Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?

Katt äter vid en skål

Katter har ett starkt luktsinne och älskar lukten av kyckling.

Ska katter äta kycklingben? De älskar trots allt kyckling. Med en katts utmärkta luktsinne kommer till och med den svagaste doften av kyckling vanligtvis att få dem att springa i hopp om att få en smak av denna delikatess. Om din katt älskar denna läckra goding, har en antydan till stygghet i sig och har ätit kycklingben, undrar du förmodligen om du ska oroa dig.

Både råa och kokta kycklingben utgör vissa hälsohot för katter, inklusive skador på mag-tarmkanalen, förstoppning, kvävning och infektion. Om din katt fick tassarna på ett kycklingben och åt det, läs vidare för att ta reda på vad du ska göra härnäst.

Varför kan inte katter äta kycklingben?

Katter är obligatoriska köttätare och vilda katter jagar och livnär sig på fåglar och andra smådjur, inklusive deras ben och rått kött. Det vanliga bytet för dessa vilda katter är dock mycket mindre än en kyckling. Mindre ben (som små vingben) är mer benägna att malas upp och passera genom kattens matsmältningskanal.

Problem kan dock fortfarande uppstå; parasiter, maskar och sjukdomar i matsmältningskanalen kan alla vara livshotande i dessa populationer.

Här är några av de vanligaste riskerna med att katter äter kycklingben.

1. Skador på matsmältningssystemet

Kycklingben kan orsaka oöverträffade skador på din katts mag-tarmkanal.

Kattens inre funktion är känslig. Hårda, sköra ben kan orsaka oöverträffad skada. Ben tar lång tid att smälta, även efter att katten har tuggat dem, och kan bilda en hård, fast gastrointestinal blockering som kräver större operationer för att lösas.

Kokta kycklingben kan vara ännu farligare, eftersom de tenderar att bli sprödare och lätt splittras. Dessa små skärvor kan sedan sticka hål på och spricka kattens mage, matstrupe, tarmar och även andra inre organ. Rå ben är mindre benägna att splittras, men orsakar fortfarande blockeringar och sprickor.

Se även  Gör Bobcats fantastiska husdjur?

Symtom på gastrointestinala skador eller blockering inkluderar kräkningar, diarré, ingen bajs, letargi, matvägran och feber. Kräkningarna kan innehålla blod om tårar har uppstått.

Läs också: Kan katter äta rå kyckling?

2. Infektion

sjuk katt

Se efter tecken på att din katt mår dåligt efter att ha ätit ett kycklingben.

Raw food medför hälsorisker för både kattägare och deras husdjur. Bakterier som Salmonella och Campylobacter kan överföras till rått kött och orsaka sjukdomar som kraftiga kräkningar och diarré. Dessa mikroorganismer kan sedan föröka sig och överföras till människor genom din katts saliv och avföring, vilket orsakar symtom på matförgiftning.

Utsatta människor som barn, äldre och de med undertryckt immunsystem är mer benägna att drabbas av en infektion på detta sätt, men dessa infektioner kan orsaka sjukdom hos vem som helst.

Symtom på infektion inkluderar kräkningar, diarré, letargi, feber och kollaps.

Läs också: De 9 bästa kattfoderformlerna för kycklingar

3. Kvävning

Skötsel av katter.

Att äta ett hårt föremål som ett ben utgör alltid en kvävningsrisk. Ben kan fastna över toppen av din katts mun eller i din katts hals, vilket orsakar irritation och till och med rivning av den känsliga vävnaden. Ben som av misstag inandas fastnar i luftstrupen (luftstrupen), vilket orsakar andningssvårigheter som kan vara dödliga.

Storleken på benet är avgörande här – det är en vanlig myt att mindre ben, som en kycklingvinge, är mindre farliga, eftersom dessa mindre bitar fortfarande lätt kan blockera en luftväg eller matrör.

Symtom på kvävning inkluderar munkavle, kväljningar, dregling, klös i munnen, andningssvårigheter och kollaps.

