Min katt gillar inte mig: 5 anledningar till varför och hur man fixar det

Det är deprimerande när du älskar din katt, men de verkar inte älska dig. Ibland verkar det som att ju mer du försöker få din katt att gilla dig, desto mer drar den sig undan.

Snabb överblick

01

Hos katter bottnar undvikandebeteendet vanligtvis i rädsla och misstro snarare än hat.

02

Nyckeln till att återvinna din katts förtroende är att ta reda på vad du gjorde för att orsaka honom ångest eller stress.

03

Det bästa sättet att få en katt att gilla dig igen är att ignorera den och låta den komma till dig.

Du kanske inte vet varför din katt verkar hata dig, men det finns många sätt att komma tillbaka till sina goda böcker. Det viktigaste med katter är att respektera deras oberoende. Vi kommer att diskutera dessa och andra sätt att få din katt att gilla dig igen i vår artikel nedan.

Tecken på att din katt inte gillar dig

Undrar du om din katt hatar dig? Det första du bör tänka på är att din katt förmodligen inte hatar dig. ”Hata” är ett starkt ord och det antyder känslor av bitterhet som katter förmodligen inte är kapabla till. Istället är det mer sannolikt att din katt fruktar eller misstror dig. Som människor misstolkar vi detta lösryckta kroppsspråk som hat, när det i verkligheten är rädsla.

Som sagt, det är något du vill undvika, så här är några tecken på att din katt inte är bekväm med dig längre:

  • De lämnar rummet när du kommer in
  • De gömmer sig för dig
  • De stirrar på dig, med oavbruten ögonkontakt
  • De väser åt dig
  • De böjer ryggen, håller svansen rak eller så sticker pälsen upp när de ser dig
  • De biter eller sveper mot dig

Folk hänvisar ofta till att ”kissa utanför kattlådan” som ett tecken på att din katt inte gillar dig, men detta är inte korrekt. Olämplig urinering kan ha många orsaker, men katter gör det inte av trots.

Om din katt attackerar, slår eller biter dig är det bäst att omedelbart söka professionell rådgivning från en veterinär eller djurbeteendeläkare. Kattbett bör också ses av en läkare så snart de inträffar, eftersom de vanligtvis kräver antibiotika.

Läs också: Varför springer min katt ifrån mig?

Varför älskar inte min katt mig?

Nu när du vet att din katts beteende tyder på rädsla och misstro, är det dags att titta på de vanligaste orsakerna till varför. Förhoppningsvis kommer att veta vad du gjorde för att uppröra din katt hjälpa dig att återfå hans förtroende.

1. Du gjorde något de inte gillade

Din katt kan undvika dig ett tag om du var tvungen att göra något obehagligt med den.

Detta kan låta ganska självklart, men om du behöver vaccinera din katt, flytta till ett nytt hus, ta hem en bebis eller bara få ett piller nedtryckt i halsen på den, kommer din katt förmodligen inte äta dig på ett tag. vän. medan. Den goda nyheten är att de förmodligen kommer att förlåta dig inom några dagar eller veckor utan alltför mycket ansträngning från din sida.

Läs också: 7 tecken på att din katt inte får tillräckligt med kärlek

2. Du försökte för mycket

För att bygga förtroende, ge din katt utrymme och låt den närma sig på sina egna villkor.

Det låter galet, men katter hatar det när du försöker få dem att älska dig. De är oberoende varelser som föredrar sitt eget utrymme. Att ständigt försöka röra vid eller krama dem kommer att uppfattas som hotfullt. Detta är ofta fallet när du har en ny katt, så slappna av och låt dem lära sig att älska dig med tiden.

Läs också: Varför är min katt så desperat efter uppmärksamhet? Topp 10 anledningar

3. Du använde straff för att träna dem

Att allvarligt straffa eller utskälla din katt när han gör något du inte gillar är ett säkert sätt att förstöra förtroendet.

