När slutar grisar att växa?

Grisar kan fortfarande vara en okänd varelse för många av oss och därför undrar vi över många saker som har med dem att göra. Många av oss är nyfikna och det är därför vi har gjort grundlig research för att stilla vår nyfikenhet!

Så när slutar grisar att växa? Grisar slutar växa vid 2 till 3 års ålder. Deras tillväxt kommer att sakta ner när de når sex månaders sexuell mognad.

Vi vill att nya och potentiella ägare ska ha rätt förväntningar på att vissa grisar kan växa till dubbelt så stora eftersom deras tillväxt kan sakta ner senare!

Grisar är också skapade med olika genetik, vilket innebär att de inte alltid uppfyller de förväntade standarderna för sin ras.

Vissa grisar kan förbli små, andra kan växa sig större än förväntat.

Tillväxten av en gris kan bli oförutsägbar, så vi vill att alla ska vara medvetna om möjligheterna för att inte bli besvikna. Att vara välinformerad hjälper också ägare att förbereda sig för en gris tillväxt.

Det finns flera faktorer som kan påverka en gris tillväxt. Det kan hämma eller påskynda tillväxten.

Grisar har vissa raser som växer snabbare än andra, men normalt är sex månader helt rätt för många bönder och ägare.

Vissa raser växer också långsammare jämfört med andra raser, vilket också resulterade i en populationsminskning.

En gris storlek och vikt kan också bero mycket på rasens standardegenskaper. Men det finns tillfällen då en gris växer ur rasens förväntningar.

Beroende på hur en gris är uppfostrad kan deras tillväxt också skilja sig åt. Det finns tillfällen då grisar slutar växa på grund av ohälsosamma levnadsförhållanden, men när de hålls i en hälsosam miljö tenderar grisar att ha en stadig tillväxtrutin.

Faktorer som påverkar tillväxten av en gris

Precis som med människor finns det också faktorer som kan påverka tillväxten hos en gris. Nedan kommer vi att förklara dessa faktorer i detalj för att bättre förstå grisar och deras tillväxt.

 1. Genetik
 2. Ätmönster
 3. Hälsa
 4. Miljö
 5. Selektiv avel

Genetik

Genetik spelar den mest naturliga rollen och påverkar verkligen tillväxten mer än något annat. En gris genetik kan vara mångsidig, eftersom många raser har korsat sig naturligt efter många år av domesticering.

Se även  Snarkar grisar?

Ätmönster

En hälsosam och balanserad kost kan hjälpa till att påskynda tillväxten hos vissa grisar och kan vara till stor hjälp för vissa jordbrukare. Precis som hos människor gör en bra kost underverk hos grisar.

Hälsa

Det finns vissa fall där grisar kan födas med medicinska komplikationer och leda till hämmad tillväxt. Det är normalt och kan förekomma hos andra djur, inklusive människor.

Miljö

En ren och hälsosam miljö hjälper till att förbättra en gris övergripande hälsa och kan säkert stimulera eller stödja en gris tillväxt.

Selektiv avel

Detta är den avsiktliga manipulationen av genetik för att producera en ny favoritras. Selektiv avel kan ha dåligt rykte för vissa, men det finns bra uppfödare där ute.

Hur snabbt grisar kan växa

I genomsnitt kan de flesta grisar växa och bli mogna vid ungefär sex månader gamla! Men återigen, som tidigare nämnt… det finns specifika sorter som kan växa snabbare eller långsammare än de andra.

Snabbast växande grisraser

Observera att denna lista inte följer någon specifik ordning, men alla dessa grisar faller under den snabbväxande kategorin.

 • Berkshire grisar
 • Polen kinesiska grisar
 • Duroc grisar
 • Hampshire grisar
 • Brittiska landrasgrisar
 • Prickiga grisar
 • Yorkshire grisar
 • Chester vita grisar

Speciell ras: Meishan grisar – kan bli könsmogen vid två till tre månaders ålder.

Meishan-grisar är en kinesisk ras som ofta är svart till färgen med ett skrynkligt ansikte som liknar den populära Shar Pei-hundrasen som också kommer från Kina.

Meishan-grisar har också stora hängande öron, en egenskap som många ägare älskar och letar efter. De hängande öronen gör dem bara mycket sötare, i mångas ögon.

Den genomsnittliga kroppsvikten för en vuxen Meishan gris är 61 kg (134 lbs) och deras genomsnittliga längd för en vuxen Meishan gris kan vara upp till 22 tum lång (57,8 cm) och mätt runt bröstet kan den vara 39 tum (100 cm) ) är )

Du kan ta reda på mer om raserna som nämns i detta inlägg genom att klicka på den blå texten på deras namn.

Tillväxtcykeln för en gris

Efter att ha lärt sig om deras tillväxt är det bara naturligt för människor att undra vad en gris normala livscykel är. Marknadsgrisar eller sällskapsgrisar, vi förklarar allt här.

