Ny kattägares checklista

Funderar du på att köpa en ny katt? Detta är en spännande framtid och ett nytt husdjur kan ge mycket glädje och sällskap till våra liv. Men att skaffa ett nytt husdjur, oavsett om man adopterar en katt från ett härbärge eller köper en kattunge, är ett stort ansvar.

Snabb överblick

01

Att planera i förväg kan hjälpa din nya katt eller kattunges övergång till familjen att gå smidigt.

02

Samla allt du behöver innan du tar hem din nya katt och husdjurssäkra huset för att se till att de inte hamnar i något farligt.

03

När du först tar hem din katt, placera den i ett säkert, slutet område med mat, vatten, kattlåda, skrapstolpe, leksaker, säng och gömställen.

Din nya familjemedlem kan ha varit med dig i över ett decennium! Att ta in en ny katt i ditt hem kan vara mycket tillfredsställande, roligt och underbart för både katt och ägare, men att vara väl förberedd är nyckeln till en harmonisk relation och ett lyckligt, friskt husdjur.

Kolla in vår checklista för att se till att du är redo för ditt nästa äventyr!

1. Att välja en katt

Det finns många olika sätt att ta hem en ny kattfamiljemedlem.

Mina egna två katter kom båda in i mitt liv lite av en slump – den ena dumpades utanför dörren till veterinärkontoret där jag arbetade, och jag tog hem henne ”för helgen” (för över åtta år sedan!). Den andra var en akut omplacering på grund av ett barns allergier.

Ibland spelar ödet en roll i dessa saker, men de flesta tar sig an en nätkatt på lite mer konventionella sätt. Det finns för- och nackdelar med allt, så hur du hittar ditt nya husdjur kommer att vara på ett sätt som fungerar för dig och dina individuella förutsättningar.

Här är några vanliga sätt att hitta en ny katt:

  • Uppfödare: Om du letar efter en stamtavla kattunge är det mycket viktigt att hitta en ansvarsfull och kunnig uppfödare. Använd välrenommerade källor som t.ex Föreningen för kattälskare eller International Cat Association att hjälpa dig.
  • Adoption: Ett stort antal härbärgen och räddningsgrupper tar hand om katter som letar efter sina eviga hem. Skyddshem och räddningar kommer sannolikt att ha kattungar, vuxna katter och äldre katter som är lämpliga för adoptanter av alla omständigheter. Gruppen ska försöka matcha dig med en katt som passar din livsstil.
  • Från ett djurhem: Ofta vill vänner och grannar ta in en katt eller kattunge, kanske från en kull eller till och med på grund av förändrade omständigheter.
  • Djuraffär: Att köpa en kattunge genom en djuraffär blir mindre och mindre vanligt och rekommenderas inte. Kattungar i denna miljö kan inte ses med sina mödrar, är mer mottagliga för spridning av infektionssjukdomar och hålls ofta i trånga förhållanden.
  • Annonser och återförsäljare: Det finns skrupelfria människor där ute som hoppas få ekonomisk nytta av sina djur, så alla källor bör granskas noggrant innan du köper ett husdjur på detta sätt.

Läs också: 10 viktiga frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

2. Förberedelse

Helst bör du ha allt du behöver innan du tar hem din nya katt.

Innan du introducerar din katt i sin nya miljö är det mycket viktigt att vara väl förberedd. En smidig övergång till sitt nya hem hjälper en katt att komma till ro snabbare, känna sig mindre stressad och bygga ett starkt band med dig.

Läs också: Flytta katter till ett nytt hem: En steg-för-steg-guide

Innan du tar hem din katt, låt oss gå igenom några av de viktigaste sakerna i hemmet.

3. Gör din huskatt säker

Det är viktigt att djursäkra ditt hem så att din katt eller kattunge inte hamnar i något farligt.

Katter är nyfikna varelser och kattungar kan vara väldigt busiga. Ta en promenad runt ditt hem och var uppmärksam på potentiella faror. Möbler som bokhyllor bör säkras så att de inte faller om en katt hoppar på dem, små hål och skorstenar ska blockeras och elektriska ledningar knytas utom räckhåll.

