När är fågelsäsongen? (SVAR!)

Som fågelskådare och alla människor är vi alla vana vid årstidsförändringarna, men när har vi slutat tänka ”när är fågelskådningssäsongen?” Jag har alltid varit nyfiken på det, så jag sökte lite på nätet och hittade några svar. Det här är vad jag hittade:

Fågelsäsongen är under hösten och våren. Fågelsäsonger spårar de tider då fåglarna vandrar till och från varmare klimat runt om i världen. Fågelskådare gillar att titta på fågel under just dessa årstider för att få en glimt av en större variation och ett större antal fågelarter.

Fågelsäsongen är starkt beroende av den flyttcykel som fåglar genomgår under hela året för att nå varmare klimat i andra delar av världen. Om du vill lära dig mer om fågelsäsongen och hur fågelvandringscykler påverkar den, läs vidare!

Fåglar och årstider

lågvinkelfotografering av flock flygande fåglar

Vi människor lever våra liv i stort sett omedvetna om de vanliga växlingarna av årstiderna omkring oss. För de tempererade klimaten, de fyra årstiderna vår, sommar, höst och vinter, och för de tempererade klimaten, ibland monsunsäsonger och torra årstider.

Men som fågelskådare behöver vi ofta vara mer medvetna om årstiderna i tempererade klimat eftersom de har stor inverkan på fåglarnas beteende. I synnerhet följer deras migrationscykler de fyra årstiderna, vilket innebär fluktuationer i värme och luftfuktighet.

Jag fick reda på att det intressanta är att årstiderna ger olika mängder och varianter av fågelarter! Jag blev riktigt fascinerad själv när jag såg en kollega i min lokala fågelgrupp ladda upp den ett vackert foto på en pilgrimsfalk i Singapore! Även om det är vanligt i vissa andra delar av världen, är det en ovanlig migrant i mina delar. (Jag måste hålla tillbaka min spänning!)

Fåglar anpassar sin livsstil, föda, fjäderdräkt och beteende utifrån årstiderna, varför det är oerhört avgörande för fågelskådare att veta när den bästa tiden på året att gå på fågelskådning är – fågelsäsongerna. Detta för att vi ska kunna ta de mest magnifika och överraskande bilderna till våra livslistor!

Medan alla årstider är bra för fågelskådning, kräver våren och särskilt hösten det vi sätter oss upp och lyssnar noga eller så missar vi ett fantastiskt fågelskådningstillfälle.

Fågelsäsong på våren

djur fågelnäbb fågel

Fågelskådning på våren är en fantastisk upplevelse! Om du bor i Nordamerika eller på norra halvklotet har du tur! Ord kan helt enkelt inte beskriva hur mycket människor känner när de ser de första tecknen på våra fjäderbeklädda migranter från utlandet. Förutom nöjet att se fåglarna är det också en varm påminnelse om att vintern närmar sig sitt slut och att vårens värme kommer mycket snart! För att uttrycka det poetiskt, varje dag av vårens fågelskådning är som en varm förväntan på spännande nya början.

Se även  Varför gillar fåglar att plocka tänder? [ANSWERED! + FAQs]

Även om du inte är fågelskådning utanför (såg du vad jag gjorde här), fågel inuti från bekvämligheten av ditt eget hem och känn dig lika fantastisk. Varför? Detta beror på allt fler flyktiga och livliga ljud av fågelkvitter igen, mitt i din bakgård!

Vårens fågelskådningssäsong är inte heller att missa, eftersom inte bara fåglarna i luften, kärlek finns också i luften! Många fågelarter börjar genast leta efter en potentiell partner och börjar producera sin egen avkomma redan på våren! Som sådan är det vanligt att se flockar av fåglar samlas i stora grupper för att umgås och hitta potentiella kompisar i ditt trädgårdsträd 😉 Du kan hitta dem genom sångerna de sjunger för att locka sina kompisar.

Efter en lång vandring över både land och hav är fåglarna ofta hungriga. De går på jakt efter matkällor som nyligen har återuppstått under våren. Det är klokt för alla nybörjare att se upp för fåglar så nära som möjligt under denna period observera utfodrings- och födosöksbeteende, förutom en del käbbel mellan fåglar på territoriet och fågelmatare i bakgårdar.

Fågelsäsong på hösten

fotografi av liten blå och brun fågel

Höstens fågelskådningssäsong måste vara en av de mest spännande tiderna på fågelåret. Det är till och med den mest populära fågelskådningssäsongen!