Det är svårt att inte skrika när du hittar en olycka utanför kattlådan eller din katt klor på din matta, men att straffa din katt kommer att förstöra hans förtroende för dig. Att straffa din katt gör att de mer sannolikt gör saker som gör dig upprörd, eftersom detta oönskade beteende ofta beror på rädsla.

Läs också: Känner katter sig ledsna?

4. Din lukt har förändrats

Undvik starkt doftande parfymer och tvättmedel som kan maskera din unika doft.

Din katt använder sitt luktsinne mer än resten av sina sinnen. Den är väldigt känslig och väldigt kraftfull. Det kanske inte kommer som någon överraskning att de kanske inte känner igen dig om din doft förändras. Ny parfym? varit sjuk? Kramade en annan katt? Alla dessa saker kan få en katt att tappa förtroendet för dig.

Läs också: 7 ljud som katter hatar som du bör undvika

5. De är stressade eller mår dåligt

Ibland gömmer sig katter eller undviker kontakt när de känner sig sjuka eller har ont.

Du kan bli förvånad över att höra att det inte alltid är något du har gjort – din katt kan agera som om hon inte gillar dig för att hon inte mår bra. Om din katts beteende är nytt och du inte vet vad du gjorde för att störa den, fundera på om det finns andra tecken på sjukdom eller stress som du kan sakna.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

Vad ska man göra om en katt inte gillar dig?

När du väl har bestämt varför din katt inte gillar dig borde det vara lätt nog att fixa. Det första du ska göra är att komma ihåg att katter inte gillar när du försöker för mycket. Katter föredrar det när de kan komma till dig på sina egna villkor, så ta dig tid och följ våra tips nedan.

1. Låt dem vara sig själva

Vissa katter är bara självständiga och föredrar sitt eget utrymme.

Tvinga inte din katt att göra något såvida det inte är nödvändigt för hans hälsa. Om de är distanserade och distanserade är det bäst att acceptera det och försöka att inte låta det störa dig. Inte alla katter kommer att njuta av mänskligt sällskap, särskilt om de inte har mått bra. Det är bäst att acceptera din självständiga katts personlighet snarare än att försöka ändra den.

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

2. Använd mat

God mat kan räcka långt för att radera negativa känslor och ersätta dem med positiva.

Din katt ser för närvarande på dig på ett negativt sätt, så det är dags att vända på det och känna sig positiv om dig istället. Mat är ett bra sätt att skapa en positiv förening. Om din katt är väldigt nervös runt dig, försök inte tvinga honom att närma sig genom att erbjuda mat nära dig – du kommer bara att göra honom misstänksam. Bygg istället förtroende först att du inte menar någon skada genom att erbjuda pålitlig mat på samma plats varje dag.

Efter ett tag kan du sitta i samma rum som din katt medan du äter. Rör dig inte för att hälsa på dem och sitt bara så nära som de är bekväma med. När din katt blir mer bekväm med dig kan du gå närmare skålen eller till och med rulla värdefulla godsaker mot honom. Nyckeln är att vara så pålitlig som möjligt – skada aldrig deras förtroende genom att klappa dem eller tvinga dem att komma för nära om de är obekväma.

Läs också: De 10 bästa kattmaterna 2023

3. Använd Play

Lek är en fantastisk aktivitet för att knyta an till din katt samtidigt som den ger välbehövlig träning och mental stimulans.

För vissa katter kan lektid vara ett bra sätt att bygga en positiv förening. Genom att använda stavleksaker kan de leka på avstånd från dig så att de kommer att känna sig mer självsäkra. Spela inte för grovt eller vifta inte med trollstaven på ett läskigt sätt – det kan göra att allt ditt hårda arbete blir ogjort. Håll några leksaker utom räckhåll tills du kommer dit. Du vill att de ska associera de känslor av lycka och spänning de får av att leka med åsynen av dig.

