Rädsla för nya kattägare: varför det händer och hur man kan övervinna det

Att äga en katt är ett stort ansvar. Ångest för nya kattägare, där känslor av överväldigande och stress sätter igång efter att ha tagit in ett nytt husdjur i hemmet, kan vara svårt att uppleva. Dessa känslor är dock vanliga och försvinner med tiden.

Snabb överblick

01

Att kämpa med verkligheten med att äga en ny katt är vanligt men diskuteras sällan.

02

För att lindra din ångest, fokusera på att möta din katts grundläggande behov, vänja sig vid en rutin, knyta an och viktigast av allt, ha tålamod.

03

För att hjälpa en katt att känna sig mer avslappnad i sitt nya hem, tillhandahåll gott om gömställen, godsaker och berikning, och tillbringa tid med honom.

En ny katt som kommer bör vara en glädjefylld händelse, och det finns sätt att hantera dessa negativa känslor. Att vara förberedd, binda samman, sprida belastningen och ge dig själv lite tid och tålamod kan hjälpa dig att försiktigt komma in i den nya rutinen. Din nya katt kan också tycka att flytten är stressande, så vi kommer att gå igenom några bästa tips för att hjälpa dem att bosätta sig i sitt eviga hem.

Vad är ångest för nya kattägare?

Det är inte ovanligt att nya kattägare känner sig överväldigade av ansvaret att äga ett husdjur.

Processen att ta in en ny katt i ditt hem, oavsett om det är en kattunge eller vuxen, adopterad eller köpt från en uppfödare, bör vara en tid av stor förväntan och glädje. För många är det dock färgat av rädsla, skuld, tvivel och rädsla. Rädsla för en ny kattägare diskuteras sällan men är vanligare än du kanske tror, ​​så om du kämpar med verkligheten med att äga en ny katt är du inte ensam.

Denna form av ångest uppstår vanligtvis direkt efter att det nya husdjuret kommer, när ägaren känner sig överväldigad av ansvaret att äga ett husdjur. Ett nytt tillskott till ditt hem är en stor förändring: din rutin, ditt ansvar, dina ägodelar och till och med din ekonomiska situation. Det är helt normalt att uppleva vissa tvivel.

Ägarens oro förvärras ofta om den nya katten också har ångestsymtom. Att flytta till ett nytt hem kan vara en stressande upplevelse för katter och kan leda till ett beteendeproblem som olämplig eliminering, destruktivitet eller överdriven vokalisering. Detta beteende kan orsaka rädsla hos den nya ägaren och en spiral av stress uppstår.

Läs också: 10 viktiga frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

Hur kan jag övervinna rädslan för en ny ägare?

Med tiden minskar i allmänhet känslorna av ångest över att ta hand om din nya katt.

Om du är mycket orolig för ditt nya husdjur kan det vara tröstande att veta att dessa känslor kommer att gå över. Vi oroar oss alla för våra älskade katter, naturligtvis, men de känslorna blir mer hanterbara. Att ta tid för både katt och ägare att anpassa sig till sina nya situationer är avgörande, liksom praktiska förberedelser för de första veckorna av ert gemensamma liv tillsammans.

1. Fokusera på grunderna

Om du är orolig över ansvaret för att ha en kattkamrat, kan det vara betryggande att göra en checklista över deras grundläggande behov och se till att allt är avkryssat. Till att börja med rekommenderas det att du begränsar en ny katt till ett litet, säkert område i ditt hem där det kan ta lite tid att komma till rätta med den och komma igång.

De behöver:

  • Mat- och drickskålar (helst inte för nära varandra)
  • Kattlåda
  • Bekväm säng och filt
  • Leksaker och berikning
  • Skrapande inlägg

Du kanske vill förutse många andra saker i tiden, men det här är grunderna. Att ha allt detta innebär att du kan sova lite lugnare med vetskapen om att din nya katt kommer att bli varm, säker, matad och vattnad. Du kan också boka tid hos en veterinär för en hälsokontroll för att försäkra dig om att det inte finns några symtom på ett medicinskt tillstånd.

Läs också: Hur mycket kommer det att kosta att äga en katt 2023

2. Kom in i en rutin

En förutsägbar rutin kan hjälpa både dig och din katt att komma tillrätta snabbare.

Att äga ett husdjur, särskilt ett första husdjur, kan innebära stora förändringar i våra dagliga rutiner, vanor och miljö. En del av ångesten hos nya kattägare kan vara relaterad till att komma ihåg att utföra vissa uppgifter, som att fylla matskålen eller tömma kattlådan.

Att etablera en stark rutin hjälper både ägare och katt att anpassa sig till sitt nya liv tillsammans. En förutsägbar rutin hjälper oroliga katter att komma till rätta med och hjälper ägare att känna sig säkrare i sin nya roll.

Läs också: Har katter tidskänsla?

3. Bilda en bindning

När ditt band med din katt växer, bör dina känslor av överväldigande minska.

