Min katt har inte slutat bajsa i kattlådan: är detta normalt?

Katter är väldigt vackra varelser. Jag är säker på att många av er ofta har sett er katt noggrant gräva och täcka sin toalett i kattlådan. Detta gäller dock inte alla katter.

Vissa katter kissar eller bajsar utanför kattlådan eller lämnar till och med kattlådan medan de fortfarande bajsar! Vad är anledningen till detta?

Speciellt med tanke på att katter är utbildade att använda kattlådan och är så rena husdjur, är detta en förvirrande fråga. I den här artikeln diskuterar vi allt du behöver veta.

Den vanliga rutin för kattlådan

kattbajs

Katter gillar att gräva i ett substrat och sedan täcka det igen. I det vilda täcker kattdjur sin avföring för att undvika att dra till sig rovdjurs uppmärksamhet.

Innan vi diskuterar några potentiella toalettproblem, vad är en katts normala toalettbeteende i jämförelse?

Katter lär sig vanligtvis hur man använder kattlådan (eller utomhuskomposthögar, rabatter etc.) av sina mammor som unga kattungar. Det är så de flesta nya kattungar redan vet hur man använder kattlådan. Ofta till stor förvåning och lättnad för sina nya ägare.

Oavsett om det är att kissa eller bajsa, gillar katter att gräva i underlag (eller jord utanför), använda toaletten och sedan täcka över det igen. Detta har många funktioner i det vilda.

Detta inkluderar att dölja obehagliga lukter, dölja deras doft för rovdjur och låta andra katter gå obemärkta förbi. Även om huskatter som går på toaletten inomhus inte är hotade av rovdjur eller andra katter, uppvisar de fortfarande samma beteenden som sina förfäder.

Tecken på toalettproblem

    katt bajsar slumpmässigt på golvet

En katt kan kissa eller göra avföring utanför kattlådan som ett tecken på ångest.

Nu när vi har diskuterat normalt katttoalettbeteende, vad kan du lägga märke till om det finns ett problem på den här avdelningen?

Det största och mest uppenbara tecknet är att katter kan kissa eller göra avföring utanför sin kattlåda. Det kan vara runt kattlådan, eller så kan det vara i ett helt annat område. Det kan vara att bara kissa, eller bara bajsa, eller både och. Till exempel kan katter använda sin kattlåda för att kissa och sedan göra avföring utanför lådan på vardagsrumsgolvet.

I den här artikeln är vi främst oroade över varför vissa katter inte slutar bajsa i kattlådan. Katter kan ibland lägga lite av sin bajs i kattlådan och en del utanför kattlådan.

I vissa fall kan du till och med se dem lämna sin kattlåda (eller till och med springa iväg) medan de fortfarande bajsar. Detta är inte normalt toalettbeteende och det kan finnas många anledningar till att förklara varför detta händer.

Se även  Varför leker katter med sitt byte?

Läs också: Tänker din katt utanför kattlådan? Godtagande av kattlåda

Varför slutar inte katter bajsa i sin kattlåda?

kattlåda

En av de vanligaste orsakerna är att det finns ett problem med kattlådans situation.

Katter slutar inte bajsa i kattlådan av olika anledningar, inklusive obehag under avföring/avföring eller problem med kattens kattlåda. Vi ska nu gå igenom alla möjliga orsaker till detta. Dessa skäl kan gälla katter som använder sin kattlåda ibland eller katter som inte använder sin kattlåda alls.

1. Kattlåda problem

var man lägger en kattlåda

En bra plats för en kattlåda är i tysta, lättillgängliga hörn som ger din katt avskildhet.

En av de vanligaste orsakerna jag stöter på i praktiken är att det finns ett problem med kattlådans situation. Detta inkluderar en rad potentiella problem med kattlådan inklusive;

  • Plats – Katter gillar inte kattlådor som står i en livlig, bullrig del av huset. De föredrar privata, avskilda områden som de kan använda i fred. Om du har ett flervåningshus är det viktigt att ha kattlådor på varje våning.
  • Para – Storleken på kattlådan är ett stort problem. Många kattlådor som köps i lokala djuraffärer och stormarknader är helt enkelt för små för den genomsnittliga katten. Kattlådor bör vara 1,5 gånger din katts längd. Din katt ska kunna vända sig runt kattlådan bekvämt. Allt som är mindre än detta kan verkligen avskräcka din katt från att använda kattlådan eftersom det helt enkelt är obehagligt för honom.
  • Underlag/strömaterial – Katter har väldigt känsliga tassar. De kan vara väldigt kräsna om vilken typ av kattlådans material eller underlag de gillar att gå på i kattlådan. De flesta katter föredrar ett mjukt, fint strösubstrat. Undvik att använda ett skrymmande, hårt underlag som kan vara smärtsamt att gå på.
  • Antal kattlådor – Katter måste ha tillräckligt med kattlådor för antalet katter i huset. Tumregeln är en kattlåda per katt plus en extra. Allt mindre kan innebära att din katt också kan gå på toaletten utanför boxen.
  • Hygien – Katter är superrena, så om kattlådan inte öss upp dagligen och det finns mycket smutsigt material i den, är chansen stor att din katt inte kommer att använda den. Klumpande strö är idealiskt för att ösa ur och kattlådor bör rengöras helt en gång i veckan. Undvik att använda starka rengöringsmedel eftersom detta kan vara stötande för din katt. Undvik att använda doftande strösubstrat. Jag vet att detta kan verka renare och trevligare för oss, men i allmänhet föredrar katter oparfymerade.
Se även  Hur ofta ska man byta kattsand?

