Lägger kaniner ägg? Sanningen bakom myten

Lägger kaniner ägg? Den här frågan kanske låter lite dum för vissa människor, men denna förvirring är väldigt vettig för många, tack vare påskharen och påskäggen.

Kaniner lägger inte ägg, tvärtemot populära myter. Kaniner är placenta däggdjur och utvecklas som embryon i moderns mage i genomsnitt 31 dagar före födseln. Eftersom ägg är historiska symboler för återfödelse, är kaninens fantastiska fertilitet troligen grunden för denna legend.

Detta är inte den enda ”galna” tron ​​som finns. i en studie gjord av The Innovation Center for American Dairy, och hört mer NPRundersökte mer än 1 000 vuxna och fann att 48 % av amerikanerna inte är säkra på var chokladmjölken kommer ifrån och 7% trodde att chokladmjölk bara kommer från bruna kor.

Jag skulle säga att detta är ännu galnare än tanken på att kaniner kläcks från ägg!!

Men må inte dåligt, det här är ett vanligt ämne som får mycket prat på internet. Den främsta orsaken till förvirringen bakom kaniner som lägger ägg härrör från den kristna högtiden påsk och en kanin som levererar påskägg till barn runt om i världen.

Den här artikeln tar en närmare titt på ursprunget till påskägget och påskharen för att helt förstå denna missuppfattning. Dessutom kommer vi att utforska några andra däggdjur som lägger ägg och vi ska titta närmare på hur kaniner föder, så fortsätt läsa.

Ursprunget till myten om värpande påskkaniner

Till att börja med bör vi ta en titt på varför kaniner lägger ägg är en så vanlig missuppfattning, var det kom ifrån och vad det betyder.

Den moderna myten om kaniner som lägger ägg var troligen ett verk av tyska lutherska immigranter från 1700-talet som bosatte sig i Pennsylvania. Dessa tidiga invandrare tog med sig sina egna unika påsktraditioner när de bildade den amerikanska Pennsylvanian Dutch Community.

Dessa tidiga påsktraditioner var mycket lika julen, julafton och dess huvudperson, jultomten.

Se även  Har kaniner mens?

Natten före påsk lämnade barn i det holländska samfundet hattar på en hemlig plats som ett ”bo” för påskharen, känd som Oschter Haws (påskharen), i hopp om att anses vara duktiga flickor och pojkar.

Pojkar lämnade kepsar och flickor lämnade huvor i hopp om att Oschter Haws (påskharen), en äggläggande kanin, skulle lämna godsaker till dem medan de sov.

Om barnen ansågs vara dåliga eller mindre värda fick de kaninbajs i hatten.

Det verkliga ursprunget för den äggläggande kaninen kan gå förlorad med tiden. Ändå tror många historiker att denna tradition har sitt ursprung i Fsommartid i Ēostre eller Ostarasom var en fest för att fira vårdagjämningen, återfödelse och fertilitet.

Med huvudfokus på födelse och fertilitet är det vettigt att ikonerna för detta firande var ägg och kaniner. Ägg sågs som en symbol för ett löfte om återfödelse och fertilitet, och kaniner är ett av de mest fertila djuren.

I den kristen kultur, ägget har en helt annan betydelse. Kristna använder äggen som en symbol för Jesu tomma grav efter uppståndelsen. Vissa målar till och med äggen röda, vilket symboliserar Kristi blod som utgjutits i ögonblicket för hans korsfästelse.

Men de dekorerade och färgglada äggen är inte en ny sak, de kan till och med vara äldre än den äggläggande kaninen.

Enligt historiska data, prover av dekorerade ägg har hittats vid några ruiner i Egypten, Grekland, Persien och Rom, som går tillbaka till år 3000 f.Kr. Många forntida civilisationer använde dekorerade ägg vid vårens festivaler.

Idag har denna påsktradition utvecklats och de flesta ägg är inte riktiga ägg, utan ägg gjorda av choklad, ibland med andra godsaker inuti. Dessutom har hur barn samlar in ägg förändrats över tiden, vilket leder till äggjakt och andra spel som gör att barn kan vinna äggen.

Om det inte är ett ägg, hur föder kaniner?

