Överger kaniner sina bebisar? Vad du behöver veta

Kaniner är några av de vanligaste djuren som finns i naturen eftersom de kan föröka sig så snabbt. I det avseendet är det också mycket möjligt för dig att hitta kaninungar i det vilda, men utan sin mamma. Man kan tro att mamman letar efter mat, men det mest troliga scenariot var att kaninungarna förmodligen övergavs. Så på det sättet, överger kaniner sina bebisar?

Det är sällsynt att kaninmamma överger sina ungar. Kaninhonor överger oftast sina ungar på grund av omogenhet eller brist på modersinstinkter som behövs för att ta hand om sina kattungar ordentligt. Om ett kaninbo störs är det bäst att återställa boet till sitt ursprungliga skick innan mamman kommer tillbaka.

Så med tanke på att kaniner sällan överger sina ungar bör det komma som en överraskning för dig att upptäcka en kull kaninungar som inte har en mamma i närheten. Men om du hittar övergivna kaninungar kanske du kan hjälpa dem, annars kan de inte överleva länge utan mat och stöd.

Varför överger kaniner sina bebisar?

Även om jag sa att det är sällsynt att moderkaniner överger sina bebisar, finns det fortfarande fall där mammorna hittar en bra anledning att överge sina ungar. Även om sådana fall är sällsynta händer de då och då.

Den mest sannolika anledningen till att en kaninmamma medvetet överger sina ungar är ett resultat av omogenhet när hon födde sina barn.

En omogen mamma kanin behöver fortfarande utveckla de rätta organen som gör att hon kan producera tillräckligt med mjölk för att mata sina ungar ordentligt. I vissa fall kan mamman inte ens utveckla mjölk alls. Dessutom misslyckas ofta omogna kaniner med att bygga ett bo eller förbereda sig för sina bebisar

Dessutom kan kaninungar verka övergivna när något tragiskt har hänt deras mamma.

När en mamma kanin i det vilda har matat sina ungar färdigt, kommer hon med största sannolikhet att behöva lämna boet för att hitta mat åt sig själv, eftersom hon behöver energi för att producera mjölk till sina bebisar. Men eftersom vilda kaniner letar efter mat kan en orm, räv eller hök göra det till en snabb måltid. Heck, vilda kaniner kan till och med jagas av människor!

Se även  Kan kaniner äta bananskal?

Om det verkligen hände något olyckligt med mamman kanin, så verkar kattungarna ha blivit övergivna. Medan mamman troligen hade för avsikt att återvända till sitt bo, men inte kunde göra det på grund av omständigheter utanför hennes kontroll.

Om så är fallet bör du bedöma situationen och försöka hjälpa de unga kaninerna, särskilt om de hittades på en plats som är hårt befolkad av människor. Detta för oss till nästa punkt…

Kommer kaniner att återvända till ett stört bo?

Det är väldigt vanligt att man ser kaniner när man är ute eftersom kaniner förökar sig så snabbt. Med över 700 miljoner kaniner under hushållsvård runt om i världen kan du föreställa dig hur många kaniner som lever i naturen, särskilt i populationer som inte kontrolleras av rovdjur.

Som sagt, eftersom det finns många kaniner i det vilda, kan du stöta på en kull kaniner på en vandring eller promenad långt från civilisationen. Vilda moderkaniner har varit kända för att bygga bo åt sina ungar och har också varit kända för att lämna boet då och då på jakt efter mat.

Men de brukar återvända för att amma sina ungar tills de är gamla nog att lämna boet på egen hand. Så om du hittar ett stört bo av kaninungar och märker att mamman kanin inte är i närheten, kan du börja undra om mamman kanin verkligen har lämnat boet.

Så, återvänder kaniner till ett stört bo?

Kaniner återvänder vanligtvis till ett stört bo när de känner sig trygga och inga rovdjur är närvarande. Vilda kaniner lämnar sina bon för att söka föda och återvänder bara två gånger om dagen för att ta hand om sina ungar. Om ett stört bo upptäcks, återställ boet till dess ursprungliga skick och modern kommer sannolikt att återvända.

Om du märker att det finns ett stört bo av kaninungar utan mamma, försök att bedöma situationen innan du drar slutsatsen att boet lämnats av deras mamma. Hon kanske bara letar efter mat och kommer så småningom att komma tillbaka för att ta hand om sina kattungar.

