Krillolja för hundar

Krillolja för hundar är känd för sitt omega-3-rika innehåll som minskar hudallergier, stärker det kardiovaskulära systemet och stärker lederna. Vi har tittat på de 5 bästa hälsofördelarna och potentiella nackdelarna för att hjälpa hundägare att bestämma om de ska inkludera krillolja i sin hunds diet.

Vad är krillolja?

Till skillnad från fiskolja är krillolja gjord av små kräftdjur med ett räkliknande utseende som kallas krill. Dessa små varelser finns vanligtvis vid kusten av Antarktis, Kanada och Japan.

Krilloljetillskott har blivit populära bland husdjursägare på grund av de olika hälsofördelar de ger hundar och katter. Du kommer att veta mer om detta när du läser vidare.

5 hälsofördelar med krillolja för hundar

Vad gör krillolja för hundar? Krillolja är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, särskilt dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) som hundar behöver. Den är också rik på antioxidanter som bekämpar fria radikaler.

Låt oss ta en närmare titt på de många hälsofördelarna med krillolja:

krillolja för hundar 2

1. Hög absorptionshastighet av omega-3

Är krillolja bättre än laxolja för hundar? Ja, krillolja är bättre än laxolja för hundar, speciellt när det kommer till deras omega-3-absorptionshastighet.

Fiskoljor som laxolja innehåller omega-3-fettsyror i form av triglycerider. Å andra sidan har krillolja för hundar fosfolipid omega-3-fettsyror.

Fosfolipid är mer tätt packad än triglycerid. Detta innebär att den lätt kan passera genom cellmembranet i din hunds tarmvägg, vilket ger den en högre absorptionshastighet för omega-3.

Det är alltså mer sannolikt att din hund drar alla hälsofördelar med omega-3 krillolja för hundar jämfört med laxolja.

2. Skyddar och stimulerar immunförsvaret

Krillolja för hundar innehåller höga halter av en naturlig antioxidant som kallas astaxanthin.

Den har en imponerande antioxidantkapacitet, som är 10 gånger högre än alfa- och betakaroten och lutein. Jämfört med vitamin E har astaxantinet i krillolja 100 gånger högre antioxidantkapacitet.

Detta gör den till en kraftfull antioxidant som i hög grad kan hjälpa till att ta bort fria radikaler från din hunds kropp, särskilt äldre hundar. Denna förmåga förbättrar också hans immunitet mot olika hälsoproblem, som vi kommer att diskutera nedan.

Se även  Kan hundar äta bröd? Vilka bröd är dåliga för hundar?

3. Främjar ett hälsosamt hjärta och cirkulation

Krilloljans EPA- och DHA-fetter, tillsammans med dess antioxidanter, håller din hunds hjärta friskt och förbättrar dess funktion. De arbetar också tillsammans för att sänka kolesterol- och blodtrycksnivåer och förbättra blodcirkulationen.

Detta minskar riskerna för hjärtproblem som stroke och hjärtinfarkt. Dessutom möjliggör den korrekt transport av syre och viktiga näringsämnen genom hela kroppen.

4. Bra för lederna

Som vi nämnde ovan, stödjer krillolja för hundar korrekt kardiovaskulär funktion och god blodcirkulation. Detta förbättrar hälsan hos din hunds leder eftersom den får i sig alla de näringsämnen som behövs för att hålla den stark.

Antioxidantegenskaperna hos krillolja för hundar spelar en roll för att bibehålla starka leder. Eftersom det bekämpar och minskar fria radikaler i kroppen är det mindre troligt att din hund drabbas av försvagade leder.

Viktigast är att fosfolipid omega-3-fettsyrorna i krill för hundar minskar matsuget. Således är det mindre benägna att hundar äter för mycket, vilket förhindrar fetma som kan orsaka artrit hos hundar.

5. Hjälper till att lindra hudallergisymptom

Att använda krillolja för hundar med allergier hjälper till att minska inflammation som orsakas av kroppens reaktion på främmande irriterande ämnen i kroppen. Omega-3-fettsyrornas antiinflammatoriska egenskaper löser detta problem.

Att använda krillolja för hundar med kliande hud fungerar också bra för att lugna irriterad hud. Dermatologiska tillstånd som hot spots och mjäll orsakade av allergier lindras också, tack vare omega-3 för hundar. I allmänhet främjar detta hälsosam hud och päls hos valpar.

I allmänhet hjälper detta till att förhindra försämring av hud- och pälskvalitet hos hundar.