Några hushållsväxter som liljor kan vara mycket giftiga för katter, liksom kemiska produkter som tvättmedel eller blekmedel.

Du måste också se till att din katt är säker genom att tillhandahålla korrekt identifiering. En ID-bricka på en krage är ett alternativ, eller använd ett mikrochip som inte kan tappas eller tas bort av misstag.

Läs också: 10 giftiga och giftiga växter för katter

4. Tillhandahålla viktiga resurser

Om du tar hem två katter, se till att du har minst två av allt (och minst tre kattlådor).

Alla katter har några grundläggande behov, och några genomtänkta extrafunktioner kommer att få din nya katt att känna sig lycklig. Låt oss gå igenom listan.

Kattmat Och Färskvatten

Automatiska matare kan programmeras att öppna och stänga vid inställda tider.

Din katt eller kattunge behöver en diet som är näringsmässigt komplett och balanserad för deras ålder och livsstil. Detta kan vara torrfoder eller våtfoder, eller en kombination, så länge som rätt mängd ges för deras vikt.

Välj matskålar av ett material som är lätt att rengöra, till exempel rostfritt stål, som är tillräckligt breda för att katten ska kunna äta utan att morrhåren rör vid sidorna. Placera inte matskålen för nära vattenskålar och långt borta från kattlådan.

Vissa katter föredrar en vattenfontän framför en vattenskål. Ha några kattgodis till hands för att använda för att binda, belöna gott beteende och om du behöver locka en nervös katt att äta.

Läs också: De 10 bästa kattmaterna 2023

Kattsand

En liten kattlåda är bra för en ung kattunge, men storlek upp när din katt växer.

Ge en kattlåda av lämplig storlek (cirka 1,5 gånger din katts längd) i ett lugnt och privat område. Helst har du fler kattlådor än katter på olika platser i ditt hem. Vissa katter föredrar stängda lådor, andra föredrar öppna lådor.

Katter föredrar vanligtvis fina, gryniga typer av strö, och den klumpiga typen är lättare att ösa upp. Håll brickorna rena för god hygien, eftersom dålig lukt kan vara stötande för katter, vilket leder till olämpligt toalettbeteende.

Läs också: 11 bästa kattkullar 2023

Sängar Och Skydd

De flesta katter uppskattar en varm säng eller en mjuk kudde att krypa ihop på.

Katter älskar en tupplur, och en mysig säng och filtar kommer att uppskattas mycket. När din katt först anländer kanske han vill gömma sig någonstans säkert för att observera sin nya omgivning. Kattdjur gillar att vara höga, så några tillgängliga hyllor eller sittpinnar rekommenderas.

Läs också: De 12 bästa kattsängarna

Kattbärare

Tillhandahåll en separat bärare för varje katt i ditt hushåll.

Bärväskor är nödvändiga för säker transport av din katt, till exempel till veterinären eller ett pensionat. Välj en som är säker, lätt att rengöra och har en stor ingång för enkel åtkomst.

Läs också: De bästa kattbärarna för 2023

Skrapande inlägg

Erbjud en mängd olika skrapstolpar så att din katt har stora möjligheter att repa sig på godkända områden.

Att klia är ett viktigt beteende för katter, eftersom det fungerar både för att vässa klor och som en form av territoriell kommunikation genom doftkörtlar på tassarna. Din katt kommer att ha ett medfödd behov av att repa sig, så att tillhandahålla en skrapstolpe eller kattskrapor kommer förhoppningsvis att förhindra skador på dina golv och möbler.

Läs också: 2023 års 10 bästa skrapinlägg

Kattleksaker

Med tiden kommer du att lära dig vilka typer av leksaker din katt tycker är oemotståndliga.

Katter, speciellt kattungar, älskar att leka! Att använda kattleksaker är ett utmärkt sätt att ge både fysisk och mental berikning, samt att knyta an till ditt nya husdjur. Tillhandahåll en mängd olika leksaker, som jakt- och hoppspel, kattmynteleksaker och tystare aktiviteter som pusselleksaker.

