Odla tilapia för nybörjare (enkel guide)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Idag är den avgörande roll vattenbruket spelar i den livsmedelsproducerande industrin anmärkningsvärt tydlig. Med sin snabba tillväxt, marknadsvärde och motståndskraft är tilapia en av de mest värdefulla fiskarna som erkänns av denna industri. Tilapia är relativt lätt att odla och det finns otaliga sätt att tillaga dem i köket. När egenodlad mat blir allt populärare kommer vi att ge dig tips om tilapiaodling för nybörjare så att du kan öka din tilapiaproduktion.

Efterfrågan på tilapiauppfödning växer stadigt. Experter säger att rasen inte längre är en lokal fisk från Afrika, utan snarare har tilapia blivit en internationell art som kan bli en viktig fisk över hela världen. Och för att få igång din tilapiauppfödningsenhet, tänk på följande riktlinjer:

  1. Lista ditt syfte och din beredskap
  2. Kontrollera statliga bestämmelser
  3. Förbered en projektplan och kostnader
  4. Installera din tilapia aquaponics
  5. Köp din tilapia
  6. Höj tilapia till vuxen storlek
  7. Skördetid

I den här artikeln kommer vi att fokusera på tilapiaavel för nybörjare för att hjälpa uppfödare att sätta upp sin tilapiaanläggning.

Varför odla Tilapia?

Varför odla Tilapia

Tilapia tillhör Ciklider familj som kommer från de afrikanska länderna. Till en början betraktades de som vilda fiskar som fanns i floder och sjöar på den afrikanska kontinenten. När andra världskriget upphörde, markerade det början på tilapiaodlingen i landet och expanderade så småningom internationellt. Några av de stora kommersiella tillverkarna av tilapia inkluderar USA, Afrika, Latinamerika och Sydostasien.

Döpt till ”vattenkycklingen” av andra, odlar nu uppfödare tilapia över hela världen. Kockar omfamnar den smidiga fisken i sina kök med flera aptitretande recept med tilapia som huvudingrediens. Även om karp arter är fortfarande vattenbrukets huvudprodukt, andra stöter på problem som unken smak och upptäckten av ben i filéerna. Så att göra det möjligt för experter att proklamera tilapia kommer att bli en viktig vattenbruksras över hela världen.

Se även  Äter Tilapia minnows?

Odla tilapia för nybörjare

En av de fina sakerna med att odla tilapia är att odlare kan använda fiskavfall genom att odla grödor bredvid mediabäddar som t.ex. Grönkål, salladoch gurkor. Att kontrollera systemet regelbundet ger trädgårdsmästare chansen att växa blomstrande grönsaker och fisk för den kommersiella marknaden eller för hemmakonsumtion. Här är några grundläggande tips att leta efter när du planerar din tilapiaavel:

Lista ditt syfte och din beredskap

Viktigt att inse när man planerar tilapiauppfödning är att identifiera syftet med projektet. Är ditt mål att producera mat till din familj eller att göra vinst? Om du planerar att börja smått, vill du investera i en storskalig verksamhet i framtiden? Även om att starta tilapiauppfödning inte kommer att kosta dig en enorm kapitalinvestering, kommer det fortfarande att innebära en rimlig budget.

Ta reda på om du har resurser eller material till hands som du kan använda för din enhet för att minska kostnaderna. Även om fisken är lätt att föda upp, kommer det utan tvekan att bidra till framgången för din anläggning att skaffa sig en viss utbildning i tilapiaodling. Om du inte har några problem med alla nämnda punkter kan du gå vidare till nästa steg.

Kontrollera statliga bestämmelser

Olika delstater implementerar olika lokala lagar. Därför, innan du börjar odla tilapia, oavsett om det är för personligt bruk, är det klokt att leta upp lokala regler för att förvärva och äga tilapia. I samordning med lokala myndigheter kan de till och med hjälpa till med ditt projekt. Om du planerar att marknadsföra tilapia du odlar, måste odlare skaffa verksamhetstillstånd och licenser som krävs av området.

Förbered en projektplan och kostnader

Kom med en plan för hur du ska föda upp din tilapia. Aspekter som att odla tilapia och hur du hanterar utgifter är några punkter att tänka på. Planerar du till exempel att satsa på att lära dig mer om tilapiakultur böckerta korta kurser, använda information online eller be lokala agenter om hjälp?