Kaniner överger sällan sina ungar eftersom de inte är kända för att överge sina bebisar. Faktum är att kaninmamma är kända för att vara fantastiska mammor med fantastiska modersinstinkter.

Återställ boet till sitt ursprungliga tillstånd och låt mamman kanin komma tillbaka innan du försöker rädda kaninungarna.

Se även  6 enkla sätt att hålla din kanin tyst på natten

Du bör också inspektera kaninungarna och försöka bedöma om de är friska och tillräckligt starka. Kaninungar som är knubbiga, friska och gosiga bredvid varandra kommer sannolikt att bli väl omhändertagna av sin mamma.

Så om kaninerna inte verkar vara i fara, låt dem bara vara ifred och försök inte vara en hjälte.

Om du råkar bo i närheten kan du helt enkelt lämna kaninerna ifred och komma tillbaka nästa dag för att inspektera det tidigare störda boet. Om du kommer tillbaka och ser att mamman är där, har hon förmodligen kvar för att hitta mat åt sig själv.

Om mamman inte är där, prova att inspektera kaninungarnas magar. De ska se fylliga och mätta ut, eftersom det är ett tecken på att mamman kom tillbaka för att mata sina ungar igår.

Mamma kaniner matar bara sina barn en eller två gånger om dagen och kommer antingen att stanna i boet för att hålla bebisarna bevakade och varma eller lämna för att leta efter mat på egen hand innan hon återvänder för att ta hand om sina ungar igen.

Detta kommer att ta ungefär tre veckor, när hennes unga kaniner ska vara stora och självständiga nog att lämna boet och klara sig själva.

Så om du märker att kaninmamman inte har återvänt eller kaninungarna ser ut som om de inte har ätit på ett tag, kan du behöva dra slutsatsen att kaninmodern inte har återvänt eller inte kommit tillbaka för att mata och ta hand om henne bebisar.

Lämnar kaniner sina bebisar när de berörs av människor?

Det finns en vanlig myt som tyder på att mammakanin kommer att överge sina ungar om de berörs av människor. För det mesta är detta helt osant.

Det är osannolikt att kaniner överger sina bebisar om de berörs eller hanteras av mänskliga händer. Medan vilda kaniner ibland kan överge sina ungar om de skräms av mänskliga dofter, är husdjurskaniner mycket bekanta med sina ägare och kommer inte att skrämmas av närvaron av mänsklig doft på sina ungar.

Se även  Känner kaniner igen sitt namn?

Vad man ska göra när man upptäcker övergivna kaniner

Om du märker att kaniner lämnas frivilligt eller ofrivilligt av sin mamma, försök att bedöma situationen innan du försöker hjälpa dem. Även om unga kit övergavs behöver de kanske inte alltid din hjälp. Om du upptäcker att vissa kaniner ser friska ut att röra sig och hoppa, är de förmodligen gamla nog att klara sig själva.

Här är några tips att tänka på när du upptäcker övergivna kaniner:

  • Håll dina husdjur på säkert avstånd. Det är bäst att hålla kaniner borta från katter och hundar eftersom de är naturliga kaninjägare och kan skada kaninungar.
  • Lägg de unga kaninerna i en liten låda med kullen som kom från deras bo. Använd mycket mjuka trasor, men var noga med att hantera dem minimalt, eftersom kaninungar lätt kan bli stressade när de hanteras av människor.
  • Håll övergivna kaniner bekväma. Du bör hitta en plats som är varm, tyst och borta från räckhåll för barn och husdjur.
  • Använd en värmedyna. Om du har en värmedyna, håll den på den låga inställningen och håll den under kaninlådan för att ge dem den värme de behöver.
  • Undvik att ge kaninungar någon form av mjölkersättning. Mjölkformuleringar är inte formulerade för kaninernas behov och kan skada eller till och med döda unga kaniner.
  • Kontakta en lokal veterinär. Om kaninernas ögon inte är öppna är de troligen mindre än 10 dagar gamla. Dessa unga kaniner kräver särskild vård och de flesta människor är inte utrustade för denna uppgift. En lokal veterinär kan hänvisa dig till en legitimerad rehabilitator som är skicklig på att ta hand om övergivna kaniner.
  • Säkerställ god återfuktning. När kaninernas ögon är öppna kan du lägga några klöver- eller maskrosblad i deras ask. Spraya lite vatten på greenerna för att ge kaninerna en chans att återfukta. Försök inte ge dem kommersiellt tillgängliga hydratiseringsformler om inte din veterinär har bestämt dig.