Min kanin gillar inte att bli berörd! Hur man desensibiliserar din kanin

De flesta kaniner njuter av en bra massage. De smälter ner i golvet när de njuter av den underbara känslan av att bli klappad. Det finns dock många kaniner som inte rörs. De kommer snabbt att hoppa bort från dig vid det första tecknet på att din hand kommer mot dem. Jag har arbetat med många räddningskaniner för att göra dem okänsliga för beröring och vänligare mot människor. För några få kaniner är detta bara deras personlighet, men de flesta kaniner kan lära sig att njuta av att bli klappade om du ger dem lite uppmuntran.

Du kan lära din kanin att bli berörd genom att klappa den och ge din kanin en godbit samtidigt. Så småningom kommer kaninen att bli mer bekväm med dig och njuta av att bli klappad under längre perioder.

Naturligtvis måste du se till att du klappar din kanin på ett sätt som ger honom glädje och inte obehag. Om du klappar din kanin på fel sätt kommer den aldrig att lära sig att bli klappad och kommer alltid att springa ur dina händer. Jag tar upp den grundläggande tekniken för att klappa kaniner i den här artikeln, men för mer detaljerad information kolla in min artikel om att klappa kaniner.

Hatar alla kaniner att bli berörda eller klappade?

Även om det är sant att vissa kaniner ogillar att bli berörda, har jag funnit att dessa kaniner är i minoritet. Kaniner som har socialiserats med människor från en tidig ålder kommer vanligtvis att växa till att älska att bli klappade. För de flesta kaniner är klappning en behaglig känsla. När de väl har lärt sig att människohänder inte är något att vara rädd för, kommer de att vara mer villiga att stanna kvar och inte springa iväg när du rör vid dem.

Men naturligtvis växer inte alla kaniner upp med mänskligt sällskap, och många lär sig att frukta människor snarare än att lita på oss. Så det är inte ovanligt att hitta kaniner som undviker människohänder. För andra kaniner beror det på deras personlighet eller humör. De är bara villiga att bli klappade på sina egna villkor, om de är sömniga och bekväma.

 • Relaterad läsning: Hatar din kanin dig? Lär dig hur man vinner deras kärlek

Varför gillar kaniner inte att bli berörda

Även om det inte nödvändigtvis är vanligt att kaniner ogillar att bli berörda, är det inte heller helt ovanligt. Det finns många anledningar till varför en kanin kan vara tveksam kring människor och inte gillar att bli klappad, även om de annars är väldigt självsäkra kaniner. När du väl förstår vad som orsakar din kanins undvikande kan du lära din kanin att njuta av en skön massage eller lära dig när och var han föredrar att bli klappad.

Kaninen har aldrig socialiserats med människor

Om du adopterade din kanin från ett djurhem är det inte ovanligt att den kommer från en försumlig bakgrund. De kanske aldrig har haft chansen att knyta an till människor och förstår inte riktigt vad du gör när du försöker klappa dem.

Många kaniner som föds upp på detta sätt blir mer känsliga för beröring än andra kaniner. Även om du kan arbeta med att desensibilisera dem över tid, kommer det att ta mycket längre tid innan du kan klappa dem. Men med tid och tålamod kan dessa kaniner så småningom lära sig att knyta an till dig och sluta fly när du rör vid dem. Du kan använda stegen i nästa avsnitt för att desensibilisera din kanin med tiden.

Se även  Hur känner man igen könet på en kanin?

Kaninen hade dåliga erfarenheter tidigare

Ibland undviker kaniner att bli klappade eller berörda på grund av tidigare dåliga erfarenheter. Kanske blev de grovt behandlade eller så klappade folk dem på ett sätt som fick dem att känna sig obekväma. I det här fallet är kaninens undvikande av beröring helt baserat på rädsla. Du måste lära din kanin att lita på dig innan du kan klappa den.

En av huvudorsakerna till denna rädsla är när kaniner hålls för ofta. De flesta kaniner är rädda för att bli fasthållna, så om du tar upp dem varje gång du hanterar dem kommer de att börja associera dina händer med den där känslan av rädsla. Du vill tillfälligt sluta hålla i din kanin tills den börjar lita mer på dig.

Du kan följa stegen i nästa avsnitt för att få dig på rätt väg för att göra din kanin okänslig för beröring. Jag har också en artikel om min steg-för-steg-process för att bli vän med rädda eller blyga kaniner. Så kolla in det för en mer grundlig guide för att få en kanins förtroende.

Du klappar inte kaninen rätt

Kaniner gillar inte att bli klappade på samma sätt som katter och hundar gör. De hatar när du rör vid deras haka och kan bli förolämpade om din hand närmar sig dem precis framför dem (de har en blind fläck). klappa alltid din kanin med handen ovanför huvudet.

De platser där kaniner föredrar att bli klappade är:

 • Panna
 • Bakom öronen
 • Kinder

Vissa kaniner kommer att njuta av långa drag över ryggen, och vissa kaniner kommer också att gnugga sina öron.

Det är bäst att undvika att klappa:

 • Haka
 • Mage och bröst
 • Stånga

För en mer djupgående förklaring av att klappa kaniner, kolla in min guide.

Din kanin är inte på humör just nu

Ibland är det inte så att kaniner hatar att bli klappade, de är helt enkelt inte på rätt humör. I allmänhet bör du undvika att klappa din kanin medan den äter, ansar eller använder kattlådan. När kaniner är aktiva, oroliga eller upphetsade är de också vanligtvis mindre mottagliga för att bli berörda. Om din kanin sover helt, kan han också vara mindre lyhörd för klappning.

