Leker kaniner döda? Vad varje ägare borde veta

Om du är en kaninägare, vet du hur skrämmande och rädda de kan vara. Kaniner springer ofta och gömmer sig när de känner närvaron av rovdjur eller hör ovanliga ljud. Även om vi inte kan veta vad som händer i en kanins sinne, verkar de… spelar död om du ibland blir överraskad eller rädd. Så, spelar kaniner döda?

Kaniner spelar döda när de känner sig hotade eller rädda, men nästan alltid som en defensiv taktik som en sista utväg. Som bytesdjur tenderar kaniner att springa när de är hotade, men de kan leka döda i ett försök att bli mindre synliga eller mer attraktiva för rovdjur.

Med tiden har kaniner utvecklats till att vara mycket medvetna om sin omgivning och förbli uppmärksamma på potentiell fara. Även om att spela död är ett naturligt beteende hos kaniner, finns det vissa fall där denna vana kan innebära ett allvarligare problem.

Läs vidare för att lära dig vad att spela död betyder för kaniner, när du ska oroa dig och hur du säkert kan återuppliva din kanin om den verkar leka död.

Hur kan du säga att din kanin leker död?

Det kan vara skrämmande att se din kanin orörlig. Ändå kan det finnas många anledningar till att din kanin leker död. Att förstå tecknen på detta beteende är viktigt för att veta vad man ska leta efter. Om du inte är säker på om din kanin leker död eller död, kolla efter fysiska livstecken, såsom andning, hjärtslag och rörelse.

Tecken på att din kanin kan leka död kan vara:

 • liggandes orörlig på marken: Ja, detta kan ibland förväxlas med att kaniner är döda, men det är meningen. Se upp, för din kanin kommer att följa dina rörelser med ögonen. Vanligtvis betyder det att din kanin bara leker död.
 • Att vägra svara på stimuli: När en kanin känner sig hotad är den sista försvarslinjen att spela död. Liggande på rygg eller sida med benen indragna i bröstet kan de tyckas inte röra sig!
 • Långsam, ytlig andning: Kaniner går ofta in i ett tranceliknande tillstånd när de spelar döda. Ämnesomsättningen saktar ner, vilket resulterar i långsammare andning.

Du bör alltid kolla efter rörelse om din kanin verkar leka död. Det är bäst att röra ditt husdjur bort från munnen för att undvika en eventuell nypa eller bett. Vanligtvis kommer kaniner att börja röra på sig igen strax efter att de blivit rörda om allt är bra.

Är det normalt att en kanin leker död?

Att leka död är ett normalt kaninbeteende som implementeras när man är hotad, rädd eller stressad. Genom att ligga stilla och låtsas vara döda, hoppas kaniner att desarmera stressiga situationer eller avskräcka rovdjur. Om din kanin ständigt leker död, överväg att ta bort stressfaktorer från hans miljö.

Ibland kan din kanin till och med leka död i ett försök att få extra kärlek. Sällskapskaniner älskar uppmärksamhet, och om han känner att han inte får nog kan de leka döda och försöka få mer kel.

Sätt att förhindra en kanin från att leka död inkluderar:

 • Tala lugnt och lugnande: Kaniner vill känna sig bekväma i sin miljö, och om de ständigt lämnas i sin bur eller inte interagerar med den, kommer de att bli upprörda. Försök alltid att få kontakt med din kanin. Han kommer att lära sig din röst snabbt och att tala lugnande är ett utmärkt sätt att kommunicera med din kanin.
 • Släpp ut honom ur buren: Burar kan vara till besvär för kaniner eftersom de tenderar att vara små, så det är ingen dålig idé att låta ditt husdjur sprida sina tassar och utforska. Se till att det inte finns några faror i närheten.
 • Håll andra djur borta: Det är inte ovanligt att kaniner leker döda när andra djur är i närheten, och om du har en hund som skäller högt kan din kanin till och med få en hjärtattack.
 • Ge din kaninkram: Kaniner längtar efter uppmärksamhet, så att få ut honom ur buren och ge honom välbehövlig uppmärksamhet hjälper dig att bygga ett fast och varaktigt band med din kanin.