Katter kan vara sociala varelser, och att umgås med ditt nya husdjur hjälper till att minska ångest och stärka kontakter. Aktiva interaktioner som att leka, trimma eller mata godsaker är utmärkta sätt att knyta an till en katt.

Men mer passiva interaktioner, som att bara vara i ett rum med dem, kan också vara värdefullt. Dessa tystare bindningssessioner kan vara mer lämpliga om nykomlingen visar tecken på stress, såsom överdriven gömma eller överdriven skötsel.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

4. Tid och tålamod

Katter behöver ofta lite tid för att värma sig i sitt nya hem och koppla av.

Var snäll mot dig själv och acceptera att det kommer att ta tid för dig att anpassa dig till att ha ett husdjur i hushållet och att ångesten med tiden kommer att avta och bli det nya normala. Som en allmän regel, följ ”regeln om tre”.

Efter tre dagar kommer du och din nya katt sannolikt att känna sig överväldigade. Efter tre veckor börjar du och din katt båda slappna av i husdjursägandet, och efter tre månader är ett nytt husdjur vanligtvis helt bosatt i sitt nya hem.

Läs också: Varför tycker min katt om att bli buren?

5. Glöm inte att ta ett steg tillbaka

De flesta katter gillar lite utrymme och har inget emot om din partner eller sambo tar hand om dem då och då.

Om du är orolig för din nya katt kan det vara rätt val att spendera all din tid med honom. Detta kan dock vara mycket överväldigande och kan leda till tecken på separationsångest hos din katt när du går. Att dela ansvaret kan hjälpa dig att påskynda din nya roll som kattägare och ge dig en flykt när ångesten är hög.

Läs också: 10 orsaker till aggressivitet hos katter och hur man hjälper

6. Se från den ljusa sidan

Om du känner dig överväldigad, fokusera på det positiva med att ha ett nytt husdjur i ditt liv.

Det finns massor av forskning som visar att husdjursägande faktiskt kan vara positivt i våra liv. Sällskap, stöd och en regelbunden rutin kan alla tillhandahållas av våra kärleksfulla katter, och när den första perioden av rädsla och anpassning är över kommer dessa fördelar att avslöja sig.

Hur hjälper jag min katts ångest?

Förbered din nya katt för framgång genom att erbjuda massor av berikande aktiviteter och umgås med dem.

Om din katt dessutom vinglar lite medan den vänjer sig vid sitt nya hem, finns det mycket du kan göra för att stödja den. När ditt nya husdjur först anländer, förvara dem i en säker och tyst miljö tills de vänjer sig vid det.

Ge massor av gömställen som får katter att känna sig trygga. Katter gillar att sitta högt, så en abborre eller tillgängliga hyllor är till hjälp. Att använda kattferomoner som Feliway, i en vaporizer eller sprayer, kan få oroliga katter att känna sig mer avslappnade och ge en trygghet om att deras nya hem inte är hotande.

För att förhindra att de blir uttråkade och frustrerade, se till att din katt har mycket att göra, som att klättra på klättrar, pusselmatare och massor av kattleksaker.

Om din katt visar tecken på separationsångest eller andra negativa kattbeteenden som extrem rastlöshet, överdriven självvård, depression, slöhet, dålig aptit, överdrivet mjauande eller spreja urin utanför kattlådan, kan hon behöva mer hjälp.

Stress och sjukdom kan ha liknande symtom hos katter, och om du är orolig, prata med en veterinär. Om problemet är beteendemässigt kan de kanske ordinera ångestdämpande mediciner för att hjälpa.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

New Pet Anxiety: Final Thoughts

Ångesten kring att äga ett nytt husdjur bör avta när du och din katt båda slappnar av och vänjer sig vid varandra.

Det är sant att ett nytt husdjur är ett stort ansvar, men det är också ett nöje och en fröjd. Om det hela känns lite för mycket, följ vår strategi för att undvika att bli överväldigad: fokusera på grunderna, ta hjälp av stöd, komma in i en rutin, knyta kontakter och ha tålamod. Katter kan också känna sig oroliga i nya hem, så ge gott om gömställen, godsaker och berikning, och spendera tid med dem för att lindra deras stress.

Läs också: Hur väljer katter sin favoritperson?

Vanliga frågor

Varför är jag så orolig för min nya katt?

Det är ett stort ansvar att ta på sig ett nytt husdjur, och alla förändringar de medför kan kännas överväldigande. Se till att du har täckt alla grunderna, anlita lite stöd och försök att utveckla och engagera dig i en rutin, vilket allt kommer att hjälpa.

Hur lång tid tar det för en katt att vänja sig vid en ny ägare?

I allmänhet används regeln om tre. Efter tre dagar kan allt verka lite överväldigande, efter tre veckor börjar de komma tillrätta och efter tre månader är de flesta katter helt tillrättalagda.

Hur undviker jag att vara rädd för katter?

Att övervinna rädsla för katter kan innebära gradvis desensibilisering genom exponeringsterapi. Sanna fobier kan kräva professionell hjälp från en terapeut för att utforma en strategi.

Se även  10 skäl att INTE träna din katt att använda toaletten