Kyckling åt en cigarett? Här är vad du ska göra

Att hålla kycklingar innebär att se till deras välbefinnande och det finns kanske ingen mer plågsam tanke än att din flock plötsligt går under för att de åt fel sak. Rökning är en otäck vana och ännu värre, är det möjligt att kasserade cigarettfimpar kan vara skadliga för dina kycklingar?

Kyckling åt en cigarett? Så här gör du: Ingenting. Att äta en cigarettfimp kan vara obehagligt att tänka på, men det finns inte tillräckligt med nikotin för att förgifta en kyckling i en. Däremot har vi tagit med symtomen på nikotinförgiftning så att du kan hålla ett öga på dem. Vi har också utforskat några av de andra ovanliga sakerna du kan se en kyckling äta och riskerna de utgör.

Äter kycklingar cigaretter?

Kycklingar är allätare och de är inte särskilt smarta heller. När det kommer till vad de äter, de flesta av dem kycklingar fattar sina beslut baserat på ”är den här liten nog att passa i min mun” och ”ser den bra ut?”

Så ja, om någon röker i ditt hus och kastar cigarettfimparna på golvet, det är fullt möjligt att en hungrig kyckling börjar sluka rumpan.

Kycklingar har egentligen inte så mycket smaklökar, så det kommer inte att hindra dem från att äta cigaretter i framtiden heller. Även om de har lärt sig genom erfarenhet, som vi sa tidigare, är de bara inte särskilt smarta och det krävs mycket ansträngning för att få en kyckling att lära sig något.

Men den goda nyheten är att om en kyckling sväljer en cigarett är det förmodligen inget att oroa sig för. Förmodligen.

Vad ska jag göra om en kyckling äter en cigarett?

Vi försökte hitta fall där kycklingar hade ätit en cigarettfimp och plötsligt blivit sjuka, och vi kunde inte hitta några.

I de flesta fallen, en cigarettfimp bara passerar förbi (möjligen besvärligt – vi kunde inte be kycklingar om feedback på detta) rakt igenom kycklingens matsmältningskanal och dyker upp på andra sidan på ett ganska obehagligt sätt.

Effekten av en enskild cigarettfimp

Även om det är sant att cigaretter innehåller giftiga ämnen som nikotin och tjära, en enskild cigarett bör inte innehålla tillräckligt med toxiner för att orsaka permanent skada på dina kycklingar, även om de är unga kycklingar – om de lyckas svälja det finns det ingen kvävningsrisk (vilket skulle vara vårt största bekymmer om mycket unga kycklingar fick tag i cigarettfimpar).

Se även  Är din kyckling en kyckling eller en tupp? En checklista!

Rensa ditt utrymme från cigarettfimpar

Om du ser kycklingar som tuggar på cigarettfimpar, din bästa tillvägagångssätt är bara att gå runt och rensa upp alla rumpor du hittar liggande på golvet där dina kycklingar går fritt.

Vi rekommenderar också att du pratar med alla rökare i din familj och förklara att även om de är fria att röka så har dina höns inte så mycket val, och kan de snälla använda ett askfat och slänga sina cigarettfimpar i soptunnan? Detta är mycket bättre inte bara för dina kycklingar, utan också för miljön som helhet.

Visste du cigarettfimpar kan ta tio år eller mer att sönderfalla helt? Ännu värre, en del av plasten i rumpor kommer aldrig att brytas ned. Så det är bäst att lägga dem i papperskorgen och inte i din trädgård eller någon annan offentlig plats.

Hur ser nikotinförgiftning ut?

Detta betyder dock inte att dina kycklingar kan äta obegränsat med cigarettfimpar och faktiskt finns det flera registrerade incidenter där att äta cigarettfimpar har haft en giftig effekt på de inblandade djuren, som t.ex. denna berättelse om döende fiskar som har exponerats för stora mängder nikotin.

I deras tidning ”Konsumtion av tobak och cigarettfimp hos människor och djurNovotny et al anser att långvarig skada kan orsakas av att äta cigarettfimpar, såsom nervskador. De hävdar att ämnet inte har undersökts tillräckligt bra för att framställa det som ”riskfritt”.

Vi inser att den giftigaste kemikalien i cigarettfimpar är nikotin och att nikotin kan orsaka allvarliga neurologiska problem hos människor om det smälts i tillräckliga mängder. Faktiskt, om en människa konsumerade tillräckligt med nikotin skulle han dö.

Dock, vi är fortfarande inte övertygade om att det skulle vara möjligt att konsumera tillräckligt med cigarettfimpar för att orsaka nikotinförgiftning även hos en kyckling med tanke på att det finns ganska lite nikotin kvar i en kasserad kolv. Det mesta konsumeras av rökaren.

