan vi lika gärna diskutera en annan vanlig fråga: Vet kaniner sitt eget namn? Även om det är möjligt att kaniner passivt kan lära sig att känna igen sitt namn hörbart, lär kaniner vanligtvis inte sitt namn om du inte specifikt lär dem. Men om du är villig att ta dig tid att träna dem, kan kaniner definitivt lära sig deras namn.

Jag gillar att träna mina kaniner att komma till mig när jag ropar deras namn. Det gör det lättare att ringa tillbaka om de råkar ut för problem. Även om det finns ett antal tekniker du kan använda, tränar jag mina kaniner att komma när jag ropar deras namn genom att lära dem att associera ljudet av deras namn med belöningen av att få en godbit. Om du är intresserad av att lära dig tekniken jag använder, kolla in min steg-för-steg-guide.

Källor

  1. Hank Davis, Jennifer A. Gibson. ”Kan kaniner skilja människor åt?: Individuell mänsklig diskriminering och dess konsekvenser för djurforskning.” American Society for Laboratory Animal Science. november 2000. Hämtad från: https://www.researchgate.net/publication/12229071_Can_rabbits_tell_humans_apart_Discrimination_of_individual_humans_and_its_implications_for_animal_research.
  2. Victoria L. Templer, Robert R. Hampton. ”Episodiskt minne i icke-mänskliga djur.” Current Biology Vol. 23, iss. 17. September 2013. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982213008397.