Se även  Kommer koi att äta guldfisk?

En integrerad del av planen är också att bestämma din tillgängliga budget. Att göra detta hjälper dig att planera vilken utrustning du ska köpa helt ny, begagnad eller improviserad.

Tänk också på att odlare måste observera de korrekta parametrarna i sitt system för att säkerställa optimal tillväxt för din tilapia. Även om tilapia är tålig fisk som tål en mängd olika vattenförhållanden, måste trädgårdsmästare fortfarande upprätthålla de nödvändiga systemförhållandena. Överväg därför att planera var du ska köpa fisk i gott skick, hur du ska mata dem och hur du planerar att observera de korrekta systemparametrarna.

Installera din Tilapia Aquaponics

När du odlar tilapia med akvarier, kom ihåg att installera ditt system säkert. Överväg att köpa kvalitetsmaterial och installera dina akvarier i en stabil miljö. Detta kommer att förhindra att din behållare sjunker ner i marken eller, ännu värre, från att kollapsa mitt i natten. Nykomlingar bör överväga att starta en småskalig verksamhet och sedan expandera till ett större system i takt med att deras kompetens utvecklas.

Köp din tilapia

Med din plan och miljö förberedd är det nu dags att ta in tilapia. Kom ihåg att endast köpa från en välrenommerad återförsäljare för att säkerställa att du får din tilapia i gott skick. Odlare börjar ofta med tilapia fingrar. Dessa är unga arter på cirka 0,75 tum till 2 tum.

När du har fått dina tilapia-fingrar, vänja dem till sin nya miljö. Ett bra sätt att gradvis vänja dem till sin nya miljö är att tillåta transport av plastpåsar med kycklingarna i att flyta i mottagningstanken. Gör detta i cirka 15 minuter.

När du är klar, tillsätt små mängder vatten från uppsamlingstanken till plastbehållaren som innehåller kycklingarna. Processen tar ytterligare 15 minuter att acklimatisera kycklingarna smidigt. Efter detta kan du säkert överföra tilapia-fingrarna till deras nya tank.

Se även  Bluegill vs Sunfish - Vad är skillnaden?

Höj Tilapia till vuxenstorlek

Tillväxtparametrarna du behöver för att övervaka i ditt system beror på vilken sort av tilapia du kommer att odla. Till exempel trivs Moçambique- och Nilentilapia i vattentemperaturer på 82°F till 86°F respektive 88°F till 97°F. Vanligtvis överlever de flesta fiskar vid 4-5 mg/liter löst syre. Tänk dock på 5-7 mg/liter löst syre för optimal tillväxt.

När det kommer till pH-nivåer beror det lämpliga intervallet återigen på tilapiasorten. Till exempel föredrar Moçambique tilapia pH-nivåer mellan 5 och 9. Dessutom, förutom fiskodling, glöm inte att separera din vuxna odlade fisk som inte är för att skörda, utan för avel. Att följa denna process säkerställer att din tilapiauppfödning blir hållbar.

Skördetid

Efter växtfasen är tilapia lämpliga för skörd. När du följer en strikt checklista för underhåll för att underhålla din anläggning, kan du förvänta dig att skörda en mogen tilapia inom 6 till 8 månader. Om du odlar tilapia för hemmabruk kan du börja njuta av det nya receptet du nyligen lärt dig. Annars, om du planerar att producera kommersiellt, kan du börja marknadsföra din egenodlade produkt.

Slutsats

Tilapiafisken som en gång hittades vild i afrikanska vatten är nu allmänt accepterad över hela världen. Så det kommer inte som någon överraskning att nästan 100 länder runt om i världen nu odlar tilapia. Med deras överkomliga pris, motståndskraftiga egenskaper och milda smak, säger experter att tilapia snabbt kommer att bli århundradets matfisk.

För att börja odla tilapia är element som att skriva ner ditt mål, verifiera statliga föreskrifter, skapa en projektplan och utgifter väsentliga saker som behöver uppmärksamhet. Om du vill veta mer om den bästa tilapiasorten att odla, Klicka här.