Höstsäsongen kallas inte för fågelsäsong. Från färgglada lövverk till kallare temperaturer, fåglar börjar förbereda sig för sin långa resa till varmare klimat och länder som mitt! (Singapore!).

Fågelskådare runt om i världen kan se fram emot ökad fågelvandring på hösten. Fågelskådare förenas! Det är så eftersom fåglar tar långa vandringsvägar som innebär flera stopp i många länder. Detta är oerhört spännande pga chansen att se en sällsynt flyttfågel på din egen geografiska plats var du än är. I bilden nedan ser vi Östasiatisk-österrikisk-asiatisk migrationsväg visade flyttvägarna för några flyttfågelarter som följer den.

Den östasiatiska-österrikiska-asiatiska flygvägen. Källa: Adrian Riegen, broschyren Miranda Shorebird Center.

Olika fågelarter kan migrera för olika distanser den här säsongen. Långväga migranter som tranor och sandsnäppor flyttar mellan augusti och oktober. Kortare migranter är i rörelse från början av hösten till december.

Hösten är också en bra tid för fågelskådning eftersom den också sammanfaller med skördetiden. Så det är klokt att observera fler fåglar som stannar till vid gårdar eller fruktträdgårdar för att plocka den goda maten!

Se även  Träffas fåglar av blixten? [ANSWERED! + FAQs]

Fågelskådning under andra årstider

Fågelskådning på sommaren: Sommaren är en årstid då fåglar börjar smälta. Fåglar under denna säsong tenderar att anta en lägre profil, fäller gamla och slitna fjädrar, vilket låter nya, helformade fjädrar ersätta dem. Som sådan har fåglar mindre smidighet under denna period, vilket gör dem mer sårbara för sina rovdjur.

Förutom deras mindre rörelse är de det också mindre sång under denna period. Detta för att spara energi samtidigt som de drar till sig mindre uppmärksamhet för att undvika upptäckt av rovdjur, till stor bestörtning för oss fågelskådare. Med mindre röst är fåglar svårare att upptäcka. Ett råd till nya fågelskådare är att ta till sig leta efter smälta fjädrar för att upptäcka närvaron av en närliggande fågel.

Fågelskådning på vintern: Vid den här tiden på året flyttar de flesta fåglar för att undkomma kylan, och de som blir kvar är det oftast standfåglar som vistas året runt. Dessa fåglar går emot det populära uttrycket ”fåglar flyger söderut för vintern”. Exempel på fåglar som väljer att häcka är rödhake, sparvar och kardinaler.

Hur du maximerar din upplevelse under fågelsäsongen

Med all denna information om vad fågelsäsongerna är, låt oss ta en snabb titt på hur man gör det maximera din fågelskådningssäsong:

Här är en länk till en tydligare version av infografiken ovan, om du behöver det! 🙂

Bästa tiderna på dagen att åka fågelskådning

Även om du kanske vet vilken tid på året du ska gå på fågelskådning, kanske du också undrar vilken tid på dagen som är bäst att gå på fågelskådning. Här är några snabba exempel:

 • Morgon: En perfekt tid att höra morgonkören tidigt på morgonen och upptäcka fåglar. Fåglar söker föda tidigt på morgonen, så du kan vara säker på att fånga dem medan de matar, oavsett om de är ute i naturen eller i din egen fågelmatare!
 • Eftermiddag: Eftermiddagen är den varmaste tiden på dagen, så fåglar tenderar att gömma sig i skydd för att gömma sig från solen. Men ett antal rovfåglar som falkar och hökar slentar fortfarande på de högre höjderna för att fånga byten. Håll då utkik efter dem!
 • Kväll: På kvällen är det svårt att se de flesta fåglarna eftersom de flesta slår sig ner i sina bon och förbereder sig för att vila för dagen. Vissa nattfåglar börjar dock vakna. Förutom fågelskådningssäsongerna på våren och hösten är det en bra tid att se och höra ugglor, nattskärror och näktergalar.
Se även  Topp 10 övertygande skäl att börja titta på fågel idag

Slutgiltiga tankar

Medan våren och hösten är fågelskådarsäsongens absoluta favorit, skulle jag säga ”fågelskådningssäsongen för varje säsong om du skulle fråga mig personligen när fågelsäsongen är”. Även om det är mer spännande att gå på fågelskådning under fågelsäsongen, är det alltid spännande att gå på fågelskådning när som helst. Och det kan till och med vara vår egen bakgård. Ha kul med fågelskådning, du!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!