”Min kyckling öppnar hela tiden munnen?” Vad ska jag göra?

En kunnig kycklingägare kommer att hålla ett öga på sina husdjur och om de ser sina kycklingar ändra sitt beteende är det naturligt för dem att vara oroliga.

Kycklingar andas inte naturligt i munnen och vandrar vanligtvis runt med stängda munnar. Så, borde du vara orolig om din kyckling går runt med öppen mun? Här är vad du behöver veta.

Det finns 6 möjliga anledningar till att en kyckling öppnar munnen: din kyckling är för varm, den har något obehaglig i munnen, den har en blockering i halsen, de har gapmask, de har smittsam bronkit eller laryngotrakeit, båda luftvägsinfektioner.

Så låt oss ta en titt på varje orsak och vad vi kan göra åt det.

Öppnar min kyckling munnen för att hon är för varm?

Det är lite varmt på sommaren och sedan är det för varmt och när kycklingarna blir för varma springer de runt stressade och ofta med öppen mun medan de flämtar för att försöka lindra värmen de känner inombordsdetta betyder att den mest troliga anledningen till att en kyckling har sin mun öppen är att den är för varm.

Andra tecken på värmestress inkluderar: regelbunden spridning av vingarna, brist på energi, synlig blekning av loberna och kottarna, täta ögonstängningar under dagen, kycklingar som ligger på marken, minskad äggproduktion och kvaliteten på de producerade äggen, dricka mer vatten, äta mindre, gå ner i vikt och möjligen, under extrema omständigheter, tillgripa kannibalism!

Den goda nyheten är att du kan hjälpa dina kycklingar att klara av att vara väldigt heta, vilket betyder:

  • Ge mycket kallt, friskt vatten – Försök att se till att mer än en källa finns tillgänglig och eftersom kycklingar som ligger lågt i hackordningen ibland inte är välkomna på en gemensam dryckesplattform. Du vill också lägga is till detta vatten för att kyla ner dem. Du hittar en utbud av vattenskålar här på Amazon.
  • Tillsätt några elektrolyter till vattnet – det här är enkelt: ta några tärningar av frukt eller vattenmelon och frys in dem, lägg sedan dessa bitar i vattnet, detta ger kycklingen en sockerrik boost och de är också lite roliga för dem. Du kanske också vill lägga till lite Gatorade i vattnet om det är väldigt varmt.
  • Investera i en vattenmister – du kan få ett dimsystem för cirka $20 på Amazon och det kommer att spraya dina fåglar med en mycket fin kyldimma på begäran, du kan hitta det senaste priset här.
  • Överväg ett fan – det här är inte det lättaste att göra eftersom fläktar utgör en risk för kycklingar och om du vill använda en så se till att kablarna är väl skyddade och att nyfikna kycklingar inte kan komma i kontakt med fläktbladen under några omständigheter
  • Byt till ett lättare foder – Det finns sommarfoder för kycklingar som är lättare för fåglarna att äta när de är varma och hjälper dem att behålla sin kroppsvikt.
Se även  Hur lär mammakatter sina kattungar? – 7 viktiga färdigheter

De goda nyheterna är förstås det så småningom går värmen över och dina kycklingar mår bra igen. Du behöver bara hjälpa dem genom det varma vädret. För fler tips om hur du håller dina kycklingar svala på sommaren, läs hela vår artikel om hur du håller kycklingar svala under de varma sommarmånaderna.

Möjlig kontaminering och vad man ska göra

En annan möjlig anledning till att din kyckling går runt med öppen mun är att den plockade upp förorenat material när de letade föda på gården. (detta kan vara allt från bakterier, svampföroreningar till giftiga eller frätande kemikalier).

Tyvärr är detta inget problem som du bör lösa själv. Om du misstänker att din kyckling håller munnen öppen av rädsla för något den har stoppat i munnen bör du prata med din veterinär. De kommer att kunna utföra tester och undersökningar som hjälper dem att ta reda på vad kycklingen har ätit och därför vad de ska göra åt det.

Hur man handskas med en kyckling med täppt hals

Som människor, ibland kycklingar kan kvävas av något de sväljer. Tyvärr, på grund av den mer komplexa layouten av en kycklings hals än vår – det kan ofta vara svårt för kycklingen att stöta ut ett föremål som fastnar i den.

