Rabbit Farts: Ska du vara orolig?

Alla fiser, eller hur? Men hur är det med våra pälsdjursvänner? Även om de kan fisa, kan du oroa dig för att det betyder att något är fel med deras kost. Jag menar, folk fiser bara när de äter något konstigt, så det kanske gäller kaniner också.

Fjäskar kaniner? Kaniner fiser. Kaniner fiser till och med mycket. Det är en viktig del av deras matsmältning. Men även om det kan låta kul att ha en liten tutande kanin som springer runt, kommer du förmodligen inte höra din kanins pruttar så ofta, om alls.

Gas är en normal del av din kanins dagliga matsmältning, men en ansamling av gas kan vara smärtsamt eller till och med dödligt för kaniner. Så låt oss lära oss lite om vilken roll pruttar spelar i en kanins matsmältning och vad vi kan göra för att säkerställa att våra kaniner förblir glada och friska.

Varför fiser kaniner

Kaniner fiser på grund av gasen som frigörs under matsmältningen. Matprodukter tar sig in i kaninens blindtarm, där deras tarmbakterier bryter ner maten och skapar gas som en biprodukt. Denna del av kaninens matsmältningskanal blir en kammare där gas samlas när maten smälts.

Gasen kommer oundvikligen att ta sig igenom resten av matsmältningskanalen och så småningom ut på baksidan av kaninen. Det mesta av detta kommer att hända utan att vi människor någonsin blir klokare.

Hör eller luktar du en kaninfis?

För det mesta är kaninfissar både tysta och luktfria för mänskliga öron och näsor, så du kommer förmodligen inte att höra din kanin göra roliga pruttljud. Men det finns några anekdotiska bevis för att kaniner ibland passerar gas med ett extra ljud eller lukt.

Kaninägare säger ibland att de är i rummet med sin kanin och hör ett konstigt ljud. De beskriver en kaninfis som ett litet gnisslande luft som kommer ut ur en ballong. Det låter rimligt, det är ungefär vad man kan förvänta sig att en söt liten kaninfis ska låta som.

Själv har jag inte hört en kaninfis, men jag har känt lukten av det en gång. En av min familjs växande kaniner såg lite obekväm ut i sittande. Sedan suckade han plötsligt och slappnade av i en bekväm limpa. En stund senare var det en liten lukt i luften. Jag kan bara tänka mig att den lilla bullen släppte ut lite instängd gas.

Se även  8 sätt att på ett humant sätt döda en kanin/kanin

Gasbildning hos kaniner

Även om tyst pruttar är normalt och hälsosamt beteende för kaniner, kan inte pruttar tillräckligt leda till allvarliga hälsoproblem. Gas kan byggas upp i kaninens tarmar och bli extremt obehagligt eller smärtsamt. I svåra fall kan det till och med vara dödligt. Det kan leda till allvarligare problem, såsom uppblåst mage eller gastrointestinal stas.

Gas kan byggas upp i en kanins tarmar eftersom gasen inte rör sig tillräckligt snabbt genom matsmältningskanalen. Stress eller otillräcklig motion kan vara boven i det här fallet.

Gas kan också byggas upp eftersom kaninen producerar mer gas än den borde. I det här fallet är det oftast kaninens kost som är orsaken. Kanske åt de för mycket godis, eller åt något de inte borde ha.

Vilka livsmedel får kaniner att få mer gas?

Precis som för människor och många andra djur spelar kaninernas kost en stor roll för mängden gas som produceras i deras tarmar och mängden pruttar de fiser.

Många husdjursägare tror att att äta mat som orsakar gas hos människor, som broccoli, också skulle orsaka gas i deras kanin. Men detta är inte nödvändigtvis sant. Det finns inga bevis för att utfodring av broccoli eller grönkål till kaniner orsakar mer gas.

Livsmedel som kan och kommer att orsaka gaser Sammansättningen innehåller både spannmål och baljväxter. Av denna anledning bör inga brödprodukter, bönor eller ärtor vara en del av din kanins kost.

Du bör också begränsa mängden sockerhaltiga frukter och grönsaker du ger din kanin. Allt med mycket socker och stärkelse är ökänt för att orsaka gastrointestinala problem när det ges i överskott till kaniner. Därför bör du försöka undvika att ge din kanin för många sötsaker, trots att han hela tiden ber dig om mer.

Hur vet man om en kanin har ansamlat gas?

En ansamling av gas kan vara mycket smärtsamt för en kanin, så du vill göra vad du kan för att hjälpa din lurviga vän om han/hon upplever det. Tyvärr är kaniner bytesdjur och har utvecklats för att dölja sina svagheter så att rovdjur inte plockar ut dem och kommer efter dem. Det gör att det är svårt för oss att avgöra när kaniner har ont.

Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter. Din kanin kan drabbas av en smärtsam ansamling av gas om:

 • Du hör gas bubbla när du lägger örat mot deras mage.
 • De sitter i en krökt ställning. Det verkar som att de vill sitta i en mer bekväm position, men de vill inte trycka magen mot marken.
 • Din kanin vill inte röra sig. Detta är särskilt något att vara medveten om om det är en tid på dagen då de vanligtvis är aktiva.
 • De vägrar mat och godsaker. Detta kan också vara ett tecken på något mycket allvarligare, och om detta beteende fortsätter i mer än några timmar bör du söka hjälp för din kanin.
 • Din kanin bajsar inte. Detta är också ett mycket allvarligt tecken, och om det varar i mer än några timmar bör du ta din kanin till en veterinär som känner kaniner.
Se även  Hur vet man om kaninungar är döda?

Relaterade inlägg

17 sätt att veta om din kanin är sjuk

LÄS MER

Hur man hjälper en gasig kanin

Om du tror att din kanin lider av gaser finns det några saker du kan göra hemma för att hjälpa honom. Om din kanins tillstånd inte förbättras kan det finnas ett allvarligare problem. Du bör ta din kanin till veterinären så snart som möjligt.

Uppmuntra träning

Träning gör att gasen kan röra sig genom matsmältningskanalen snabbare än när en kanin sitter still. Om din kanin inte har för mycket smärta, kan han fortfarande vara villig att träna lite.

Uppmuntra denna rörelse så mycket som möjligt tills din kanin återgår till sitt normala beteende (han har troligen passerat gasen vid det här laget), eller tills hans tillstånd förvärras och han vägrar att röra sig alls.

Magmassage

Du kan också ge din kanin en magmassage för att hjälpa gasen att röra sig genom mag-tarmkanalen lite snabbare. Placera försiktigt händerna under din kanins mage och tryck försiktigt på magen genom att flytta honom upp och ner och fram och tillbaka. Men var inte kraftfull och tryck upp fingrarna i kaninens mage. Massera försiktigt buken för att försöka få igång den instängda gasen.

Pediatrisk simetikon

Du kan också ge din kanin en medicin som kallas pediatrisk simetikon. Det är samma sak som babygasdroppar som används för att hjälpa mänskliga bebisar att passera smärtsamma gaser. För att göra detta vill du spraya din kanin ca 1 ml per timme i tre timmar. Om Simetikonen inte har hjälpt efter tre timmar kommer det förmodligen inte att fungera.

Se även  Grundläggande beteende: Varför springer kaniner cirklar runt dina fötter

Svullen buk

Uppsvälld mage kan uppstå när bakterierna i din kanins tarmar producerar för mycket gas och den fastnar i magen. Du kommer att se din kanins mage börjar svälla som en ballong på vardera sidan av hans kropp när gasen byggs upp.

Detta är ett otroligt farligt tillstånd, och om det inte åtgärdas omedelbart kan det snabbt bli dödligt. Det bästa sättet att förhindra detta tillstånd är att se till att du matar din kanin med en hälsosam kost som huvudsakligen består av gräsbaserat hö (som timotejhö).

GI-stas

Gastrointestinal (GI) stas är ett vanligt tarmtillstånd som delvis kan orsakas av en ansamling av gas. GI-stas uppstår när en kanins matsmältningssystem saktar ner avsevärt eller slutar röra sig.

Detta är ett ganska vanligt tillstånd hos kaniner eftersom det kan orsakas av många andra problem, inklusive:

 • Dålig kost
 • Brist på träning
 • Spänning
 • Smärta på grund av andra hälsoproblem

Även om gastrointestinal stas är vanligt och kan behandlas, kan det vara dödligt om det inte behandlas tillräckligt snabbt. Om din kanin inte har ätit eller bajsat på mer än 8-10 timmar bör du kontakta din kaninkunniga veterinär för hjälp.

Källor:

 1. Brown, Susan A.DVM. ”Föreslagna frukter och grönsaker för en kanindiet.” Huskaninföreningen, rabbit.org/suggested-vegetables-and-fruit-for-a-rabbit-diet.
 2. Harriman, Marinell; Harvey, Carolynn, DVM. ”Smältbarhet i kanindieten.” Huskaninföreningenrabbit.org/journal/3-3/digestibility.html.
 3. Hoecast. ”Hur man hjälper en kanin med gassmärta | Kaniner som husdjur.” YoutubeKommentar av Mary Cotter och Amy Sedaris, 3 december 2013, youtu.be/LbyC6CWbm5M.

Relaterade frågor

Kan kaniner ha diarré?

Kaniner kan få diarré, men det betyder att de är mycket sjuka. Frisk kaninbajs bör bestå av runda, fasta granulat och ha en jämn storlek. De passerar också små grupperade cecotroper som din kanin kommer att smälta om.

LÄS MER

Kan kaniner kräkas?

Kaniner kan inte kräkas. Deras matsmältningskanal är byggd för att bara gå åt ett håll, vilket är en del av anledningen till att deras matsmältning är så känslig. Se till att din kanin bara äter mat som är säker och hälsosam så att den inte har några problem att skicka den på andra sidan.

LÄS MER

Odla kaniner?

Det har inte studerats specifikt, men man tror att kaniner är oförmögna att rapa. Ett tillstånd som uppblåsthet hos kaniner skulle förmodligen inte vara ett lika stort problem om kaniner kunde rapa, så det finns vissa bevis för att kaniner inte kan rapa.