Människomat kan du ge din kanin

Du vet att kaniner har specifika näringsbehov för att hålla sig friska. Även om hö bör utgöra majoriteten av din kanins kost, kan färsk mat också vara fördelaktigt för ditt husdjurs hälsa. Det kan vara frestande att dela lite av din egen mat med din kanin, speciellt om han är nyfiken på vad som finns på din tallrik. Det är dock viktigt att veta vilka livsmedel som är säkra för kaniner att äta och vilka som kan vara skadliga.

Grönsaker är den bästa människofödan du kan ge din kanin, speciellt färska, råa grönsaker som grönkål, örter och vårgrönsaker. Söta grönsaker som morötter, paprika, gurka och broccoli kan också ges ibland (men inte alltid), liksom söta frukter. Det är viktigt att notera att färsk mat endast bör ges med måtta och aldrig bör ersätta hö i en kanins diet.

Men inte all mat från människor är säker för kaniner att äta. Vissa livsmedel kan orsaka matsmältningsproblem eller till och med vara giftiga för ditt husdjur. Till exempel är isbergssallat, avokado, fruktgropar eller frön och rabarber alla farliga för kaniner att konsumera. Lär dig mer om vilka livsmedel du bör undvika genom att läsa min andra artikel om dålig mat för kaniner.

Kom ihåg att du alltid bör introducera ny mat långsamt för att övervaka hur din kanin reagerar, och fokusera på variation för att ge en rad näringsämnen.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

1. Sallad grönsaker

Salladsgrönsaker är förmodligen den bästa människomat du kan ge till din kanin (det finns en anledning till att det skämtsamt kallas kaninmat). Även om du verkligen inte vill överdriva det och ge din kanin obegränsat med salladsgröt, är dessa i allmänhet ganska hälsosamma för kaniner och en rekommenderad del av deras dagliga kost. I allmänhet går det bra att ge din kanin 1-2 koppar grönsallad per dag.

Alternativen här är också ganska breda. Nästan vilken salladsblandning du hittar i snabbköpet är bra att ge till din kanin. Jag föredrar vanligtvis att hitta någon typ av ”vårmix”-sallad eftersom dessa innehåller de mest näringsrika valen av grönsaker för kaniner.

Om du letar efter specifika gröna sallad, brukar romansallat, bladsallat, ruccola och grönkål vara min kanins favoriter. Du kan se en komplett lista över salladsgrönsaker som är säkra för kaniner.

Se även  Kan tamkaniner överleva i naturen?

Den som är värd att nämna och hålla sig borta från är isbergssallat. Denna typ av sallad är inte näringsmässigt fördelaktig för din kanin och kan leda till matsmältningsproblem med tiden.

2. Sticklingar av grönsaker

Det är också jättebra att ge kaniner de delar av människomat som man annars skulle slänga. När du hackar grönsaker till din måltid, släng inte alla klockor och visselpipor ännu! Din kanin kanske gillar att knapra på dessa näringsrika sticklingar.

Kom alltid ihåg att måttfullhet är nyckeln. Din kanins huvudsakliga diet bör fortfarande vara hö, men denna gröna kan ge en bra variation.

Här är en kort lista med idéer för sticklingar av grönsaker som är säkra för din kanin:

 • Morotstoppar
 • Jordgubbsblad
 • Broccolis stjälkar och blad
 • Bladselleri
 • Gurkan slutar
 • Örtstjälkar (som persilja och koriander)

*Undvik stjälkar och blad från tomater och potatis och alla typer av frön eller frön.

Slutligen, precis som när du lagar mat till dig själv, tvätta alla sticklingar väl för att ta bort bekämpningsmedel och föroreningar. Och var uppmärksam på din kanins reaktion på nya livsmedel: introducera dem långsamt och var medveten om eventuella förändringar i matsmältningen eller beteendet.

3. Färsk och torkad frukt

När det gäller att behandla din kanin är färsk frukt ett bra alternativ. De flesta kaniner har ganska söta tand och kommer att bli galna på alla frukter de kan få munnen på.

Det är dock viktigt att servera frukt med måtta på grund av dess höga sockerinnehåll. Behandla färsk frukt som små godsaker och inte som en viktig del av kosten. Den idealiska mängden för din kanin beror på hans storlek och hur bra matsmältningen är, men det här är några grundläggande regler för fruktgodis till kaniner per dag:

 • 1 medelstor skiva äpple
 • 1 medelstor jordgubbe
 • 2-3 blåbär
 • 1-2 hallon
 • 1-2 skivor banan
 • 1-2 druvor

Torkad frukt går också bra att ge till kaniner, men de innehåller mer socker, så du måste vara extra försiktig med portionsstorleken. Om du bestämmer dig för att erbjuda torkad frukt, håll dig till motsvarande portion färsk frukt. Till exempel, om 2 druvor är den maximala färska serveringen, då är 2 russin den maximala torkade serveringen. Se alltid till att den torkade frukten är fri från tillsatta sockerarter eller konserveringsmedel.

