Lägger fåglar ägg året runt? (Måste läsa OVERRASKANDE svar!)

Så jag har sett några fåglar börja lägga ägg på sistone och jag undrade, ”lägger fåglar ägg året runt?” Eftersom det fanns begränsade svar på nätet gjorde jag min egen analys Nest-klocka data för att komma fram till ett övertygande svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar lägger ägg året runt, med 86 % av äggen som läggs på våren; i april, maj och juni. Flera arter kan börja lägga ägg tidigt eller sent på våren. Fåglarna lägger minst ägg i september. Tiden på året som fåglarna lägger ägg beror på faktorer som tillstånd, dagslängd och latitud.

Det är helt fascinerande att upptäcka när fåglar faktiskt börjar lägga sina ägg och när aktiviteten är som högst! Läs vidare för hela svaret:

Lägger fåglar ägg året runt? (Data har ett svar)

Om du är en ganska ny fågelskådare som jag, skulle du inte ha vetat att fåglar kan lägga ägg året runt.

Jag menar, jag visste att det förr i tiden fanns någon form av häckningssäsong och fåglar utför parningsritualer och sånt, men tills nu visste jag aldrig när fåglar lägger sina ägg. Så här gjorde jag analysen:

Jag använde Tableau för att analysera rå data för kapslingsförsök tillgänglig på NestWatch.org webbplats som innehöll 281 fågelarter från år 2000 – 2020 från USA och Kanada. (Tack deltagare!)

Du borde definitivt kolla in NestWatch eftersom det är en gratis och bra resurs att lära sig om häckning!

Jag tog det första läggningsdatumet för varje observation och sammanfattade dem i månader. Det här är vad jag hittade:

Fåglar lägger ägg året runt, med 86 % av äggen som läggs på våren; i april, maj och juni. Flera arter kan börja lägga ägg tidigt eller sent på våren. Fåglarna lägger minst ägg i september. Tiden på året som fåglarna lägger ägg beror på faktorer som tillstånd, dagslängd och latitud.

Interaktivt verktyg för äggläggande fåglar

Kolla in det interaktiva verktyget nedan för att lära dig om olika läggningstider för olika fåglar!

Fåglar lägger faktiskt sina ägg året runt!

Naturligtvis, bland de äggläggningshändelser jag har analyserat som har inträffat under de senaste 20 åren, det verkar vara en toppperiod från ungefär mars till juli, under vårsäsongen.

I vilken månad lägger fåglarna flest ägg på ett år?

Jag var sedan nyfiken på att ta reda på vilken månad som hade det högsta antalet äggläggningshändelser, så jag hänvisade till verktyget jag skapade ovan och kom fram till följande avgörande svar:

Fåglarna lägger sina ägg mest i maj månad med en majoritet på 43,2 % av alla 12 månader på ett år. Andra månader med relativt hög läggningsfrekvens är april (20,1 %) och juni (23,7 %) i fallande ordning.

Nu är detta mest vettigt! Månaderna med mest äggläggning: april, maj och juni sammanfaller med vårens häckningssäsong på norra halvklotet!

Se även  Identifiering av fågelbo: ​​5 SNABBA sätt! (Läs DETTA först!)

Under denna period börjar fåglarna att para sig, para sig med dem, hitta ett bo och lägga sina första ägg.

Här är en tabell med en översikt över andelen äggläggningar per månad:

Månad Andel äggläggningar under ett år (%)
januari <0,1
februari 0,3
Mars 5.7
april 20.1
Kunna 43.2
juni- 23.7
juli 6.8
augusti 0,2
september <0,1
oktober <0,1
november <0,1
december <0,1

För enkel referens i tabellen ovan har jag lagt till Färg fram tills de tre bästa månaderna på året (april, maj och juni).

När lägger fåglarna ägg?

Fåglar lägger ägg året runt. De flesta fåglar lägger dock fler ägg på våren under månaderna april, maj och juni, och når maj 43,2 % av alla månader på ett år. De flesta fåglar väljer att lägga ett ägg per dag på morgonen.

I vilken månad lägger fåglarna minst ägg på ett år?

Fåglarna lägger minst ägg i oktober månadsom utgör mindre än 0,1 % av alla läggningsevenemang under månader under året.

Denna period sammanfaller med höstens flyttperiod, då fåglar är mindre benägna att lägga ägg.

Fåglar lägger ägg vid olika tidpunkter på våren

Nu när vi vet att fåglarna lägger flest ägg på våren blev jag väldigt nyfiken på vilka tidpunkter fåglar lägger sina ägg på våren.

Även om det finns många fåglar som väljer att häcka på våren, lägger vårfåglarna faktiskt sina ägg vid olika tidpunkter. Vissa väljer att häcka tidigt, medan andra väljer att komma senare på våren! Låt oss lära oss mer om det:

Tidiga häckare

En kattuggla

Tidiga häckare hänvisar till fåglar som börjar bygga sitt bo för att lägga sina första ägg, med en majoritet före maj månad. Exempel på tidiga häckare är den amerikanska rödhaken, tornugglan, östlig skränuggla.

Låt oss titta på ett exempel med en amerikansk Robin!

Amerikanska Robin läggningsmönster i 12 månader

När jag skrev in American Robin när jag sökte i verktyget fann jag att de lägger flest ägg i maj månad (42,3%).

Jag har också tyckt att de är mer av en tidig häckare, med tanke på att de också lägger en relativt hög andel av sina ägg i april (32,1%), innan häckningssäsongens topp.

