När ska man sluta binda kaniner

I nästan i alla fall kan två kaniner som har kastrerats eller kastreras lära sig att leva tillsammans. De behöver bara tillräckligt med tid och tålamod. Det finns dock sällsynta fall där det kan vara nödvändigt att sluta binda ett par kaniner.

I allmänhet är den enda gången du ska sluta binda kaniner när de har skadat varandra. Du bör också omvärdera bandet om en kanin är en översittare, vilket gör att den andra kaninen blir orolig och rädd för att äta, använda kattlådan eller till och med träna för mycket.

Ibland skulle det vara mycket klokt att ge upp några helt. Men ibland kan du ta en paus istället. Att ge dina kaniner några månader bort från varandra kommer att hjälpa till att återställa deras förhållande och ha bättre chanser att binda dem i framtiden.

När ska man sluta binda sina kaniner?

Ibland kan fästen kanar ta en vändning till det sämre, eller så kanske det har pågått i månader utan framsteg. Du kommer utan tvekan att känna dig avskräckt och stressad och undra om det här bandet kanske inte kommer att fungera och det är dags att ge upp.

I de flesta fall kommer det att hjälpa din kanin att ta sig igenom blockeringen att prova något nytt eller vara lite mer tålmodig. Det finns dock specifika scenarier där det verkligen är bäst att ge upp, eller åtminstone ta en längre paus från att binda dina kaniner.

1. När en kanin blir skadad

Vi gör alla vårt bästa för att undvika skador under bindningsprocessen. Tyvärr är vissa kaniner aggressiva och lömska. De kommer att attackera varandra så fort du tittar bort, vilket gör att en eller båda kaninerna blir bitna eller skadade.

Kaninerna kommer inte snart att glömma en skada under sömnaden. Vanligtvis kommer detta att leda till ytterligare aggressivt beteende, vilket gör det nästan omöjligt att utveckla bandet ytterligare. Om detta händer måste du ta en lång paus från bindningsprocessen för att ge dina kaniner tid att komma över sina dåliga känslor för varandra. Även om du alltid kan försöka igen efter en paus, är det ibland bäst att sluta binda samman dessa två kaniner i dessa scenarier.

2. Om en kanin är för orolig

I de flesta kaninförhållanden kommer det att finnas en kanin som är dominant över den andra. En sådan relation brukar fungera bra. Båda kaninerna kommer överens trots det hierarkiska förhållandet. Vissa kaninpar tar dock detta för långt.

Se även  Hur man tränar kaniner att hoppa hinder

När den dominanta kaninen beter sig som en översittare, vilket gör att den andra kaninen blir rädd och orolig runt den dominerande kaninen, då finns det ett problem. Ingen kanin ska vara rädd för att äta, dricka, använda kattlådan eller leka med leksaker nära sin partner. Den dominerande kaninen kommer att attackera den andra för att skrämma bort dem från maten eller jaga ut dem ur kattlådan. Så småningom orsakar detta beteende onödig stress och rädsla hos den andra kaninen, och de kommer i förebyggande syfte att springa eller darra om den dominerande kaninen kommer nära.

Om du märker den här typen av aggressivt och oroligt beteende mellan paret, kommer bindningen inte att göra dem lyckligare. Detta är inte en sund dynamik för någon relation, inte ens mellan kaniner. I det här fallet är det bäst att sluta binda dessa två kaniner. De två har förmodligen bara oförenliga personligheter.

3. Om det inte har skett någon förbättring på många månader

Om du har arbetat med dina kaniner i månader utan att märka någon förbättring i deras beteende mot varandra, kan det vara dags att ge upp bindningen. Det är när de fortfarande ibland slår ut eller attackerar varandra, eller verkar väldigt oroliga runt varandra även efter 3-4 månaders försök att förbättra sin relation.

Det första steget i dessa scenarier är alltid att prova något nytt. Att försätta dina kaniner i nya och ovanliga situationer kan förändra hur de interagerar och förbättra deras relation. Men om du har gjort det de senaste 3-4 månaderna utan förbättring, så är det förmodligen dags att sluta sy.

Om obligationen har funnits i många månader, men du ser små förbättringar över tiden, är detta ett annat scenario. Det finns ingen anledning att ge upp att binda dina kaniner i dessa fall. Du kan låta dem utvecklas i sin egen takt.

4. När du inte kan hantera stressen

Att binda kaniner är otroligt stressigt. Det tar mycket tid och koncentration när du tittar på dina kaniner för att undvika bråk. Du kan sova och uppleva ökad ångest om dina kaniner inte kommer överens.

Bonding tar också en känslomässig vägtull på dig. Att se dina kaniner gå igenom nya och stressiga situationer kommer definitivt att få dig att känna att du gör något fel, och du bör inte lägga detta på dina kaniner.

