Mata ditt husdjurskanin: En komplett guide

En kanin behöver, precis som alla andra husdjur, regelbunden matning och massor av kärlek. Att hålla en glad och frisk sällskapskanin beror till stor del på mängden och typen av mat han får i din vård. Vissa kaniner har matpreferenser, men alla kaniner behöver en kunnig, kärleksfull ägare för att mata dem ordentligt.

Kaniner behöver en balanserad kost av hö, bladgrönt, grönt, pellets och mycket vatten för att upprätthålla en god hälsa. En kanins dagliga kost bör i första hand bestå av hö, två koppar färska grönsaker och 1/4 kopp pellets. Även om kaniner kan äta frukt, bör dessa godsaker inte serveras mer än två gånger i veckan.

Den här guiden kommer att berätta vad, när och hur mycket du ska mata din kanin. Dessutom får du reda på vilka livsmedel som är ohälsosamma och vilka vanliga sjukdomar som är relaterade till ditt husdjurs diet. Så om du är redo att lära dig, fortsätt läsa.

Vad ska du mata din kanin med?

Alla kaniner är växtätare, så de äter inte kött. Huvudkomponenten i alla sällskapsdjurskanins diet är färskt hö. Det finns många val för hö på marknaden. Det vanligaste höet att mata sällskapskaniner på är dock gräshö. Det finns också ett brett utbud av frukter, grönsaker och godsaker som du kan mata din kanin förutom hö. Och glöm inte att ge lite rent, färskt vatten dagligen!

Följande diagram visar de olika typer av mat du bör mata din kanin som ett husdjur:

Typer av hö Typer av frukt och grönsaker Typer av godsaker
* Timothy
*Ordard gräs
* Brom
* Havre
* Vete
* Äng
* hage
* Vassle
* Rajgräs
*pellets
* Gröna: fänkål, endive, endive, morotstoppar, radicchio, okrablad, rädisetoppar, vattenkrasse, groddar, vetegräs
* Paprika
* Zucchini
* Gurka
* Kryddor
* Brysselkål
* Pak choi
* Sallad
* Gröna: mangold, grönkål, maskros, grönkål, spenat,
* Alfalfa
* Fiberrika granulat
* Klöver
* Rötter
* Blommor
* Äpplen
* Banan
* Bär
* Druvor
*Melon

Hö, frukt och grönsaker kan alla matas till din kanin dagligen. Godis ska endast ges till husdjurskaniner två gånger i veckan eller mindre.

Hur mycket mat ska du mata din kanin?

En kanin behöver en balanserad kost. Även om du kan mata ditt husdjur med en mängd olika hö, frukter, grönsaker och andra godsaker, bör du överväga portionsstorleken på varje typ av mat som din kanin får dagligen.

Följande är en lista över åtgärder för att säkerställa att du inte övermatar din kanin:

 • bör vara cirka 80 till 90 procent av en kanins kost och ätas dagligen
 • pellets (vanligtvis baserat på hö) bör matas med måtta; mata cirka ¼ kopp per dag för en kanin som väger sex eller mer pounds; mata cirka 1/8 kopp pellets till kaniner under sex pund
 • Grönsaker bör förberedas och ges till medelstora kaniner, men inte mer än 2 koppar per dag; mindre kaniner behöver bara 1 kopp grönsaker
 • Frukt kan matas till din kanin som en godbit med måtta; sikta på en portion av 1 till 2 matskedar för varje fem pund; denna portion kan ges upp till 2 gånger i veckan

När du introducerar nya livsmedel, se till att du gör det en i taget. Du vill inte att din husdjurskanin ska reagera illa. Om din kanin reagerar dåligt efter att ha introducerat ett nytt foder, vet du det exakt vad som orsakade reaktionen.

Varför är hö så viktigt i en kanins diet?

Eftersom du behöver mata din kanin mer hö än något annat, är det ganska viktigt. Det finns en bra anledning att mata din kanin med hö eftersom det ger en bra balans av näringsämnen för att hålla din kanin frisk.

Se även  Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

Tre anledningar till varför hö är en viktig del av en kanins kost:

 • Mycket fiber
 • Slita ner tänderna
 • Håll matsmältningen regelbunden, hälsosam och bekväm

Tänk på följande när du matar din kanin:

 • Hö ska alltid finnas tillgängligt, dag som natt
 • Hö måste vara dammfritt
 • Hö ska vara fritt från mögel och mögel

Mata en kanin när den är sjuk, dräktig eller ung

Att mata kaniner under speciella omständigheter i livet kan kräva vissa kostjusteringar. Det är viktigt att hålla ett öga på din kanin under dessa tider och se till att han får i sig de näringsämnen han behöver för att leva och vara frisk.

Här är några speciella omständigheter som kan uppstå under din kanins liv och hur man matar dem med tiden:

 • Unga kaniner måste utfodras med alfalfa hö och alfalfa pellets. Detta foder innehåller mycket protein och kalcium, vilket är viktigt för tillväxten.
 • Dräktiga och ammande kaniner behöver alltid tillgång till rent vatten och hö, detta är särskilt viktigt i dessa tider.
 • Sjuka kaniner kan behöva matning med sprutor. Om du märker att din kanins beteende har förändrats är det oerhört viktigt att boka in ett besök till veterinären så snart som möjligt.

Hur ofta ska du mata din kanin?

Du bör mata din kanin dagligen. Att ha en stadig källa till hö är viktigt, tillsammans med en mängd olika frukter och grönsaker. Det finns många sätt att tillhandahålla hö, men du vill se till att det förvaras på ett torrt ställe för att förhindra att det blir blött och eventuellt mögligt. De RSPCA ger bra råd om olika utfodringstekniker och grundläggande utfodringsprocedurer för kaniner.

Följande är typer av sätt att presentera hö och grönt för din kanin som är berikande och lockande:

 • Förvara hö i ställ
 • Ge hö i en hängande korg
 • Hängande grönsaker
 • Spridning av greener
 • Gröna gömmer sig bland andra föremål i sin miljö

Dessa olika sätt att erbjuda mat kommer att berika dina kaniner och säkerställa att de har torr, färsk mat hela dagen.

Hur påverkar ålder din kanins kost?

Enligt Föreningshuskaniner, kaninföda förändras beroende på ålder. Både mängden och typen av mat varierar, så det är viktigt att ta hänsyn till dessa förändringar när din kanin åldras.

Hö, grönsaker och pellets är de tre grundläggande komponenterna i alla kanins diet. Om du inte vill mata dina kaninpellets, öka mängden grönsaker du matar dem. Detta ökar inte kaloriintaget, men möjliggör ett liknande näringsupptag.

Följande tabell beskriver de tre åldersintervallen för kaniner och visar mängden mat de bör äta vid varje ålder:

Kanin åldersintervall Dagliga mängder mat (per 6 pund kroppsvikt)
Unga vuxna kaniner – 7 månader till 1 år gammal * Minska alfalfahö och pellets genom att blanda i ett kornhö
* ½ kopp pellets
* Öka gradvis grönsakerna
* Frukt kan matas upp till 2 uns dagligen
Vuxna kaniner – 1 till 5 år gammal * Obegränsat hö
* ¼ till ½ kopp pellets
* 2 koppar grönsaker
* Upp till 2 uns frukt
Senior kaniner – Äldre än 5 år * Om du är underviktig, överväg att ge matfoder hela dagen
* Alfalfa är ibland tillåtet, men kalciumhalten måste kontrolleras årligen med hjälp av blodprov
* Följ en vuxendiet med en hälsosam vikt

Frukt bör hållas som mer av en njutning än vardagsmat, men det kommer troligen inte att skada din kanin att äta frukt varje dag. Kom ihåg att introducera nya frukter och grönsaker en i taget. Detta säkerställer att du inte överbelasta din kanins matsmältningssystem. detta gör det också enkelt att identifiera om en viss frukt eller grönsak din kanin inte håller med om.

Se även  Äter kaniner begonia?