Läs också: De 5 bästa interaktiva kattleksakerna för uttråkade katter

4. Prova kattmynta

Vissa katter gillar kattmynta, vilket kan få dem att känna sig avslappnade och lekfulla.

Om din katt reagerar på det kan kattmynta också vara användbar som en positiv modifierare. Kattmynta kan få katter att känna sig avslappnade och fåniga – perfekt om din katt ofta är försiktig omkring dig. Du kan använda en kattmynta leksak eller placera en kull någonstans nära deras skrapstolpe och sedan sitta i närheten och titta på effekterna.

Läs också: De 5 bästa kattmyntaprodukterna för katter (spray och leksaker och fler överraskningar)

5. Var uppmärksam på ditt kroppsspråk

Katter är mycket uppmärksamma på kroppsspråket, så att hålla ditt avslappnat kommer att göra dem mer bekväma.

Din katt kommer att försöka läsa ditt kroppsspråk för att avgöra om du är ett hot. Behåll en avslappnad hållning och gör dig själv mindre genom att sitta eller sitta på huk på golvet. Katter använder en ”långsam blinkning” för att visa tillit till varandra. Du kan blinka långsamt när du får din katts uppmärksamhet, men var noga med att inte stirra på dem för länge eftersom det kan vara hotfullt.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

6. Använd feromoner

Syntetiska kattferomoner i form av en diffusor, spray eller halsband hjälper många katter att slappna av och känna sig säkrare.

Om din katt verkar väldigt upprörd, överväg att använda feromoner för att hjälpa henne att känna sig trygg igen. Kommersiellt tillgängliga feromoner härmar de signaler som katter lämnar för att tala om för dem att ett område är säkert och en del av deras territorium. Att ha en plug-in för feromon i huvudrummet där ni båda tillbringar tid kan hjälpa din katt att slappna av omkring dig.

Läs också: Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

7. Prata med en beteendevetare

En beteendevetare kan identifiera grundorsaken till aggressivt beteende och hjälpa dig att åtgärda det.

Om din katt attackerar dig eller andra katter i hemmet kan det vara dags att överväga att prata med en kattbeteende. De kan titta på din individuella situation och rekommendera justeringar som får din katt att känna sig mer avslappnad omkring dig.

Läs också: Hur tränar du din katt att inte bita?

Slutgiltiga tankar

Om din tidigare gosiga katt slutar komma för att gosa och vill ha ensamtid kan det kännas som att de hatar dig. Katter känner egentligen inte hat eller avsky – det är mer troligt att de är rädda och att vi misstolkar deras signaler.

Det är viktigt att inte tvinga en katt till någonting om det inte är nödvändigt för dess hälsa. Genom att gosa honom, klä upp honom i fåniga kostymer eller på annat sätt bråka med hans rutiner kommer du att få din katt att misstro dig. För att få dem att tycka om dig igen, ta dig tid och använd positiva modifieringar, som mat och lek, för att hjälpa din katt att slappna av omkring dig.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Vanliga frågor

Hur får jag min katt att gilla mig igen?

Det bästa du kan göra för att få din katt att gilla dig igen är att ignorera dem. Det låter konstigt, men katter litar inte på dig om du försöker för mycket. Låt dem istället komma till dig.

Hur kan jag få min katt att förlåta mig?

För att få din katt att förlåta dig, använd mat och lek för att hjälpa honom att associera dig med positiva känslor. Kom ihåg att inte tvinga din katt att interagera – det är mer troligt att hon förlåter dig om du beter dig normalt och ger henne utrymme.

Vad betyder det när katter inte gillar dig?

Ibland verkar katter ogilla någon direkt. Försök att inte läsa för mycket i detta – det är troligt att katter misstolkar våra kroppssignaler och lukter, precis som vi misstolkar deras, och ser dig som ett hot när du inte är det. Det är bäst att ignorera dem och låta dem inse att du inte är ett hot i och för dig själv.

Se även  Pyrantel för katter: Översikt, dosering & Bieffekter