Orsakar din katt relationsproblem? Vad du ska göra om din katt är i mitten

En av hemligheterna bakom framgång i ett förhållande är att harmonisera den relationen med de andra elementen i ditt liv. Oavsett om det är din familj, dina vänner, ditt arbete eller dina hobbies, flyter livet bäst när din partner är ett med de saker som betyder något för dig. Som kattägare lägger vi till våra kattsläktingar på listan över saker vi vill att vår partner ska bry sig om.

Snabb överblick

01

Katter kan orsaka turbulens i relationer om en partner är allergisk mot katter, attackerad av katten eller helt enkelt inte gillar katter lika mycket som den andra partnern.

02

Att involvera din partner i matning och lek med din katt kan hjälpa till att lösa problem med svartsjuka och hjälpa din katt och partner att knytas bättre.

03

Även om din partner inte gillar katter lika mycket som du, bör de vara medkännande mot din katt och respektera relationen mellan dig och din katt.

Det betyder inte automatiskt att vår utvalda kompis automatiskt kommer att älska våra katter lika mycket som vi gör (även om de helst skulle göra det!). Men de bör vara medkännande mot din katt och respektera vad ditt pälsbarn betyder för dig.

Vad ska man göra om katter orsakar konflikter i relationer

För att vara kompatibel måste din partner vara nöjd med den roll som din katt spelar i ditt gemensamma liv. Ibland försvårar olika faktorer att detta inträffar vilket då orsakar relationsproblem.

1. Din partner är allergisk mot din katt

Din partners läkare kan ge dem råd om antihistaminer eller anti-allergibehandlingar som kan hjälpa mot kattallergier.

Tyvärr är det vanligare att vara allergisk mot katter än mot hundar 20% av människor världen över har kattallergier. Som vi alla vet kan katthår spridas överallt i chockerande mängder, vilket gör det svårt att leva med katter för dem med kattallergier.

Medan den kliande halsen, rinnande näsan och taggiga ögon i samband med en allergisk reaktion vanligtvis är milda nog för att inte orsaka allvarlig skada, kan det räcka för att göra att spendera tid i en kattpersons hem mindre avslappnande och för att tillbringa tid. med dig i ditt utrymme.

Lösning

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att hjälpa! Om din katt är en innekatt eller van att springa runt i huset, kanske du vill överväga att begränsa tillgången till vissa delar av huset, särskilt sovrummet, för att ge din partner några pälsfria utrymmen.

Regelbunden dammsugning och ångrengöring av klädsel kan hjälpa till att minska allergenuppbyggnaden i hemmet. Det kan också bidra till att minska tiden din katt vistas inomhus, även om det lönar sig att komma ihåg de risker som kan finnas i ditt närområde om du tänker släppa ut din katt, särskilt om den inte tidigare har haft en utekatt. varit.

Låt din partner konsultera en läkare om möjliga antihistaminer eller allergidesensibiliseringsbehandlingar som kan vara rätt för dem.

Läs också: Cat Love Bites: 5 Reasons Why They Do It And How To Response

2. Din katt är svartsjuk eller besittande

Presentera din partner för din katt gradvis och på ett positivt sätt genom att involvera dem i måltidstider och lektider.

Inte bara mänskliga relationer är mottagliga för svartsjuka. Katter kan ha beteendeproblem kring någon ny, särskilt äldre katter som är mer vana vid sina befintliga sätt eller rädda katter som har haft begränsad socialisering.

Oönskade beteendeproblem kan ta formen av aggression mot din signifikanta andra eller intensiv klängighet från din katts sida.

Även om inget av beteendet är särskilt avslappnande för din partner, tänk på att din katt förmodligen har känslor av osäkerhet inför denna nya person i ditt liv och försöker bara återupprätta sin roll som din bästa vän i livet.

Lösning

Ta det lugnt. Försök att introducera varje ny familjemedlem för din katt gradvis och med mycket positiv förstärkning och uppmuntran. Försök att involvera din partner i de positiva aspekterna av din katts liv, som att äta och leka.

