Kyckling åt en mus – bör du oroa dig?

Som en omtänksam husdjursägare kan det komma som lite av en överraskning att vandra genom din bakgård och stöta på en kyckling som sväljer en mus. Det kan i sin tur leda till lite oro för huruvida din kyckling kommer att vara okej eller inte (musen är vanligtvis bortom att spara vid det här laget).

Kyckling åt en mus – bör du oroa dig? Nej inte direkt. Kycklingar är allätare och även om de normalt sett inte äter möss kommer de inte att skadas. Råttor och möss utgör dock faror för dina höns och vi visar dig hur du hanterar dem för att hålla din flock frisk och frisk.

Äter kycklingar möss?

Kycklingar är inte naturliga köttätare, men som allätare kan du se dem glatt mumsa på maskar och insekter samt deras favoritkorn och frön. Det betyder dock inte att de är helt ovilliga att äta gnagare.

Faktiskt, det finns rapporter om kycklingar som äter möss, grodor, ormar osv. De är inte de smartaste av djur, så det verkar som om det i deras hjärnor, så länge de rör sig och de får plats i en kycklings mun, är det rättvist att bli uppäten.

Jagar kycklingar möss?

Nej, kycklingar jagar inte möss, och i själva verket verkar kycklingar inte bli riktigt exalterade över att äta möss förrän de stöter på mössunge. Dessa är mer i linje med storleken på maten som en kyckling normalt äter.

Så om en höna stöter på ett musbo kan han lika gärna gå till stan och äta så många bebisar han kan, men det är inte så mycket jakt som blind tur.

Det kan hjälpa att komma ihåg det en kyckling tros vara en direkt ättling till de köttätande dinosauriernaså vi har tur att de inte är större och hungrigare än de är!

Är det farligt för höns att äta möss?

Nej, att äta möss är inte farligt för höns. Faktum är att som allätare är kycklingar mycket väl lämpade att smälta nästan allt de äter, så länge det är ekologiskt (inga djur kan till exempel smälta plast) och ätbart.

Kan möss göra kycklingar sjuka?

Att äta möss kan inte göra kycklingar sjuka, men gnagare kan göra kycklingar sjuka på olika sätt och i synnerhet deras avföring och urin kan vara mycket farligt för hälsan för inte bara dina kycklingar, utan även alla som kommer i kontakt med dem.

Se även  Varför slickar min katt mig på morgonen? - Orsaker förklaras

Eftersom kycklingar hålls ute, det är inte ovanligt att deras häckar och holkar blir angripna av skadedjur och när detta händer kan obehagliga situationer bli verklighet för dina kycklingar.

Tuggar På Kycklingar

Även om du kan bli chockad av det faktum att kycklingar ibland äter möss, kan det ge dig en viss tröst att veta att möss och råttor biter regelbundet tillbaka.

Om de smyger in i hönshuset när kycklingarna rastar så letar de mat och de gillar att äta kycklingens fjädrar och ben om de inte hittar något annat de vill ha.

Detta är uppenbarligen inte bra för chöns som kan sluta med öppna sår, som lätt infekteras, på sina fötter och ben. Av sådant bett ska rengöras, desinficeras och ges lite antibiotikakräm för att försöka förhindra infektion.

Som du kommer att se senare kan du helt undvika dessa typer av bett genom att justera designen på din coop.

Salmonella

Du har nästan säkert hört talas om salmonella. Det orsakar matförgiftning hos människor och kan också överföras till människor av höns och deras ägg.

Råttor och ohyra bär salmonellabakterierna i spillningen och runt munnen och när de börjar plundra dina höns foderautomater städar de inte upp efter sig, utan lämnar sin spillning blandad med dina höns foder.

Det borde inte komma som en riktig överraskning detta kan leda till lätt infektion av dina kycklingar med salmonellasom inte kommer att njuta av det mer än du gör, och de kan bli väldigt sjuka av det.

Weils sjukdom

Weils sjukdom är ett ganska hemskt tillstånd som huvudsakligen överförs från råttor och möss till andra djur i deras urin.

Det är vanligast hos personer som vanligtvis deltar i vattensporter, som kanotpaddling, där de sannolikt kommer att stöta på vattenråttor, men det är inte heller okänt att sjukdomen drabbas av kycklingar när råttor och möss förorenar deras vattenförsörjning.

Du löper också en reell risk att drabbas av denna sjukdom om den kommer in i ditt hönshus och det är något som bäst undviks om det alls är möjligt.