Den bästa tiden att klappa en kanin är när den är avslappnad och avslappnad, men inte sover. Du kanske ser dem luta sig runt eller spretigt på golvet, bara observera världen omkring dem. Du kan sitta bredvid dem och gnugga deras panna och kinder eller smeka deras rygg. Du vet att din kanin njuter av det när du ser (eller hör) dem bita ihop tänderna. Detta är ett tecken på tröst och belåtenhet hos kaniner.

Om du väntar och interagerar med din kanin på deras egna villkor, är det mer sannolikt att de uppskattar dig och stannar kvar när det är dags för husdjur. Om du fortsätter att trakassera dem hela dagen, är det mindre troligt att din kanin låter dig röra vid dem.

Se även  5 minsta rasen husdjurskaniner (du kan köpa)

Det är bara kaninens personlighet

De flesta kaniner lär sig så småningom att njuta av att bli klappade, men det finns några som helt enkelt föredrar att bli lämnade ifred. Om så är fallet måste du tyvärr lära dig att acceptera din kanins personlighet som den är. Viss desensibilisering kan hjälpa din kanin att bli berörd eller mer bekväm med dina händer, men se alltid till att respektera din kanins gränser.

Hur man desensibiliserar en kanin så att den inte har något emot att bli vidrörd

De flesta kaniner som inte gillar att bli berörda kan läras hur de ska njuta av det. Vanligtvis, hon kommer njut av spänningen när de har fått tillräckligt med erfarenhet. Faktum är att de flesta kaniner som undviker att bli klappade mest i början slutar med att älska det och ständigt ber mig om mer. Min svårfångade var en av dessa kaniner och nu kommer hon bokstavligen att klättra upp på mitt knä för att låta mig klappa henne mer.

Använd denna teknik för att hjälpa din kanin att associera klappning med en positiv belöning. Med tiden kommer de att lära sig att se att klappa sig själv som en belöning! Räkna med att denna process av desensibilisering tar minst några veckor om du arbetar med din kanin varje dag. För särskilt skygga kaniner kan det ta mycket längre tid.

 1. Klappa försiktigt din kanin på huvudet medan du ger honom en godbit. Rör din kanin i pannan med ena handen medan du ger den en godbit med den andra. Om din kanin blir skrämd och springer iväg, jaga den inte. Vänta tills de kommer tillbaka för godingen och försök igen.
 2. Gå ner för din kanin med två husdjur medan du ger dem en godbit. När din kanin låter dig röra vid dem medan du ger dem en godbit, börja ge dem små kittlar i pannan. Börja med att ge dem en repa eller två, men öka när din kanin blir mer bekväm.
 3. Börja smeka bakom öronen på din kanin lite i taget. När din kanin stannar kvar medan du klappar pannan, börja röra handen lite. Prova att stryka dem bakom öronen, börja med en repa och öka när din kanin blir mer bekväm. Du kan också se hur din kanin reagerar på kindklappar, eftersom detta är en bra plats för många kaniner.
 4. Pet din kanin. Om din kanin gillar att du klappar hans huvud, är det dags att se hur han känner när hans rygg klappas. Börja med bara ett slag och gå sedan tillbaka till att klappa din kanin runt deras panna och öron.
 5. Peta din kanin utan godis. När din kanin blir mer bekväm med att bli berörd och klappad kan du fasa ut godsakerna. Petningen kommer nu att kännas som en massage och kommer att vara en belöning i sig för kaninen, så de behöver inte längre godsaker för stimulans.

Om du använder kaningodis, kom ihåg att skära dem i mycket små bitar. Kom ihåg att för många sötsaker kan orsaka obalans i din kanins tarm, vilket leder till potentiella hälsorisker. Du kan också använda din kanin pellets eller bladgrönt för hälsosammare alternativ.

Hur ålder påverkar kaniner som inte gillar att bli klappade

När jag arbetade med många kaniner av olika raser och åldrar på skyddshemmet, har jag upptäckt att en av de största faktorerna för en kanins tolerans mot beröring är deras ålder. Unga kaniner är mindre benägna att sitta stilla länge och inte njuta av en bra massage. De hoppar också iväg snabbare vid beröring. Vanligtvis, när de blir äldre, är kaniner mer villiga att låta dig röra och klappa dem.

Se även  Kaniner är INTE nattaktiva, så vad är de?

Jag är inte riktigt säker på vad orsaken är. Kanske har unga kaniner känsligare hud, eller så behöver de fortfarande umgås med människor. Alternativt kan de bara ha en kortare uppmärksamhet och inte gillar att sitta stilla under långa perioder. Oavsett orsak kan du använda tekniken i föregående avsnitt för att göra dina kaniner okänsliga för beröring. Vanligtvis kommer de att slå sig ner när de är ungefär två år gamla och kommer att vara mer benägna att bli klappade av dig.

När din kanin inte gillar att bli fasthållen

De flesta kaniner kommer så småningom att lära sig att njuta av, eller åtminstone tolerera, att bli berörda och klappade. Detsamma gäller dock inte för att hålla kaniner. Min erfarenhet är att nio av tio kaniner är livrädda för att bli plockade upp.

Problemet är att en kanins första försvarslinje är deras förmåga att fly. Om de hålls kvar finns det inget sätt att de kan fly om något skrämmande händer. På grund av detta slutar de med att känna sig fångade och rädda när de hålls.

Jag rekommenderar att du inte hanterar din kanin om du inte måste (att klippa naglarna, ge dem medicin, etc.). Istället är det bästa sättet att gosa din kanin att klappa den när alla fyra tassarna är på golvet. Detta kommer att öka förtroendet som din kanin har för dig, vilket ökar sannolikheten att du kommer att kunna röra och klappa den i framtiden.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.