Porro Prism vs Roof Prism kikare (8 skillnader förklaras!)

Jag minns de första gångerna jag var i djungeln och bara pratade med en annan fågelskådare.

Jag märkte att hans kikare hade en helt annan form än min. Hans hade en lite mer kompakt form, medan min hade en bredare lins och mycket klarare syn.

Jag gick för att göra lite onlineforskning om skillnaden mellan de två olika typerna av kikare: Takprisma-kikare och Porro Prisma-kikare.

Här är det enkla svaret:

Porro prismakikare har objektivlinsrör som är förskjutna från okularen, medan takprismakikare låter ljus passera genom objektivlinserna i två raka rör, vilket möjliggör en mer kompakt design. Takprismakikare är mer populära bland fågelskådare på grund av sin kompakta storlek.

Med fågelskådare och fågelskådare överallt som väljer olika val i sin kikare för fågelskådning, väcker detta frågan om vilken kikare som är bäst för dig.

Jag har gjort en del efterforskningar online för en mer detaljerad jämförelse och analys av deras skillnader så att vi alla kan fatta ett mer välgrundat beslut om vilken typ vi ska köpa för vår fågelskådningsverksamhet.

svart kikare på vit textil nära stenar

Skillnaderna mellan porroprismor och takprismakikare

Innan vi alla delar upp oss i ”lagporro” eller ”lagrån”, låt oss dyka ner i en mer teknisk jämförelse mellan de två typerna.

Låt oss se hur de jämför sina tekniska egenskaper.

Här är en tabell som jag har satt ihop som visar deras skillnader:

Porro Prism Design Tak Prisma Design
Designens ursprung Den konventionella designen som använts av fågelskådare sedan 1960-talet Blev först populär när den introducerades av Zeuss och Leitz
Prisma design Prismainriktningen flyttas ut åt sidan och bildar en pipa i sicksackform Prisma är inriktat i en rak linje vilket möjliggör en rak löpning
Kosta Låg Hög
Hållbarhet Inte designad för att vara vattentät och mindre hållbar Vattentät och mer hållbar
Ergo dynamik Mindre bekväm sicksackdesign, tyngre och mindre bärbar Bekväm att hålla i, lätt och mer bärbar
Linsbeläggning Linserna är inte belagda, men tillåter fortfarande reflektion Linserna är belagda för bättre reflektion
Linsstyrka Mindre kraftfull Kraftfullare
avsedd användning För avslappnad användning som fågelskådning eller användning på en picknick För professionellt bruk som fågelskådning eller jakt
Sammanfattande tabell över skillnader mellan Porro Prisma och takprisma kikare

Designens ursprung:

Se även  Varför äter fåglar stenar? (Det här svaret kommer att överraska dig!)

Porro prisma kikare är den konventionella designen som använts av både fågelskådare och fågelskådare sedan 1960-talet. Denna design är det första exemplet på användningen av prismor i våra nuvarande kikare. Porro prisma kikare skapades först på 1800-talet av italienaren Ignazio Porro och används fortfarande än i dag.

Å andra sidan är takprismakikaren den modernare av båda designerna, med många komplicerade bearbetningar som kräver avancerad optisk teknologi i sitt hölje.

Prisma design:

Porroprismakikaren har en mycket igenkännbar sicksackform som gör dem väldigt lätta att upptäcka jämfört med andra typer av kikare.

Prismadesignen riktar ljus från objektivlinsen genom ett par prismor arrangerade för att ge en sicksackform. Detta ger snabb horisontell rörelse mellan prismorna, vilket möjliggör förstorade och korrigerade bilder av objekt.

Omvänt har takprismakikare en mycket strömlinjeformad och kompakt form, med objektivlinsen i linje med linsen. Denna typ av prismadesign använder komplicerade bearbetningar som möjliggör en rak väg från objektivlinsen till linsen.

Kosta:

Kostnaden för porroprismakikare är i allmänhet lägre eftersom den inte kräver mycket mekanisk och optisk precision vid tillverkningen.

Takprismakikare är dock generellt sett mycket högre än porroprismakikare helt enkelt för att det kräver mer komplicerad produktion och montering av delarna under tillverkningsprocessen.

Hållbarhet:

Hållbarheten för porroprismakikare är mycket lägre än för takprismakikare. Den typiska porroprismakikaren är inte vattentät och inte lika hållbar som takprismakikaren.

Ergo Dynamics:

Porro prisma kikare har en sicksackform som är svår för vissa att hålla under längre tid. Fågelskådare kan ha svårt att hålla en porroprisma-kikare högt under långa perioder på grund av deras skrymmande storlek och tyngre vikt.

Se även  När är fågelsäsongen? (SVAR!)

Takprismakikaren har dock en mer strömlinjeformad, rak design som möjliggör en mer kompakt storlek. Takprismakikaren är också vanligtvis lättare i vikt jämfört med porroprismakikaren.

Dessa egenskaper bidrar till att göra takprismakikaren till den mer ergonomiska och bekväma typen av kikare att hålla för dem som håller dem i ögonhöjd under längre tid.

Linsbeläggning:

Den typiska porroprismakikaren är inte belagd med linsbeläggning för att förhindra reflektion, men kan ändå reflektera det mesta ljuset.

Å andra sidan är takprismakikaren belagd med linsbeläggningar på linserna för bättre reflektion.

Linsstyrka:

Porroprismakikare har lägre linsstyrka än takprismakikare som har högre linsstyrka. Detta beror på att många kikareföretag har ansträngt sig under åren för att perfekta takprismadesignen eftersom människor föredrar takprismadesignen framför porroprismordesignen.

avsedd användning:

Den avsedda användningen av porroprisma-kikare var för en mer avslappnad publik. De är perfekta för en picknick för att bara observera naturen och fågelskådning. Eftersom kostnaden för att äga ett par av dessa kikare är låg, skulle jag rekommendera dessa till någon som precis har börjat med fågelskådning.

Takprismakikaren är å andra sidan designad för mer professionell användning inom fågelskådning och jakt. Eftersom kostnaden för att äga ett par av dessa är hög, skulle jag bara rekommendera det till passionerade hobbyister och proffs.

Så förhoppningsvis har du nu ett mer välgrundat beslut om du vill gå med i ”team porro” eller ”lagrån” för dina fågelskådnings- och fågelskådningsaktiviteter. Ha kul med fågelskådning!

Relaterade frågor

man tittar i kikare under solnedgången

Vilken typ av prismakikare är bäst för fågelskådning?

Vilken typ av prismakikare är bäst för fågelskådning? För tillfälliga fågelskådare som vill ha en billig nybörjarkikare, skulle jag rekommendera porroprismakikare. Men om du vill ge dig in på fågelskådning och fågelskådning mer seriöst, skulle jag rekommendera den mer seriösa och professionella takprismakikaren.

Se även  Hur man använder en kikare med glasögon: din KOMPLETTA guide!

Vilken typ av prismakikare är bäst för barn?

Vilken typ av prismakikare är bäst för barn? För barn, överväg att köpa en billigare porro prisma kikare istället för takprisma kikare. Lämna den dyrare och avancerade fågelskådningsutrustningen (takprismakikaren) endast till vuxna och tonåringar.

Vilken förstoring av kikare är bäst för fågelskådning?

Vilken förstoring av kikare är bäst för fågelskådning? För fågelskådning på lång räckvidd skulle 10x förstoring vara en bra passform, men till priset av en svagare bild och mer handrörelse. För fågelskådning på mellan- och nära håll ger en kikare med 8x förstoring en bredare och klarare sikt med mindre handskakning. Det är upp till dig att göra ett personligt val om vilken förstoring som är bäst lämpad för ditt ändamål, beroende på ditt avsedda betraktningsavstånd.

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!