Lymfatisk koriomeningit

De menar det upp till 5 % av mössen bär lymfatisk koriomeningit i stora delar av världen. Det är, som det låteren form av hjärnhinneinflammation och orsakar en virusinfektion i hjärnan, såväl som ryggmärgen och vätskan. Den huvudsakliga vektorn för överföring tros vara avföring från gnagare.

Se även  Hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar?

Det kan orsaka en mängd olika symtom hos fåglar och människor och även om det sällan är dödligt, om du fångar det – du kan förvänta dig att må riktigt dåligt under några veckor.

Det är särskilt svårt att behandla hos gravida kvinnor, eftersom det kanske inte är säkert för det ofödda barnet att ta de kraftfulla antibiotika som behövs för att bekämpa det.

Hur man säkert städar upp mus- och råttspillning

OK, om du har rått- och musspillning i hönshuset – du behöver att städa upp saker på ett säkert sätt så att varken du eller dina fåglar löper någon risk för infektion eller problem.

Vidta försiktighetsåtgärder

Du vill
ta din besättning till ett rent område medan du städar – detta kommer att förhindra att de tar upp en infektion medan du städar.

Du borde också köp en respirator av bra kvalitet som förhindrar att damm strömmar in i dina egna lungor. Du behöver inte bli sjuk heller.

Vi skulle också rekommendera det använda några gummi-/engångshandskar medan du städar upp så att dina händer är säkra. Om du vill använda dem igen, se till att desinficera dem helt när du är klar.

Bleka avföringen

Innan rengöring, ta en lösning av blekmedel eller ett starkt desinfektionsmedel och smeta in avföringen ordentligt i den. Vänta sedan ca 5-10 minuter
innan du ens tänker på att börja. Detta borde döda alla otäcka liv i avföringen.

Klart Halm Med En Spade

Man kan inte bara få infektioner genom att plocka upp exkrementer, utan även av partiklar i halm. Det är bäst att ta bort det med en spade och du vill verkligen att allt ska vara borta.

Skölj buren

När allt är klart, skölj buren väl med lite rent vatten. Du vill inte lämna något blekmedel eller desinfektionsmedel som kan göra kycklingarna sjuka.

Kassera kontaminerat foder

Om du har hittat avföring i matbehållare ska den kasseras (allt) och sedan byt ut det. Annars kan bakterierna redan häcka i den.

När du är klar, se till att tvätta händerna noggrant och sedan kan du börja lämna tillbaka kycklingar till deras hem och göra det vackert igen.

Hur man håller möss borta från dina kycklingar

Du får inte använda någon form av fälla eller gift när du försöker hålla möss och andra gnagare borta från dina höns. Vi vet att det kommer att vara frestande, men du kan lika gärna döda dina höns som möss och det skulle vara det värsta möjliga resultatet. Istället finns det en rad enkla försiktighetsåtgärder du kan vidta:

Se även  Varför flåsar min hund så mycket?

Bli av med små öppningar

Möss (och andra ännu mindre trevliga gnagare) kan arbeta sig igenom små hål i burar. Ingen öppning får vara större än 1/2” i diameter och i så fall vill du koppla in den. Täck eventuella ventiler med en andningsbar trasa och tätning.

Flytta mat på natten

Kycklingar har hemskt mörkerseende, så de kan inte se på natten för att mata. Råttor och möss, å andra sidan, attraheras av mat. Så få det därifrån.

Förbättra vilorummet

Du vill
se till att dina bäddar är tillräckligt breda för att dina höns ska kunna ligga plattdetta förhindrar skadedjur från att tugga på fötterna när de sover.

Plantera mynta

Gnagare av någon anledning gillar inte mynta, så det kan fungera som ett naturligt avskräckande medel för dem. Plantera lite runt utsidan av gården eller strö lite inuti (färskt eller torkat).

Överväg att skaffa en katt

Katter äter inte kycklingar om du lär dem att inte göra det och istället äter de gärna gnagare som dyker upp. Hundar kan också hålla råttor och möss på avstånd, men kan också lättare skrämma dina kycklingar.

Köp matskålar och behållare som tål skadedjur

Du kan också att köpa automatiska matare och behållare som är resistenta mot skadedjur och det kommer att minska risken för att de kommer in och förorenar maten och vattenförsörjningen för dina kycklingar.

Slutsats

Kyckling åt en mus – bör du oroa dig? Nej, de är bara kycklingar som är kycklingar och allätare – kycklingar kan äta möss alldeles utmärkt. Var dock medveten om att råttor och möss kan vara en fara för dina kycklingar och potentiellt för dig och din familj. Om du hittar tecken på råttor och möss i ditt hönshus bör du vidta åtgärder för att hålla dem borta i framtiden.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: