Min kanin är på deras sida. Är de okej?

Det är vanligt hos nya kaninskötare. Du tittar på din nya kanin för att se hur de mår, bara för att se dem falla på sidan och inte röra sig som om de är döda. Ibland skakar de lite, vilket gör att man tror att de är sjuka eller får ett anfall. Goda nyheter! Detta är absolut inget att oroa sig för; det är nästan alltid bara en bekväm sovställning för din kanin.

När en kanin ligger på sidan betyder det i allmänhet att den känns extremt bekväm och säker. Om inte din kanin inte svarar alls när du försöker väcka den, behöver du inte oroa dig för din kanins hälsa alls.

Även om det kan se oroligt ut de första gångerna du ser din kanin ramla omkull så här, kommer du snart att lära dig att det är en normal sovställning för kaniner. Egentligen gillar jag att ta det här som en komplimang. Din kanin känner sig tillräckligt säker runt dig för att vara helt på sin vakt.

Vad betyder det när en kanin ligger på sidan?

I de flesta fall kommer en kanin som ligger på sidan helt enkelt att sova. De är inte sjuka eller dör på något sätt. Istället är detta en position som kaniner kommer att sova i om de känner sig helt trygga i sin miljö.

Detta är vad som kallas en kanin flopp. Eftersom det är en så ovanlig position, kommer många som är nya i kaniner att bli oroliga om de plötsligt ser sin kanin falla på sidan och ligga stilla. Men med tiden kommer du att se den här positionen som en stor komplimang från din kanin, eftersom det betyder att de litar mycket på dig.

Se även  7 tecken på en avslappnad kanin

Eftersom kaniner är längst ner i näringskedjan bör de vara beredda att springa vid första tecken på fara. När man sover så här kan kaniner inte vakna och resa sig lika snabbt som i andra sovställningar. Dessutom sover kaniner djupare när de ligger på sidan, så de vaknar inte lika lätt som när de sover i bullställning. Det betyder att de måste ha mycket tro på dig innan de är villiga att somna.

Om din kanin inte ramlar omkull när han sover, betyder det att han inte litar på dig?

Om din kanin inte sover på sidan betyder det inte att han inte litar på dig. Precis som människor har varje kanin en favorit sovställning. Din kanin kanske bara känner sig mer bekväm med att sova i en bulle eller spreta ut med huvudet uppåt. Så ta det inte som en förolämpning om du aldrig har sett din kanin ramla omkull när du är i rummet.

Kaninernas sovställning kan också ändras beroende på temperaturen i omgivningen. När det är kallt ute är det mer sannolikt att kaniner sover ihopkrupen i en brödlimpa eftersom det hjälper till att behålla värmen i kroppen. Alternativt, på sommaren är det mer sannolikt att du ser kaniner utspridda eller ploppade på marken eftersom det kan hjälpa dem att hålla sig lite svalare. Detta gäller särskilt för kaniner som har coola keramik- eller marmorplattor som de kan ligga mot.

När ska du oroa dig om din kanin faller på golvet?

Även om det vanligtvis inte finns något att oroa sig för om en kanin faller till golvet, är det möjligt för kaniner att bete sig på detta sätt om de är mycket sjuka. Om din kanin är så svag att han inte kan ta sig upp eller om han får ett anfall kan du se din kanin i en liknande position.

Se även  Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?

Vanligtvis kommer en kanin som ligger på sidan på grund av sjukdom inte att se lika bekväm ut som en som sover. De kan fortfarande ha en del av fötterna under sig och förgäves försöker resa sig, eller så kan de vara medvetslösa och helt svarslösa.

Jag vill upprepa att detta är ett ganska sällsynt och extremt fall. Allvarliga problem som en elektrisk stöt (från en tråd), att äta giftig mat eller kroniska hälsotillstånd leder sannolikt till att en medvetslös kanin ligger på sidan. Oftare sitter kaniner som inte mår bra i en böjd position, inte böjd. Du skulle också märka andra tecken på att din kanin är sjuk om den ligger på sidan på grund av svaghet eller sjukdom.

Hur kaniner beter sig när de är sjuka

Om det inte har skett en olycka med giftig mat, en elektrisk ledning eller en plötslig stöt, kommer du förmodligen att märka andra tecken på sjukdom hos din kanin innan den har fallit till golvet och inte kan resa sig. Eftersom symtomen på kaninsjukdomar är subtila vill du alltid vara uppmärksam på detta beteende så att du kan få din kanin behandlad innan den blir allvarlig.

 • Vägra att äta.
 • Bajsa inte.
 • Förlust av balans eller lutning av huvudet.
 • Sitter i böjd ställning.
 • Brist på energi.
 • dreglande.
 • snornäsa.
 • Munandning eller väsande andning.
 • Ovanligt aggressivt beteende.

Matsmältningssystemet hos kaniner är mycket känsligt. Om din kanin inte har ätit eller gjort avföring på mer än 10 timmar, ta honom omedelbart till en veterinärklinik.

Hur testar du om din kanin mår bra?

Om du är orolig för att din kanin är sjuk eller kan dö om den ramlar omkull, kan du enkelt kolla efter tecken på medvetande för att se till att allt är okej:

 1. Kolla miljön. Titta runt din kanin för att se till att det inte finns något farligt i närheten som kan orsaka detta. Finns det några vältade krukväxter som är giftiga för kaniner? Ser du att en elkabel är halverad? Kontrollera om det finns några av dessa uppenbara tecken på fara.
 2. Observera din kanin för tecken på nöd. När en kanin sover kan du se hur dess mage reser sig och faller försiktigt när den andas. Du kanske märker en liten förändring i andningen när de drömmer, eller några små ryckningar i sömnen. Din kanin ska dock inte ha våldsamma spasmer eller hyperventilera och dregla.
 3. Trakasserar din kanin. Om du inte märker några tydliga tecken på ångest, men vill vara extra säker på att din kanin är okej, kan du röra vid din kanin för att se till att den svarar. Om du klappar din kanin och kliar honom i huvudet eller klappar på ryggen, bör han omedelbart vakna och svara på din beröring. För det mesta blir de lite irriterade över att du väckte dem, och de kan till och med resa sig och hoppa iväg.
Se även  Kan kaniner äta cornflakes?

Om din kanin inte svarar på dig kan han vara medvetslös och sjuk eller döende. Kontrollera om de andas, lyssna efter hjärtslag och ta din kanin till en akut veterinär så snart som möjligt.