Din kanin kommer att vilja känna sig trygg och säker med sin ägare. Du är personen som matar honom, vattnar honom och leker med honom. Din kanin kommer att minnas dig och lära sig att lita på dig eftersom du är deras person.

Se även  15 prisvärda presentidéer till din kanin

Dör kaniner när de attackeras av rovdjur?

Det är ganska uppenbart att kaniner lätt blir skrämda, men det är värt att undersöka hur din kanin kan agera om ett rovdjur attackerar. Vilka försvarsmekanismer använder kaniner? Dör kaniner när de attackeras?

Att spela död är ett instinktivt beteende som kaniner ibland använder för att undvika rovdjur. När kaniner attackeras av ett rovdjur försöker de vanligtvis fly först. Men om det inte är möjligt att fly, kan kaniner försöka försvara sig eller till och med spela döda.

Kaniner är bytesdjur och deras överlevnad beror på deras förmåga att undvika att bli upptäckt av rovdjur. När en kanin leker död ligger den stilla på golvet och gör inget ljud. Detta beteende lurar ibland rovdjur, som tappar intresset för kaninen och går vidare.

Att spela död är dock inte alltid praktiskt. Rovdjur som prärievargar och rävar är smarta nog att inse att kaninen inte är över än. Dessa rovdjur väntar på att kaninen ska röra sig innan de attackerar den.

Kaniner är också utrustade med andra försvarsmekanismer, såsom:

 1. Fart – Kaniner springer vanligtvis när de attackeras av rovdjur. Kaniner kan springa upp till 30 miles per timme och springer snabbt ifrån de flesta angripare.
 2. Kraftfulla bakben – En kanin kan också sparka på rovdjur, i sällsynta fall orsaka skada eller dödsfall.
 3. vassa tänder – om en kanin biter sin angripare kan rovdjuret drabbas av allvarlig vävnadsskada och drabbas av en dödlig sjukdom från kaninens saliv, såsom kaninblödningssjukdom.

I slutändan finns det inget bra sätt att säga om en kanin kommer att slåss eller fly. En kanins svar kommer verkligen att bero på hur hotet upplevs.

Flopping vs Playing Dead in Rabbits

Det är lätt att blanda ihop en floppande kanin och en som spelar död. Båda har liknande egenskaper när de utförs av din kanin, men var och en görs av distinkt olika anledningar.

Kaniner som leker döda

Kaniner är kända för sin förmåga att gömma sig från rovdjur. Ett av sätten de gör detta på är genom att spela död, annars känd som tonic immobility. När ett rovdjur hittar en kanin ligger den ofta stilla och förblir orörlig för att lura rovdjuret att tro att det redan är död. Denna strategi ger kaninen en chans att fly samtidigt som den distraherar rovdjuret.

floppande kaniner

Kaniner kommer också ibland att använda en annan strategi som kallas ”flop.” Det är då kaninen plötsligt kollapsar och lägger sig på sidan, som om den vore död. Detta är dock vanligtvis bara en finte – kaninen är faktiskt inte död och kommer ofta att hoppa upp och springa när rovdjuret är borta.

Hos tama kaniner, flopp betyder vanligtvis att din kanin är glad. De känner sig trygga och kommer att ploppa åt sidan och lägga sig så att alla vet att de är glada. Kaniner gillar att låta sina ägare känna sina känslor, och att floppa är ett tecken på utmärkt tillfredsställelse.

Beteendemässiga ledtrådar: flopping vs. spelar död

Låt oss ta en titt på beteendeegenskaperna för att floppa och spela död med kaniner för att hjälpa dig skilja mellan de två.

Beteende tecken på floppning vs. leka död i kaniner inkluderar:

 • Kroppsspråk: Om din kanin ligger på sidan med slutna ögon, floppar han förmodligen bara. Men om de ligger på sidan med öppna ögon och vakna kan de spela döda.
 • Att andas: Om din kanin tar djupa, långsamma andetag, floppar han förmodligen bara. Men om deras andning är ytlig och snabb kan de leka döda.
 • Rörelse: Kaniner som spelar döda stannar vanligtvis i samma position under en längre tid. Om din kanin floppar på andra sidan kan den röra sig mer och svara dig mer.

