Öronkvalster hos hundar och hur man blir av med dem

En hund vars öra kontrolleras av veterinären

Alla hundar kliar sig i öronen då och då. Men om du märker att din hund spenderar mer tid än vanligt med tassen i örat, kan öronkvalster vara boven.

Aldrig hört talas om öronkvalster? Är du osäker på vilka symtom du ska titta efter eller hur du ska behandla detta tillstånd hos ditt älskade husdjur?

Den här guiden ger en översikt över allt du behöver veta om öronkvalster hos hundar, från tecken på att de finns till hur man blir av med dem.

Vad är öronkvalster?

Öronkvalster är parasiter som drabbar hundar och katter. De lever på huden i hörselgången och livnär sig på hudfetter och öronvax.

Dessa små, smittsamma organismer ser ut som små vita prickar. Men de är så små att de flesta inte kan se dem utan hjälp av ett mikroskop.

Öronkvalster lever inte särskilt länge – cirka två månader. Men de förökar sig snabbt och det tar vanligtvis bara fyra dagar att kläcka ägg. Inom cirka tre veckor kommer dessa nykläckta ägg att ha utvecklats till vuxna färdiga att avla.

Vad är symtom på öronkvalster hos hundar?

Det vanligaste symtomet på öronkvalster hos hundar är klåda. Din hund kommer förmodligen att klia sig i öronen med tassarna eller skaka på huvudet oftare än vanligt.

Förutom att titta efter tecken på klåda, bör du också titta noga på din hunds öron för att se efter andra problem.

Rodnad, inflammation och ökad vaxuppbyggnad tyder alla på kvalster eller annan typ av infektion. Du kan också märka torra, svarta flytningar i din hunds öron eller en konstig lukt.

Se även  17 saker du bör veta innan du äger råttor

För att göra saken värre kan din hund också få sekundära infektioner av frekventa klor. Om detta händer kan du märka små stötar eller repor runt öronen, halsen eller svansen.

Är öronkvalster smittsamma för andra husdjur?

Ja. Om din hund har öronkvalster är chansen stor att han sprider dessa kvalster till dina andra hundar, katter etc.

Eftersom öronkvalster är så smittsamma rekommenderar de flesta veterinärer att alla husdjur behandlas på en gång, även om bara ett husdjur visar symtom.

Orsaker till öronkvalster

Öronkvalster sprids lätt genom nära kontakt.

Till exempel, om en hund har öronkvalster och delar säng eller sovplats med en annan hund, kommer den hunden sannolikt också att bli smittad. Smittan kan också spridas när en infekterad hund (eller annat infekterat husdjur) leker med en icke-infekterad hund.

Hur diagnostiseras öronkvalster?

De flesta veterinärer diagnostiserar öronkvalster genom att ta en enkel öronpinne. De placerar sedan pinnen under ett mikroskop för att leta efter kvalster och kvalsterägg.

När de märker tecken på öronkvalster kan vissa hundföräldrar frestas att hoppa över veterinären och behandla infektionen självständigt.

Om du känner dig lockad att gå den här vägen, ta en paus! Du måste komma ihåg att symtomen på öronkvalster liknar symtomen på andra tillstånd, inklusive bakteriella och svampinfektioner.

Det är riskabelt att behandla din hunds infektion själv. Det kan sluta med att du lägger mycket tid och pengar på fel behandling. Du kan också förvärra din hunds obehag eller orsaka komplikationer.

Det är effektivare – och möjligen billigare – att träffa en veterinär så snart du ser tecken på öronkvalster. Veterinären kommer att diagnostisera din hunds tillstånd, ordinera lämpliga mediciner och upprätta ett effektivt behandlingsprotokoll.

Se även  Hund luktar bajs även efter bad - 8 skäl

Hur man behandlar öronkvalster

Behandlingsprocessen för öronkvalster hos hundar innefattar flera steg.

Först kommer veterinären sannolikt att rengöra din hunds hörselgångar för att ta bort skräp och ansamlingar.

Att rengöra öronen ökar din hunds komfort och säkerställer att medicinen absorberas ordentligt. Din veterinär kan också visa dig hur du rengör din hunds öron själv.

Efter rengöring av öronen är nästa steg medicinering. Listan över läkemedel kan innehålla en aktuell produkt som appliceras på insidan av örat eller en aktuell produkt som appliceras på hundens hud. Du kan också administrera ett oralt piller eller en serie injektioner.

Veterinärer fattar medicineringsbeslut baserat på varje husdjurs situation. Vissa mediciner är engångsprodukter, medan andra behöver användas i en vecka eller mer.

Det är en annan anledning till varför det är viktigt att besöka en veterinär så att du kan få personlig vård för din hund.

Om du har andra husdjur i ditt hem, fråga din veterinär hur man behandlar dem, även om de inte visar några symtom. Kom ihåg att öronkvalster sprids snabbt, så alla dina husdjur kommer förmodligen att behöva behandlas.

Hur man förhindrar öronkvalster hos hundar

Förebyggande är nästan alltid lättare än behandling, även när det kommer till öronkvalster. Korrekt förebyggande av öronkvalster inkluderar följande:

  • Håll hundar borta från andra djur som har öronkvalster
  • Tvätta regelbundet din hunds sängkläder och leksaker med varmt vatten
  • Kör regelbundet nytvättade sängkläder genom torktumlaren
  • Dammsug regelbundet områden där din hund tillbringar mycket tid
  • Regelbunden profylaktisk kontroll av parasiter

Du kan också rådfråga din veterinär om förebyggande mediciner som minskar din hunds risk att utveckla en öronkvalsterinfektion.

Se även  Tänker hundar på att skälla? - Allt du behöver veta

Påverkar öronkvalster människor?

De parasiter som orsakar öronkvalster skiljer sig från de som orsakar infektioner hos människor. Detta gör det osannolikt att öronkvalster kommer att passera från en hund (eller annat husdjur) till en människa.

I sällsynta fall får personer med känslig hud utslag när deras husdjur smittas. Dessa utslag är dock vanligtvis milda och försvinner ganska snabbt.

Misstänker du att din hund har öronkvalster?

Öronkvalster och öronparasiter hos en hund är säkert irriterande. De är dock inte omöjliga att eliminera, särskilt om du agerar snabbt.

Följ riktlinjerna som diskuterats ovan för att hantera din hunds öronkvalster och hjälpa honom att snabbt må bättre. Nu är du medveten om all information om öronkvalster hos din hund!

Har du några frågor? Boka då en videokonsultation med någon av våra certifierade veterinärer för råd om matkvalster och eventuella uppföljningssteg.