Fyra vanliga myter om kanins matvanor

När det gäller vad man tänker på som en vanlig människa kallar kaninmat, tror många att kaniner bara äter morötter och sallad. Detta är naturligtvis inte sant. Kaniner äter främst hö, vilket ger den hälsosammaste balansen i en kanins matsmältningsorgan. De RSCPA avslöjar fyra vanliga myter, som sammanfattas nedan.

Det finns många populära idéer som stöds av kaninstereotyper som kan skada din kanins hälsa:

 • Rötter att vara inte en måltid; de är en behandling
 • är huvudingrediensen av en kanin som sällskapsdjur; det är mer än sängkläder
 • Sallad är inte det enda som kaniner äter; ljus sallad bör undvikas; välja för Mörk bladgrönt för de flesta näringsämnen och fibrer
 • Kaniner kan inte överleva enbart på kommersiella pellets; mata dom några korn men detta är utöver höet de borde äta

Vilken mat bör du inte mata din kanin?

Lika viktigt som det är att ge din kanin hälsosam mat, är det lika viktigt att se till att din kanin inte äter någon mat som inte är bra för den och som är potentiellt farlig. Rådgör alltid med en veterinär innan du introducerar ett nytt foder, särskilt om du är osäker på de möjliga effekterna på din kanins kropp. PETA har några fantastiska resurser för att komma igång angående farlig mat för din kanin.

Följande tabell visar en uppdelning av mat du inte bör mata din kanin eftersom det kan orsaka hälsoproblem och i vissa fall död:

Grönsaker som din kanin INTE ska äta Människomat som din kanin INTE bör äta Kemikalier att undvika i din kanins kost
* Färsk eller torkad majs
* Välj grönt: senap,
kålrot, betor
* Isbergssallad
* Potatisar
* avokado
* Silverbetor
* Rabarber
* Blomkål
* Yoghurt * Müsli
* Nötter * Kött
* Bröd * Havregrynsgröt
* Frön * Kex
* Choklad * Pasta
* Jordnötssmör * Spannmål

* Tillsatt socker
* Konserveringsmedel
* Konstgjorda färger

Hälsosamma matvanor för kaniner

En frisk kanin får en bra mängd fibrer som den huvudsakliga källan till sin diet. Att hålla din kanin frisk består huvudsakligen av att bibehålla det fiberintaget och att inte överfodra din kanin. Ett vanligt utfodringsproblem är att ge din kanin för många godsaker. Se till att dessa godsaker endast ges med måtta.

Hur länge ska din kanin gå utan att äta?

Din kanin bör inte gå mer än 12 timmar utan mat. Kaniner är naturliga betare, så de nappar hela dagen. Deras huvudsakliga matningstider är runt skymningen och gryningen när de är som mest aktiva. Men de kommer att äta när som helst på dagen, så det är viktigt att se till att din kanin har tillgång till åtminstone hö och vatten hela tiden.

Varför äter inte din kanin?

Om din kanin inte gillar hö eller är allmänt ovillig att äta, han kan ha ett underliggande hälsoproblem. Ofta är detta bara ett tandproblem som lätt kan behandlas. Ta din kanin till veterinären för att utesluta andra problem.

Se även  10 sparande tips för kaninvård

Vanliga matrelaterade kaninsjukdomar

Det finns några vanliga matrelaterade sjukdomar som husdjurskaniner kan uppvisa om de äter fel mat. Det är viktigt att veta vilka livsmedel man bör undvika, men att veta varför man bör undvika dem är också viktigt. Att vara bekant med dessa matrelaterade sjukdomar kan hjälpa dig att diagnostisera ett problem. På så sätt kan hälsoproblem lösas snabbare och din kanin blir helt frisk igen på nolltid.

Följande är fyra vanliga typer av matrelaterade sjukdomar som kaniner kan uppleva:

 • Enterotoxemi – Det är då dåliga bakterier dominerar tarmkanalen. Det finns inte tillräckligt med bra bakterier för att hålla kaninen frisk. Enterotoxemi kan vara dödlig, så se en veterinär så snart som möjligt.
 • Uppsvälld känsla – Överdriven gasproduktion som orsakar obehag.
 • Kolik – Överlag kinkig attityd, vanligtvis på grund av mag-tarmbesvär
 • Dålig matsmältning – Det här är samma sak som en orolig mage

Var och en av dessa sjukdomar är relaterade till mag-tarmkanalen. En kanins mag-tarmkanal är fylld med en känslig balans av bakterier. Olika livsmedel kan rubba denna balans och orsaka något av ovanstående problem. Rådgör alltid med din veterinär så snart du märker en förändring i din kanins hälsa. Vissa av dessa sjukdomar kan vara livshotande om de inte behandlas omedelbart.