Läs också: 5 bästa högsidiga kattlådor för stökiga katter

2. Stress

kattsandlåda

När katter känner ett behov av att vara territoriella kan de ibland lämna sin bajs oskyddad.

Alla nivåer av stress eller ångest kan förändra din katts beteende. Detta kan inkludera att deras beteende för kattlådan ändras. Stress kan inkludera saker som en ny bebis i huset, ett nytt hem, byggnadsarbeten på huset, en förändring av ägarrutinen eller konflikter med andra katter.

Konflikter med andra katter kan involvera katter som delar samma hushåll eller utekatter. Katter kan blockera varandras väg till kattlådan eller till och med lägga ett bakhåll för varandra i lådan (detta är särskilt vanligt med en kattlåda med huva eller lock).

När katter känner ett behov av att vara territoriella (mycket vanligt i kattkonflikter) kan de ibland lämna sin bajs oskyddad, vilket också är mitten. De kan göra detta för att markera sitt territorium.

3. Medicinska skäl

täckt kattlåda

Alla medicinska problem som påverkar urinvägarna eller mag-tarmkanalen kan påverka hur katter använder sin kattlåda.

Det kan vara inflammation, smärta och infektioner, till exempel inflammatorisk tarmsjukdom. Till exempel; en katt med buksmärtor och diarré kommer att behöva gå på toaletten mycket ofta och akut.

Det är mycket troligt att de går på toaletten utanför kattlådan (eller använder en blandning av kattlådan och utsidan av kattlådan) eftersom de inte kan komma till kattlådan i tid. Det kan också vara så att de redan har smutsat ner kattlådan och inte längre vill använda den. Katter som upplever smärta när de gör avföring kan ha en tendens att röra sig under avföring eller göra avföring på många olika ställen.

Andra hälsotillstånd som artrit och fetma, tillsammans med alla tillstånd som orsakar slöhet eller smärta, kan påverka toalettbesök. Om din katt inte använder kattlådan eller äter sin bajs i lådan, var noga uppmärksam på alla andra tecken på sjukdom som han eller hon visar.

Läs också: Varför begraver katter leksaker i kattlådan?

Tips för att hjälpa

katter bajsar

Att utesluta medicinska problem är mycket viktigt för att förstå din katts beteende.

Om din katt plötsligt bajsar utanför kattlådan, helt eller delvis, är det viktigt att ta reda på varför. Det finns många anledningar till detta, som nämnts ovan. Vi måste ta reda på att de gör det, för att hjälpa dem.

Se även  Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar

Att utesluta medicinska problem är mycket viktigt, särskilt om din katt visar andra symtom eller är äldre. Att boka en kontroll hos din veterinär för en undersökning kan utesluta många medicinska problem. Om din katt är äldre kan din veterinär besluta att utföra några blod- och urintester. Detta för att kontrollera underliggande tillstånd, såsom kronisk njursjukdom, diabetes och hypertyreos.

Kontrollera din kattlådas situation och se till att förhållandena är idealiska för din katt. Kontrollera platsen, storleken på kattlådan, kattlådans substrat och antalet kattlådor. Se till att du öser ur kattlådan dagligen. Allt mindre än idealiskt kan avskräcka din katt från att använda kattlådan.

Ta itu med eventuella orsaker till stress som din katt kan uppleva. Användningen av syntetiska feromoner kan vara användbar i alla stressiga situationer trots orsaken. I hushåll med flera katter, se till att din katt har tillräckliga resurser (t.ex. mat, vatten, sängar, kattlådor, gömställen).

Om de har kissat eller bajsat utanför kattlådan, rengör områdena noggrant och använd ett enzymrengöringsmedel. Detta tar bort alla feromoner eller lukter som kan få dem att vilja gå på toaletten där igen.

Det är viktigt att aldrig straffa din katt för att den inte använder kattlådan. De använder sin kattlåda av en anledning och det är upp till oss att förstå varför och hjälpa dem.

Slutsats

Katter är mycket rena husdjur och använder naturligtvis en kattlåda, men ibland är det inte fallet. Katter kan ibland bajsa utanför kattlådan eller inte sluta bajsa i lådan. Detta kan ha flera anledningar. Detta kan inkludera; problem med kattlådan, stress och av medicinska skäl.

Det är viktigt att ta reda på varför detta händer för att hjälpa dem. Att boka en undersökning med din veterinär kan hjälpa till att utesluta eventuella medicinska problem som kan orsaka detta problem.

Läs också: Varför kliar min katt sidorna av kattlådan?

Vanliga frågor:

Varför lämnar min katt bitar av bajs på golvet?

Katter bajsar utanför sin kattlåda av olika anledningar. Detta inkluderar kattlådeproblem, stress och medicinska orsaker som magont eller förstoppning. Om det inte finns några uppenbara orsaker till att detta händer, boka en kontroll med din veterinär för att utesluta eventuella medicinska problem.

Varför springer min katt ut ur kattlådan?

Katter kan springa ut ur kattlådan när de slutat toalettbesök, uppleva smärta under toalettbesök eller om det finns problem med kattlådans situation. Boka en kontroll med din veterinär för att utesluta alla orsaker till smärta eller toalettproblem.

Varför springer min katt efter att ha bajsat?

Din katt kan uppleva smärta under avföring, särskilt om den har diarré eller förstoppning. Boka en undersökning med din veterinär för att upptäcka dessa problem.