Oroa dig inte om du inte kan köpa en hel rad leksaker – katter kan ha det bra med säkra hushållsartiklar som papperspåsar och kartonger.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

5. Schemalägg en veterinärkontroll

En av de första sakerna du bör göra för din nya katt är att boka in en hälsokontroll med en veterinär.

Det är alltid en bra idé att ha din veterinärs telefonnummer till hands. Registrera ditt nya husdjur och ta det för en allmän kontroll. Din veterinär kan utföra en grundlig hälsokontroll, tillhandahålla lämpliga vacciner och ge råd om förebyggande vård såsom behandling av loppor och fästingar.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

Ta hem din katt

Dagen har kommit! Att ta hem ett nytt husdjur är en så spännande tid, och med alla noggranna förberedelser borde det gå smidigt och smidigt.

1. De första dagarna

Katter kan vara nervösa på nya platser, så att börja i ett litet rum kan hjälpa dem att vänja sig vid sitt hem.

Till att börja med, håll din katt i ett litet rum med alla hans resurser i närheten tills han har slagit sig in i sin nya miljö och du börjar knyta an till honom. Tillbringa tid med dem, men respektera deras behov av att gömma sig om de vill.

2. Hitta din rytm

Ha tålamod medan din katt vänjer sig vid dig, din rutin och ditt hem.

Gradvis kommer du att vänja dig vid en rutin, och denna förtrogenhet kommer att vara lugnande för din katt. Introducera dem långsamt för andra familjemedlemmar, andra husdjur och potentiellt läskiga saker i hushållet, som en bullrig apparat eller ett fönster med utsikt över en livlig gata.

3. Överväg daglig skötsel

Skonsam daglig borstning är en utmärkt bindningsaktivitet och är bra för din katts päls.

Många katter kräver någon form av trimning, särskilt när de blir äldre, så det är utmärkt att börja tidigt för att vänja din katt vid utrustning som borstar, nagelklippare och en tandborste.

Grundläggande skötsel kan inkludera att försiktigt klippa din katts naglar, borsta tänderna med kattspecifik tandkräm och borsta ut eventuella tovor eller tovor i pälsen. Vissa sorter är lättare att underhålla än andra. Långhåriga raser kräver till exempel mer regelbunden borstning.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

4. Njut!

Kattungarnas tid går fort, så njut av varje söt stund.

Att ha en ny katt eller kattunge är en så speciell tid. Slappna av, njut och ta dig tid att bygga det där speciella bandet med din kattkamrat.

Nya katter: sista tankar

Att planera i förväg kan hjälpa din nya katts övergång till familjen att gå smidigt.

Att introducera ett husdjur i ditt liv kan innebära stora förändringar, men det kan också vara den mest givande upplevelsen. Se till att du är väl förberedd genom att följa vår checklista för allt du behöver göra innan, under och efter att den nyanlända dyker upp för ett lyckligt och harmoniskt hushåll.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Vanliga frågor

Vad behöver jag som ny kattägare?

Gör ditt hem säkert och förberett innan ditt nya husdjur kommer. Ge ett slutet, säkert område med din katts grundläggande behov: mat, vatten, kattlåda, skrapstolpe, leksaker, säng och gömställen. Efter några dagar, låt dem gradvis utforska resten av huset.

Hur lång tid tar det för en katt att anpassa sig till en ny ägare?

Katter följer i allmänhet regeln om tre: rastlösa de första tre dagarna, mer avslappnade efter tre veckor och helt acklimatiserade inom tre månader. Detta är en riktlinje, och alla katter är individer, så vissa kommer att vänja sig vid det tidigare och vissa kommer att ta lite längre tid.

Vad ska jag göra med min katt första natten?

Ge ett säkert, slutet område möblerat med din katts grundläggande behov: mat, vatten, kattlåda, skrapstolpe, leksaker, säng och gömställen. Tillbringa tid med dem när de först anländer, men respektera deras behov av lugn och avskildhet om de vill gömma sig. Efter några dagar, låt dem utforska resten av huset.

Se även  Har katter ett bra luktsinne?