Men för fullständigt avslöjande, dessa är de vanligaste symtomen på icke-dödlig nikotinförgiftning:

 • De kan känna sig illamående eller kräkas
 • De kommer att ha ont i magen
 • De kan hitta på att de producerar överskott av saliv
 • Andningen går upp och andningen blir tyngre
 • De har en ökad puls
 • Deras blodtryck stiger
 • De kan agera, vara yr eller förvirrade
Se även  5 tecken på en deprimerad råtta

Dessa symtom kan vara svåra att upptäcka hos en kyckling, men det är troligt att ett lindrigt fall av nikotinförgiftning kommer att hanteras av kroppen inom några timmar och kycklingen skulle då gå tillbaka till det normala.

Ett dåligt fall av nikotinförgiftning skulle ge dessa symtom:

 • Kanske har de diarré
 • De kan ha ytlig andning
 • De kan ha en långsammare puls
 • De kan ha fallande blodtryck
 • De kan agera slöa
 • De kan ha kramper eller dåliga reflexer

Den goda nyheten är att även om dessa kan vara mer plågsamma för en kyckling och dess ägare,
fågeln skulle återgå till det normala inom 24 timmar.

Vad ska jag göra om jag tror att min kyckling har nikotinförgiftning?

Det finns inte mycket man kan göra om en kyckling blir nikotinförgiftad mer än att vänta och se om den är helt frisk igen. Du kan konsultera en veterinär om du är osäker på källan till förgiftningen (en cigarettfimp skulle inte göra det, men förorenat vatten med hundratals fimpar i det skulle göra det).

En sak du bör vara medveten om är det det skulle vara en dålig idé att äta en kyckling som har dött av nikotinförgiftning såvida du inte själv vill riskera att få nikotinförgiftning.

Vi vill dock betona – det finns inga registrerade fall av nikotinförgiftning hos kycklingar och vi tror att det är mycket osannolikt att det någonsin kommer att ske.

Andra ovanliga saker dina kycklingar kan äta och vad ska man göra?

Det är inte bara cigarettfimpar som vi har funnit att kycklingar är benägna att äta och det finns en rad andra ovanliga föremål som kycklingägare har fångat på sina fåglar som vargar. Så vi tänkte att vi skulle undersöka riskerna med var och en här:

Tester

Knoppar är ungefär lika stora som en skalbagge och vi vet alla att kycklingar älskar att göra narr av en och annan skalbagge. De är också ofta glänsande och attraktiva – när solljuset träffar knoppen ger det ifrån sig lite skimmer – samma skimmer som dyker upp i en kycklings ögon precis innan den bestämmer sig för att äta på knoppen.

Förutsatt att det inte finns något i knappen som ser ut som mat (vilket det förmodligen är) den kommer så småningom att gå igenom fågeln och komma ut på andra sidan, ungefär i samma tillstånd som den gick ner i. Knappar är gjorda av giftfria material för att förhindra att barn äter dem och dör.

Se även  10 briljanta sätt att dölja kycklingar från dina grannar

sträng

Sträng har ungefär samma form som en mask och kycklingar gillar maskar till mat. Det finns inget som är farligt för en kyckling på ett rep, men de kan ibland försöka äta en lång bit rep och när den börjar komma tillbaka dyker bara en del av den upp när de gör avföring och de vandrar inte runt med ett rep på baksidan hänger.

Dra inte i den. Men lämna det inte. Att dra i den kan allvarligt skada kycklingens inre och göra att den fastnar och dras, så du kan inte lämna den heller. Ta en sax och klipp av biten som sticker ut – resten kommer vid ett senare tillfälle.

Små djur

Vi har pratat om problemen med möss som äter kycklingar mer i detalj på andra ställen, men i allmänhet är kycklingar allätare. De är ganska säkra att äta små djur även om det förstås inte är det lyckligaste slutet för djuret som blir uppäten.

Stenar

Kycklingar borde faktiskt äta stenar. De har inga tänder. Så de kan inte skära eller mala något de äter själva. Så de sväljer stenar som fastnar i kråsen för att slipa åt dem. Nu finns det en liten risk att kvävas på en sten om de väljer en som är för stor – så det kan vara en bra idé att bjuda på lite grus nära sin utfodringsplats för att undvika den risken.

Slutsats

Kyckling åt en cigarett? Så här gör du: ingenting. Vi kunde inte hitta ett enda registrerat fall av en kyckling som dör eller ens blivit sjuk av att äta en cigarettfimp. Det är nog bäst att se till att de inte blir en vanlig matvara, märk väl, städa var dina kycklingar är för att förhindra att detta händer i framtiden.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: