Övervintrar eller vandrar kaniner på vintern?

Har du någonsin undrat var alla kaniner tar vägen på vintern? Jag verkar aldrig se dem i det vilda, men jag har aldrig sett kaninflockar migrera på det sätt som fåglar gör. Kanske sover de bara bort vintern i sina hålor som många andra däggdjur på vintern.

Vart går vilda kaniner på vintern? Vilda kaniner vandrar inte någonstans och övervintrar inte. De bor fortfarande på samma ställen där de bor på sommaren, och deras beteende är ungefär detsamma året runt. Om du ser kaniner mer sällan på vintern beror det förmodligen på att populationen har minskat eller att kaninerna söker skydd från kylan.

Även i kalla klimat som får mycket snö kan kaniner leva i sin egen livsmiljö. Men det betyder inte att vintertid är lätt för kaniner. De måste lära sig att anpassa sin kost och livsstil för att ha bästa chans att överleva.

Går kaniner i dvala?

När djur går in i viloläge, går de in i en djup sömn som gör att de kan spara energi eftersom det inte finns tillräckligt med matkällor tillgängliga. Varelsens kroppstemperatur, hjärtfrekvens, andning och ämnesomsättning saktar ner till otroligt låga nivåer. Djuren kan överleva på den mat och energi de lagrat under tiden före vinterdvalan.

Kaninens anatomi är inte utformad för att fungera med denna typ av nedskärning av kroppsfunktioner. Varje avmattning i en kanins matsmältningssystem kan lätt försätta en kanin i en farlig situation och är ofta dödlig för kaniner. Deras ständigt rörliga matsmältningssystem tillsammans med deras höga fiberdiet gör viloläge oförenligt med en kanins livsstil.

Kaniner kan inte heller fungera om deras kroppstemperatur sjunker till en låg nivå. En normal kroppstemperatur för en kanin ligger mellan 101,3 och 104ºF. De går in i de inledande stadierna av hypotermi när deras kroppstemperatur sjunker till 100,4ºF. Kaninkroppar kan inte självreglera sig vid de låga temperaturer som krävs för viloläge.

Migrerar kaniner?

Migration sker när djur reser ett stort avstånd från sin hemort på års- eller säsongsbasis. Detta kan hända när fåglar flyger söderut på vintern, eller när laxen vandrar till havet årligen. Faktum är att många arter av däggdjur gör långa säsongsbetonade migrationer för bättre bete. Kaniner tillhör dock inte dessa migrerande djurgrupper.

Istället kommer kaniner vanligtvis att bo på samma plats hela livet. De kommer att göra anspråk på ett territorium på några hektar och kommer inte att resa mycket längre än så här. Under parningstiden kan kaninens revir expandera till cirka 10 hektar, men det sker ingen massvandring mellan kaninarter.

Se även  En steg-för-steg-guide för att bada en kanin (med 3 metoder)

Hur överlever kaniner på vintern?

Eftersom kaniner stannar på samma plats året runt, har de utvecklats för att göra fysiska och beteendemässiga anpassningar som hjälper dem att överleva årstidernas skiftande. Dessa förändringar inkluderar justeringar av kaninens kost och energinivåer under vintern. De genomgår också vissa fysiologiska förändringar som hjälper kaniner att hålla sig varma när vädret blir kallare.

Vad äter kaniner?

Normalt består en vildkanins huvudsakliga föda av de olika lövväxter och gräs som de hittar i sin naturliga livsmiljö. Detta blad kan hittas i överflöd under större delen av året vilket gör det lätt för en kanin att hitta de resurser de behöver för att hålla sig mätta och pigg.

På vintern är dock det mesta av växtligheten som utgör en kanins föredragna föda sparsam. Växter och blommor kommer att vissna och dö fram till vårens förnyelse. Överlevande växter är ofta täckta med ett lager snö. Istället måste vilda kaniner ta till en mycket grövre diet.

De äter bark från träd, kvistar från buskar eller tuggar kottar kvar på marken. Rötter de gräver upp eller nålar från vintergröna träd är också en viktig födokälla för vilda kaniner på vintern. För det mesta blir alla lövverk de kan hitta rättvist vilt när vegetation och matresurser blir knappa.

Var bor kaniner?

De flesta kaninarter, inklusive vilda europeiska kaniner (samma art som våra husdjurskaniner) kommer att gömma sig i sitt underjordiska nätverk av tunnlar under vintern. De lämnar de säkra tunnlarna först när de ska leta efter mat.

Men bomullssvanskaniner gräver inte eller lever i tunnlar som andra kaninarter. Dessa är kaniner som finns i naturen i de flesta områden i Nordamerika. Istället är de vanligtvis ensamma ytbor som söker skydd i övergivna hålor, grunda hål eller under buskar. Eftersom lövverket blir glesare måste dessa kaniner vara mer påhittiga i sina gömställen. Annars är de lätt att hitta av vandrande rovdjur.

Vilka andra anpassningar hjälper en kanin att överleva?

