Kycklingar hopar sig ovanpå varandra – vad är det som händer?

Om du är en kycklingägare är det mycket troligt att du någon gång i ditt husdjurs liv kommer att hitta dem alla i en hög ovanpå varandra. Vid det laget börjar du undra varför de gör det här och om du borde göra något åt ​​det? Och svaret är att du gör det och här är varför.

Kycklingar som staplas ovanpå varandra verkar vara relaterade till ångest, kalla temperaturer eller byte av plats. Problemet är att om det lämnas okontrollerat kan detta konstiga fenomen bli farligt för dina husdjur och leda till kvävning.

Så här är vad du behöver veta om höns som hopar sig.

Varför hopar sig kycklingar på varandra?

Den exakta mekanismen som orsakar stapling verkar vara komplex. Doktorander i Schweiz har undersökt fenomenet eftersom de funnit att det förekommer på många gårdar och att händelserna kan få mycket allvarliga konsekvenser för kycklingar och för jordbrukare.

I vissa situationer, när kycklingar staplas ovanpå varandra – det är ett kort avsnitt som varar cirka 30 sekunder till en och en halv minut. I andra däremot kycklingar kan stapla på varandra i timmar och det är just dessa högar som kan vara särskilt problematiska för fåglarna.

Varför buntning betyder något i kycklingar: farorna med att bunta kycklingar

Det låter gulligt och det ser riktigt sött ut också – många kycklingar (eller kycklingar – det kan hända med väldigt unga fåglar också) som alla staplar på varandra, men tyvärr, det är inte gulligt för de inblandade kycklingarna. Problemet är att vilken instinkt som än utlöser staplingen, verkar samtidigt inaktivera fåglarnas känsla av självbevarelsedrift.

Detta innebär att de kan kväva varandra om de hopar sig och ju längre högen varar, desto mer sannolikt blir detta resultat.

Som du kan föreställa dig, detta är en olycklig omständighet om du håll kycklingar som husdjur eftersom du kommer att förlora fåglar, men på en gård kan detta vara en ekonomisk katastrof. Om hundratals fåglar hopar sig ovanpå varandra finns det ett allvarligt problem som inte är lätt att åtgärda.

Se även  Det är därför din råttas bajs är grön

Bönderna säger att det är det stora problemet manuellt ingrepp i händelse av en pile-up verkar vara ineffektivt – det är något ägare till sällskapskycklingar också kan hitta – staplingsinstinkten är mycket stark och fåglarna är mycket motståndskraftiga mot att tas bort från stapeln och väldigt ivriga att komma tillbaka.

De enda effektiva sätten att bryta isär dessa högar anses inte vara humana och inkluderar applicering av saker som elektriska stängsel runt sidorna av fågelholkar.

Teorierna varför kycklingar hopar sig

Det verkar finnas tre möjliga triggers för att kycklingar hopar sig och de är:

  • Rädsla – det här är svårt att förutsäga, men allt från doften av rovdjur till införandet av höga ljud i kycklingens miljö kan utlösa denna instinkt.
  • Kalla temperaturer – konstigt nog, ju varmare ställe där du håller kycklingar, desto mer kan den kylan leda till stapling. Kycklinguppfödare i Sydostasien, till exempel, tycker att detta är ett stort problem i deras flockar när temperaturen börjar sjunka.
  • Förändringar i plats – detta kanske inte alls är kopplat till platsändringar. Många kycklingägare rapporterar att deras fåglar tenderar att bulka upp när de introducerar nya kycklingar till flocken, så anta att det är det nya hemmet som utlöser instinkten. Det kan dock vara förändringen i belysningen som är skyldig – kycklingar hålls ofta i ljuset 24 timmar om dygnet innan de släpps ut i vuxenmiljön.

Hur kan du förhindra stapling i kycklingar?