Det kan vara oroande när du först märker att din kanin floppar eller spelar död, men att inse att det är okej och uppmärksamma kroppsspråket hjälper dig att avgöra vad som händer.

Se även  Varför stampar min kanin på natten? 6 huvudorsaker!

Spela Trance vs Death in Rabbits

Trancing har funnits länge och det är mycket debatt om det är bra eller dåligt för kaniner. Trans är handlingen att lägga en kanin på rygg för att hypnotisera kaninen till att stanna i sin position, och djuret kan se ut som om det leker dött.

Denna typ av hypnos sätter stor press på kaninen och kan få allvarliga konsekvenser om den inte utförs på rätt sätt. Så vad är skillnaden mellan att spela trance och att spela död?

Trance uppstår vanligtvis när en kanin plockas upp och hålls med huvudet på förarens axel. Att spela död händer vanligtvis när kaninen är på sidan. Medan trance vanligtvis är ett tecken på självförtroende och avkoppling, är att spela död vanligtvis ett defensivt svar på upplevd fara.

Att spela död ses vanligtvis bara hos vilda kaniner, eftersom tamkaniner vanligtvis inte känner sig hotade på samma sätt. Både trance och play dead är normala beteenden för kaniner, och oroa dig inte om din kanin uppvisar något av dessa beteenden.

Kaniner som leker döda: Är det stress eller ilska?

Om du försöker förstå varför din kanin leker död, måste du förstå om din kanin är stressad eller bara arg. Varje beteende yttrar sig väldigt olika i din kanin.

Kaniner spelar sällan döda när de är arga. Medan kaniner kan reagera på stressiga situationer genom att leka död, kommer en arg kanin vanligtvis att morra, visa sina tänder eller kasta upp tassarna när de är olyckliga.

Tecken på stress som kan få din kanin att leka död inkluderar:

 • platta öron Detta tyder på att din kanin är stressad och kan använda lite TLC för att hjälpa honom att känna sig som sig själv igen.
 • En spänd attityd: Om de inte går bra och verkar oroliga är det här ytterligare en giveaway som är stressad.
 • En hukande ställning: Om de går i knäböj och inget annat verkar vara på gång är detta ytterligare ett tecken på att de är stressade.
 • Din kanin undviker dig: När kaniner är stressade vill de vara ensamma, så om du känner att kaninen springer i motsatt riktning mot dig, då är den nog orolig. De gömmer sig ibland utom synhåll. Detta är inte ovanligt, men försök att inte störa dem medan de är.
 • morrande: Om din lilla berör marken med bakbenen kan detta vara ett nödsamtal för att göra dig medveten om att den inte mår bra.

Här är några egenskaper hos en arg kanin:

 • Kasta med tassarna: Om kaninen ser ut som om den slår dig när den sitter upp, är den arg och vill inte bli störd.
 • morrande: Kaniner gör sällan, om aldrig, något ljud, och allt de gör är när de känner sig hotade. Detta är en död giveaway att du kan ha en mycket oturlig kanin.
 • Visa tänder: Du måste vara försiktig med detta eftersom det betyder att kaninen kan visa sina tänder som en varning vilket innebär att du måste backa och ge den utrymme.

Varför skulle en kanin vara stressad eller arg?

Om din kanin visar något av ovanstående symtom är det en bra idé att förstå varför den beter sig så här.

Din kanin kan vara stressad eller olycklig på grund av:

 • Dålig hälsa: Kaninen mår kanske inte bra på grund av ett hälsoproblem, så det är en bra idé att få den undersökt av en veterinär om beteendet inte förbättras.
 • Brist på struktur: Liksom människor trivs kaniner när de har struktur. Att tända belysningen för kaninen vid olika tidpunkter på dagen eller matning vid olika tidpunkter varje dag kan påverka kaninen. Om du håller dig till samma schema kommer din kanin att veta när den ska förvänta sig.
 • Tristess spelar roll: Om ingen interaktion görs med kaninen och den lämnas ensam i buren kan den bli upprörd och irriterad.
 • Buren är för liten: Detta förekommer hos många djur. En liten inhägnad gör att husdjuret blir stressat eftersom de kommer att känna sig instängda. Se alltid till att höljet har rätt storlek.
 • De har inte tillräckligt att göra i buren: En del av det roliga med att vara kaninägare är att hålla din kanin skarp. De är nyfikna av naturen, så att gömma godsaker i buren och ge dem fler leksaker kommer i allmänhet att leda till ett lyckligare djur.
 • Kaniner kan bli ensamma: Om det saknas interaktion på grund av att huset är tomt eller om ägaren inte interagerar, blir kaninen upprörd. Det rekommenderas i många fall att få mer än en kanin att ha konstant sällskap.
 • Förändringar i miljön: Om du har flyttat eller flyttat möbler kan det förvirra kaninen och göra den olycklig. Se alltid till att göra ändringar gradvis snarare än snabbt.
Se även  Bunny Binkies: Vad är det för konstigt att snurra och hoppa?

Som husdjursägare bör du alltid vara observant på att fånga upp eventuella förändringar med ditt husdjur. Skarp observation hjälper dig att eliminera eventuella problem.

Dör kaniner om du håller dem?

Tanken att kaniner leker döda när de hålls av en människa har funnits i århundraden. Tron uppstod troligen från det faktum att kaniner är relativt små och känsliga djur, och de verkar ibland gå slappa om de hanteras grovt.

Medan vissa människor tror att kaniner leker döda för att undvika att bli gripna, tror andra att det bara är ett reflexsvar på att känna sig obekväm eller rädd. Så, spelar kaniner döda om du håller dem?

Kaniner spelar sällan döda när de hålls. Kaniner leker vanligtvis döda på grund av rädsla eller stress, och det brukar ses hos kaniner som inte har socialiserats ordentligt. Om din kanin uppvisar detta beteende är det viktigt att ge honom ett säkert utrymme där han kan känna sig trygg.

Korrekt socialisering kan hjälpa till att minska risken för att din kanin känner sig rädd eller stressad i din närvaro. Men om din kanin känner sig hotad eller rädd av dig, kan han ligga stilla för att göra sig mindre synlig för fara. I vissa fall kan din kanin till och med falla på sidan och verka död.

Det är dock inte många kaniner som gillar att hållas. Det är alltid bäst att plocka upp din kanin försiktigt och bara när det behövs. Att bygga ett starkt band med din husdjurskanin kommer att bygga upp förtroende och minska ångest hos ditt husdjur.

Tips för att hålla en kanin så att den inte spelar död är:

 • Börja tidigt: Du vill att kaninen ska vänja sig vid att bli hanterad av en människa, så plocka upp kaninen i spädbarnsåldern.
 • Var alltid försiktig: Kaninen kommer inte att leka död eller försöka springa iväg om den känner sig säker. Chansen är stor att han kommer att lägga sig i dina händer och älska att dra uppmärksamhet.
 • Täck deras ögon: Detta är inte dåligt eftersom det kan hjälpa dem att känna sig mer avslappnade när de hålls, men täck aldrig ögonen med något tungt och se till att deras näsborrar inte är blockerade.
 • Ta aldrig upp dem i öronen: Detta kan vara självklart, men det är alltid bra att vara medveten om vad man bör och inte får göra.
 • Placera endast kaniner på en hård, halkfri yta: Om du lägger ner en kanin igen är chansen stor att dess första instinkt är att springa. De kan skada sig om de görs på halt underlag.

Det finns ingen hård och snabb regel om huruvida din kanin kommer att spela död medan den hålls fast, men ett utmärkt ställe att börja är att behandla din kanin på ett lämpligt sätt i ett tidigt skede.

Slutsats

Eftersom kaniner inte kommunicerar bra röstmässigt är det viktigt att bygga ett starkt band med din kanin för att bättre förstå hans behov. Att förstå varför din kanin spelar död är inte en lätt uppgift, men du bör alltid fundera över varför saker och ting har förändrats.

Om du märker ett återkommande problem som gör att din kanin leker död, måste du ändra något för att se till att ditt husdjur är bekvämt och lyckligt. Att döda din kanin är inte nödvändigtvis en dålig sak, och det kan också förväxlas med trancing eller floppande. Din kanin borde ha det bra om du vet hur den ska upptäcka dessa förändringar.