Du Som en husdjursägare kan inte heller lätt nå ner i halsen för att dra ut obstruktionsmaterial – munnar och strupar på kycklingar passar inte dina fingrar. Anledningen till att din kyckling håller munnen öppen när detta händer är att den har svårt att andas.

Se även  Varför sprider påfåglar sina fjädrar - huvudorsaker

Detta innebär en resa till veterinären, där de kommer att röntga din kyckling och avgöra vilka åtgärder, om några, måste vidtas för att lindra kycklingens stress.

Vad ska man göra om en kyckling har gapmask

gapmask är en särskilt obehaglig parasitinfektion som är mycket vanligt hos kycklingar. Parasiten infekterar faktiskt fåglarnas halsar och kan få dem att gäspa (d.v.s. hålla munnen öppen hela tiden) samt börja väsa och flämta.

Inledningsvis har en gapmaskinfektion inga symtom men en hane och en hona samlas i halsen och lägger ägg där som kan hostas upp och föras vidare till andra medlemmar i flocken. Det betyder att du vill behandla det så snart du känner igen det för att förhindra spridning.

Tyvärr, det är väldigt lätt att förväxla gapmask med en luftvägsinfektion och att ge kycklingarna någon form av antibiotikabehandling. Det här kommer inte att fungera eftersom gapmask inte svarar på antibiotika.

Men om du inte behandlar det – så småningom blir gapmaskarna så stora att de slutar helt blockera halsen och det kommer att döda dina kycklingar.

För att behandla det, du måste köpa ett pulveriserat avmaskningsläkemedel (du kan få detta online) eller få en flytande produkt från din veterinär. Detta kommer snabbt att flytta infektionen men tyvärr; gapmask lämnar inte lätt fåglarnas miljö och kommer att återkomma upp till 4 år efter den första infektionen.

Behandling av infektiös bronkit hos kycklingar

Infektiös bronkit är sällsynt hos vuxna kycklingar – Det är mycket vanligare hos kycklingar och om du nyligen har placerat några kycklingar i flocken är detta en trolig källa till problemet. De kycklingar andas genom munnen och tyvärr finns det inga andra lättdiagnostiserade tecken på denna sjukdom.

Se även  Tappar gamla råttor hår? Är det normalt?

Det betyder en resa till veterinären och en akut. Infektiös bronkit är, som namnet antyder, en mycket smittsam sjukdom. Om du kan fånga den tidigt kanske du bara behöver behandla den drabbade fågeln, lämna den i en vecka och du kommer säkert att behöva behandla hela flocken.

Tyvärr, det är ett viralt tillstånd. Det betyder att det inte finns någon känd behandling även om veterinären kan rekommendera antibiotika för att hantera eventuella resulterande infektioner orsakade av infektiös bronkit. Det bästa sättet att hantera det är att vaccinera resten av flocken innan de visar ytterligare symtom.

Att hantera laryngotrakeit hos kycklingar

Detta är en relativt ovanlig virussjukdom i kycklingens luftvägar. Det kännetecknas mycket av att kycklingar andas genom gapande munnar. De kan också sträcka på nacken och kippa efter mer luft.

OBS! andra symtom som kan innefatta blod i slemmetEtt slags flytningar från mun och/eller näsa Och hosta.

Återigen, som ett virus det här kan inte behandlas direktmen antibiotika kan hjälpa mot sekundära infektioner och besättningen kan vaccineras för att förhindra smitta om du kommer dit tillräckligt tidigt.

Slutsats

”Min kyckling öppnar hela tiden munnen?” Vad ska jag göra? Tja, det beror på orsaken till problemet. Den mest troliga förklaringen är att kycklingen har blivit överhettad och detta är väldigt lätt att behandla hemma. Det finns dock andra mer komplexa problem som kycklingen kan möta, och i så fall bör du överväga hur du ska gå tillväga. mer försiktig.

Den goda nyheten är att genom att vidta snabba åtgärder kan du hjälpa dina kycklingar att övervinna sina problem och återgå till ett lyckligt, hälsosamt liv. Håll bara ett öga på dem och se till att du upptäcker ett problem när det uppstår.

Behöver husdjurskycklingar vaccineras? 7 vanligaste infektionerna