Kommer Tilapia att äta guppies?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

När du väljer vilken fiskart som ska odlas i din tank är en av de vanligaste övervägandena fiskens härdighet. Detta gäller särskilt för nybörjare i vatten som fortfarande är benägna att göra misstag i fiskförvaltningen. Två arter av fisk är kända för att vara relativt lätta att ta hand om och kan överleva en mängd olika livsvillkor. Dessa är tilapia och guppies, båda sötvattensfiskar. De två har många likheter, varför vissa hobbyister överväger att odla dem i samma akvarium. Men kan de två arterna samexistera? Kommer tilapia att äta guppies med tanke på dess aggressiva natur?

Även om guppies och tilapia ofta används av nybörjare och proffs inom fiskhållning, är det inte en bra idé att odla dem i samma tank. Tilapia är allätare och guppies kallas små fiskar. Chansen är stor att tilapia kommer att äta guppy så snart de får chansen.

I den här artikeln kommer vi att diskutera denna tilapias aggressiva beteende och varför de inte kan leva med guppy i samma tank. Vi har också listat några av de bästa tilapiasamborna som kan fungera som ett alternativ till guppies.

Förstå tilapia-dieten

Förstå tilapia-dieten

Tilapia är en allätande fiskart. De konsumerar med andra ord både växter och kött som de hittar i vattnet. När tilapia föds upp i dammar konsumerar de vanligtvis alger, plankton och ryggradslösa djur, vilket är tillräckligt för att tillgodose deras näringsbehov. Under tiden, om de odlas i tankar, bör de ges ekologiska fiskmat eller pellets med högt proteininnehåll. De kan även jaga andra fiskar eftersom de är ganska aggressiva. Det finns en större chans att detta händer om temperaturen i tanken inte är tillräckligt kontrollerad. Så fort temperaturen stiger går även tilapias ämnesomsättning snabbare, vilket gör dem alltid hungriga.

Se även  Kan Tilapia göra dig sjuk?

Vad är guppies?

Guppies har märkts som en basfisk hos akvarister i så många år. Även om den sakta tappar popularitet på grund av andra fiskarter, råder det ingen tvekan om att det är ett av de bästa valen för både nybörjare och proffs. Guppies har fått sitt namn från Robert John Lechmere Guppy, en självlärd forskare och geolog som upptäckte fisken 1866.

Precis som tilapia älskar guppies tropiska vatten eftersom de är infödda i Sydamerika. De är mycket lättskötta och har många medicinska fördelar. De användes för att bekämpa malaria eftersom de livnär sig på mygglarver. För några år sedan släpptes guppyerna i asiatiska vatten i det som kallades ”guppy rörelse.”

Här är några andra anmärkningsvärda egenskaper hos guppyfisk:

  1. De är sociala och fridfulla fiskar.
  2. De lägger inte ägg. Istället föder de levande fiskar.
  3. Det finns flera guppyfärger att välja mellan om du vill föda upp den. Det är därför de också kallas regnbågsfiskar.
  4. De uppvisar barnslig kannibalism precis som hur tilapia äter sina ungar.

Kommer tilapia att äta guppies som lever i samma tank?

Kommer tilapia att äta guppies som lever i samma tank?

Med många likheter skulle du tro att guppies och tilapia är ett perfekt par. Men det antyds inte att de samexisterar i samma tank på grund av deras sociala egenskaper. Tilapia är mycket aggressiv, särskilt under leksäsongen. De är också allätare, så chansen är stor att de kommer att förgripa sig på andra fiskvarelser. Å andra sidan är guppyfisken känd för sin fridfulla läggning.

Det är möjligt att hålla dem i samma tank när tilapia fortfarande är ung och de är mindre än guppyerna. Men om tilapian redan blir större än guppyerna är det dags att lägga guppyerna i en separat tank för att förhindra ytterligare fiskdöd.

Se även  Att höja tilapia fingerlingar (vad du bör veta)

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du tankar?

Bästa tankkompisar för tilapia

Eftersom vi redan har täckt varför tilapia äter guppies, låt oss fokusera på de bästa tankkompisarna för tilapia. Studier tyder på att tilapia inte bör hållas med små fiskar eftersom de kan betraktas som föda på grund av sin storlek. De bästa fiskarna att samexistera med tilapia är av liknande storlek ciklider och karp. Karp är också en typ av härdig fisk som är infödd i Asien. För att minska aggressionen från varje fiskart mot varandra, rekommenderas det att bygga territoriella gränser, speciellt för akvarieuppsättningar.

Slutsats: tilapia äter guppies

Även om det ser perfekt ut att lägga tilapia och guppies i samma tank, rekommenderar de flesta utövare inte detta på grund av tilapias aggressivitet. Guppies är fridfulla fiskar och de kommer att bli lätta mål för tilapia, vars diet är allätande. Om uppfödaren är intresserad av att föda upp båda fiskarna måste de förbereda separata tankar och följa specifika riktlinjer för uppfödning av dem. Dessutom kan tilapia födas upp med andra fiskar så länge de är av samma storlek och karaktär. Goda utfodringsmetoder föreslås också för att minska tilapiaaggression.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du fisk?