Laxatone (vit vaselin) för katter: översikt, dosering och biverkningar

Laxatone är ett varumärke för ett hårbollskontrolltillskott tillverkat av Vetoquinol. I den här artikeln kommer du att lära dig vad Laxatone är, vad det kan göra för katter, möjliga biverkningar och några vanliga frågor.

Snabböversikt: Laxatone (vit vaselin) för katter

Typ av medicin:
Oralt glidmedel/laxermedel
Form:
Oral gel
Recept krävs?:
Nej
FDA godkänd?:
Nej
Stadium av livet:
Alla skeden av livet.
Märkesnamn:
Laxatone, Lax’aire
Vanliga namn:
Vaselin
Tillgängliga doser:
Laxaton: 1285 mg vaselin per tesked
Decay Range:
Förvara på en kall och torr plats. Produkter måste laddas innan utgångsdatumet på förpackningen har passerat.

Om Laxatone för katter

Laxatone är ett varumärke för ett tillskott som innehåller vit vaselin, lätt mineralolja och sojabönolja. Som namnet antyder används det som ett milt laxermedel, främst för att underlätta passagen av hår genom en katts matsmältningskanal.

Vitt vaselin är i huvudsak detsamma som vaselin som varumärket Vaselin är känt för. Liksom vaselin kan alla produkter som innehåller vaselin användas för att återfukta och smörja.

Mineralolja, mycket nära besläktad med vaselin, används också som smörjmedel. Inom veterinärmedicin används det oftast oralt för att underlätta passagen av matsmältningsmaterial.

Läs också: Katthårbollar: orsaker, symtom och behandling

Vad gör Laxatone för katter?

Katter sväljer oavsiktligt hår medan de sköter, och detta kan ibland kräva hjälp för att passera genom mag-tarmkanalen.

Noggrann skötsel är en normal del av alla katters tillvaro. Deras små hullingförsedda tungor tar bort döda hår från pälsen och hjälper till att exfoliera eller vända över nya hudceller.

Regelbundet skötsel är en viktig del av den normala hälsan hos en katts hud och päls. Nedsatt skötselbeteende kan vara ett tecken på sjukdom och kommer åtminstone att leda till utveckling av mjäll och hårmattor.

Även om det är mycket viktigt, leder regelbunden slickning av pälsen oundvikligen till att man får i sig det mesta. Katter sväljer normalt hår, som sedan passerar genom deras matsmältningskanal och utsöndras.

Läs också: Repetitiv, överdriven och tvångsmässig trimning hos katter

Ibland kommer håret aldrig riktigt ur magen. Det samlas i en boll i magen, vilket så småningom kommer att orsaka en spasm som gör att hårbollen får uppstötningar. Och gör inga misstag: hårbollar kräks. Medan termen ”hosta upp en hårboll” är vanlig, är den i grunden felaktig när det kommer till vad som faktiskt händer.

Som en sidoanteckning, om din katt verkar huka ner med tungan stickande ut för att ”hosta upp en hårboll” men ingenting kommer ut, är detta faktiskt ett tecken som är vanligare med inflammatorisk luftvägssjukdom eller kattastma, ett tillstånd som kan hända. är feldiagnostiserat som ett tecken på hårbollar.

Läs också: De 5 bästa hårbollsmedlen för katter

Allt som svalt hår kan också leda till förstoppning. Eftersom hår inte är smältbart för katter, kan hårtussar i tarmkanalen avsevärt bromsa verkan.

Symtom som dessa kan vara vanligare i hushåll med flera katter där mycket delad skötsel sker, och hos katter med långa pälsar.

När det administreras oralt, hjälper Laxatone för katter att smörja håret, vilket gör det lättare för det att passera från magen och genom tarmkanalen från matsmältningssystemet till tjocktarmen.

Veterinärer kan rekommendera produkter som Laxatone för katter för att också hjälpa till med milda eller enstaka tecken på förstoppning som uppstår av andra skäl än bara håruppbyggnad. Hos katter med mer avancerade eller återkommande problem med förstoppning är det dock osannolikt att Laxatone fungerar bra på egen hand och andra medicinska behandlingar krävs vanligtvis.

För katter med återkommande hårbollar, katter med långhårig päls och katter i hushåll med flera katter, kan Laxatone användas regelbundet för att smörja matsmältningsinnehållet och hjälpa till att förhindra ytterligare hårbollar.

Läs också: De 6 bästa kattmaterna för hårbollskontroll

Biverkningar av Laxatone för katter

Laxaton hjälper håret att passera genom matsmältningssystemet tills det slutligen bajsas ut.

När en liten mängd Laxatone används enligt anvisningarna, är biverkningarna av Laxatone för katter vanligtvis minimala. Vissa laxermedel, om de ges för ofta eller i för stor mängd, kan leda till mjuk eller lös avföring. Om detta händer bör det hjälpa att minska den till en liten mängd eller sänka administreringsfrekvensen.