Kaniner kan också överleva vintern genom att odla en tjock vinterpäls för att isolera dem från det kalla vädret. De går igenom en period av säsongsbetonad fällning (vilket kan vara alla kaninskötares förbannelse), vilket gör att de kan växla mellan en tunn sommarpäls och en fluffig, hel päls för de kallare månaderna.

Se även  Kan kaniner äta julgranar?

Vanligtvis kommer också kaninens matkonsumtion att öka när sommaren går mot sitt slut. Detta kommer att hjälpa dem att bilda ett lager av fett runt kroppen. Det kommer att ge dem extra isolering när vintern sätter in, och det kommer att förse kaninen med en nödenergikälla om de skulle behöva det.

Vilda kaniner är också mer benägna att vara mindre aktiva på vintern för att spara mer energi. Om de inte använder sin begränsade energi för att leta efter mer mat, kommer kaniner ofta krypa ihop till en boll och vila. I denna tid när matkällorna är begränsade måste kaniner göra det bästa av vad de kan hitta och undvika att förbruka mer energi än de tar in.

Vad gör vintern svår för kaniner?

Trots de många sätt som vilda kaniner anpassar sig för att överleva vintern, är det fortfarande en mycket svår tid för dem. Kaninpopulationen kommer naturligtvis att minska dramatiskt under vintern. Man uppskattar att överlevnaden för vilda kaniner på vintern är dålig ca 30%.

Det finns ett antal orsaker till denna massiva minskning av antalet kaniner under vintern:

  1. Brist på matresurser. Med vinterns knapphet finns det inte tillräckligt med resurser att gå runt. Så påhittiga som kaniner blir av att anpassa sin kost, ibland finns det helt enkelt inte tillräckligt att äta.
  2. Det är lättare för rovdjur att hitta dem. Under våren och sommaren ger lövverket kaninerna gott om gömställen. Tyvärr försvinner alla dessa skydd på vintern, vilket gör kaniner mer sårbara för strövande rovdjur.
  3. Deras päls är inte helt isolerad. Kaniner tål mycket kalla temperaturer på grund av sin tjocka päls, men de är inte okänsliga för kyla. Dagar som är långt under fryspunkten eller har en stark vindkyla kan snabbt leda till hypotermi hos kaniner. Kylan kan också döda vilken kanin som helst som lyckas bli blöt, eftersom deras päls tar lång tid att torka.

Cottontail kaniner

Cottontails har det ännu svårare än andra kaniner. Eftersom detta är den enda kaninarten som inte gräver ner sig under jorden är de mycket mer sårbara på vintern. Cottontails har inte längre sina vanliga viloplatser. De kan tvingas vila med väldigt lite täckning, vilket gör dem till ett lätt byte för de hungriga rovdjuren som också möter vinterbrist.

Se även  Har alla kaniner en navel? Vad ägare behöver veta

Hur hjälper du vilda kaniner på vintern?

Det är trevligt av dig att tänka på kaniner på vintern, men för vilda djur är det bäst att låta naturen ta sin gång. Det är normalt att nästan alla djurarter upplever en nedgång i populationen under de kalla vintermånaderna.

Om det bara gör dig för ledsen för att tänka på den låga vinteröverlevnaden för kaniner, då är det bästa du kan göra att plantera träd, buskar eller löv som kommer att blomma på vintern. Detta ger kaniner lite mer resurser för att ge dem en bättre chans att överleva de kalla månaderna.

Kaniner som bor i städer har ofta en högre överlevnadsgrad än sina motsvarigheter i skogen. Det finns vanligtvis färre naturliga rovdjur runt mänskliga populationer (förutom att bilar kan bli en stor fara). Människobyggda strukturer kan också hjälpa kaniner att ge skydd och skydd, även när lövverket blir glesare. Du kanske omedvetet hjälper en kanin som gömmer sig under din veranda.

Relaterade frågor

Hur tar man hand om en tam kanin på vintern?

Tamkaniner som hålls inomhus har lite att oroa sig för på vintern. Jag rekommenderar att du håller din kanin inomhus, men om du inte gör det, se till att din kaninhydda ligger i lä från vinden. Förvara vattnet i en skål och byt det regelbundet, och ge din kanin mycket extra isolering och sängkläder.

LÄS MER

Hur vet du om din kanin är hypotermisk?

När en kanin utvecklar hypotermi, kommer deras öron och fötter att vara väldigt kalla och de börjar bli bleka. Kaninen kommer inte att röra sig mycket, eller så kommer de att röra sig väldigt långsamt. Deras andning kommer att vara ytlig och deras puls kommer att sakta ner betydligt.

LÄS MER

källor:

  1. Fidino, Mason. ”Vad gör kaniner på vintern?” Lincoln Park Zoo. 20 december 2013. https://www.lpzoo.org/blog/what-do-rabbits-do-winter.
  2. ”Medicinska bekymmer.” huskaninförening, 10 juli 2011, rabbit.org/faq-medical-concerns.