Den bästa lösningen för att stapla kyckling är att förhindra att det händer i första hand, verkar det som 5 beprövade strategier som har visat sig vara framgångsrika till viss del i denna. Vi har inte provat alla, men de vi har provat verkar ha fungerat med våra kycklingar.

Se även  Dregglar din kyckling? Bör du vara orolig?

Håll främlingar borta på natten

Kycklingar är till viss del vanedjur och om rädslan tillåter dem att hopa sig bör det vara logiskt att allt som bryter deras rutin kan utlösa den ångest som hopläggningen orsakar. Så, en enkel försiktighetsåtgärd är att hålla främlingar borta från kycklingarna på natten.

Kycklingar kan inte se så bra i mörkret. Det är därför de sover och förenas när solen går ner, så allt nytt som dyker upp direkt är något som är oroande och något de inte riktigt kan ana. och det kan lätt förvandlas till rädsla.

När du introducerar nya fåglar, lämna en ljuskälla i gården

Om förändringen i ljusförhållandena verkligen orsakar högar med nya kycklingar som kommer in i din flock, så är det bästa sättet att undvika detta att göra förändringen lite mer gradvis för nykomlingarna. Så med det i åtanke vill du det installera en lampa i coop och låt den vara tänd de första nätterna innan du släcker den.

Detta ger de nyanlända en chans att lära känna sin plats på sovplatsen och att bli mer bekväm med sin omgivning innan de kastas in i mörkret.

Justera hörnen på burken för att förhindra att ”kärvning” sker när staplar bildas

Fyrkantiga hörn gör det mycket lätt för fåglar att stapla på ett besvärligt sätt och det kan leda till fler skador. Så det enklaste sättet att fixa detta är att bygga in böjda hörn i buren för att undvika sådana hörnsparkar.

Du behöver ingen ingenjörsexamen för detta, det kan du använd flexibla brädor eller plast för att skapa dessa kurvor – se till att du täcker mellanrummet mellan materialet och väggen, annars kan kycklingar fastna i det.

Tänk två gånger på att sätta ut unga fåglar i kylan

Om du förväntar dig att temperaturen ska sjunka på natten är det bäst att hålla dem inomhus istället för att lämna dem ute på natten tills de har haft en chans acklimatisera. 2-3 nätter borde räcka för att undvika det värsta.

Se även  Hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar?

Överväg att ge dina kycklingar en sockerlösning

I Sydostasien har de funnit att ge dina höns en mycket låg sockerlösning innan de går till sängs kan hjälpa dem att generera mer energi en kall natt.T. Detta är ganska lätt att implementera.

Lösa 10 gram socker i en liter vatten och blanda sedan väl. Tillsätt sedan vattnet till dem drickskälla ca 2 timmar innan de börjar sova. De rekommenderar att du fortsätter att tillhandahålla denna lösning under de första 3 nätterna med kallt väder.

Hur kan man bryta sönder pålande kycklingar?

Om du hittar dina kycklingar i en hög och det tar längre tid än en minut eller två – du kanske vill ingripa manuellt. I så fall vill du det bära handskar eftersom en buntkyckling kan vara mycket motståndskraftig mot att tas bort från bunten.

Ta bort varje fågel så försiktigt som möjligt och placera dem utanför höljet och låt dem inte komma in i gården på några minuter. Detta bör avsluta stacken.

Slutsats

Kycklingar staplar på varandra, vad är det som händer? Så vitt vi kan säga, och forskningen inom detta område är ganska ny, är kycklingar genetiskt programmerade att staplas upp som svar på ganska specifika stimuli relaterade till rädsla, temperatur eller deras miljö. Problemet är att stapling, om den varar mer än några sekunder, kan vara mycket farlig för de inblandade fåglarna.

Det betyder att du som kycklingägare vill vidta åtgärder för att se till att du försöker undvika att hopa sig där det är möjligt och som en sista utväg kan du behöva bryta upp en flock kycklingar om de visar tecken på fortsatt beteende. legat i en hög länge.