Kommer Tilapia att äta guldfisk?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Inom vattenbruk kan både prydnadsfisk och matfisk födas upp beroende på utövarens intresse. Ett av de vanligaste valen för ätbar sötvattensfisk är tilapia på grund av dess milda smak. Under tiden anses guldfiskar vara ”go-to”-arter för hobbyister på grund av deras visningsvärde. Eftersom de två fiskarterna är kända, är vissa fiskuppfödare glada över att föda upp dem i samma tank. Men är detta en bra idé? Finns det en möjlighet att tilapia äter eller attackerar guldfiskar med tanke på deras aggressiva natur?

Även om det finns begränsad litteratur som bevisar att tilapia kommer att äta guldfisk om den föds upp i samma miljö, hävdar de flesta anekdotiska berättelser att de två arterna bör födas upp separat. Detta beror på tilapias aggressiva beteende, särskilt under deras lekperiod.

I den här artikeln diskuterar vi det sociala beteendet hos tilapia och varför det inte rekommenderas att leva i samma tank med guldfiskar. Vi kommer också att titta på olika sätt att minska tilapia-aggression.

Förstå det sociala beteendet hos tilapia

Tilapia är en välkänd tropisk fisk som trivs under varierande levnadsförhållanden. Men den har också ett visst beteende som vissa akvarister tycker är besvärande: dess aggressiva natur orsakad av befolknings- och miljöfaktorer.

Även om aggression är vanligt hos fisk, om det leder till skada och död hos fisk, bör det åtgärdas omedelbart. Tilapia är allätare, så de är mer benägna att attackera om de inte hanteras på rätt sätt, särskilt i tankkultur. Att se till att de får tillräckligt med mat kommer att minska deras aggression mot andra fiskar.

Se även  Hur länge lever guppy?

Kommer tilapia att äta guldfisk i samma akvarium?

Guldfisk är en vanlig art som används av nybörjare som en introduktion till fiskhållning. De är en av de första fiskarna som har tämjts sedan 800 e.Kr. Liksom andra fiskar uppvisar de kontinuerlig tillväxt fram till dagen de dör, eftersom de är obestämda odlare. Deras storlek beror inte på deras tankstorlek, utan på uppfödarens vattenkvalitet och fiskförvaltningsmetoder.

Dessutom är guldfiskens färg inte alltid guld utan grågrön. På grund av mutationer ser vi nu guldfiskarter med röda, orange och gula pigment. Dessa är vanligtvis fantails, lejonhuvuden, ryukiner och kometer som säljs i de flesta fiskaffärer.

Eftersom det är visuellt tilltalande och ganska lätt att föda upp, är vissa utövare intresserade av att föda upp guldfiskar tillsammans med tilapia i samma tank. Tilapia är också bra på att överleva olika miljöförhållanden, så myten är att de är ett bra par.

Om man läser olika anekdotiska berättelser från utövare hävdar de att de inte hade några problem uppfödning av guldfisk och tilapia tillsammans. Det finns inga dokumentära bevis för att tilapia kommer att äta guldfisk om den föds upp i samma tankar. Men om du inte vill riskera din guldfisks liv, är det bättre att hålla dem borta från tilapia. Här är några anledningar till varför:

  • Eftersom tilapia är en ciklider har de en fast hackordning. Om fisken som föds upp tillsammans med tilapia inte är bekant med denna sekvens kan det finnas ett problem.
  • Tilapia är allätare, så de behöver mycket protein, speciellt när de är yngre. Om de inte matas på rätt sätt kan de tillgripa aggression mot andra fiskar.
Se även  Bästa Koi Pond Filter

En annan standardlösning är att se till att guldfiskarna är större än tilapia när du lägger dem i tanken. Detta kommer att fungera ett tag. Men om tilapian växer ur guldfisken är det dags att skörda tilapia eller lägga den i en separat behållare.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du tankar?

Minskning av tilapia-aggression

Aggressiva fiskar som tilapia kommer med största sannolikhet att etablera sitt territorium och slåss om maten. Detta beror främst på miljöfaktorer, men många studier tillskriver detta också den genetiska sammansättningen av tilapia. Det finns flera sätt att lindra tilapias aggressivitet som kan appliceras på andra fiskarter också. Dessa inkluderar att välja fisk med liknande temperament att föda upp, upprätthålla korrekta utfodringsmetoder, ge gott om horisontellt utrymme för fisken och undvika överfulla tankar. Dessa diskuteras alla i detalj nedan.

Välj fisk med liknande storlek och beteende

När du väljer fisken att lagra med tilapia, gör din due diligence för att undvika dödsfall. Om du bestämmer dig för att sätta fisk, som bara når en maximal storlek på fyra tum, är chansen stor att tilapia kommer att mobba dem så fort de blir aggressiva.

Det är också viktigt att välja arter med liknande temperament som tilapia så att de kan klara sig själva om de attackeras. Chansen är stor att de till och med kommer överens och ingen kommer att bli mobbad.

Upprätthåll korrekta utfodringsmetoder

Utfodring är förmodligen en av de mest avgörande faktorerna som påverkar aggression inte bara för tilapia utan även för andra fiskar. Att se till att de får mat två till tre gånger om dagen kommer avsevärt att minska risken för att de attackerar andra fiskar. Detta betyder dock inte att du kommer att övermata din tilapia.

Ge tillräckligt med horisontellt utrymme

Det är också nödvändigt att ge tilapia tillräckligt med horisontellt utrymme. Eftersom de inte behöver kämpa för revir och kan röra sig fritt, kommer deras aggression mot de andra fiskarna att minska och de kommer bra överens. För dem som odlar tilapia i ett akvarium finns det många tillgängliga tankar av dem Amazon som ger din fisk gott om horisontellt utrymme.

Undvik överfyllda tankar

Eftersom tilapia är en ciklider rekommenderas att överbefolka den med andra ciklider för att undvika aggression. Men om tilapia odlas med guldfiskar och andra små fiskar, bör man vara försiktig med besättningstäthet eftersom det kan leda till aggressivitet. Tilapia är mobbare och om de inte kan simma fritt kan detta beteende leda till fiskskador.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du fisk?

Slutsats

Tilapia och guldfisk toppar listan över de vanligaste ätlig och prydnadsfiskar. Utövare bör dock vara försiktiga när de odlar i samma tank, eftersom tilapia är känd för sitt aggressiva beteende. Tilapia kan attackera guldfisken om den inte matas ordentligt och inte får tillräckligt med utrymme att röra sig. Även om det inte finns några skriftliga bevis för att tilapia kommer att äta guldfisk om den placeras i samma tank, säger många anekdotiska berättelser att det är bättre att föda upp dem separat för att minska risken för fiskdöd.