Sen infödare

Sen-bon hänvisar till fåglar som senare kommer tillbaka norrut efter vintern för att bygga sitt bo för att lägga sina första ägg. Exempel på sådana sena häckar är gärdsmyg, ladugårdssvala, vanlig gulstrupe.

Se även  Bästa skogen för fågelholkar (med jämförelsediagram!)

Låt oss titta på exemplet med en ladugårdssvala!

Den här gången när jag tittade upp Barnsvalor i verktyget ovan, jag noterade att medan toppmånaden för äggläggning är i maj på 42,2 %, medan de flesta andra månader har en hög frekvens efter maj: juni (31,9 %) och juli (18,1 %).

Det betyder att ladugårdssvalan med största sannolikhet är en sen häckare, som förväntat!

Exempel på tidiga och sena häckande arter

Jag har sammanfattat ovanstående tidiga och sena häckararter med länkar till deras relevanta eBird-profiler åt dig i en tabell för enkel referens!

Högsta äggläggningsmånader Procent högsta äggläggningsmånad (%)
Tidiga Nesters
Amerikansk robin april maj 42,3
Tornuggla februari mars 41,7
Östra Screech Owl mars april 52,2
Sen infödare
Gärdsmyg maj juni juli 38,6
Ladugårdssvala maj juni juli 42.2
Vanlig gulstrup Maj juni 57,3

Fåglar som ofta lägger ägg året runt

Nu när vi har fått reda på lite mer om äggen som läggs på och runt våren, hur är det med de andra tiderna på året? Lägger fåglar ofta sina ägg under andra månader?

Vissa fåglar lägger ofta ägg året runt!

Ett exempel är hornugglan. Så här ser grafen ut!

Som visas på bilden ovan lägger de flesta hornugglor sina ägg i februari (40,7%), vilket är före häckningssäsongen.

Intressant att veta är att han också lägger sina ägg i januari (8,5 %) och i december (3,4 %)som faktiskt är månader som inte är den typiska vårsäsongen då de flesta fåglar lägger sina ägg!

Lägger fåglar ägg på hösten?

Fåglar lägger ägg på hösten. Fåglarna lägger dock minst ägg under höstmånaderna september, oktober och november, och upptar endast 1 % av alla ägg som läggs under hela året. Istället lägger fåglarna ägg året runt.

Hur fåglar vet när de ska lägga ägg

Nu kanske du undrar, med så stor variation mellan fåglarna och när de börjar sin resa för att lägga sitt första ägg, vilka exakt är de faktorer som påverkar när fåglarna lägger sina ägg?

Det här är de 3 faktorerna:

1. Skick

Håll ut, fitness?! Jag menar inte hur bra man kan bänkpressa på gymmet eller genomföra ett helt maraton!

Kondition är faktiskt en evolutionär biologi term som beskriver en fågels reproduktiva framgång, och dess förmåga att föra den vidare till sin avkomma (i lekmannatermer).

Om några fåglar bestämmer sig för att det är det bäst för dem att para sig tidigt och påbörja häckningsprocessen tidigt, Det kan finnas fördelar med att göra det för vissa fågelarter, eftersom deras ägg kläcks tidigare och flyger tidigare, ge dem en högre överlevnadsfördel efteråt.

Dessutom, om fåglar vill lägga en annan koppling någon annan tid på året än våren, bör de möta andra miljöpåtryckningar som ökad predation och konkurrens om mat i sin nische.

Se även  Kan fåglar simma? (Och 3 OVERRASKANDE sätt de gör!)

2. Dagslängd

Forskare upptäckte nyligen att dagens längd påverkar utsöndringen av vissa hormoner i en fågels kropp, vilket påverkar storleken på deras könsorgan, vilket underlättar reproduktionen.

De gjorde ett kontrollerat experiment där de hanstarar utsatta för olika nivåer av fotoperioder (perioder som exponeras för ljus) från vintersolståndet.

De fann att deras Könsorgantillväxten var direkt proportionell mot fotoperioden! [1]

Således, med större chanser till reproduktionsframgång på grund av ökad testikeltillväxt, parar sig fåglarna och lägger ägg oftare när dagen förlängs efter vintern.

3. Latitud

Latitud påverkar också när fåglar parar sig och lägger ägg. Fåglar på hög latitud har en kortare tidsram för att häcka på våren, jämfört med deras motsvarigheter på lägre latitud.

Exempel inkluderar sandsnäppor. Deras ungar har till och med anpassat sig för att utvecklas snabbare under sådana förhållanden!

Slutgiltiga tankar

Nu vet du att fåglar lägger ägg året runt, du vet att fåglar vanligtvis lägger ägg på våren, vanligtvis under perioden maj till juli, och du vet vilka faktorer som påverkar när fåglarna lägger sina ägg.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var användbar och tillräcklig för att tillfredsställa din nyfikenhet lika mycket som min!

Det var med stor glädje jag skrev den här artikeln. Hur som helst, tack så mycket för att du läser slutet, ta hand om dig. Ha kul med fågelskådning!

Referenser

  1. En Dawson. (2015). Årliga gonadalcykler hos fåglar: modellering av effekterna av fotoperiod på säsongsmässiga förändringar i GnRH-1-sekretion, Frontiers in Neuroendocrinology, Volym 37, sidorna 52-64, ISSN 0091-3022. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302214000764)

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!