Påminna, du är också en viktig del för att göra ett band framgångsrikt. Om du är för orolig kommer dina kaniner att känna det och reagera på dina känslor. Om du inte kan hantera stressen är det okej! Ta hand om dig själv. Men för tillfället är det bäst att sluta binda dina kaniner. Du kan försöka igen när du har haft en chans att vila och minska stressen i ditt liv.

Se även  Hur många gånger om dagen ska jag mata min kanin?

Ska du ge upp för alltid eller ta en paus?

För det mesta behöver du inte ge upp att binda dina kaniner helt. Istället kan du ge dina kaniner en lång paus från bindningen och försöka igen från början om några månader. Den här tiden kan hjälpa kaninerna att glömma alla negativa känslor de kan ha haft och ge deras band en nystart. Det fungerar inte alltid, men ofta är det allt kaninerna behöver för att äntligen bli vänner.

Om dina kaniner skadade varandra innan du tog en paus från bindningen, är det bäst att hysa dina kaniner i helt separata rum under deras tid ifrån varandra. Du vill ge dina kaniner en chans att helt glömma bort varandra och det onda blodet de har sinsemellan. Deras band kan fortfarande fungera om du ger dem tillräckligt med tid isär (mer än sex månader), men även då kan de aldrig binda.

Å andra sidan kan en allvarligt orolig kanin ha nytta av att vistas i samma rum som den andra kaninen. Att hålla en barriär mellan de två kaninerna ger den oroliga en chans att känna sig bekväm och mer självsäker. Deras känslor för den andra kaninen kan förändras under denna tid, vilket förändrar dynamiken mellan de två kaninerna om du väljer att binda dem igen.

Bor bredvid varandra men åtskilda

Ett annat alternativ som inte diskuteras ofta är att ha dina kaniner levande sida vid sida, men hålla dem åtskilda. Du kan hålla kaninerna sida vid sida i fållorna och variera tiden, eller så kan du dela ett rum på mitten för att ge båda kaninerna gott om plats. Detta ger dina kaniner en chans att fortfarande vara runt en annan kanin utan risk för slagsmål eller skada.

Detta kan vara ett utmärkt alternativ om en kanin är orolig för en annan. Att placera en barriär mellan de två kan öka din nervösa kanins självförtroende och tillåta de två att göra lite socialisering utan att bli retad av den andra kaninen.

Se även  Kan kaniner frysa ihjäl?

Om du inte kan lita på att dina kaniner är vänliga med varandra Allt tid, men de kommer bra överens mest då och då kan du också fortsätta att ge dina kaniner övervakade lekdatum. De kan leva åtskilda och aldrig vara helt förbundna, men de kan fortfarande få en chans att interagera med varandra så länge du är hemma för att hålla ett öga på dem och förhindra eventuella missöden.

Tecken på att du INTE ska ge upp

Ibland under bindningsprocessen uppvisar kaniner beteenden som kan vara ganska förvirrande. Det kan verka som att de hatar varandra, även om de faktiskt gör framsteg i sitt band. Ge inte upp dina kaniner om du märker något av följande beteenden eller scenarier.

1. Förföljelse

Att jaga kan vara en sorts dominansdans som kaninerna går igenom medan de binder sig. Det är en serie beteenden som kaninerna använder för att ta reda på sin relation till varandra. Chaser gör anspråk på positionen för den översta bullen. Så länge den andra kaninen flyr, accepterar de sin position som en underordnad kanin.

Vanligtvis sker jakten bara under korta spurter på 10-15 sekunder. Det bör inte innebära allvarligt aggressivt beteende, men enstaka bitande är acceptabelt. När dina kaniner kommer närmare varandra bör jagandet också minska. Om inte, eller om du upptäcker att det utlöser överdriven ångest och mobbning, då är det dags att omvärdera förhållandet mellan dina kaniner och bestämma om bandet är lämpligt.

2. Ignorera varandra

Även om det kan verka som att två kaniner hatar varandra om de ignorerar den andra kaninen, är detta faktiskt ett gott tecken. Det betyder att de två kaninerna mår bra av att dela ett utrymme tillsammans, även om de inte är redo att bli vänner ännu. Med tiden kommer de två kaninerna att börja kolla på varandra och förhoppningsvis acceptera den andra kaninen.

3. En dålig dag

Suturering sker sällan i en rak uppåtgående linje. Det kommer att finnas bakslag och vägspärrar som dina kaniner måste gå igenom för att reda ut sin relation. Ibland betyder det att bandet går bra när de plötsligt har en dålig dag och tar ett steg tillbaka i bindningsprocessen.

Detta är inte bara okej, utan det är också förväntat. Fortsätt att hjälpa dina kaniner, ändra utrymmet och bindningstekniker efter behov. Några dåliga dagar leder ofta till ett närmare band när kaninerna jobbar igenom problemen i sin relation.