För att till fullo förstå hur kaniner föder sina kaniner måste man veta när hon- och hankaniner är fertila och dräktiga och vad förlossningsprocessen är.

Se även  10 säkra träslag för kaniner att tugga på

Honkaniner blir fertila och kan bli gravida så fort de är 12 veckor gamla, och förblir så tills de är 4 år gamla för honor. När det gäller hanar kan de få avkomma upp till 7 år gamla. Dessutom kan honkaniner bli dräktiga när som helst på året.

När kaninhonan, eller doe, blir dräktig, finns det några beteenden som kan låta dig veta att babykaniner är på väg.

De beteenden som talar om för dig att din kanin är dräktig inkluderar:

  • Dovan kommer att bygga ett bo där hon ska föda och hysa deras bebisar.
  • Kaniner börjar dra ut sin päls för att göra en filt för att hålla kaninungarna varma.
  • Kaninhonor blir mer aggressiva och morrar ofta till försvar av boet.

Medan din kaninen är dräktighon kommer att behöva dricka mycket rent vatten och äta hälsosam mat, inklusive bladgrönt, alfalfahö och kaninpellets.

Tillhandahåll ett avslappnat och privat område, till exempel en holk, för att göra doven och hennes yngel bekväma.

Dräktighet hos kaniner varar cirka 31 dagar. Förlossningen varar cirka 15 minuter och kallas tändning, där mamman kan föda 12 eller fler barn. Belysning sker vanligtvis under de tidiga timmarna på dygnet och de flesta kaniner behöver inte mänsklig hjälp eftersom det är en instinktiv process.

När kaninhonan eller dåhonan har sett till att bebisarna är vid liv och friska, bör du försöka lämna kattungarna ensamma de första dagarna för att förhindra att mamman känner sig stressad, vilket kan få henne att sluta mata sina bebisar.

Babykaniner, kallade kattungar, är hårlösa, blinda och döva; och det tar tio dagar för dem att börja utvecklas ordentligt. Kiten matas två gånger om dagen och amningen tar cirka 5 minuter eftersom bröstmjölken är extremt rik.

Se även  Biter kaniner på naglarna? Här är vad du behöver veta

För att bli helt avvänjda från sin mamma bör kattungar vara runt 4 till 6 veckor gamla. Under hela denna tid måste mamman förbli separerad från hankaninen, eftersom hon kan bli gravid bara timmar efter förlossningen.

Lägger däggdjur ägg?

Även om kaniner inte lägger ägg, hindrar detta inte andra däggdjur från att göra det. Det finns bara två däggdjur som kan lägga ägg i världen, och de tillhör den unika tredje gruppen av djur som kallas monotrema däggdjur.

Däggdjur som lägger ägg inkluderar:

  • Echidna, även känd som den taggiga myrslokaren. Detta lägger äggen i en påse där de kläcks.
  • Näbbdjuret. Dessa lägger äggen i ett underjordiskt bo.

På vissa sätt är monotremer mer som reptiler än däggdjur.

Förutom att lägga ägg är den genomsnittliga kroppstemperaturen för en monotreme cirka 31 °C (88 °F) är betydligt lägre än de flesta andra däggdjur. Faktum är att med pungdjur som rasar 35°C (95°F) och 37°C (99°F) för placenta däggdjur, är en monotremes kroppstemperatur mest lik den hos reptiler än andra däggdjur.

sista ord

För att sammanfatta detta med några ord kan vi säga att kaniner inte lägger ägg. Ändå har kaninen och ägget något gemensamt. Båda symboliserar nytt liv och fertilitet, varför de användes vid forntida högtider runt om i världen för att fira vårens början, nytt liv och fertilitet.

Kaniner symboliserar fertilitet tack vare deras mirakulösa reproduktion. Honkaniner kan bli dräktiga vid 12 veckors ålder och tills de är 4 år gamla kan de bli dräktiga när som helst på året. Dräktighet hos kaniner varar cirka 31 dagar när de föder cirka 12 ungar. Efter några timmars förlossning kan kaninhonor bli dräktiga igen.

Så, nu vet du, om du funderar på en sällskapskanin men inte vill sluta med en omfattande stamtavla, försök att hålla honor och hanar åtskilda från varandra.