Det är viktigt att förstå förväntningarna med Laxatone. Det är designat som ett botemedel mot milda tecken på hårbollar eller förstoppning, men det kanske inte får hårbollarna att försvinna.

Om din katt har problem med avföring och har dålig aptit, tecken på kräkningar, små mängder flytande avföring eller blir slö, är det osannolikt att detta är relaterat till administreringen av Laxatone. Tecken som dessa är bevis på ett allvarligare förstoppningstillstånd som Laxatone inte kan lösa ensamt, vilket kräver en veterinärundersökning.

Laxaton för kattdosering

Laxatone är smaksatt och kan ges direkt till en katt eller blandas i mat.

Enligt tillverkaren bör cirka ½ till 1 tesked ges som en bolusdos en gång dagligen i två till tre dagar. Efter denna period ges ¼ till ½ tesked ungefär två till tre gånger i veckan.

För tecken på mild förstoppning kan den initiala administreringen av Laxatone ges en eller två gånger dagligen. Om ingen avföring produceras inom en till två dagar, eller om din katt visar minskad aptit och energinivåer, eller visar tecken på kräkningar, är det bäst att boka in en veterinärundersökning så snart som möjligt.

Laxatone gel kan administreras direkt från själva röret. Den har en välsmakande tonfisksmak och många katter kan vara intresserade av att slicka den rakt upp. Du kan också applicera den på fingret eller spraya gelen på din katts mat.

Läs också: De 6 bästa kattmynta godsakerna

Om det inte är ett alternativ att administrera gelen på något av dessa sätt, kan du göra ett enkelt trick på din katt genom att applicera lite av gelen på pälsen på hennes framtass. Med tanke på en katts behov av att torka bort allt främmande, kommer de flesta katter att slicka gelen från sin fot i ett försök att hålla tassen ren, samtidigt som de konsumerar Laxatone-gelen.

Att tvinga gelén direkt in i munnen kommer sannolikt att vara ganska svårt, eftersom röret inte är utformat för direkt administrering på detta sätt, och din katt kan bli mycket motvillig att använda denna terapi.

Slutsats

Laxatone och liknande produkter är en stöttepelare i hemterapi för katter med hårbollar och milda tecken på förstoppning. Även om Laxatone kan hjälpa till med hårpassage och hjälpa katter med mild förstoppning avföring, bör det inte betraktas som en enda behandling för kroniska, återkommande eller mer avancerade tecken på förstoppning.

Läs också: Är kokosolja bra för katter?

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det för Laxatone att fungera på katter?

När det används för milda tecken på förstoppning, särskilt om det är relaterat till håruppbyggnad, bör förbättringar i avföringskvalitet och avföringspassage ske inom 1-2 dagar. Eventuella ihållande förstoppningssymtom eller utveckling av värre symtom såsom dålig aptit, slöhet eller kräkningar bör motivera en veterinärundersökning för ytterligare bedömning så snart som möjligt.

Vid regelbunden användning mot hårbollar bör en lägre frekvens av hårbollar observeras inom en veckas användning.

Hur ofta ska du ge en katt Laxatone?

För hårbollar kan det behöva ges dagligen initialt, men då vanligtvis bara 2-3 gånger i veckan som underhållsmedel.

Även om laxaton kan ges upp till två gånger om dagen till katter som upplever tecken på förstoppning, är det förmodligen inte fördelaktigt att ge det oftare. Om din katt fortfarande har problem med avföring efter att ha använt Laxatone två gånger dagligen är en veterinärundersökning vanligtvis det bästa nästa steget.

Kommer Laxatone att hjälpa min katt att bajsa?

Ja, i många fall av mild förstoppning, särskilt om det är relaterat till ansamling av hår i matsmältningskanalen. Förstoppning kan ha många andra orsaker, och det är viktigt att förstå vad den bakomliggande orsaken kan vara om din katt har återkommande problem med förstoppning.

Laxaton kan hjälpa till med lindriga problem, men är inte avsedd som behandling för katter med kronisk återkommande förstoppning, särskilt som en komplikation till andra sjukdomar, eller hos katter med fekal obstruktion (förstoppning) eller megacolon, ett tillstånd som uppstår på grund av kronisk förstoppning eller förstoppning.

Hur ger jag min katt Laxatone?

Laxatone har en fiskig smak och de flesta generiska produkter har liknande välsmakande smaker. Om din katt inte slickar gelen som en godbit direkt från tuben eller fingret, kan du applicera den på området precis under din katts näsa, eller på en av din katts framtassar.

Eftersom katter är så kräsna groomers, kan de inte motstå behovet av att slicka och rengöra allt från sin päls som inte borde finnas där, och detta kan vara ett enkelt knep för att uppmuntra din katt att använda gelen själv.

Se även  Hur vet man om en katt anstränger sig för att göra avföring eller kissa?