Se även  Krav för husdjursgrisar

Husdjursgrisar – Livscykel

Ofta föredrar husdjursägare avvanda smågrisar. Smågrisar avvänjas vanligtvis runt 21 dagars ålder, men det kan fortfarande bero på uppfödaren.

Avvänjning innebär den process genom vilken smågrisar blir oberoende av sin mammas difoder och låter dem föda på egen hand.

På så sätt kan de lättare tas om hand och uppfostras utan sin mamma.

Från en ung smågrisägare börjar smågrisar att lära sig sina namn och eftersom grisar är intelligenta djur kan de lära sig sina namn inom två veckor, vilket betyder att ägare bara behöver ytterligare två veckor för att lära sig ett nytt namn.

Efter det bör sällskapsgrisen kunna anpassa sig till en livsstil inomhus eller bakgård om ägaren ställer in det för dem.

Grisar växer och når mognad vid 6 månaders ålder, så om ägaren inte har för avsikt att föda upp sina husdjursgrisar bör de sterilisera och kastrera sina husdjursgrisar.

Lyckligtvis för sällskapsgrisar finns det ingen begränsning på deras livscykel och de kommer att kunna njuta av livet dagligen som vanligt efter att ha bosatt sig i sina kärleksfulla hem, till skillnad från gårdsgrisar.

Farm Pigs / Market Pigs – Livscykel

Graviditet varar upp till 3 månader och några dagar till. Dräktiga grisar flyttas till ett speciellt område för att föda.

I genomsnitt förväntas grisar föda 10 till 12 smågrisar, men detta kan variera beroende på grisras.

Vid leverans är smågrisarna avvanda redan när de är 21 dagar gamla.

När smågrisar är framgångsrika avvänjda flyttas de till en plantskola med andra smågrisar med en välkontrollerad temperatur för att övervaka en ung gris känsliga hälsa.

Unga grisar kan väga upp till 27 pund, men det kan fortfarande bero på deras ras.

Allt går smidigt när en smågris väl är avvänjd eftersom de kommer att fortsätta att födas upp och matas av bönder för att låta dem växa som de vill.

Vanligtvis, när grisarna är sex månader gamla, är de tillräckligt stora för marknaden.

Relaterade frågor

 • Vilken är den största grisrasen i världen?

Den största kända grisrasen är Jätte busksvin.

Om du är bekant med Pumbaa från Disneys succéfilm, ”Lejonkungen”, vårtsvinet och jätteskogsvinet är lika till utseendet.

Se även  Kan grisar äta potatis?

Jätteskogssvinet bebor områden runt Afrika och vissa platser i väst. De är vildsvin och kan vara aggressiva mot inkräktare.

Det är bäst att inte hota eller skrämma en jätteskogssvin eftersom de kan sönderfalla en människa med sina betar och lämna allvarliga skador efter sig.

Trots sin stora storlek anses de fortfarande vara bytesdjur och jagas fortfarande av rovdjur i det vilda. De kanske inte lever lika länge som en tamsvin på grund av deras dödlighet i det vilda.

 • Vilken är den minsta grisrasen?

Dvärgsvinet är den minsta kända grisrasen, men det är en vildsvin och inte lämplig för domesticering. Den är också kritiskt hotad från och med idag och kräver det yttersta skyddet från eventuella skador.

Pygmégaltar bodde tidigare i områdena Indien, Bhutan och Nepal, men nu när de är utrotningshotade kan de bara hittas i Indien.

De är cirka 55 cm till 71 cm (21,5 tum till 28 tum) höga och kan stå 20 cm till 30 cm (8 tum till 12 tum).

Deras svanslängd är 2,5 cm (0,98 tum).
De väger mellan 6,6 kg och 11,8 kg (15 lb till 26 lb).

Hudfärgen på en pygmégalt är mörkt brunsvart och håret är också mörkt. Deras smågrisar föds grårosa och blir så småningom bruna med gula ränder längs kroppens längd.

Deras huvuden är skarpt avsmalnande och de har också en liten hårtuss på pannan och på halsen.

Vuxna pygméhanar har övre hundtänder synliga på sidorna av munnen.

Den genomsnittliga livslängden för en pygmésvin är 4 till 8 år, och når sexuell mognad vid ungefär ett till två års ålder.

 • Vilka raser har små grisar?

Det finns fortfarande många små grisraser där ute och vi har listat de vanligaste eller allmänt kända för dig att kolla in.

 • Miniatyrgrisar
 • Juliana grisar
 • Kunekune grisar
 • Göttingen minigrisar
 • Vietnamesiska grisar

De är inte bara vanliga, de är också populära för sina vänliga egenskaper!

Du kanske tror att de alla ser likadana ut, men varje ras kan ha sina egna unika egenskaper och personligheter. Att äga ett husdjur är ett stort ansvar och kräver engagemang.

Innan du bestämmer dig för att adoptera eller köpa en gris är det viktigt att tänka på din kompatibilitet med dem.