Krillolja för hundar Biverkningar

krillolja för hundar 1Det finns några mindre och stora farhågor om biverkningarna av krillolja, inte bara för valpar utan också för miljön. Här är de vanligaste krilloljeproblemen för hundar:

Se även  Kan hundar äta pistagenötter? Är pistagenötter giftiga för hundar?

1. Magproblem

För närvarande är den korrekta dosen av krillolja för hundar fortfarande obestämd. Hundägare bör vara uppmärksamma på hur mycket de ger till sina hundvänner.

Intag av stora mängder krillolja kan få hundar att uppleva diarré och kräkningar.

2. Höjer blodsockret

Krillolja för hundar är rik på omega-3-fettsyror, som tros reglera blodsockernivån. Tvärtom visar forskning att tillförsel av stora mängder omega-3-fetter kan ha motsatt effekt.

Det kan plötsligt höja blodsockernivåerna. Av denna anledning är det inte en bra idé att lägga till krillolja i kosten för en diabetikerhund.

3. Förhindrar blodpropp

Överdriven konsumtion av krillolja för hundar kan förändra blodplättsfunktionen. Detta orsakas av det höga innehållet av omega-3-fettsyror i oljan. Som ett resultat kan det tunna ut din hunds blod och sakta sårläkning.

Hundar som genomgår operation bör inte ges krillolja eftersom det kan störa kroppens blodkoaguleringsförmåga.

4. Ohållbara resurser

Många hävdar att krillolja är en hållbar källa till omega-3-fettsyror. Tyvärr, eftersom efterfrågan på krillolja växer, fortsätter denna möjlighet att minska.

Krill fiskas ofta i Antarktis. Kommissionen för bevarande av antarktiska marina levande resurser (CCAMLR) övervakar krillfisket i området.

Från och med nu ger den årliga krillskörden cirka 300 000 ton, försiktighetsfångstgränsen har satts till 5,6 miljoner ton och den totala beräknade krillbiomassan är 60,3 miljoner ton.

Även om fånga så mycket antarktisk krill tros inte ha någon inverkan på havets ekosystem, kommer det att göra det i det långa loppet. Många oroliga miljövänner varnar för att krillfisket konkurrerar med djuren i Antarktis.

Till exempel är krill en matkälla för valar, och cirka 2 till 5 ton av det äts av dessa marina däggdjur. Det är 794 miljoner ton per år. Detta tillsammans med fiske efter krill skulle kunna utplåna hela arten av dessa små kräftdjur.

Se även  CBD för hundar: fördelar, möjliga biverkningar och dosering

5. Risk för kemisk kontaminering

Många hundägare frågar: ”Är krillolja giftig för hundar?” Nej. Förespråkarna hävdar att krill är mindre benägna att absorbera gifter eftersom det hör hemma i botten av näringskedjan. Så medan krill och fiskolja båda är bra källor till omega-3-fettsyror, är krillolja säkrare än fiskolja.

Vissa kritiker uttryckte dock oro över den ökande efterfrågan på krillolja som leder till ökat fiske. Detta kan leda till förorening av krill med kemiska föroreningar, gifter och tungmetaller.

För att hitta en säker krillolja för hundar, välj ett märke med NASC (National Animal Supplements Council) gula sigill. Denna organisation inspekterar tillverkare av djurtillskott och säkerställer att produkten är säker och av hög kvalitet.

Hur mycket krillolja är säkert för hundar?

Innan vi svarar på huvudfrågan, låt oss först svara på den här frågan: ”Är krillolja bra för hundar?” Ja, krillolja är bra för hundar, men husdjursägare måste administrera den korrekta dosen för att skörda hälsofördelarna samtidigt som man undviker de potentiella biverkningarna.

I allmänhet är 1-2 gram krillolja per dag den rekommenderade mängden för hundar. Du kan behöva justera detta om han är på omega-3-tillskott. I det här fallet är det bäst att prata med veterinären för att bestämma rätt dos.

Kan jag ge min hund krillolja gjord för människor?

Nej, vi rekommenderar inte att ge din hund mänsklig krillolja. Kosttillskott gjorda för människor kan innehålla tillsatta ingredienser som är farliga för din hund.

En annan viktig punkt att komma ihåg är att doserna av mänsklig krillolja och hundkrillolja skiljer sig åt. Att ge fel dos kan vara ineffektivt och kan också orsaka oönskade biverkningar. Så det skulle vara säkrare att hålla sig till att använda krilloljekapslar för hundar.