Som med alla andra tider av stress eller förändring, överväg ångestdämpande kosttillskott och mat, såväl som feromondiffusorer som Feliway för att dämpa din katts ångest. Skäll inte ut din katt – de försöker bara säga till dig att de inte är bekväma med situationen och varje form av bestraffning kommer bara att göra situationen värre.

Om dina försök att stävja beteendeproblem har begränsad framgång, prata med din veterinär eller en djurbeteendeläkare för att peka dig i rätt riktning.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

3. Din partner är inte en kattälskare

Om din partner är medkännande och accepterande mot ditt husdjur, kanske din katt bara kan vinna över dem.

Ja, det är möjligt att när diset av ny relationslycka lägger sig, kommer det fram att din valda partner är mer av en hundmänniska, eller bara inte en kattmänniska. Detta kan tyckas konstigt för oss kattägare, men alla är inte skapade lika och de kan ha massor av andra förlösande funktioner!

På samma sätt som en förälder kan se sitt barn ta sina första steg med vördnad och förundran, kom ihåg att som husdjursägare tenderar vi att bli mer imponerade av vår kattsläktings upptåg än någon annan.

Lösning

Försök att tona ner kattpratet. Det är naturligt att älska din katt, men om din följeslagare inte är en kattmänniska är chansen stor att det bara finns så många kattanekdoter eller videor på sociala medier som de hinner läsa på en dag. Kontakta din katts föräldrar och kattforum för att diskutera detaljerna i din katts beteende istället.

Kom ihåg att medkänsla och acceptans från din partner till din kattfamilj är viktigt. Ge dem en chans att knyta an till den nya katten i deras liv och låt katternas charm vinna över dem!

Läs också: 7 tecken på att din katt inte får tillräckligt med kärlek

4. Djurägande sätter påfrestningar på din relation

Både katt- och hundägare vet vilken påfrestning det kan utsättas för ett förhållande att samföräldra ditt pälsbarn. Våra husdjur kan ge oändlig glädje, sällskap och underhållning till våra liv, men att uppfostra husdjur kommer med ansvar, kostnader och smutsiga kattlådor!

Jämfört med husdjursfria familjer har kattägare mindre möjlighet att vara spontana eftersom de måste tänka på sin katts rutin. Ibland kan det vara tråkigt och dyrt att vara förälder som husdjur, till exempel när din kattsläkting är sjuk.

Lösning

Upprätta grundregler för vem som är ansvarig för att föda upp husdjur, såsom utfodring, administrering av mediciner och rengöring av kattlådan. Budgetera för din katts underhåll och välbefinnande och kom överens om huruvida detta är en delad relationskostnad eller inte.

Vi kan inte alltid kontrollera om våra husdjur blir sjuka eller inte, men att ha en bra husdjursförsäkring kan hjälpa till att minska stressen på mänskliga relationer som orsakas av att behöva finansiera akut veterinärvård.

Läs också: Varför älskar min katt min man mer än mig?

Vanliga frågor

Gör folk slut på grund av katter?

Ja, det är inte ovanligt att människor bryter upp på grund av husdjursskillnader. Många husdjursägare rapporterar att de hellre skiljer sig från en partner i stället för att återinhysa sitt husdjur.

Hur påverkar katter relationer?

Att vara tillsammans med ett husdjur kan vara en otroligt positiv upplevelse för ett par. Men beteendeproblem kan belasta mänskliga relationer, särskilt när en partner är mindre förtjust i husdjuret än den andra.

Kan en katt vara för fäst vid en person?

Katter kan ibland bli extremt fästa vid en av sina mänskliga släktingar. Ofta beror det på att katten är dåligt socialiserad runt andra människor och kan orsaka beteendeproblem inom ett hushåll.

Visa resurser

Andrew H. Sparks oktober 2021 Människoallergi mot katter: en översyn av inverkan på katter

Se även  Gör kattmynta katter höga?