Läs också: De 7 bästa kycklingfria kattmaterna

När man ska oroa sig och vad man ska göra

Övervaka din katt noga efter att hon fått i sig ett kycklingben.

Om din katt åt rå kyckling eller ett kycklingben, få inte panik. I vissa fall kan benet smältas och passeras utan problem. Din katt kan uppleva milda gastrointestinala symtom, såsom diarré.

Se även  Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar

Här är några omedelbara åtgärder du kan vidta:

  • Kontrollera din katt omedelbart efter tecken av nödsituationinklusive andningssvårigheter, kväljningar, klor i munnen eller kvävning.
  • Håll din katt inomhuseller någonstans säkert att hålla ett öga på dem.
  • Se till att förvara alla andra ben eller kött på ett säkert sätt.
  • ring din veterinär, och följ deras råd.
  • Mata din katt med en intetsägande diet i några dagar för att absorbera eventuella benfragment och lindra eventuell tarm irritation.
  • Håll ett öga på din katt smal.

Övervaka din katts aptit, avföring och allmänna välbefinnande under de kommande dagarna. Om de inte verkar bra alls, ta dem till en veterinär. Ben är oftast lätta att hitta på röntgen och din veterinär kan kontrollera att allt ser bra ut inuti. Om ben orsakar en tår eller ett hinder, kan en större operation krävas, vilket inte är utan betydande risk för din katt och kommer till en hög kostnad.

Läs också: Att göra kattmat: hemlagad och rå kattmat förklaras

Är inte kycklingben bra för katter?

Katt äter vid en skål

Överväg att lägga till benbuljong till din katts mat som ett säkert alternativ till ben.

Vissa entusiaster talar om hälsofördelarna med ben för katter och anser att katter bör äta kycklingben. Det är sant att ben är en källa till mineraler som kalcium, magnesium, kalium och fosfor. Men högkvalitativt, balanserat kattfoder (våt eller kibble) innehåller också alla dessa mikronäringsämnen och mer. Detta kattfoder är tillgängligt utan säkerhetsriskerna förknippade med utfodring av ben.

Om du verkligen vill inkludera ben i din katts diet, försök att lägga till lite benbuljong till din katts vanliga foder. Näring är avgörande för så många funktioner i livet, så att se till att din katts kost är både säker och näringsmässigt korrekt för deras ålder och livsstil är en del av ansvarsfullt husdjursägande.

Se även  Varför knådar inte min katt?

Läs också: Hur mycket kommer det att kosta att äga en katt 2022

Katter och kycklingben: sista tankar

Äter katt

Kvalitet kattmat och en balanserad kost är nyckeln till en frisk katt.

Ben kan orsaka flera problem för katter när de äts, inklusive kvävning, obstruktion eller rivning av matsmältningskanalen och infektion. Kokta kycklingben är de mest riskabla, eftersom de är mer benägna att splittras och orsaka skada. Som sagt, råa ben bör också undvikas. Det finns lite debatt om huruvida katter ska äta kycklingben, särskilt om de kan få benbuljong istället. Summan av kardemumman är att om din katt har ätit kycklingben bör du prata med din veterinär.

Läs också: Vad kan katter dricka förutom vatten?

Vanliga frågor

Kan en katt smälta ett kycklingben?

Ben tar lång tid att smälta och ben passerar ofta rakt igenom matsmältningskanalen. De kan orsaka skador under transport, inklusive bristning, obstruktion och infektion. Om din katt har ätit ett kycklingben, sök veterinär.

Hur lång tid tar det för en katt att passera ett kycklingben?

Ben tar vanligtvis 12-24 timmar att passera genom mag-tarmkanalen. De är mycket hårda och kan lätt splittras och kan orsaka skada, obstruktion eller infektion när de passerar igenom. Veterinärråd bör sökas om ett kycklingben äts av en katt.

Kan ben smältas av katter?

Små ben kan smältas, men det tar lång tid att göra det. De kan orsaka problem i matsmältningskanalen, såsom skador, förstoppning och infektion. Kokta ben är särskilt farliga eftersom de lätt kan splittras.