Gör din egen DIY-kaningodis

Kaningodis behöver inte vara hemgjorda. De flesta kaniner anser att en bit frukt eller en speciell grönsak är en godbit. Men vissa människor gillar att skämma bort sina husdjur med hemlagade godsaker. finns nedan två olika recept som kommer att göra din husdjurskanin glad och frisk.

Morotstryffelrecept

En morotstryffel är en söt goding som alla kaniner kommer att njuta av. Som med andra livsmedel, om din kanin aldrig har haft morötter eller bananer, se till att hålla ett öga på din kanin. Du vill vara säker på att de inte reagerar negativt på dessa små godingar. Om du vill bli kreativ, kavla gärna ut degen och använd en liten kakform för att göra roliga former.

För att göra cirka 30 tryffel behöver du följande tre ingredienser:

 • 1 bricka pellets, valfri smak/hö
 • 2 morötter
 • 1 banan

Följ dessa steg för att göra morotstryffel till din kanin:

 1. Värm ugnen till 350 grader Fahrenheit.
 2. Mal pelletsen till ett pulver med hjälp av en matberedare.
 3. Tillsätt banan och morötter och blanda tills en tjock deg bildas.
 4. Tillsätt vatten efter behov för att få en formbar konsistens.
 5. Ös degen med en matsked och rulla degen till bollar med händerna.
 6. Lägg tryffeln 1 tum från varandra på en plåt och grädda i 30 minuter.
 7. Efter 30 minuter, stäng av ugnen. Låt tryffeln stå i ugnen i 1 timme.

Dessa morotstryffel kan förvaras i en lufttät behållare på bänken eller i kylen för att hålla sig fräscha längre. Serveringsstorleken är en tryffel per dag. Kom ihåg att godsaker bör ges sparsamt.

No-Bake Apple Ball Recept

Du behöver ingen ugn för detta enkla recept, vilket gör dem till en fantastisk sommargodis. Detta är också ett relativt snabbt recept, där formning av bollar är den mest tidskrävande delen. Det här receptet använder pellets som bas och blandar sedan in några fiberrika grönsaker och lite söt frukt. Många kaniner älskar godis, så de kommer nog att njuta av de små godsakerna.

Använd följande fyra ingredienser för att göra äppelbullar:

 • 2 medelstora äpplen
 • ½ kopp bladgrönt
 • 1 banan
 • ¾ kopp pellets, smak/hö efter eget val

Med följande steg kan du göra läckra äppelbollar på cirka 1 timme:

 1. Tvätta all frukt och skala äpplena.
 2. Finfördela kaningranulatet i en matberedare.
 3. Tillsätt sedan äpplena, sallad och bananer i matberedaren och puré tills det är slätt.
 4. Använd händerna och rulla bollar i matskedsstorlek till enhetliga bollar.
 5. Kyl i 30 minuter för att stelna degen.

Serveringsstorleken för dessa godsaker är en till två per dag. De håller sig i cirka två veckor och bör förvaras i kyl. Det fina med dessa godsaker är att de lätt kan frysas och lagras under längre tid. Om du vill ge din kanin en fryst godbit, låt den tina på bänken i 5 minuter och mata den sedan till din kanin.

Till sist: hoppa inte iväg än!

Det är viktigt att ge din kanin rätt mat för att hålla den frisk och glad. Din kanin behöver hö, grönsaker och pellets. Du kan alltid välja mer grönsaker istället för pellets. Vissa ägare blandar ihop hötyperna för sina kaniner för att locka dem att äta mer. Rådgör med din veterinär om du har några frågor om specifikt hö, frukt, grönsaker eller pellets.