Några frukter som din kanin kan njuta av inkluderar:

 • Äpple (kärnor borttagna)
 • Blåbär
 • Mango
 • Papaya
 • Ananas
 • Jordgubbe
 • paprika
Se även  Kan kaniner äta riskakor?

Du kan också erbjuda din kanin mosad frukt, till exempel osötad äppelmos.

4. Örter (även torkade örter)

Din kanin kan dra nytta av en mängd olika örter, både färska och torkade. Örter är ett av de bästa sätten att komplettera din kanins kost med extra smak och näringsämnen. Om du använder örter i din egen matlagning kan du ta bort bladen för matlagning och ge stjälkarna till dina kaniner. En av mina kaniner till och med föredrar stjälkarna!

Säkra örter för kaniner inkluderar:

 • Basilika
 • Koriander
 • Mynta
 • Persilja
 • Oregano
 • Dill
 • Kamomill
 • Lavendel
 • Rosmarin
 • (Fler typer av örter)

Örter som innehåller blommor bör endast ges som godis, eftersom blommorna vanligtvis innehåller fler kalorier och mindre fibrer.

Överväg även torkade örtblandningar för kaniner! Torkade örter är ett bekvämt alternativ eftersom du inte behöver oroa dig för att de ska förstöras i kylskåpet eller hur snabbt de kan växa tillbaka i krukan. Torkade örter kan också lätt blandas med hö för att locka din lurviga vän att äta mer av det fiberrika höet medan han letar efter de smakrika örterna.

Du kanske vill checka ut Small Pet Select örtblandningar, som är speciellt anpassade för små husdjur och tillför variation till deras diet. Mina kaninfavoriter för tillfället är Vit-a-licious blandning och Zen lugn att blanda. (Du kan använda en kod KANIN för att få 15 % rabatt på din första beställning)

5. Osötade fruktjuicer

Om du vill unna din kanin en annan drink än vatten är osötad fruktjuice ett alternativ, men kom ihåg: endast i små mängder då de redan innehåller ganska mycket socker (bara cirka en kapsyl full av flaskan). Det är bäst att servera saften utspädd också. Sikta på cirka 4 delar vatten till 1 del juice om du erbjuder det som en godbit.

Kaniner har känsliga matsmältningssystem, så även om detta är en trevlig behandling att ge din kanin, är det viktigt att hålla det till ett minimum och inte välja något som har tillsatt socker eller konstgjorda sötningsmedel. Och naturligtvis, håll dig till alkoholfria alternativ, eftersom alkohol är skadligt för kaniner.

En kommentar om ananasjuice: Det finns en allmän uppfattning om att ananasjuice kan hjälpa till att bryta ner hårbollar i magen på kaniner och att det är bra att ge kaniner när de har mindre matsmältningsproblem. Detta är mest en myt och ananasjuice bör endast ges som en tillfällig behandling och inte för medicinska ändamål.

Se även  Kan kaniner äta vaniljrån?

6. Solrosfrön

Solrosfrön är en av få typer av frön som kaniner kan äta (i små mängder förstås). Jag har haft flera kaniner tidigare som älskade solrosfrön när vi gav dem en godbit.

I synnerhet solrosfrön av svartolja innehåller högre nivåer av vitaminer och näringsämnen som kan vara fördelaktiga för kaniner. Det är dock också viktigt att notera att solrosfrön är väsentligen hög i fett och låg i fiber. Du måste vara mycket noga med att inte övermata dessa till din kanin eftersom detta mycket snabbt kan leda till viktökning och fetma.

Generellt sett har frön en högre fetthalt än vad som är typiskt för en naturlig kanindiet. Även om dessa specifika typer av frön är säkra för kaniner att äta ibland, de ska inte ges till kaniner varje dag.

Andra typer av frön som är säkra för kaniner att använda som en tillfällig behandling inkluderar:

 • Solrosfrön
 • Lin
 • Vattenmelon frön
 • kottar
 • Pumpafrön
 • Safflorfrön
 • Pumpafrön

Källor:

 1. ”godis”, WabbitWiki. Åtkomst 10 december 2023. https://wabbitwiki.com/wiki/Treats

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.